Šestihrany za babku

Domácí dílna, nářadí a technika, postupy a modelářské technologie.
Odpovědět
PejaTruck
Expert fóra

Šestihrany za babku

Příspěvek od PejaTruck »

Před nějakou dobou jsem zde na fóru přislíbil, že prokecnu svoje "nou hau", jak plichtím šestihrany, a neotravuju při tom pana Litomyšskeho.
Není na tom nic světoborného, avšak lehce nerad to pustím do širého světa.

Není to nic jiného, než odlitek z CHS Epoxy 1200 do lukoprenové formy, která je udělaná přes dlouhé imbus klíče z Lidla. Já si udělal formu na imbusy 1,5; 2; 2,5 a 3mm větší moc nevyužiju. Epoxid není sice moc mechanicky odolný, ale na kosmetiku pro mě stačí, a díky tomu se snadno obrábí, takže za pomoci pár přípravků se dá pracovat relativně rychle a přesně.

Obrázek Obrázek Obrázek

a ještě ukázka jejich aplikace
Obrázek Obrázek
tady posloužily pro výrobu formy
Obrázek

Pak mám ještě jednu technologii výroby, kterou si dělám šestihrany z mosazi, železa, hliníku, plastu....prostě z čehokoli, ale to už vám neprozradím, jen vás trknu jedno fotkou.
Obrázek

Pak už se dají dělat funkční šrouby M20 s šestihrannou hlavou a tak podobně...
Obrázek Obrázek
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny

One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
dunga
Junior člen fóra

Re: Šestihrany za babku

Příspěvek od dunga »

Díky za vysvetlění. Tohle by mě nenapadlo ani ve snu :)

Jen k těm kovovým M20 1:10, tj. M2 - není to zbytečné dělat, když M2 i M1,6 se dají běžně koupit?? :)
PejaTruck
Expert fóra

Příspěvek od PejaTruck »

Nemáš za co. Možná je to zbytečný dělat, ale když jsem potřeboval šest šroubků s šestihranem 3mm, bylo nejjednodušší a nejrychlejší si je udělat, než shánět po všech čertech. Klasickými M2 oplývám v slušné zásobě, jen mají válcovou hlavu...ty by se mi vepředu na nárazníku moc nelíbily...
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny

One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
dunga
Junior člen fóra

Příspěvek od dunga »

Oki :wink: Kdyby náhodou jsi někdy sháněl, tak třeba tady je mají (já bral jedny poměrně speciální šrouby a nechali mi je přivézt z Brna do Hradce... :)
http://www.fabory.cz/cs/product/i4017-a ... 20020.html
Jinak na netu je jich různě spousta, ale je pravda, že nejčastěj jsou na imbus, nebo šroubovák... :)
Odpovědět