Pružiny
Pružiny
Mám dotaz na pana Papouška .Postavil jsem podobný model jako je Vaše Tatra 815 z 2003 . Můj váží 7,5 kg , přesto "tahal břicho po zemi " . Doplnil jsem mezi horní ramena a rám další pružiny . Stav se zlepšil , ale auto je stále dost měkké . Použil jsem nejtvrdší pružiny pro daný podvozek . Nevíte , kde se dají sehnat ještě tužší ? Nebo jak jste řešil problém Vy ?
-
Aleš Papoušek
- Klub RC Truck Trial Praha
Re: Pružiny
Sehnat vhodnou pružiju je docela problém. Já si je kupuji v železářství U Rouska na nám. Bratří Synků v Praze. Mají tam docela výběr. Jinak si schovávám staré pružiny do šuplíku. Zcela určitě by poradily a dodali pružiny tady http://www.pruziny-federn.cz/
Taky bych se podíval na body uchycení pružin, tím se dá taky docílit přitvrzení podvozku.
Taky bych se podíval na body uchycení pružin, tím se dá taky docílit přitvrzení podvozku.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
já měl podobný problém a dá se to zlepšit tím že tu pružinu trošku stáhnu třeba že vezmu kus tlustýho drátu a namotám to dokola uchycení tlumiče ale to de jenom tehdy když je třeba něco podobnýho joko olejový tlumiče tamiya bo základ tamiya pak se ta pružina trošku stáhne a je tvrdší :mrgreen: :wink: ale u takhle těžkýho podvozku nevim 
Oběma kolegům děkuju za radu . Jelikož to mám blíž do Brna , zkusím štěstí tam . S panem " Rikem " se rád uvidím na výstavě v Brně ( pokud platí diskuse o výstavě ) .
Zdarec, mohl by mi někdo poradit, zda jsou někde uceřejněné pracovní délky tlumičů ? Já nešel jen u s-hobby jeden jedinej s rozměry 50/38mm.
12mm pracovní délka je pro mne málo, potřebuji víc (cca 20mm). V katalogu náhradních dílů je obvykle jen jeden rozměr.
Dík za jakoukoli radu.
12mm pracovní délka je pro mne málo, potřebuji víc (cca 20mm). V katalogu náhradních dílů je obvykle jen jeden rozměr.
Dík za jakoukoli radu.
Zkus to tady http://modely.conrad.cz/rc-auta+c7677/p ... iny+c7706/ třeba ti to pomůže.
https://www.zonerama.com/Baterfly
To právě nepomůže. Je tam jen montážní rozměr.... .Počítají snad s tím, že jsme jasnovidci ?
-
Střelec
Jsem zde nováček, ale já ji budu odhadovat tak, že vezmu model (nebo váhový ekvivalent) a postavím ho na všech 16 pružin. Měly by "jít dolů" o polovinu zdvihu tlumiče. Nebo to zvážím, podělím 16ti a budu hledat pružinu na tuto sílu.
Na co 16 pružin
OT 64 SKOT
Na co 16 pružin
-
Aleš Papoušek
- Klub RC Truck Trial Praha
To by platilo, kdyby pružiny bylo v místech dotyku pneumatiky s podkladem a byly svislé (pružiny). Jakákoliv odchylka od tohoto stavu sílu na pružinu hodně ovlivní. Musí se vzít v úvahu umístnění pružin, sklon, požadovaný výkyv náprav atd. Takže to skončí, že budeš zkoušet různé pružiny až najdeš nějaké optimum.Luděk píše:Jsem zde nováček, ale já ji budu odhadovat tak, že vezmu model (nebo váhový ekvivalent) a postavím ho na všech 16 pružin. Měly by "jít dolů" o polovinu zdvihu tlumiče. Nebo to zvážím, podělím 16ti a budu hledat pružinu na tuto sílu.
legenda S2, podle data výroby
.... síla působící na pružinu je jedna věc, síla kterou rameno působí na pružinu v závislosti na jejím konstrukčním umístění je druhá věc.
Ano vyjádřil jsem se špatně, to mnou popsané platí na konec ramena při svislé pružině. Pokud je pružina v polovině ramena síla je... ale to je fyzika 7mé třídy ZŠ. :-) ¨
Pokud umístíš pružinu na konec ramena a druhý konec pružiny není kolmo, zase je to jenom páka... .
Ale s kolegou souhlasím, jednodušší je to namontovat a zjistit "vhodné" pružiny.
Já budu postupovat tak, že to zvážím, přepočítám dle umístění pružiny síly působící na tuto / 16ti a pak budu se závážíčkem hledat tu správnou pružinu.
Ano vyjádřil jsem se špatně, to mnou popsané platí na konec ramena při svislé pružině. Pokud je pružina v polovině ramena síla je... ale to je fyzika 7mé třídy ZŠ. :-) ¨
Pokud umístíš pružinu na konec ramena a druhý konec pružiny není kolmo, zase je to jenom páka... .
Ale s kolegou souhlasím, jednodušší je to namontovat a zjistit "vhodné" pružiny.
Já budu postupovat tak, že to zvážím, přepočítám dle umístění pružiny síly působící na tuto / 16ti a pak budu se závážíčkem hledat tu správnou pružinu.
Má někdo zkušenosti s CONRADem? Nevíte jestli je možný osobný odběr zboží v prodejně (z dodacích podmínek jsem pochopil, že ne :( )?Baterfly píše:Zkus to tady http://modely.conrad.cz/rc-auta+c7677/p ... iny+c7706/ třeba ti to pomůže.
Díky Adam
ADAM: Je - normálně stačí zavolat do prodejny v Roháčový a pak Ti dají vědět, že to tam máš k vyzvednutí. Objednal jsem si takto generátor zvuku dieselu. No příště si objednávku Conrad dost rozmyslím. Sice stál jen pět stovek, ale je to generátor dementního cvakání... :-(
Mirek Valášek
rcauta.net
rcauta.net
Díky...
....dobře vystiženo xD
Adam
Salvatore píše:...ale je to generátor dementního cvakání...
Adam
Ještě dotaz: nevíte někdo zda udávaný rozměr na CONRAD.cz u tlumičů např.:"Průměr pružiny: 16 mm" je vnitřní nebo vnejší průměr?
Diky Adam
Diky Adam