PŘEVODOVKY a OZUBENÁ KOLA
Re: PŘEVODOVKY a OZUBENÁ KOLA
Jakože moje? Pokud myslíš Romane mě, tak každej model jak si naprosto přesně řek pro začátek, je úplně odlišnej. Spočítat jde všechno, ale podstatný je mít hrubou představu kolik to má jet na daný kvalty, kolik auto bude vážit, jakej motor, jakej regec, kolik náprav, jaký kola, jaký nápravy, převodovky, sestupný př. atd, je toho moc a jak jsi psal, Danken nám prozradil zlomek...
Ostatně mnoho už bylo i napsáno, nemyslim ani propočty jako hlavně praxe od Aleše, HonzyP, Roberta, Slicka, j.p.m. a Hanyse, kteří už mají odjeto a ví, jak kam "hrubou představu" orientovat.
Ostatně mnoho už bylo i napsáno, nemyslim ani propočty jako hlavně praxe od Aleše, HonzyP, Roberta, Slicka, j.p.m. a Hanyse, kteří už mají odjeto a ví, jak kam "hrubou představu" orientovat.
No moje hruba představe je asi, že to bude 4x4 na podvozku Tatra (chci sehnat planky od Hanyse) a právě se ještě rozhoduju co vsechno tam dam, protože nevim co za regl ale aby byl co nejlevnejsi a ne zase aby to byl nejakej kšunt co se furt přehřívá nebo hoří jaky serva. Na řazeni bych asi dal co nejlevnejsi (staci) vubec na řízení dám kvalitnější servo. Nevim kolik to bude vazit podle toho jestli mi Hanys posle ty planky, ale chci to jenom na hobby jezdeni ne žádny závody v kategoriich takže si myslim, že tam satačí dát jenom 3st.prevodovku na jakou jsem se ptal. A otazka na VÁS VŠECHNY: bude mi stačit tato převodovka na hobby ježdění? http://www.s-hobby.cz/rctruck/stranky/pdf/3stprev1.pdf Jo a ještě malý detail chci se brodit ve vodě :D
kdyz uz se tu toci ty prevodovky od tamie, nevite, jakej modul ozubeni jsou ty kolecka ve vnitr? Kdyby to byla jednicka, nebo vetsi, nebylo by to na skodu...
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny
One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
Převodovky namontované. Pásly tam bez jakých koliv problémú. Jen mě překvapilo že pastorky v redukčních převodovkách nemají pojišťovací červík, drží jen na lepidle. Zkoušky dopadli velmi dobře. Jen se mi vyplnily obavy že lepené pastorky nebudou dostatečně držet. Dves na asfaltu jeden povolil. Zkoušel jsem jej navrtat, že tan udělam závit na červík ale obič vrták se nechytal tak musim sehnat nějaký lepší. Zřejmě to bude chtít nahradit původní tamiya pastorky za ocelové, 20 zubú a širší. Ty původní nezabírají v celé šířce sekundárního kola v převodovce.PAPAN píše:Tak jsem se konečně zorientoval. Myslím že by to mohla být tato: http://www.mpjet.com/market/index.php?m ... ts_id=1279
Tato převodovka je určena do aut, tak snad vydrží. Jak tak koukam tak u MP-JET taky nemají nejlepší ceny, kouknu jestli jí neseženu za lepší peníz nebo jestli má někdo jiný tip.
Dagger - Unimog - ROSS. :) http://www.youtube.com/watch?v=m8ZsO1Uthlc
1.Pokud je to od Hanyse , tak váhu už zhruba znáš - 7kgDanken píše:představe je asi, že to bude 4x4 na podvozku Tatra od Hanyse) a právě se ještě rozhoduju co vsechno tam dam,.... regl ale aby byl co nejlevnejsi řazeni.... co nejlevnejsi (staci) vubec na řízení dám kvalitnější servo. Nevim kolik to bude vazit podle toho jestli mi Hanys posle ty planky, ale chci to jenom na hobby jezdeni... A otazka na VÁS VŠECHNY: bude mi stačit tato převodovka na hobby ježdění? http://www.s-hobby.cz/rctruck/stranky/pdf/3stprev1.pdf Jo a ještě malý detail chci se brodit ve vodě :D
2.Často užíváš slovo "nejlevnější" ale NEJLEVNĚJŠÍ to zrovna nebude
3.Na hobby ježdění bude převodovka stačit, ale bez další redukční převodovky bude v terénu dost trpět
4.Brodění je pouze otázka těsnosti podvozku a výšky uložení elektroniky a motoru
Naposledy upravil(a) Roman dne 24 čer 2008 20:09, celkem upraveno 1 x.
Mám otázku na Hanyse nebo na vás všechny, na kolik mě vyjde předni a zadní rozvodovka z řetězy olomouc pro pohon 4x4 (nevím kde to tam mám najít budu asi stavět muj 1 model a v převodech se trochu ztrácím
)
Kola do rozvodovek vycházejí levněji u firmy ULMER potřebuješ 4xpastorek + 4x talířové kolo převodový poměr 2:1 a modul ozubení 1. Dělají 15/30zubů?Danken píše:Mám otázku na Hanyse nebo na vás všechny, na kolik mě vyjde předni a zadní rozvodovka z řetězy olomouc pro pohon 4x4 (nevím kde to tam mám najít budu asi stavět muj 1 model a v převodech se trochu ztrácím)
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom
"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom
"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
Danken píše:Mám otázku na Hanyse nebo na vás všechny, na kolik mě vyjde předni a zadní rozvodovka z řetězy olomouc pro pohon 4x4 (nevím kde to tam mám najít budu asi stavět muj 1 model a v převodech se trochu ztrácím)
Taky koukám , že se trošku ztrácíš :wink: Vypadá to , že nemáš moc trpělivost - jelikož jsi nepročet ani celý tohle téma natož ostatní témata.
V tomhle tématu je o převodech na který se ptáš skoro všechno, včetně cen od Řetězů OL koukni třeba na stranu 7 tohodle tématu
třeba taááááády : http://forum.rc-trial.com/phpBB3/viewto ... &start=120
Naposledy upravil(a) Roman dne 25 čer 2008 12:44, celkem upraveno 1 x.
Neda se to rict presne, ale me jedna rozvodovka na hanysovu konstukci, vysla cca na 1800,-! je to teda jen silne orientacni, je to cena za oplasteni a streva, polonapravy, loziska a tak...ovsem bez energie, casu a stroju...je to rozpocet podvozkovy ceny(bez kabiny, odpruzeni, nastavby, elektroniky, prevodovky)
Petr Janeček
Ahoj taky stavím Tatru viz : T 816 LIWA 8x8, mám rozpracovaný vlastní návrh na převodovku. Bude dvou rychlostní a počítám s ní na rekreační ježdění. 1) rychlost do terénu a 2) na rovininu a rychlejší přejezdy, více stupňů si myslím je zbytečné (můj názor, ale podle doho co jsem zde pochopil čím rychlejí tím méně vydrží baterie). Kolečka se mi zdají levnější u Teatechniku než v Olomouci. Jediný zatím problém je , že převodovka je jen na papíře, momentálně musím zkolaudovat barák a přestěhovat se, což do 1/2 srpna bude zamnou, pak bude realizace. k ceně komponentu já dělám vše z ocele je levná a leží všude kolem :) k elektronice jsem si nechal poradit od Hanyse, co mi řek to dám a víc neřeším.......jeho podvozek a skušenosti nehodlám přehlížet a laboravat nad něčím co funguje......
Přiložím zde své propočty na převodovku, nejsou tam zahrnutá ložiska a hřídelky.
Soupis materiálu a cenová kalkulace
Ozubené kola - modul 1 přímé ozubení, úhel záběru 20 st.
Počet zubů / kusů/ Cena-kus /Cena celkem bez DPH
12/ 4/ 37,-/ 148,-
14/ 1/ 17,-/ 17,-
18/ 1/ 24,-/ 24,-
23/ 1/ 33,-/ 33,-
24/ 2/ 33,-/ 66,-
30/ 1/ 40,-/ 40,-
39/ 1/ 59,-/ 59,-
42/ 1/ 64,-/ 64,-
Kužel. soukolí 15/30 / 8 páry/ 393,-/ 3595,-
Celkem cena ozubení s DPH 19 % / 4278,-
Verze 8x8 / 4278,-
Verze 6x6 / 3343,-
Verze 4x4 / 2408,-
Měl jsem celé schéma, převodové poměry a konečnou rychlost i výpočty, ale právě jsem je omylem smazal
naštěstí to mám vytiskle, takže až to přepiušu a bude zájem hodím to sem nebo na email i s náčrtkem.
Přiložím zde své propočty na převodovku, nejsou tam zahrnutá ložiska a hřídelky.
Soupis materiálu a cenová kalkulace
12/ 4/ 37,-/ 148,-
14/ 1/ 17,-/ 17,-
18/ 1/ 24,-/ 24,-
23/ 1/ 33,-/ 33,-
24/ 2/ 33,-/ 66,-
30/ 1/ 40,-/ 40,-
39/ 1/ 59,-/ 59,-
42/ 1/ 64,-/ 64,-
Verze 8x8 / 4278,-
Verze 6x6 / 3343,-
Verze 4x4 / 2408,-
Měl jsem celé schéma, převodové poměry a konečnou rychlost i výpočty, ale právě jsem je omylem smazal
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
jirka píše:Soupis materiálu a cenová kalkulace
12/ 4/ 37,-/ 148,-
14/ 1/ 17,-/ 17,-
18/ 1/ 24,-/ 24,-
23/ 1/ 33,-/ 33,-
24/ 2/ 33,-/ 66,-
30/ 1/ 40,-/ 40,-
39/ 1/ 59,-/ 59,-
42/ 1/ 64,-/ 64,-
Verze 8x8 / 4278,-
Verze 6x6 / 3343,-
Verze 4x4 / 2408,-
Nevim co je to za ceny a jak jsi prisel ze 4x4 bude stat tolik za 2 pary a plus nejaky prevody, to je moc podle me
poařilo semi to zachránit tady mé poslední a doufám konečné řešení
Návrh převodovky pro model TATRY 1:10
Dáno:
MOTOR ECO SPEED 700 turbo
15000 ot/min ............250 ot/s
KOLO MICHELIN „HANÁČEK“
pruměr 135 mm, šíře 44 mm , obvod 424,1 mm……. 0,4241 m
OZUBENÉ KOLA od ŘETĚZY OLOMOUC
Modul 1, přímé ozubení – úhel záběru 20st.
Kuželové soukolí 1:2 přímé ozubení – úhel záběru 20st.
Převodové poměry převodovky
hl. převod. sestup. přev. rozvod. Celkový převodový poměr
1. rych. st. 9,8 : 1 6 : 1 2 : 1 i/1 = 117,6 : 1
2. rych. St. 4,55 : 1 6 : 1 2 : 1 i/2 = 54,6 : 1
Rychlost modelu (teoretická – bez zatížení)
rychlost. = (ot/s : i/1 ) x obvor kola m/s = km/h
1. rych. st. (250 : 117,6) x 0,4241 = 0,90 m/s = 3,24 = 3,2 km/h
2. rych. St (250 : 54,6) x 0,4241 = 1,94 m/s = 6,98 = 7 km/h
Návrh převodovky pro model TATRY 1:10
Dáno:
MOTOR ECO SPEED 700 turbo
15000 ot/min ............250 ot/s
KOLO MICHELIN „HANÁČEK“
pruměr 135 mm, šíře 44 mm , obvod 424,1 mm……. 0,4241 m
OZUBENÉ KOLA od ŘETĚZY OLOMOUC
Modul 1, přímé ozubení – úhel záběru 20st.
Kuželové soukolí 1:2 přímé ozubení – úhel záběru 20st.
Převodové poměry převodovky
hl. převod. sestup. přev. rozvod. Celkový převodový poměr
1. rych. st. 9,8 : 1 6 : 1 2 : 1 i/1 = 117,6 : 1
2. rych. St. 4,55 : 1 6 : 1 2 : 1 i/2 = 54,6 : 1
Rychlost modelu (teoretická – bez zatížení)
rychlost. = (ot/s : i/1 ) x obvor kola m/s = km/h
1. rych. st. (250 : 117,6) x 0,4241 = 0,90 m/s = 3,24 = 3,2 km/h
2. rych. St (250 : 54,6) x 0,4241 = 1,94 m/s = 6,98 = 7 km/h
nevim teda jestli chapes princip tatry, ale tatra ma v jedny rozvodovce 2pary kuzelovejch soukoli, cena bych rekl ze odpovida, ja to svy rozpocital na 1800,- na rozvodovku, kdyz to vezmes dvakrat, tak to jirka ma este levny :D (jirka teda bere jenom cenu za zubaty kolecka)Danken píše: Nevim co je to za ceny a jak jsi prisel ze 4x4 bude stat tolik za 2 pary a plus nejaky prevody, to je moc podle me
mozna to pochopis z tohodle videa:
http://uk.youtube.com/watch?v=CRAqzv-bHS0
Petr Janeček
Tak Jirko krásný propočty, to musim pochválit. Od otáček motoru až na osu, jen jediná chyba a to docela velká. Pokud ti to na jedničku pojede přes 2,5km/h tak z toho budu blázen... (otáčky 15000 opravdu nebudou reál v provozu).
Jakej konkrétní Speed 700 máš, už jsi to zjistil?
Oslovil jsem v pruběhu posledních měsícu více firem a tady jsouu asi nejlepší (ceny jsou dva dny staré)
Největší náklydy tvoří rozvodovky 468,-kč na kolo viz obrázek, ikdyž zrovna jsem si uvědomil jestli jsem se někde nesek o DPH
Největší náklydy tvoří rozvodovky 468,-kč na kolo viz obrázek, ikdyž zrovna jsem si uvědomil jestli jsem se někde nesek o DPH
M.S píše:Tak Jirko krásný propočty, to musim pochválit. Od otáček motoru až na osu, jen jediná chyba a to docela velká. Pokud ti to na jedničku pojede přes 2,5km/h tak z toho budu blázen... (otáčky 15000 opravdu nebudou reál v provozu).
SPEED 700 TURBO 9,6 V
Jmenovité napětí 9,6 V
Provozní napětí 4,8 ... 14,4 V
Otáčky na prázdno 15000 min -1
Proud bez zatížení 2 A
Proud při max. účinnosti 12,5 A
Blokovací proud 65 A
Délka motoru bez hřídele 67 mm
průměr elektromotoru 42,2 mm
Průměr hřídele 5 mm
Hmotnost 320 g
Jinak pokud otáčky nebotou to pravé měly by jít korigovat výměnou 42z kolečku za menší, skušenost s teorii a praxi je v mém případě nolová tak se uvidí /ono cena jednoho kolečka není zas až tak hrozná), k propočtum jsem vycházel rovněž podle převodových poměru od Maxima(Tatra 813 8X8 Kolos ! (PL) ) a snažil jsem se docílít zhruba stejných převodových poměru. Je pravda že nedokážu odhadnout konečnou váhu modelu ztáty výkonu motoru.
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
Tak nevím, jestli není zbytečné řešit, jestli model pojede 2,5km/hod nebo 2,1km/hod. Zatím jsem nepotkal nikoho, kdo by to v RC kamionech měřil. 
Jojo, tenhle znám, je to v podstatě nejdostupnější 700koule.
Přesně neřeknu nic, ale z osobních zkušeností zjišťování otáček el.motorů dopředu hlásím reál menší než 2,5km/h na jedničku. Chceš-li větší rychlost bez dodatečných úprav, změň koncept teď, chceš-li to zjistit a předělávat potom, zkus nynější verzi. Kdyžtak sem zvědavej až dostavíš, jakej bude reál po rovině.. :wink:
Při těch 8-9 kilech váhy čekej kolem 10-15A po terénních rovinkách a až kolem 30-35A stabilně v krpálech.
Jinak ztráty třením v soukolí u budoucího modelu Tatry asi nedokáže odhadnout nikdo...
Pro pana Dojčara: rozdíl na dvojku 5 nebo 7 km/h to už trochu za úvahu stojí, ne?
Přesně neřeknu nic, ale z osobních zkušeností zjišťování otáček el.motorů dopředu hlásím reál menší než 2,5km/h na jedničku. Chceš-li větší rychlost bez dodatečných úprav, změň koncept teď, chceš-li to zjistit a předělávat potom, zkus nynější verzi. Kdyžtak sem zvědavej až dostavíš, jakej bude reál po rovině.. :wink:
Při těch 8-9 kilech váhy čekej kolem 10-15A po terénních rovinkách a až kolem 30-35A stabilně v krpálech.
Jinak ztráty třením v soukolí u budoucího modelu Tatry asi nedokáže odhadnout nikdo...
Pro pana Dojčara: rozdíl na dvojku 5 nebo 7 km/h to už trochu za úvahu stojí, ne?
asi to nechám jak to je a uvidím jen to zaplatit :?
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
Možná u nějakého osobáku ano, ale podle mě, a vidím to i na akcích, s takovýmhle modelem tu maximálku nikdo nevyužívá. Jednak většinou není prostor a pak každý chce ukázat, co to umí v zátěži v terénu.