PŘEVODOVKY a OZUBENÁ KOLA

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
Odpovědět
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

Re: PŘEVODOVKY a OZUBENÁ KOLA

Příspěvek od Baterfly »

Asi 1600 ale nevím jestli s nebo bez dph. Tady je katalog Bosche :!: https://etli.bosch-pt.com/(xb5gx5ywz3np ... COUNTRY=88 :!: a musíš se tam doklikat k vykresu a seznamu dílů a tam pak na jedný ikoně u položky jde otevřít okno s cenou.
Musí se to zadat cele co je mezi vykřičníky, nevím proč se to takhle zalamuje.
https://www.zonerama.com/Baterfly
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

M.S píše:A jakou sedmikouli máš? Já mam 6317 a na těch 19,2V to je rachot! To bych se ani nebál v tvý převodovce udělat 4 / 8km/h.
Ale 15000 ot/min bereš tedy zatíženou 700ku? jakou?
(Co já vim tak moje 6317 má mít při 12V 11600ot/min ale při měření na 14,4V točila zatížená v osobáku jen cca 10000ot/min.)
Zatím nemám žádnou, ale měl by být tento motor: SPEED 700 TURBO 9,6 V (4,8 - 14,4 V - 15000ot/min
otázka je jak říkáž zda se jedná o zatížený či ne - kdoví?
ještě jsem to přepočítal malou změnou jsem se dostal u jedničky na 2,6 km/h (147:1), tak to asi nechám.
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
kawa
Nováček na fóru

Příspěvek od kawa »

Baterfly píše:Asi 1600 ale nevím jestli s nebo bez dph. Tady je katalog Bosche :!: https://etli.bosch-pt.com/(xb5gx5ywz3np ... COUNTRY=88 :!: a musíš se tam doklikat k vykresu a seznamu dílů a tam pak na jedný ikoně u položky jde otevřít okno s cenou.
Musí se to zadat cele co je mezi vykřičníky, nevím proč se to takhle zalamuje.
cau ja si koupil ozubena kola na 3kvalt +redukci+rozvodovku od Oz OLomouc.. 14 kol mod.1 ...za 800kc a davat 1600za dva kvalty mi pripada moc pokud si ji musis stejne dodelat.. ja to mam na of rouda 80mm kola 160(1)/95(2)/57(3) ....loziska , hridel-- cirka 2000Kc....jako od Tamiyje jen bez plastu......cau..
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

jirka píše:Zatím nemám žádnou, ale měl by být tento motor: SPEED 700 TURBO 9,6 V (4,8 - 14,4 V - 15000ot/min
otázka je jak říkáž zda se jedná o zatížený či ne - kdoví?
ještě jsem to přepočítal malou změnou jsem se dostal u jedničky na 2,6 km/h (147:1), tak to asi nechám.
Jo ale u každýho lepšího prodejce máš vždycky u Graupnera udaný ještě číslo produktu, třeba moje 700ka má 6317. Je to asi nejjednodušší určení toho motoru.

Pokud říkáš 4,8-14,4, měl by to být 3308 (stojí větš. kolem 520kč a víc). Ale podle toho co jsem zatím ve Speedech zjistil, otáčky jimi udávané by měly být otáčkami nezatíženého motoru na voltáž udávanou jako doporučenou.Tzn konkrétněji u tvý 3308 by to mělo být nezatížených 15000ot/min na 9,6V.

A teď je otázka síly motoru, zátěže danou hmotností a převodem, odporama v převodech, ztrátama elektrickýma i jinýma atd atd. a ve finále seš průměrně na čísle kolem 70% otáček nezatíženýho. Ale tvrdim zhruba. Tzn cca 10500ot/min při průměrně zatíženým motoru na dobrej osmičlánek.
Podle toho dopočítej zbytek.

(samozřejmě neberu jízdu do kopce nebo naopak, s extra nákladem, nebo hromadu dalších faktorů, který ale mění otáčky o desítky procent...)
Baterfly

Příspěvek od Baterfly »

Tak jsem mluvil přímo s technikem od Bosche a říkal mi že všechy ty převodovky mají plastový převody ale že jsou odolný a snesou hodně. Jaký mají převodový poměr a kolik točí motor ale ani sami nevědí. A na motorech štítky nejsou z kterých by se to dalo zjistit. Ptal jsem se i u Metabo servisu a s údaji jsou na tom stejně. Taky mají dvoustupňový planetovky a s plastovými převody ale stojí asi 580 bez dph. Motory jsou taky za 580. Co se týče ceny tak je to pořád irelevantní údaj aspoň pro mě. Musím to brát komplexně a paradoxně dvojkvalt mi ušetří pár tisíc za RC soupravu. Teď je jen otázka jaký vybrat motor 9,6-12V.
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

jirka píše:varianta 1:
na I. rychlostní stupeň mi vychází rychlost maximální 0,9 km/h (411,1:1)
na II. rychlostní stupeň mi vychází rychlost maximální 1,98 km/h (191,8:1)
varianta 2:
na I. rychlostní stupeň mi vychází rychlost maximální 3,16 km/h (120,36:1)
na II. rychlostní stupeň mi vychází rychlost maximální 6,77 km/h (56,33:1)
Na 138 to mám zhruba jako Ty - obě varianty s tím, že mám ruční přepínání silnice/terén a přes vysílačku I. a II. st. z vrtačky narex.
Baterfly píše:Dnes mi volali ze servisu a opravdu převodovka není a nebude.
Ptal jsem na ty planetový a a hobby řada má plastový a profi řada má kovový převody. Tak asi objednám nějakou z profi řady. Vybral jsem zatím z šroubováku GSR 12 VE-2 co má: Max kroutící moment 67 Nm, Max otáčky 1st 0 – 430 min-1, Max otáčky 2st 0 – 1.650 min-1. Dalo by se to použít? Sám to nejsem schopen posoudit.
Koupil jsem v globusu aku vrtačku 24V, je tam motor řady 700 a ocelová převodovka. Motor se dá vyměnit za speed řady 700 s nižší voltáží...
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
Baterfly

Příspěvek od Baterfly »

Tak oprava. V Profi řadě jsou opravdu kovové převody. Měl jsem info ze dvou servisů a oboje různé ale na hlavní stránce Bosch píšou že jsou převody kovové. Na servisní stránce se dá najít převodovka i za 935 bez dph, tak asi jednu objednám a uvidím.
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Na závodech jsem viděl na podvozku z DETONATORA mezi motorem a převodovkou redukční převodovku. Mužete mi prosím někdo poradit jakou mam koupit?
Zatim jsem našel tyto:
http://www.hobbyeshop.cz/inshop/elektro ... r-3-2.html
Do ní by měl pasovat můj motor ale přidělat jí na převodovku bude asi problém.
http://www.hobbyeshop.cz/inshop/elektro ... vor-3.html
Tato by snad mohla jít přišroubovat na původní převodovku, ale zas nemam představu jaký motor do ní půjde. Pokud je pro střídavé motory, do těch zatim nechci jít, s originálními Johnsony jsem spokojený.
Kdysi jsem tu viděl nějakou diskuzi na podobné téma ale nemohu ji najít. Děkuji předem.
Robert Seltz
Senior člen fóra

Příspěvek od Robert Seltz »

Asi bych zkusil planetovou převodovku od MP JET na motor řady 400 :idea: . Sice menší motor, ale to vůbec nevadí zvlášt když tam budou 2x
MAN SX2000 8x8 (Připraven na letní sezónu 2085)
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Když už tak nechoď na jedny z nejdražších e-obchodů... zkus třeba rovnou MP Jet, nebo rcm, jino, kostkamodelcentrum atd...
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Aha. Nemužu se vtěch označeních motorů a převodovek zatim zorientovat. Zkusim natom MP JET. Diky :D
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Myslíte , že MPJet bude to pravé ??? Já osobně od MPJet upustil z obavy , že to nevydrží ani běžný ježdění - natož trial :? Přece jenom jsou to převodovky určené převážně pro elektrolety :?
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Musím souhlasit s Romanem,jsou to skutečně pro elektrolet a ty moc nevydrží natož v modelu auta. :( :wink:
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Tak asi jo, i když satelity i pastorek jsou z cementovaný oceli, věnec je z plastu, to je o ničem...

Nadruhou stranu pokud je to hned u motoru, tak ten samotnej má kroutící moment ubohej.
Jak píše Robert, Speed 400 a MP Jet bych se nebál. Možná ani tý levný plastový. Když odejde, člověk aspoň nezoufá nad tou cenou.
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Roman píše:Myslíte , že MPJet bude to pravé ??? Já osobně od MPJet upustil z obavy , že to nevydrží ani běžný ježdění - natož trial :? Přece jenom jsou to převodovky určené převážně pro elektrolety :?
Tak tedy jakou :?: :roll:
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Tak jsem se konečně zorientoval. Myslím že by to mohla být tato: http://www.mpjet.com/market/index.php?m ... ts_id=1279
Tato převodovka je určena do aut, tak snad vydrží. Jak tak koukam tak u MP-JET taky nemají nejlepší ceny, kouknu jestli jí neseženu za lepší peníz nebo jestli má někdo jiný tip.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Tyhle jsem taky koukal a jako jediný vypadaj , že by mohly bejt k něčemu. Co se týká pajšlu-cement necement drolí se to jak škvára . (Nebo jsem jen možná neměl štěstí)
Jinak na netu jsem kdes narazil na planetky speciálně pro rc auta , ale ta cena byla šílená - cca 1600,- a víc.
Taky jako velký plus u téhle vidím to , že nemá vyosenej výstup, což je pro moje TLko podstatný.
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

A otázka: Romane drolila se ocel nebo ten plast? Ten se dá koupit za pár peněz třeba 5x k tomu na výměnu po závodech...
Pokud by celej závod třeba se Speedem 500 nevydržel, tak MP Jet nemá smysl.
Danken
Nováček na fóru

Příspěvek od Danken »

Chci se zeptat jestli je mozne pouzit tuto prevodovku http://www.s-hobby.cz/rctruck/stranky/pdf/3stprev1.pdf chci ji pouzit na trial a nevim jestli je mozne ji pouzit (potrebuju rada kdo umi pocitat prevody) pro pohon 4x4
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Budeš si muset projít forum, řešilo se to tady dost podrobně. Pokud není známá váha (hmotnost) modelu , motor , počet náprav atd. tak je těžký poradit. S těmahle převodovkama a za použití 90% tamiya dílů jezdí trial třeba v Německu , jenže to je trošku jinej - lehčí trial než třeba u nás v Plzenci. Je to spíš halový ježdění na umělejch překážkách imitujících přírodní terén, s modely 1:15
Dle mého , pokud za tuhle truckovouTamiyu na výstup nedáš ještě kvalitní redukční převodovku s kovovým pajšlem, tak ti to velmi rychle odejde.

Zadej si v uživatelých M.S. a pročti si jeho příspěvky a sovisející témata - jsou tam někde naprosto detilní propočty.
Odpovědět