hydraulika

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
Střelec

Re: hydraulika

Příspěvek od Střelec »

Jasně,rozumím.Zkusím najít kolegu Jirku a snad by vám mohl pomoci s čerpadlem.Ale narovinu nevím kde teď bydlí.Zkusím pohledat.
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Jozef Dojčar píše:Předpokládal jsem, že dostatečně velký otvor bude stačit. Když to vybrání v čerpadle nemám, bude to dělat nějaký problém?
Porblém bude na výtoku (olej se časem dostane do mezer zubů stejně), pokud nebude mít dostatek prostoru na odtok, tak se bude "pěchovat" v zubových mezerách a to bude zvyšovat potřebný příkon pohonu. V krajním případě by se čerpadlo mohlo až zastavit, ale v tomto případě si myslím, že to nehrozí.
Někde jsem četl, že poměr šířky a průměru kola by měl být max 1:1. Pokud je větší, tj. šířka je výrazně větší než průmer, tak se vybrání dělá nejenom v místě styku válcových ploch, ale odebírá se i materiál z části válcových ploch.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

OK, díky za rady.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Tento víkend jsem se poprvé pokusil rozběhnout čerpadlo. Po všech připomínkách co jsem dostal, jsem ani nevěřil, že to pojede. Čerpadlo nakonec běželo líp, než jsem čekal.
První problém jsem si udělal tím, že jsem na sání dal hadičku s dírkou necelé 2 mm. Podlehl jsem zmenšovacímu procesu natolik, že jsem přítok do čerpadla prakticky uzavřel. Hadička nešla téměř ani profouknout ústy. Po několika pokusech, kdy se u obou konců hadiček ponořených v oleji tvořily jenom bublinky, jsem nakonec použil na vstup hadičku s dírou 4 mm. Najednou jsem měl olej na výstupu a všude okolo po stole. Pak jsem začal vyrábět teleskop. Když jsem předtím sháněl těsnící kroužky na bežně dostupné průměry trubek, byly k mání dost nestandardní rozměry. Potřebné průměry gumiček jsem musel vytvořit tím, že jsem udělal vnitřní průměry, na kterých jsou gumičky nasazené, větší a tím jsem dosáhl zvětšení vnějšího průměru. O kolik se ale musí zvětšit vnitřní průměr, aby gumička těsnila po obvodě jsem zjistil asi až na pátý pokus. Utěsněný teleskop čerpadlo vysunulo do maxima asi za sekundu a pak se téměř zaseklo. Je jasné, že budu muset motor ještě zpřevodovat, napřímo to je docela zátěž i když čerpadlo není 100% zatěsněné a přepouštěcí ventil by asi taky nebyl k zahození.

Tak to jsou moje první zkušenosti s hydraulikou.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Včera v noci jsem dopatlal provizorní převodovku pro pohon čerpadla. Nemohl jsem to vzdržet až do příštího víkendu, kdy se možná dostanu do dílny, takže jsem si musel vystačit pouze s pilkou na železo a akučkou a vrtáky. Původní motor řady 500 zapojený napřímo jsem nahradil motorem 400 s převodem 2,4:1. Naprázdno běží bezchybně. S olejem budu ale muset počkat, až se trochu oteplí. Nechci ženě zasvinit celou kuchyni :bandit

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek
Jozef Dojčar
Expert fóra

Nastalo očekávané oteplení, tak jsem hned zkusil čerpadlo i s pístnicemi. Když jsem zjistil, že je to bezpečné, nainstaloval jsem pístnici do jednoho modelu a začal s testy v laboratoři. I po změně motoru a redukci otáček čerpadla, byl jeho výkon pořád moc velký a korba letěla nahoru jako katapult. Poprosil jsem tedy Slicka7, aby čerpadlo odfrézoval o 2 mm. Z původních 12 mm délky ozubených kol tedy zbylo 10 mm, výstupní hadičku s průměrem 4 mm jsem nahradil 3 mm s otvorem necelé 2 mm. Natočil jsem chování hydrauliky po této úpravě, ale pořád to ještě chce ubrat na množství dodávané tekutiny. Dalším pokusem tedy bude menší motor se silnějším převodem. Nemáte někdo typ, jak utěsnit hnací hřídel čerpadla? Použil jsem O kroužek, ale je to k ničemu. Hnací hřídelka má 4 mm.

[youtube]VmnffTMxkgc[/youtube]
Naposledy upravil(a) Jozef Dojčar dne 25 led 2014 21:44, celkem upraveno 2 x.
romča

Příspěvek od romča »

Pěkná prácička nechtěl bych tam nechat prsty!!!!!To bylo 4x mléko?????
:muscle
Mercedes Unimog U 300 4x4 Prototyp pod LOSI
Mercedes Unimog U 300 4x4 pod LOSI
Mercedes Unimog U 500 6x6 pod LOSI
Jeep Willys-Military pod LOSI
Humvee pod CR-01
Hammer 2
http://romcaparma.rajce.idnes.cz/
Aleš Papoušek

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Pepo, hezky jsi to udělal. Ohledně těsnění hřídele, zkus tam dát x-kroužek (vnitřní pr. 3,68, tloušťka 1,78 mm). Předpoklad je taky hladký povrch hřídele a uložení kroužku.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Michal Boček
Junior člen fóra

Příspěvek od Michal Boček »

Vypadá to parádně :D . Když dáš na pohon něco takového tak už by to bylo moc pomalé ? : motor
Jo a nemáš tam moc měkkou hadičku ? - přijde mě že to po odlehčení "propruží" a dost povyskočí ...
bocektransport.cz
Zdenda
Junior člen fóra

Příspěvek od Zdenda »

Mě ještě napadá, že to mohlo být zavzdušněné. Vzduch v hydraulice je taky prevít.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Ano, jako zkušební zátěž jsem použil krabicové mléko. Nenadělá tolik bordele jako písek -wink

X kroužek určitě pořídím. Zatím aspoň vím, že to olej tlačí a pravděpodobně budu ten pracovní prostor čerpadla ještě zmenšovat. Udělám ale nejdřív zkoušku se dvěmi pístnicemi.

Ten odskok korby je daný tím, že pístnice není dole k ničemu přichycená a to mléko ji strhne sebou dozadu. Momentálně už mám udělanou novou převodovku s motorem řady 280 a dva nové teleskopy. Přidal jsem další sekci, čímž jsem na zdvihu získal asi 1 cm.
Ten motor v odkaze už bude asi moc malý a má i dost nízké maximální otáčky. Uvidím co s tím udělá ta 280ka.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Tak jsem dnes nad ránem udělal další test hydrauliky. Motor řady 280 s převodem 14:1 zdá se býti dostatečným. Bohužel se mi moc nepovedly ty teleskopy. Jednak jdou ztuha a ještě navíc tečou. Dokonce mi je tlak oleje několikrát roztrhnul v lepených spojích. Na čas toho asi nechám.
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Pepo myslím si že u hydrauliky nic lepeného asi neobstojí. Já bych se toho bál. Možná bude fungovat chvilku, ale v nevhodný okamžik zklame.

j.p.m
j.p.m
Jozef Dojčar
Expert fóra

No jo, ale já mám z 30 mm délky udělat aspoň 85 mm a na závity v každém válci je pak 1 mm. Ještě jsem uvažoval o cínování všech koncovek, ale v případě potřeby přetěsnění to znamená původní uzávěr odsoustružit a udělat znovu. Tohle bude ještě oříšek.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Nakreslil jsem finální verzi čerpadla do vleku, s výrobou snad problém nebude, ještě schází dořešit pístnice.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

No trošku jsem čekal, že tu hydrauliku budeš napojovat z auta na vlek hadici. Ale i tak to vypadá slibně.
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
Michal Boček
Junior člen fóra

Příspěvek od Michal Boček »

Hmm, a jak se bude ohýbat ten příčník na kterém to drží? :? :D
Já sem spíš přemýšlel že bych čerpadlo a baterky dal na boky do falešných beden.
Mám už desku korby posazenou na rámu, chceš to donést na testování? A jaké otáčky potřebuje to čerpadlo? - mohl bych vzít i nějaké menší motorky na testy :wink: .
bocektransport.cz
Jozef Dojčar
Expert fóra

Pokud ti to čerpadlo vleze do bedny, můžeš ho tam klidně dát. Menší motor už bych tam nedával. Tenhle točí asi 15 000 max a s tím převodem co tam bude jede čerpadlo asi 1 300 ot. max. Myslím, že jsem na spodní hranici zmenšování, ale pokud bude i menší motor stejně silný jako ta 280, proč ne. Vlek samozřejmě uvidím moc rád.
honza-lbc
Nováček na fóru

Příspěvek od honza-lbc »

Zdar chlapi, nevím jak to funguje u modelářské hydrauliky (myslím tím nakupované) ale u strojů musí být hned za čerpadlem pojistný přepoušťák do nádrže, přes který protéká olej, když není odběr - aby se nepoškodilo čerpadlo a nebo neprorazily těsnění na válci. Co to samé udělat i na RC čerpadlu - sedlo s kuličkou, pružinou a červíkem na stavění předpětí. Nebo mě napadlo jako válec použít pneumatický válec - jsou do 10 barů např od Festa DSNU a jen ho plnit olejem. Nebo udělat uzavřený systém dva válce spojené hadičkami naplněné olejem a na jednom pohybovat pístnicí přes šroub-generátor a tím do druhého tlačit olej.
Jozef Dojčar
Expert fóra

U velkých strojů jsou tlaky i hodně přes 100 bar, ale i v modelářském měřítku se ty přepouštěcí ventily používají. Ten poslední nápad taky není špatný, jenom možná zabere víc místa, než čerpadlo.
Odpovědět