Tatra 813 6x6

Představení vašich modelů, fotografie ze stavby a ježdění.
Odpovědět
Slick7
Senior člen fóra

Tatra 813 6x6

Příspěvek od Slick7 »

Tak, jak jsem slíbil, představuji zde svůj model, jistě velice znamé a populární Tatry 813 6x6 určenou pro dopravu těžkých a rozměrných nákladů. Pro ty mladší, jen pár technických parametrů obsaných z jednoho reklamního prospektu:
Celková váha tahače 22 tun,naftový motor Tatra s přímým vstřikem, dvanáctivalec do V pod úhlem 75 stupňů o obsahu 17 640 kubických cm, max. otáčky 2 000ot/min, výkon 270 k, maximalni rychlost 70km/hod., maximální váha přívěsu 100 tun, převodovka pětistupňová, jeden stupeň vzad, přídavná převodovka dvoustupňová, disková kola s širokoprofilovými ráfky o rozměru 14,0 x 22,5, pneumatiky rozměr 18,00-22,5, palivová nádrž o objemu 380 litrů.

Tak a teď k modelu. Prvně jsem si ho celý namaloval v počítači, což byl docela problém, protože sehnat slušnou výkresovou dokumentaci se mi nepodřilo, nepodřilo se mi vlatně sehnat vůbec žádnou, celé jsem to kreslil podle jednoho výkresu na kolose a dál podle fotek, které jsem si náhodou pořídil na jednom srazu, v té době jsem ještě něják neuvažoval o stavbě tohoto auta, ale hrozně se mi líbilo, prostě asi nostalgie z dob, kdy jsem ho měl doma jako hračku. Část výkresu jsem převedl do 3D modelu, abych získal představu co a jak. Nejvíce práce na modelu mi asi dala přední maska, která je docela složita na stavbu. U originalu je to vlastně poohýbaný vlnitý plech, hrozná kombinace. Dumal jsem a dumal a nakonec jsem ho poskládal dohromady z 13 dílů, část je vyřezána a čast je vyfrezována. Na výrobu byly použity plastové desky o třech různých tloušťkách a to 1,2 a 3mm. Jeho složitost je vidět na přiložených foto, doufám, že se to aspoň trochu podobá předloze :D
ObrázekObrázekObrázek
Maska bude v budoucnu ještě opatřena blinkry, SPZ a nápisem Tatra, který si necháváme leptat.
Přední a zadní nárazník byl vyříznut z měděného plechu o tloušťce 0.6mm, dál k němu byly vyřezány další dily pro jejich upevnění na rámu atd. Na nárazníky jsem pájel a budu ještě pájet další díly. Dělá se mi s ním velice dobře, pajím ho pomocí plynové pájky, která umí materiál rychle pěkně prohřát.
ObrázekObrázekObrázek

Kabina je složena část z plastových dílů a část z měděných dílů, jeden díl na kabině se mi podařilo přesně udělat podle mých představ až na potřetí, naštěstí je docela malý, takže to nebylo tak hrozný, ale tady vidite, že i když si to namalujete v počítači, tak stejně nemáte jistotu, že to bude pasovat, jak si představujete. Teda musím zase podotknout, že pokuď namalujete v 3D, tak to pak i většinou sedí, ale je to hrozně pracný to malovat a mně se většinou nechce všechno malovat v 3D :roll:
ObrázekObrázek
Tak to je zatím všechno, další za chvilku :D :D
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

Tak už jsem zase tady a pokračujeme. :D
Světla jsem použil od pana Švagerky, jen jsem si na ně vyrobil rámečky.
ObrázekObrázek

Blatniky jsem dělal tak, že jsem si vyřezal k dílům na blatník ještě pomocné díly, které byly zmenšeny o tloušťku obvodového pásku, teď nevím, jestli jsem to napsal dost srozumytelně, ale snad to půjde poznat z foto. Pás jsem pak jen naohýbyl do potřebného tvaru a připasoval k pomocnému dilku a bočního dílu blatníku. Tímto způsobem jsem měl vetší jistotu, že blatník bude slepen přesně a ještě jsem získal potřebnou tloušťku materialu pro broušení zaoblení, pokuď bych totiž nepoužil pomocný díl, hrozilo by, že se mohu na hraně, kterou zaobluji probrousit a to bych nechtěl. Blatník tím získal i na pevnosti a jen tak něco ho nerozsype :lol:
ObrázekObrázekObrázek

Rám jsem udělal z hlinikových profilů, zakoupených v Hornbachu
ObrázekObrázek

Na rám jsem začal postupně přidělavat nárazníky a nádstavbu

ObrázekObrázek

Jak vypadá pracovní pořadek na stole nejlépe vystihuje tato fotka :D

Obrázek

Pokračování zítra :D
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

Dnes se budu věnovat nádstavbě, ta mě docela potrápila, i přes to, že působí jednoduše, přehledl jsem totiž drobný detail, že přesahuje obrys vozidla, aby se daly otvírat bočnice :? no a problém byl na světě.
Řešení byla dvě, první, nechat vyřezat nové díly, druhý, upravit původní dily. Vzhledem k časové prodlěvě a finančnímu navýšení, jsem se rozhodl prvně zkusit upravit původní díly a to tak, že jsem musel nádstavbu z každé strany nastavit o 3.5 mm. Lehce se řekne, hůř se dělá, :D
Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem si zkonstruoval jakousi protahovačku, na které jsem si udělal plastové profily o průřezu 3x3,5mm o délce co šlo. Ty jsem pak lepil na nádstavbu v potřebnych místech a zabrušoval.
Obrázek

Po této nepříjemností už šlo všechno v pohodě, přidělal jsem bočnice, slepil přídavné zátěžě, udělal výfuk, nádrž, která je udělána z jednoho kusu dřeva, nalepil část pantů a další drobné dily.
Některé dily jsem ještě nelepil a počkám až na pozdějc, až bude vše na podvozku, který dodá narodní podnik Tatra Dojčar :D To je zatím
vše. Jak bude něco nového dám vědět.

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
talaš.m
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od talaš.m »

vy to berete jako na běžícím pásu takové tempo by vám mohli v kopřivnici závidět :lol: :lol: nechystáte s panem Dojčarem sériovou výrobu?
Kúpíš cedník-teče, zanýtuješ ho a necedí...
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

talaš.m píše:vy to berete jako na běžícím pásu takové tempo by vám mohli v kopřivnici závidět :lol: :lol: nechystáte s panem Dojčarem sériovou výrobu?
My uz ji rozjeli, zatim jen kabiny, podvozky a drobne prislusenstvi :D
jak budou penizky, budou dalsi tipy kabin, nejdriv bude stredni 815 a pak dlouha. Zaroven s tim i 816. Pak uz mame 111, pripravuje se 148 a 813.
813 je zatim jen v prototipu, jeste nevime, jestli se nam to podari nejak odlivat, neni jednoducha na odlivani. :?
talaš.m
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od talaš.m »

jj já vím o těch kabinách i o tom že už se ta sériovka probírala. mám takovou nesmělou otázku na kolik si ceníte tenhle tahač nebo tu dakarku?
nebo ještě jinak kdybych vám dal předlohu kolik by mě vyšel model?
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

talaš.m píše:jj já vím o těch kabinách i o tom že už se ta sériovka probírala. mám takovou nesmělou otázku na kolik si ceníte tenhle tahač nebo tu dakarku?
nebo ještě jinak kdybych vám dal předlohu kolik by mě vyšel model?
Teší nas Vas zajem, ale tyhle zalezitosti domlouvame nejlepe osobne, nebo soukromou postou. 8) Napiste mi na: RCautotuning@seznam.cz
Ale dopredu varuju, ze cekaci lhuta uz ted je asi tak min. rok. :?
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Do sériové výroby máme zatím daleko. Pořád se to dělá po jednom kuse, ale protože tu byla dlouhá pauza, tak to vypadá, že jsme toho udělali najednou moc i když s tou dakarkou to byl sprint i maraton najednou. Teď to zase chvilku potrvá, než se dodělají ty nové modely. Jsme přece jenom lidi, co chodí normálně do práce.
talaš.m
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od talaš.m »

to je právě to obdivuhodné jak to všechno můžete stíhat
MC-Maxim
Junior člen fóra

Příspěvek od MC-Maxim »

Nice ! :D Great body.
Jozef Dojčar
Expert fóra

talaš.m píše:to je právě to obdivuhodné jak to všechno můžete stíhat
Tímhle tempem je to dost vyčerpávající. Ještě, že nás to baví. :wink:
talaš.m
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od talaš.m »

a v tom vás právě obdivuji a zárověn vám drží palce poněvadž jste první kdo se toho nebál a v těch tatrách prolomil :D :D
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

talaš.m píše:a v tom vás právě obdivuji a zárověn vám drží palce poněvadž jste první kdo se toho nebál a v těch tatrách prolomil :D :D
Teď se musím Michale ozvat, neprolomili JSME, ale prolomil, a to Pepa D., ten začal stavět Tatry, já se jen přidal. :D :D Jo, komu čest, tomu čest, moc si ho za to vážím, byla to fakt odvaha, ale myslim, že se mu to moc dobře povedlo. 8)
talaš.m
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od talaš.m »

Já to tak myslel že stí prorazil pan Dojčar ale přeju vám to oběma
talaš.m
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od talaš.m »

a povedlo se mu to nepochybně
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

A měl bych jednu velkou prosbu, na nějákeho experta na tuhle Tatru, pořád jsem nepřišel na to, ja se k ni vážou pojistené řetězy od podvalníku, vi to někdo z vás? :? Prvně jsem si mysle, že je to za ty oka, co jsou na zadním narazníku, ale když jsem dnes prohlížel jeden prospekt, tak jsem si všiml, že to tak není. :shock: Dokonce ani nevim, jak se vážou na vojenské 815 tahač , i když to mám nafocený, tak jsem to z toho nepoznal.
Obrázek
Jozef Dojčar
Expert fóra

Ty řetězy jsou zavěšené do háků, které mají pojistné pružiny, aby řetězy nemohly vypadnout. Lepší fotku jsem bohužel nenašel.

Obrázek
talaš.m
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od talaš.m »

jj jsou to háky takové mají i sklopky
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

Byl dodán podovozek, takže stavba může pokračovat :D :D
Obrázek

Dále jsem vytvořil model tažného oka, je celé ze dřeva z jednoho kusu, ze dřeva proto, protože jsem si chtěl být prvně jistý, že to bude vypadat tak, jak má, tohle je můj třetí pokus :? Dřevo se přeci jen lépe obrábí, než kov.

ObrázekObrázek

Nádstavbu jsem umístil na rám a začal s upevněním k podvozku, které bude zajišťovat dohromady šest šroubů.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

Nebýt po chuti wam má Tatra ? Ze vy nepsala nic. :D :D :D
Odpovědět