Svařování plechu

Domácí dílna, nářadí a technika, postupy a modelářské technologie.
Odpovědět
SQD
Junior člen fóra

Svařování plechu

Příspěvek od SQD »

Pánové, mám problém se svařováním. Dělám kabinu z 1mm ocelového plechu (dost blbej materiál si asi řeknete, ale byl doma na skladě, tak jsem ho upotřebil i když bude mít ta kabina asi 2 kila) a mám problém se svařováním.
Disponuju trafosvářečkou na obalované elektrody, kterou to, nutno říct, prakticky nejde (nebo jde, ale neumím to). Plech se propaluje a když dám nižší proud, nechytnu oblouk, ale chytnu elektrodu k plechu. Máte někdo zkušenosti se svařováním tenkého plechu elektrikou?
Povedlo se mi ten plech jakž-takž spíchnout cínem. Nahřát nad hořákem a pak pájkou. Ale tim se nedá moc dobře dělat něco většího, než jen to spojit (třeba kdybych potřeboval vyplnit místo, tak nelze a taky bych na to vyplácal asi kilo cínu.
Máte nějáký nápad? Mám jen tu trafačku a pájku, nýtovat se mi nechce. Nebo by bylo lepší si to nechat svařit někde u svářeče (zámečníka)? A nemáte popřípadě potuchy o cenách těchto služeb?

Ukázka: http://123.degu-web.net/modely/P1000136.JPG

PS: kdo pozná, co je to za vozítko (jestli je to aspoň trochu podobný :lol: )
PejaTruck
Expert fóra

Re: Svařování plechu

Příspěvek od PejaTruck »

zalezi jakejma elektrodama varis, jak prumer, tak obal. Ja jednicku plech heftuju rutilovejma dojkama a na invertoru asi tak na 50-70 amper, ale je to opravdu jen na nabodovani (klidne me kamenujte, jsem svarec samouk, stavar a o papirech na svareni se mi jen zda :D )
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny

One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
CrashMaN
Junior člen fóra

Příspěvek od CrashMaN »

a nebo malou úpravou trafosvářečky :arrow: když se přidá několik závitů na sekundární cívce zvětší se napětí (nejlépe 50V a víc)
a bude mnohem líp chytat oblouk
běžně mají trafa asi 45V a to je malo na dobré zapálení oblouku

http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2008082102

udělal jsem to tak taky a je to lepší :D
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Nejlepší by bylo COčko, skus si najít nějakou specializovanou prodejnu na svařování tam ti poradí jakou elektrodu, dneska se vyrábějí takové druhy o kterých se kdysi jen zdálo a prodají to i po kusech. V únoru jsem měl školení a mám doma poznačené nové elektrody na tenký plech když tak ve středu dodám ( co si můžu napsat to si nepamatuji :) )
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
poldakosak
Nováček na fóru

Příspěvek od poldakosak »

Taky můžeš tam kde to jde přesadit plechy přes sebe, nebo si to při svařování podlož materiálem na kterej se Ti nechytí ta elektroda.
Bez názvu.JPG
Bez názvu.JPG (2.5 KiB) Zobrazeno 1683 x
Polda.
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Než jsem si pořídil autogen, tak jsem dokázal vyvařovat auto klasickou elektorou a hobby svářečkou. Chce to jen dostat do ruky. Nejlepší je fakt CO-čko, ale to si pořizovat je fakt drahý. Práce svářeče je cca 200-350 Kč za hodinu.
Nebylo by lepší zvolit jiný plech, třeba měď (zajít ke klempířům a vyškemrat odstřižky) nebo jít do laminátu (laminátvých desek, kuprexit...)
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

A nebo v dojči hojně používaný mosazný plech. Na ten stačí páječka.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
SQD
Junior člen fóra

Příspěvek od SQD »

Nejjednodušší by bylo si koupit něco, s čím by bylo jednoduchý pracovat, ale to je mi jaksi cizí,.. nechce se mi kupovat nic. Jak se říká, modelařina na koleně. Zkusím vaše rady za který moc děkuju (a stejně tak i informace). Když to nepůjde, zajdu k odborníkům. Cena není tak hrozná. :) Ještě jednou díky.
Střelec

Příspěvek od Střelec »

SQD píše:

Netroufnu si toto vozidlo definovat. Typuji na nějakou 8x8,že by MAZ ?? Možná se mýlím. :?:
SQD
Junior člen fóra

Příspěvek od SQD »

Střelec píše:
SQD píše:

Netroufnu si toto vozidlo definovat. Typuji na nějakou 8x8,že by MAZ ?? Možná se mýlím. :?:
Ano, je to (teoreticky) MAZ 537,.. 8)
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

SQD píše:
Střelec píše:
SQD píše:

Ano, je to (teoreticky) MAZ 537,.. 8)

Coš tenhle zil? http://www.youtube.com/watch?v=49tEEV6g ... xt_from=PL
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Tak jsem zde se slíbeným typem obalované elektrody na tenké plechy OK 4804 - výrobce ESAB, elektroda je vhodná na všechny poly a je určená na zvlášť tenké plechy, ve svařečské škole ji chválili, ale já osobně sní skušenosti nemám - používám CO-čko ale se směsí argonu.
Další zajímavá elektroda je OK 4600 ta je vhodná i na pozinkovaný materiál třeba se bude hodit.
Jinak pokud by někdo chtěl mám tabulku ( viz příloha)- Abecední seznam aplikací svařování, kde je uvedeno co (jednotlivé součásti, nebo materiály) a k tomu určené druhy obalovaných elektrod OK, Plněnách elektrod OK Tubrodur a plný drát Ok Autrod, mohu poslat ve větším rozlišení.
ok.jpg
ok2.jpg
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
PejaTruck
Expert fóra

Příspěvek od PejaTruck »

jirka píše:Tak jsem zde se slíbeným typem obalované elektrody na tenké plechy OK 4804 - výrobce ESAB, elektroda je vhodná na všechny poly a je určená na zvlášť tenké plechy, ve svařečské škole ji chválili, ale já osobně sní skušenosti nemám - používám CO-čko ale se směsí argonu.
Další zajímavá elektroda je OK 4600 ta je vhodná i na pozinkovaný materiál třeba se bude hodit.
Jinak pokud by někdo chtěl mám tabulku ( viz příloha)- Abecední seznam aplikací svařování, kde je uvedeno co (jednotlivé součásti, nebo materiály) a k tomu určené druhy obalovaných elektrod OK, Plněnách elektrod OK Tubrodur a plný drát Ok Autrod, mohu poslat ve větším rozlišení.
jestli bych mohl poprosit o tu tabulku na pejafoto@seznam.cz
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny

One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
Odpovědět