Motor pro dětské vozítko

Do tohoto fóra prosím pište příspěvky a dotazy na témata, která nejdou zařadit nikam jinam :-)
Odpovědět
HonzaP
Občasný přispěvatel fóra

Motor pro dětské vozítko

Příspěvek od HonzaP »

Přemýšlím o stavbě nějakého malého motorového vozítka pro mého 3-letého syna. Nechce se mi kupovat nějakého plastového číňana a tak bych rád postavil něco sám. Rám z hliníkovývh profilů, kola nafukovací z nějakého rudliku, hnaná zadní náprava, rychlost menší, spíš aby to vyjelo nějaký ten kopeček a samozřejmě lehký terén.

A teď to hlavní jaký použít motor, jaké převody. Přemýšlel jsem použít samostatný motor pro každé kolo zadní nápravy pravděpodobně se šnekovým převodem. Vzhledem k malé rychlosti nebude problém prudké zastavení, a zároveň by to plnilo funkci brzdy.

Jaký by měl mít motor výkon? Odhaduji při váze vozitka 20kg a dítěte tak 20kg by mohlo stačit něco kolem 2x200W.
Převody musí být celokovové.

A teď to nejdůležitější, kde takový motor sehnat. Sedím už 3 dny na netu, ale pořád nic nemůžu najít.
Máte nějaký nápad? Už jste něco podobného dělali?

Dík za jakýkoliv nápad.
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Re: Motor pro dětské vozítko

Příspěvek od Aleš Papoušek »

To už mám za sebou. Předělal jsem takhle šlapací traktor. Jsou dvě možnosti:
A) koupit náhradní motor s převodovkou k dětským autům http://www.elektrovozitka.cz/ nebo http://www.baby-eshop.cz/elektricka-vozitka
B) použít Speed 700 12V a ozubená kola z Olomouce - to mám v traktůrku a kluk stím sváží jablka po zahradě
Aleš
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Aleš Papoušek píše:To už mám za sebou. Předělal jsem takhle šlapací traktor. Jsou dvě možnosti:
B) použít Speed 700 12V a ozubená kola z Olomouce - to mám v traktůrku a kluk stím sváží jablka po zahradě
Aleš
Aleši tohle mě zajímá, kluk pořád otravuje a chce motor místo pedálu na šlapací traktor, nemáte nějaké foto, nákres cokoli, stačí poslat na e-mail

jiri.kabuda@seznam.cz

dík
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
HonzaP
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od HonzaP »

Díky za radu, tak motor už jsem sehnal.
Můžeč mi Aleši ještě napsat jak si vyřešil ovládání toho motoru? Proporcionálně nebo jen zyp vyp a reverzace?
Máš tam nějaký diferenciál, nebo jsou hnaná kola prostě natvrdo na hnané hřídeli?

Díky moc za rady.
Aleš Papoušek

HonzaP: mám hnané jenom jedno kolo a vypínač zap-vyp jako všechny tyhle profi vozítka. Diferenciálje opravdu zbytečný a regulace taky protože to bude řídit dítko neznalé regulace a vždy šlápne naplno a jede. Nepočítej, že to bude něco rychlého, při rozjeddu se buď protočí kola nebo prostě se motor roztočí pomaleji (nesmí to být přemotorované - jinak by tam byl opravdu ráz při rozjezdu).

Jirka: je to strašně jednoduché: z duralu plech 3 mm mám desku na které jsou držáky kluzných ložisek pro hlavní hřídel kol. K tomu je ze dvou další dvou plechů držáky ozubených kol a motoru. Z plastového traktůrku jsem vyřízl spodní část pod koly a pomocí různých vinglíků jsem to přišrouboval ke zbytku plast. Přední náprava je nezměněná. Zkusím to nafotit a poslat.
Aleš
HonzaP
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od HonzaP »

Aleš Papoušek píše:mám hnané jenom jedno kolo a vypínač zap-vyp
Jen jedno kolo? Nemá to snahu zatáčet? Nikdy jsem taková vozítka nezkoumal, takže vubec netušim jak je tam pohon řešen.
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Klasická šlapací tříkolka má taky 1WD :D A jak funguje! Když sem byl malej, taky sem nechápal proč, ale děti s tim na sněhu a v bahně nejezdí a na suchu se vždycky na pevnej podklad prohrabou...
Aleš Papoušek

Profi vozítka mají taky 1WD, jenom ty vetší mají motor na jedno kolo, takže 2WD. Toho se využít i jako dvourychlostní pohon. Myslím, že na "jedničku" jsou motory seriově zapojeny a na "dvoujku" paralerně. Mám čtyřkolku na které je přepínač na dvě rychlosti, ale nezkoumal jsem přesné zapojení, ale nějak takhle to bude. Žádná regulace nebo odpory tam nejsou.
Aleš
Salvatore
Junior člen fóra

Příspěvek od Salvatore »

M.S píše:Klasická šlapací tříkolka má taky 1WD :D A jak funguje! Když sem byl malej, taky sem nechápal proč, ale děti s tim na sněhu a v bahně nejezdí a na suchu se vždycky na pevnej podklad prohrabou...
A jak jsem s ní vztekle třísknul, když mladej blbnul a točil krátkej oblouk ve vysoké rychlosti. Pak se rozhodl točit na druhou stranu. Bohužel v tu chvíli bylo hnané kolo na krátkém oblouku a už letěl...

Měli jsme i tu elektrickou a taky měla pohon jen jednoho kola. Jde to většinou na první pohled poznat, protože hnané kolo má na sobě jakousi pryž aby míň klouzalo.
Mirek Valášek
rcauta.net
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Aleši dík pokud bude foto bude líp, naš trakturek je taky hný na jedno (levé)kolo, ale asi to předělám, protože kdyš kluk vjede do bláta tak stoji a hrabe to druhé citzelně chybí, Tříkolku jsem měl taky na tvrdo :D
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Já myslím, že v rámci vysvětlení a pochopení funkce některých komponentů by nebylo zas tak špatný udělat do tříkolky diferák s uzávěrkou. Pro modeláře No problem. Dítě by začalo chápat takový věci mnohem dřív, spíš než logikou bych řek intuitivně...
Když už by se efekt nedostavil, aspoň byten malej špunt vyjel cokoliv a přitom se nenadřel.
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

M.S píše:Já myslím, že v rámci vysvětlení a pochopení funkce některých komponentů by nebylo zas tak špatný udělat do tříkolky diferák s uzávěrkou. Pro modeláře No problem. Dítě by začalo chápat takový věci mnohem dřív, spíš než logikou bych řek intuitivně...
Když už by se efekt nedostavil, aspoň byten malej špunt vyjel cokoliv a přitom se nenadřel.

To máš pravdu nenadřel, ale já si říkám, že první se musí naučit šlapat do pedálu, teď to umí , atak je čas na pokročilejší věci, diferák - taky isem na tom přemýšlel uvidím.
Odpovědět