Šnekové soukolí

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
jenda
Občasný přispěvatel fóra

Re: No tak !!!

Příspěvek od jenda »

Roman píše:Hele , neryjte do něj porad :) jak tak koukam , je to jeden z mála co vzal stavbu vážně a snaží se :) ..
trošku se utíká od tohoto tématu..ale s oběma názory souhlasím..
pojdmě společně založit nové forum, kde budeme tipovat pro začátečníky ten jejich úplně první model...at už hotový rc model pro úpravy nebo jednotlivé součástky..
já sem zvolil tu první variantu...:))
Doška
Nováček na fóru

Příspěvek od Doška »

Roman píše:Hele , neryjte do něj porad :) jak tak koukam , je to jeden z mála co vzal stavbu vážně a snaží se :) Musím sám říct, že čtu všechno co se ve foru šustne , ale poslední dobou už je toho tolik , že sám nestíhám a tak se nedivím začátečníkům , že se začínají ztrácet a ptají se na stejné věci. Kdo nechcete radit tak nereagujte, kdo chce poradit stačí bezradného nasměrovat na forum a téma , případně odkaz.
Přimlouvám se za jedno - pojďme zkusit společně najít nějaký vozítko na trhu - lepší hračku se soupravou , co se dá upravit skoro na koleně pro úplný začátečníky. Nemyslím ani tak něco od Tamye, spíš opravdu něco vyloženě jednoduchýhotřeba i pro začátek s jednou hnanou nápravou, kam by si vrazil převodovku do pomala, časem si upravil přední nápravu na hnanou a tak. Adept by pak věděl během pár týdnů jestli je pro něj trial opravdu životní věc , nebo jen otázka momentálního pominutí smyslů :lol:
Ano souhlasím s tebou romane protože je toho tolik že bych u toho musel sedět furt a na to není čas.Já jsem se s vámi poradil a už jenom zbívá stavba :) :) No a mě nejde jenom o to zajezdit si s modelem ale mě zajímá ta technologie originálu m mrzí že to nemám v životní velikosti tak si to musím udělat malé v RC modelu.Jo a už jsem vyřešil tu převodovku.udělám si ji sám.Koupím od firmy www.retezyolomouc.cz
ozubená kolečka a postávím ji.udělám vývod z motoru SPEED 600 ECO na malé kolečko 12 zubů na něj kolečko 20zubů z něj vývod zas na kolečko 12 zubů na něj 20 zubů a vývod do rozvodovek.Bude to tak dobrý.Bude to na trucktrial.Dalo by jse to nějak zpočítat jaký by byl převodový poměr. :D

S pozdravem děkuje Tomáš
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

čo tak prečítať si toto vlákno. Kto by to povedal, že sú tam dokonca vzorčeky? :wink:

http://forum.rc-trial.com/viewtopic.php ... 97afb8e2ff
Igor
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Já bych řekl, že dost informací pro začátečníky je i na těchto stránkách http://rctrucktrialbrno.wz.cz/napravy.htm včetně seznamů dílů, případně jejich ceny.
Ten převod co popisuje Tomáš má převodový poměr 2,777777775 : 1. A to je málo na trial.
Doška
Nováček na fóru

Příspěvek od Doška »

Jozef Dojčar píše:Já bych řekl, že dost informací pro začátečníky je i na těchto stránkách http://rctrucktrialbrno.wz.cz/napravy.htm včetně seznamů dílů, případně jejich ceny.
Ten převod co popisuje Tomáš má převodový poměr 2,777777775 : 1. A to je málo na trial.
Moc vám děkuju pane Dojčer chtěl jsem to dát zpočítat sám jsem si s tím výpočtem lámal hlavu a ne a ne to zpočítat.Takže ježtě více převodů.

Moc děkuju za výpočet Tomáš
Jozef Dojčar
Expert fóra

I když už se tady o tom psalo mnohokrát, je vidět že pro výpočet převodového poměru nestačí jenom vzoreček. Je totiž potřeba i pochopit proč se to počítá zrovna takhle a hlavně jaké dosadit do vzorce čísla a kde je vzít. Pokusím se ještě jednou vysvětlit po lopatě jak se počítá převodový poměr.
Existují tři druhy převodových poměrů: do pomala - přev.pom. bude vždy větší než 1
do rychla - přev. pom. bude vždy menší než 1
a jedna k jedné - přev. pom. se bude vždy rovnat 1.
Přev. pom. počítáme buď z obvodů vzájemně se otáčejících kol nebo z počtů zubů. Vždy zjišťujeme kolikrát se musí otočit poháněcí kolo (pastorek) aby se poháněné kolo otočilo jednou.
Příklad: pastorek (Z1) má 10 zubů a poháněné kolo (Z2) má 20 zubů. Na první pohled je vidět, že se jedná o převod do pomala. Převodový poměr zjistíme tak, že vydělíme zuby poháněného kola se zuby pastorku - Z2 /Z1 = 20/10 = 2. Převodový poměr i = 2. Pastorek se musí otočit dvakrát, aby se druhé kolo otočilo jednou. Pokud se bude jednat o převodovku složenou z více takovýchto převodů, spočítáme nejdřív převodové poměry mezi vzájemně se otáčejícími oz. koly a pak výsledky násobíme mezi sebou.
Přílkad: Z1=10zubů, Z2= 20 zubů, Z3= 10 zubů, Z4= 20zubů, Z5=12 zubů, Z6= 30 zubů.
Přev. pom. prvního dvojkolí : i = 2, druhého dvojkolí : i = 2, třetího dvojkolí : i = 2,5. Celkový přev. pom. bude: 2 x 2 x 2,5 = 10. Na to aby se poslední kolo s třiceti zuby otočilo jednou se první pastorek s deseti zuby musí otočit desetkrát.
Při průměru pneumatik kolem 80 mm je potřeba mít celkový převodový poměr do pomala aspoň 80 : 1 s motorem který má maximální otáčky mezi 12 tis. až 20 000ot/min. V praxi to znamená, že pokud pojedete s motorem 12 000ot/min na plný plyn s převodem 80 : 1 a průměrem pneumatik 80 mm, ujedete za minutu 37,65 metrů.
Doška
Nováček na fóru

Příspěvek od Doška »

Děkuji vám pane Dojčer už jsem to pochopil jak se to počítá.

Tomáš
Jozef Dojčar
Expert fóra

To mám radost a mimochodem se nejmenuji Dojčer.
Doška
Nováček na fóru

Příspěvek od Doška »

Jozef Dojčar píše:To mám radost a mimochodem se nejmenuji Dojčer.
Prominte pane Dojčar. :D :(
tomáš
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

Doška píše:
Roman píše:Hele , neryjte do něj porad :) jak tak koukam , je to jeden z mála co vzal stavbu vážně a snaží se :) Musím sám říct, že čtu všechno co se ve foru šustne , ale poslední dobou už je toho tolik , že sám nestíhám a tak se nedivím začátečníkům , že se začínají ztrácet a ptají se na stejné věci. Kdo nechcete radit tak nereagujte, kdo chce poradit stačí bezradného nasměrovat na forum a téma , případně odkaz.
Přimlouvám se za jedno - pojďme zkusit společně najít nějaký vozítko na trhu - lepší hračku se soupravou , co se dá upravit skoro na koleně pro úplný začátečníky. Nemyslím ani tak něco od Tamye, spíš opravdu něco vyloženě jednoduchýhotřeba i pro začátek s jednou hnanou nápravou, kam by si vrazil převodovku do pomala, časem si upravil přední nápravu na hnanou a tak. Adept by pak věděl během pár týdnů jestli je pro něj trial opravdu životní věc , nebo jen otázka momentálního pominutí smyslů :lol:
Ano souhlasím s tebou romane protože je toho tolik že bych u toho musel sedět furt a na to není čas.Já jsem se s vámi poradil a už jenom zbívá stavba :) :) No a mě nejde jenom o to zajezdit si s modelem ale mě zajímá ta technologie originálu m mrzí že to nemám v životní velikosti tak si to musím udělat malé v RC modelu.Jo a už jsem vyřešil tu převodovku.udělám si ji sám.Koupím od firmy www.retezyolomouc.cz
ozubená kolečka a postávím ji.udělám vývod z motoru SPEED 600 ECO na malé kolečko 12 zubů na něj kolečko 20zubů z něj vývod zas na kolečko 12 zubů na něj 20 zubů a vývod do rozvodovek.Bude to tak dobrý.Bude to na trucktrial.Dalo by jse to nějak zpočítat jaký by byl převodový poměr. :D

S pozdravem děkuje Tomáš
Ahoj Tome,
díly na převodovku si můžeš nechat vypálit ve firmě AWAC v Brně. Stačí náčrtek s přesnými vzdálenostmi mezi hřídeli ozubených kol (ty zjistíš v prospektu na http://www.retezyolomouc.cz)
Pastorek se 12-ti zuby se po úpravě na soustruhu dá zalisovat např. do kolečka se 24-mi zuby atd...
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Baterfly »

Čau, chtěl bych se zeptat na pár věcí ohledně šnekovych převodů.
Je nějak odzkoušeno kolik by mělo mít šnekové kolo zubů aby přežilo nějakou rozumnou dobu v převodovce? Mám na výběr z 16,18,20,25,30 zubů v modulu 1 do nápravy do šířky asi 200mm pro měřítko 1:14, ale nevím jaké by bylo vhodné.
Dodavatel v katalogu uvádí že je potřeba aby šnekový převod byl v oleji. Dala by se použít nějaká vazelína? Jde mi o to aby ten olej nevytíkal přes ložiska ven z nápravy.
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Ahojco se týče zubu nevím, ale myslím si že záleži co se ti tam vejde jakou ryhlostí a silou to má disponovat. A k tomu olej, vspomínám si , že kdysi strýc uspěšně vyměnil olej za molykovou vazelínu v převodovkách na mostových jeřábech ve slévarně a fungovaly. musí jí tam být dost a hlavně zkoušet, jestli se nebude převod zahřívat nebo drhnout, pokud ano musíš zatěsnit ložiska.
Toť muj názor a osobně si rád přečtu i názor druhých

Naposledy upravil(a) jirka dne 31 črc 2007 19:54, celkem upraveno 2 x.
Slávek
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Slávek »

Ahoj, mazat šnekový převody by se měli, ale taky záleží z jakých sou materiálů bronz, mosaz, železo, nebo kombinace zmíněných, plast bych raději vůbec nezmiňoval , kvůli namáhání. Sou taky suché mazací prostředky jako zmiňovaná molyka ale ne s vazelínou ale jen na sucho - vlastně grafitovej prášek a přísadou a s nějakou chemií, prodává se to ve spreji a po nastříkání to zaschne a udělá to na povrchu kluznej film.
Taky budu řešit tento problém na mém rozdělaném modelu Toyoty a už brzo :( ale určitě dám vědět jak jsem dopadl :D
Odpovědět