Ruská vozítka

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
Odpovědět
Střelec

Re: Ruská vozítka

Příspěvek od Střelec »

IS-2 byl sovětský těžký tank vyvinutý v roce 1943 a používaný během druhé světové války:
Korba tanku IS-2 byla víceméně shodná s korbou tanku IS-1. V průběhu roku 1944 bylo přepracováno a zjednodušeno čelo korby, jehož svrchní část byla vyrobena z jediného kusu. Odklápěcí průzor u řidiče, který byl typický pro tank IS-1, byl nahrazen pevným průzorem, který byl chráněn návarkem, odklánějícím střely, které klouzaly po pancíři. Ačkoliv řidič musel do tanku nastupovat věží, měl pro případ nouzového opuštění tanku k dispozici únikový poklop v podlaze. Nad prostorem řidiče byly ve střeše korby uchyceny dva periskopy. K pohonu tanku sloužil vznětový motor V-2-IS o výkonu 600 HP.Podvozek sestával na každé straně z napínacího kola vpředu, šesti dvojitých pojezdových kol, hnacího kola vzadu a třech napínacích kladek. Pojezdová kola s vnitřním tlumením byla odpružena torzními tyčemi. V přední části korby byla elektricky poháněná, odlévaná věž vejčitého tvaru. Ve věži byl lafetován kanón D-25T ráže 122 mm spolu s koaxiálním kulometem. Další kulomet byl ve střílně na zadku věže. Hlaveň kanónu byla vybavena úsťovou brzdou. K zamíření sloužil teleskopický zaměřovač 10-T-17, ve věži byl instalován pozorovací periskop Mk.IV. Vezená zásoba munice činila pouhých 29 dělených granátů. Na obou stranách věže byly otvory, umožňující střelbu do stran z osobních zbraní osádky, které byly za normální situace ucpány kolíky. Na levé straně věže byla instalována kopule velitele, vybavená poklopem, který zajišťoval přístup osádky do tanku. Po pravé straně této kopule byl druhý, menší poklop, určený hlavně pro nakládání munice. U části tanků IS-2 byl na velitelské kupoli lafetován protiletadlový kulomet ráže 12,7 mm. Některé tanky byly v roce 1945 vybaveny představenými pancíři, chránícími boky věže před kumulativní municí, která po masivním zavedení pancéřových pěstí znamenala výrazné riziko pro sovětské tanky. Celkem bylo vyrobeno 3483 kusů tanku IS-2.
Robert Seltz
Senior člen fóra

Příspěvek od Robert Seltz »

600 koní sakra to musí bejt krouťák :lol: a ten zvuk toho 12 hrnce to musí běhat mráz po zádech :)
MAN SX2000 8x8 (Připraven na letní sezónu 2085)
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Baterfly »

Ta osmikolka je na podvozku BAZ-6944 a jedná se o operačně taktický raketový komplex 9K714 Oka.
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/1 ... -23-Spider
http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_1128.html
https://www.zonerama.com/Baterfly
Střelec

Příspěvek od Střelec »

:D Perfektní,Baterfly odpověděl za mě. :mrgreen: :mrgreen:
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Tady je další drobeček ke zhlédnutí do terénu a to BAZ-6950.

Obrázek
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Obrázek
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Tady je další pěkný pohled na ruské krasavce v terénu , které jsem našel na netu a nedalo mi to je tady ukázat je. :)

Obrázek

a tady je další pěkný pohled

Obrázek
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Baterfly »

Ťuťánkové z vietnamu, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
https://www.zonerama.com/Baterfly
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Jen škoda , že už to nejsou typische rusische mazzzzell :|
Střelec

Příspěvek od Střelec »

A tady máme zastánce typického pro rusko s velice dobrými jízdními vlastnostmi a to je Gaz.

Gaz - 62

Obrázek

i v jiné pozici

Obrázek

Для транспортировки средствами ВТА высота ГАЗ-62 уменьшалась складыванием тента кабины и кузова.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

[/quote]Для транспортировки средствами ВТА высота ГАЗ-62 уменьшалась складыванием тента кабины и кузова.[/quote]

Přeloženo : Pro transport prostředky výsadkového vojska (kluzáky-tuším že to byl J2 ) se výška GAZ-62 sníží složením překrytí (horní části) kabiny a ložné plochy .

Na základě stejného požadavku , vznikla i Tatra 805 Komando (Sahara) s plátěnou střechou a sklopným sklem a polský STAR.
Obrázek

Obrázek
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Že by otázka podle čeho vznikla Tatra 805. :?: :?: :mrgreen: :D
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Vo tom ani nedejchej !!!! :evil: Sériová výroba kačen začala už v roce 1951 (a to ani nemluvím o vývoji a prototypech) a první Gaz 62 má datum zrozenija 1959 , pokud by jsme mu hodně fandili tak 1 prototip v roce 1956 , ještě s čumákem - prostě okopčenej Dodge WC.
Takže o prvenství Tatry (nehledě na zcela jinou koncepci) nemůže být pochyb :P
Např. Praga V3S je taky z poloviny Tatra
Nic ve zlým - na Tatru a zvláště Kačenku nedám dopustit :wink:
Střelec

Příspěvek od Střelec »

:) :mrgreen: :wink: Čekal jsem nějakou reakci. :mrgreen:
Naposledy upravil(a) Střelec dne 06 bře 2008 19:20, celkem upraveno 1 x.
Střelec

Re:

Příspěvek od Střelec »

HonzaP píše:......nejake podklady na toho Zila 167 (obrázky, nákresy, videa, proste cokoliv). Moc jsem toho na netu nenasel. Někde jsem se dočetl, ze to byl jen prototyp.

Chci se optat Honzo, zda se mám mrknout na nějaké věci na tento vůz a jaký typ jsi měl na mysli.Je jich více.Nemáš fotku na ten typ co tě zajímá??
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Zatim jako zajímavost je tu Zil 157 K z roku 1961 - 78. :idea:

Obrázek
HonzaP
Občasný přispěvatel fóra

Re: Re:

Příspěvek od HonzaP »

Chci se optat Honzo, zda se mám mrknout na nějaké věci na tento vůz a jaký typ jsi měl na mysli.Je jich více.Nemáš fotku na ten typ co tě zajímá??
Pokud mas moznost, urcite by se neco hodilo. Neco malo, co jsem nasel je na: http://zil-e167.honzap.net. Vic ale ani tuk. Mozna mas lepsi zdroje :wink:.
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Dobře,podívám se to. :wink: :mrgreen: odkaz na tvé www stránky je šikovný a stránky jsou přehledně vytvořené,dobrá práce. Jsou to fotky modelu a i skutečného stroje a velice dobře vypracované plány.Začal jsi stavbu modelu ?? Podle těch plánku by to šlo skvěle.A podkladu máš také hodně. :arrow: :idea:
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Tak jsem trochu brouzdal po netu a asi to pro nikoho nebudou novinky,ale pár údajů jsem zjistil.Takže těch Zilu - E 167 se vyrobilo něco málo přes 320 ks,začaly na jeho konstrukci koncem roku 1962 pro použití na Uralu i na daleké Sibiři. Použily většinu agregátu z typu 135 L a to včetně 5 - stupňových převodovek. Kvůli průchodnosti v terénu byl motor dán dozadu po terénních zkouškách byly převodovky upraveny na mechanické s jiným pomalejším odstupňováním převodů do terénu.Motory byly dva druhy a to benzinové Uraly a naftové Nami - 58 z Vazu. Na rozdíl Zil - 167 byl ve tvaru plovoucí lodě s motorem hned za přední nápravou a 2- ma lodními šrouby.
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Při serfování po netu jsem také našel další dodatečné informace o prvním terénním voze Gaz 62, který jak píše Roman je to zakoupená licence od americké armády a to z Dodge WC-51 a z něj vznikl první ruský stroj ГАЗ-46 (4х4) a pak následně další 4 typy nákladních vozů. První vůz Gaze 62 vznikl koncem roku 1940 v několika verzích.(( ГАЗ-62 (первый с таким названием, отличавшийся от ГАЗ-63 колесной базой))).První dva vozy Gaze 63 se začaly vyrábět roku 1939-40. Jak píše Roman až v roce 1956 se objevil první prototyp vozu Gaz 62 s náhonem na 4x4 to hranaté verzi a to:

Obrázek

ГАЗ-62 образца 1956 года с установленными тентами

s a max.rychlostí 85 km/h, s možností brodění do 400 mm,s možností sklonu terénu 20 stupňů.
Odpovědět