TATRA 816 8X8 LIWA

Představení vašich modelů, fotografie ze stavby a ježdění.
Odpovědět
jirka
Expert fóra

TATRA 816 8X8 LIWA

Příspěvek od jirka »

Zdravím všechny !
Rozhodl jsem podpořit "tatramánii", která tu možná trošičku převládá a chci vám představit svého malého drobečka. Tento skvělý vůz mi přirostl k srdci v době jeho výroby, kdy jsem měl ještě za dob svého působení v TATŘE a.s. možnost vozit podvozky pro nádstavby cisteren pro vodu a naftu do Košic, kde je vyráběli a montovali v podniku VSS Košice. Od mála mě to táhlo k tatrovkám možná proto, že z okna domu vidím tatrovácky polygon a bylo mi jasné, že jednou ji budu mít! Otázka zněla jakou. Nejdřív jsem měl zálusk na T57b opravit si veterána, jezdit na srazy nevyšlo a tak jednou sedím na internetu a objevím fotky podvozku p. Dojčára a bylo rozhodnuto. Nakonec po zvážení všech pro a proti, a honě hodin na netu, jsem se rozhodl pro projekt podvozku p. Hanáčka (Honneys).

Konec slov, něco k modelu:
Skvělá koncepce podvozku tatry vynikne při sekupení 8x8 a více v členitám terénu proto 8x8
měřítko: 1:10
motor: SPEED 700 TURBO
převodovka: 3st. BOSCH + sestupná
servo řízení: HS 805 BB
servo řazení převod stupňů : HS 322 HD ECO
provedení bude vojenský valník a jak mi jedná dobrá duše řekla líp bude vypadat s hydraulickou rukou, tak by měl být na konci osazen hydraulickou rukou. Ta mi dala pořádně zabrat, protože byla vyrobena speciálně pro Arabské emiráty v limitované serii a ani výrobce mi nedal potřebné podklady. Nakonec jsem to vyřešil tak, že to bude TYP FASSI F 65 se skráceným ramenem, který se podobá nejvíce originálu ( když jsem již měl vyrobené první díly zjistil jsem že snad jedná zůstala v Novém Jičíně, kde byly montovány spolu s korbama na podvozky) pro zatím však bude bez funkční hydrauliky (cena bohužel velí :( ) ale vyrábim ji tak, aby šla lechce namontovat.
přibližné rozměry: šířka 25cm , výška 31 cm a délka 94 cm
materiál převážně ocel (cena rozhoduje a navíc mám doma spostu plechu a pod , takže nemusím nic kupovat), bude sice těžší ale aspoň bude mít dorou trakci :P , váhu si netroufám tipovat. Pokud kdo chce může vložit svůj tip a až bude hotová uvidíme na kolik se kdo trefí!
Pneumatiky "MICHELIN" od Hanyse.
Kabina buď z plechu nebo rezinu ještě nevím, ale momentálně se rozhoduji.
Přílohy
to je ona
to je ona
Naposledy upravil(a) jirka dne 04 led 2008 00:41, celkem upraveno 1 x.
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
jirka
Expert fóra

Re: TATRA 816 8X8 LIWA

Příspěvek od jirka »

Nejprve jsem hledal fotky, pak jem zašel s foťákem do Tatra servisu kde stál prototyp a nafotil detaily, něco málo jsem sehnal v Kopřivnickém muzeu a něco sehnal na vývoji či v konstrukci Tatry a.s. .
Ač zvládám kreslení v autokedu, veškeré plánky a nákresy kreslím tužkou a překresluji tenkým fiksem podle potřeby v různých barvách. Rozměry odměřuji buď přímo na autě nebo z fotek pomocí pravitka, některé křivky hlavně na kabině jsou kresleny od oka - musí toprostě ladit již při pohledu.Pro přehlednost nezakresluji koty ty si odměřím vždy šuplerou při výrobě z výkresu. První co jsem vyrobil byl "U" profil pro rám, ohl jsem si ho z plechu 1 mm v ohýbačce a dodnes tojí v rohu garáže (přes léto jsem stavil barák). Následoval nárazník, příčníky, nádrže, bednu na nářádí v ní bude vypínač. maeriál posink plech nebo klasický černý, co bylo poruce a pájeno na tvrdo mosazí, nebo svařeno v ochr. atmosvéře tzv. CO-čkem vyráběno převážne po večerech
Přílohy
nárazník
nárazník
bok kabiny a kryt chlazení převodovky a rezervy
bok kabiny a kryt chlazení převodovky a rezervy
nárys a půdorys
nárys a půdorys
Naposledy upravil(a) jirka dne 05 dub 2008 07:49, celkem upraveno 1 x.
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

příčníky, nádrže vlastně prozatím vše jsem vyrobil ručně. Narýsoval, odvrtal, vypiloval, svařil. Sem tam jsem nebyl s dílem spokojen tak "letěl oknem :x " a začalo se na novo.
První úvaha byla, aby šlo do nádrží vkládat baterie, ale asi to tam nevleze. zřejmě je dám za kabinu tam nebudou vidět.
Přílohy
příčníky a část zadního nárazníku
příčníky a část zadního nárazníku
nádrže na naftu a olej
nádrže na naftu a olej
bedna na nářadí
bedna na nářadí
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Příčníky jsem první vyrobil z plechu tl. 1,5 mm , ale zdály semi tenké, tak pro zichr jsem je udělal znova z 2 mm silného plehu. Přední je složen z 3 mm a 1,5 mm silných plechu abych znázornil plošné vybráni, ale asi budu dělat nový od 7. ledna budu mít opět přístup k frezce a soustruhu. zadní nárazník plech 1,5 mm.
Přílohy
výroba příčniku
výroba příčniku
výroba příčniku
výroba příčniku
výroba příčniku
výroba příčniku
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Další následovala centralní roura. Z časových důvodu jsem si nechal od kamaráda utočit čela rozvodovek a já mezi tím točil roury.
Přílohy
čela rozvodovek
čela rozvodovek
roury a manžety ze Š120
roury a manžety ze Š120
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

poté jsem se pusti do řízení, po vypilování prvních dvou dílku "vlaštovek", jsem raději využil nabídky při osobní kozultaci u Hanyse a ostatní páky na nápravy si koupil od něj ( vysoká přesnost a časová uspora moderní technoligie rozhodla :P ). koncem ledna chci obědnat ozob. kolečka a pokračovatv rozvodovkách. Momentálně pracuji na hydraulické ruce.
Přílohy
"vlaštovky"
"vlaštovky"
páky řizení
páky řizení
Kiwi obecný
Nováček na fóru

Příspěvek od Kiwi obecný »

super zatím to vypadá moc dobře sem zvědavej na pokračování, mimochodem pěkná předloha :D
rik
Senior člen fóra

Příspěvek od rik »

tak tak uvidíme jak se t vyvyne : - ) zatám na 1
Kopec
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Kopec »

tak ti držím palce, ať se dílo podaří
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Tak jsem opět kousek popošel, udělal jsem jednotlivé díly hydraulické ruky, viz foto, když jsem došel k hydraulice rozkreslil jsem si jednotlivé pístnice, tak jsem došel bohužel k závěru, že nejsem schopen se stávajicími možnostmi vyrobit funkční hydrauliku. obávám se zároveň, že na zakoupení 8 pístnic a všeho co ktomu patří mi nějak nevyjdou kačky, z toho důvodu jsem se rozhodl, že ruka buď nebude vůbec, nebo jenom nefunkčí maketa, otázkou zůstává, jak by to vypadalo? :( co myslíte má cenu tam dát nefunkční HR?
No když tak teď kontrolujim pravopisné chyby , kladu si otázku jestli jsem vůbec o ten kousek popošel :roll: :D :D
Přílohy
hr2.JPG
hr2.JPG (40.25 KiB) Zobrazeno 25344 x
hr1.JPG
nákres složené HR
nákres složené HR
sestava ruka.JPG (34.62 KiB) Zobrazeno 25322 x
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

Odpověď na tvou otazku je jednoduchá, pokuď stavíš maketový model, dej ji tam, pokuď ne, nedávej jí tam, co na tom, že nebude funkční, i tak udělá spoustu parády :wink:
TXT Tarantule, CB-MB Actros, T813 6x6TP, T816Tomeček Dakar, CC-01, AP-50, AP-32
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Tak mi vyšel čas hodit sem zase nějakou fotku. Mám jich spoustu, ale jelikož v poslední době se zde vyrojilo hned několik tatrovek se stejným podvozkem tak ukážu jen pár. No ...kdybysnad měl někdo zájem o ostatní tak ať dá vědět.
Jelikož letošní zima je "velmi nepříznivá" ( pořád se dá dělat na stavbě), jsem ve velkém časovém skluzu oproti původním představám, ale v brzké době snad zase ukážu něco dalšího.
Přílohy
do mezery mezi druhou a třetí nápravou přijde sestupná převodovka
do mezery mezi druhou a třetí nápravou přijde sestupná převodovka
první sestavení
první sestavení
přední poloosa
přední poloosa
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

nemáte někdo nějaké fotky , která zabírají rám ložné plochy valníku u tatry nejlépe LIWA nebo nějaká 8x8. jedná semi o rozteče příček, průřezy profilu,..... Já hlavá děrá, když jsem pod liwou ležel tak nato jsem zapoměl
dále neví někdo číslo odstínu barev na LIWU?
fabo
Nováček na fóru

Příspěvek od fabo »

dotaz na autora modelu.Rad by som sa spytal odkial mate tie vykresy.(vlastna tvorba,internet,...)Dik.(inak zatial to vyzera dost dobre) Drzim palce. fabo.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Výkresy vypadaj na Hanyse - kontakt najdeš zde na foru - je členem.
Nebo mrkni sem
http://rc-trial.com/view.php?cisloclanku=2005081601
a nebo rovnou sem :wink:
http://www.rc-trucker.com/
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

fabo píše:dotaz na autora modelu.Rad by som sa spytal odkial mate tie vykresy.(vlastna tvorba,internet,...)Dik.(inak zatial to vyzera dost dobre) Drzim palce. fabo.
Dík! Jak správně řekl Roman výkresy na podvozek od Hanyse, a ostatní podle pár perokrezeb a hlavně podle fotek něco málo z internetu, ale tam těch LIW moc není, něco z muzea v Kopřivnice, něco jsem měl vyfocené když jsem s níma jezdil a něco na ruzných akcích nejen Tatry, jeden prototyp valníku zůstal v Tatře. Největší problém je ale ta hydr. ruka. Byla speciální pro daný vůz a žádná dokumentace se mi do ruky nedostala takže opjet fotky a něco podle podobného typu.
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

jirka píše:nemáte někdo nějaké fotky , která zabírají rám ložné plochy valníku u tatry nejlépe LIWA nebo nějaká 8x8. jedná semi o rozteče příček, průřezy profilu,..... Já hlavá děrá, když jsem pod liwou ležel tak nato jsem zapoměl
dále neví někdo číslo odstínu barev na LIWU?
Jiří, pomůže Ti bokorys?
http://www.rc-trucker.com/8x8cx6.jpg
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Jiří, pomůže Ti bokorys?
http://www.rc-trucker.com/8x8cx6.jpg[/quote]

díky Martine, krásný výkres hned jsem si ho uložil, nicméně problém vyřešen. Byl jsem u Lopraise něco fotit tak jsem si lehl pod pár starších vojáku a vydedukoval že tam toho moc jiného nebude a nějak to zkreslil. Snad bryzy zveřejním výsledek.
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Tak mám nějaké informace z montáže: Podle posledních informací, které nechtě vypadly tiskovému mluvčí z pusy byla výroba přesunuta do rámovny a započaly první svářečské práce, současně běží výroba převodů. Jakmile se mi podaří podplatit ochranku a nafotím foto nového vojenského speciálu ihned zveřejním! :wink:
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Dnes jsem využil polední přestávky na vývojopvé dílně, přelstil hlídače a potaji pořídil přísně utajované snímky rodicíhose vozidla. :wink:
Přílohy
liwa_40.JPG
liwa_39.JPG
liwa_39.JPG (6.74 KiB) Zobrazeno 23351 x
liwa_38.JPG
liwa_38.JPG (6.32 KiB) Zobrazeno 23356 x
Odpovědět