Modul pro osvětlení aut

Do tohoto fóra prosím pište příspěvky a dotazy na témata, která nejdou zařadit nikam jinam :-)
Odpovědět
j.p.m
Klub RC Truck Trial Praha

Modul pro osvětlení aut

Příspěvek od j.p.m »

Rád bych se zeptal na zkušenosti s modulem pro osvětlení od Modelcraftu, č. 20 72 32, jehož test byl uveden v RC CARu č. 10. Uvedené zapojení mě vyhovovalo,tak jsem to zapojil stejně, ale nefunguje, protože mám dva kusy, to samé jsem udělal i na druhém kusu a zase nic. Začal jsem proto různě laborovat, ale rozblikat obě strany nejde. Když už jsem rozsvítil přední i zadní světla, při zpátečce vše zhaslo, místo toho aby zafungovala brzda.
Dotaz u Conradu taky na nic a český překlad je bída. Dva přepínače rozšiřující zdířky 7 a 8 nejsou popsány vůbec. Já osobně jsem zklamán. Možná dělám něco špatně, ale fakt nevím co, zkoušel jsem všechno možné.
j.p.m
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Re: Modul pro osvětlení aut

Příspěvek od Aleš Papoušek »

j.p.m mi půjčil zmiňovaný modul na otestování, protože měl podezření na nefunkčnost při použití různých RC souprav. Modul jsem postupně připojoval na různé soupravy. A zjistil následující:
pistolovka Hitec LYNX AM - funguje
Futaba FC 16 Boat & Truck - nefunguje
Graupner MC-12 - nefunguje
Graupner MX-12 HOTT - funguje

Při stavu "nefunguje" se to chovalo jak chtělo. Jedna strana blinkrů se nerozsvěcovala vůbec a "přední a zadní" světla buď nereagovala vůbec nebo si dělala co chtěla. Ve stavu funguje to pracovalo přesně jak je uvedeno v přiloženém návodu, ale...
Je to opravdu zvláštní, jak je to závislé na typu soupravy. Není to ani, že by to fungovalo s moderními soupravami, protože Hitec LYNX je už historická souprava a ještě na AM-ku. FC 16 je moderní a na ní to nefunguje.
Pokud mohu srovnávat s jinými moduly, tak i u fungující verze je to nedokonalý modul. U blinkrů se nedá vůbec nastavovat, od kdy se mají rozsvěcet, ale pro někoho to může být výhoda. Ale co se týče brzdových světel, tak to je katastrofa. Rozsvítí se pouze při změně plná vpřed na plná vzad. Pokud jedu na poloviční plny v před a dám na neutrál, tak solidní moduly se rozsvítí brzdová světla. Při ukončení couvání v neutrálu by se měla taky rozsvítit brzda. U tohoto modulu to nehrozí. Ani jako zpátečka to nefunguje. Světla se rozsvěcí pouze u plná vpřed nebo plná vzad.
Nechci dělat reklamu BELovi nebo modulům z Hradce, ale za stejný peníz nebo i menší dostanu víc funkcí. U BELa je možnost naprogramovat v podstatě cokoli, takže světla se rozsvěcují při požadovaných výchylkách. Brzdový modul od hradečáků je zase nepřekonatelný v citlivosti na změnu ubrání "plynu". A jejich dvojitý spínač lze využít
jak pro zpátečku, tak i pro obsluhu blinkrů.
Pro někoho nenáročného a neznalého jiných modulů to může být uspokojující, ale pro pokročilého modeláře to je nepoužitelné.
Takže takový modul opravdu ne!!!
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Odpovědět