Land Rover Defender

Představení vašich modelů, fotografie ze stavby a ježdění.
Kiwi obecný
Nováček na fóru

Land Rover Defender

Příspěvek od Kiwi obecný »

Zdravím, už delší dobu čtu tohle fórum a čumim na všechny ty krásný modely a nakonec sem se odhodlal taky jeden postavit. Je to můj první model auta, kterej jsem vyrobil, předtím sem měl jenom A-tech mimimonster 1:18. Nemaje žádného strojního vybavení, kromě stojanový vrtačky, sem všechno vyráběl ručně (a to mě těší nejvíc :) )

nějaký základní info o modelu:
měřítko zhruba 1:10
motor: mig 500
celkový převod asi 80:1
délka něco kolem půl metru

není stavěný pro nějakou závodní kategorii, ale čistě jenom tak pro radost. Hlavní materiál je hliník. Obaly náprav jsou odlity do lukoprenový formy z epoxidu plněnýho grafitem (doufám že něco vydrží, když ne tak mám připravený plánky na celokovovou nápravu) . V nápravách je převod kuželovými koly 1:2. Převodovka je jednorychlostní, ozubená kola z ložiska rychloměru ze škodovky (vypadají že vydrží). Listová pera jsou z budíku, samy o sobě byly měkký, a proto jsou v tlumičích ještě další pružiny. Zatím mám hotový pouze podvozek, který prochází testy (dneska byl první). Autíčko se rozjelo, takže testy byly celkem úspěšný.
Po otestování a vychytání největších much budu pájet rám z mosazných trubek, a potom stavět karoserii která bude s PSH desek.

Tak a teď pár fotek

Bočnice po vyřezání přímočarkou a nahrubo zapilovaný
Obrázek

Obrázek

Rám s pérama a převodovkou s motorem
Obrázek

Převodovka
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Kašírování kopyta náprav z papíru
Obrázek

Kopyto zalitý do lukoprenu
Obrázek

Kousek přední nápravy (tady je ještě stará páka řízení dál už bude vidět nová)
Obrázek

Obrázek

Tak a tady už je celej podvozek
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

tak to je prozatím všechno jak budu mít něco dalšího dám vědět :wink:
Forest
Nováček na fóru

Re: Land Rover Defender

Příspěvek od Forest »

Pekná práca :shock: . Držím palce pri dostavbe a teším sa už na konečný výsledok. :D
MAIL: forest@tocime.sk alebo forest.jakub@gmail.com
Facebook: Jakub "Kubo" Lapin
Slávek
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Slávek »

Kiwi obecný píše:není stavěný pro nějakou závodní kategorii, ale čistě jenom tak pro radost
Tak takhle nějak to cítím i já se svým modelem. Moc pěkně povedené a držím palečky aby si to dostavil. Snad ty plastový ozubený kolečka vydrží, to bych měl strach, no uvidíš sám, maximálně je jen vyměníš za kovový :D . jestli jsem to nepsal tak moc hezký a už se těším na další foto. :P Teť koukám na ty nápravy - nmůžeš dát prosím podrobnější info bo vypadaj jako skutečný :o díky.
Kyosho - NISAN TERANO 1:9
samo domo - Toyota Pickup 4x4 1:8
Salvatore
Junior člen fóra

Příspěvek od Salvatore »

Skvělá práce! Smekám!
A prosím, mě zase zajímá to odlévání epoxidu s grafitem, nemohl by si o tom napsat víc?
Mirek Valášek
rcauta.net
rik
Senior člen fóra

Příspěvek od rik »

pěkná prácička už se těším na konečný výsledek vypadá to zatím jako skutečný :shock: . Mimochodem mohl bych se zeptat jak máš vyřešený ložiska vůbec jestli je tam máš na míru nebo jak máš v nápravách uchycený ty kardany :mrgreen: :wink: taky musím pochválit ty umělecký fotky :D :wink: :wink:
Naposledy upravil(a) rik dne 21 říj 2007 18:37, celkem upraveno 1 x.
Simon
Nováček na fóru

Příspěvek od Simon »

Tomudle řikám pěkná práce...Moc pěkný.Už se těším na další foto nebo i video :lol: .Mě by taky zajímaly ty nápravy.Ještě jednou super moc pěkný :) :) :twisted: :twisted:
Kiwi obecný
Nováček na fóru

díky úplně se červenám, k těm nápravám: už nejsou , respektive sou, ale už praskly, přece jenom ten epoxid je docela křehkej.
tady na tom plánku je náprava v půdorysu, ty trubky na kterých jsou kola mají na koncích přilepenou trubku s větším průměrem v který je zalepený ložisko. Na krajích u přední nápravy je pouze mosazný kluzný ložisko.

Obrázek

No a odlejvání není nic extra, udělal jsem si kopyto každý poloviny, potom sem je zalil do lukoprenu, udělal jsem si do tý formy pár otvorů na odvzdušnění (většinou v rozích, kde by se mohly tvořit vzduchový bubliny) potom sem si namíchal epoxid L285 ( je řídký) no a pak sem si do něj, nastrouhal na šmirglu tuhu promíchal a přidal na krátký kousky nastříhanou skelnou tkaninu (ale musela být na hodně krátký kousky, jinak ucpávala injekční stříkačku) a pak sem naplnil injekční stříkačku, a jedním z odvzdušovacích otvorů sem ji plnil tak dlouho dokud nevytýkal epoxid ze všech děr, nechal zaschnout a bylo to.

A když se na to dívám zpětně tak bych určitě zvolil nějaký jiný materiál, který by nebyl tak křehký. Ještě vyzkouším jednu věc, a to vylaminovat nápravy do těch forem co mám od odlévání. A když ani to nepůjde, tak mi nezbývá nic jinýho než udělat nápravy kovový, ale tomu sem se chtěl vyhnout, protože sem chtěl aby vypadaly tak nějak reálně
Slávek
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Slávek »

Simon píše:ale tomu sem se chtěl vyhnout, protože sem chtěl aby vypadaly tak nějak reálně
tak přesně takhle sem to myslel, vypadaly reálně,škoda že prdly a máš zkušenosti s odlejváním z jinejch materiálů, mě se zdá že ten grafit nebyl tak vhodnej nápad třaba jinej materiál ( pilyny, drobný šponky a jinej materiál po kovoobrábění) sy myslím že by byl lepší než strouhanej grafit, ale to jen můj názor nemám odzkoušeno, a nebo se dá koupit i lepší epoxy a vylít to tím s nějakým tím "pojivem", nebo tekutej kov.
Ta laminovací pryskiřice epoxid L285, s ní se fakt dělá nádherně, dělal sem si z ní kabinu na Toyotu
Hodně zdaru při dalším vymejšlení. Mě to taky čeká, u mý toyotky chci taky předělat nápravy a převodovku ale nějak se k tomu nemůžu odhodlat.
Kyosho - NISAN TERANO 1:9
samo domo - Toyota Pickup 4x4 1:8
Salvatore
Junior člen fóra

Příspěvek od Salvatore »

Hmm... tak to je blbý, že to prdlo... obávám se, že kov bude nedostižnej... :?
Mirek Valášek
rcauta.net
Tim
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Tim »

A tohle jsi postavil jenom se stojanovou vrtačkou?
Kiwi obecný
Nováček na fóru

Tim píše:A tohle jsi postavil jenom se stojanovou vrtačkou?
no jenom se stojanovkou ne, používal sem hlavně ruční nářadí :D , je fakt že třeba bočnice sem nahrubo vyřezal přímočarkou, a pak piloval jako vzteklej :D , jo a pak sem ještě používal dremel, ale ten jen tak na zkracování šroubů. Ale opravdu sem nepoužíval ani soustruh ani frézku.
Adam6600
Junior člen fóra

Příspěvek od Adam6600 »

Kiwi obecný píše:no jenom se stojanovkou ne, používal sem hlavně ruční nářadí , je fakt že třeba bočnice sem nahrubo vyřezal přímočarkou, a pak piloval jako vzteklej , jo a pak sem ještě používal dremel, ale ten jen tak na zkracování šroubů. Ale opravdu sem nepoužíval ani soustruh ani frézku.
:shock: Tak to si fakt borec...klobou dolu. Ten rám a vše ostatní vypadá jako perfektní výrobek z frezky nebo soustruhu! A jak se to všechno leskne a neni to poškrábaný... :D ....prostě nádhera.

Adam
M1025 Hummer 1:12
HEMTT M-983 1:10
RC Truck Trial < < < < < < < <
Kiwi obecný
Nováček na fóru

taky mě to leštění dalo, nejdřív sem to všechno obousil na jemným šmirglu, kterej sem měl položenej na skle (aby to bylo rovný) no a pak sem si do vrtačky upnul leštící hadrovej kotouč a pomocí brusnou pasty na hliník leštil (hnusná práce, je z toho bordel, díly při leštění pálí do rukou, s rukavicema člověk zase nemá cit, sem rád že to mám za sebou :lol: )
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Fakt hezká práce a umocněno, že je to děláno bez soustruhu a frézky.
Co zkusti do formy naskládat vlákna tkaniny (vymyslet skladbu vláken asi nebude jednoduché, aby to k něcemu bylo) a pak tam nalít licí hmotu.
Co mi vrtá hlavu, jak máš upevněnou vidličku k trubce na přední nápravě?
Aleš
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Kiwi obecný
Nováček na fóru

no s to s tou tkaninou do formy možná ještě zkusím.
a ta vidlička má v sobě vyvrtanou díru do ní je vsunutá ta trubka a pak sem jí zevnitř rozklepnul pomocí takovýho kuželu, kterej sem vrazil do tý trubky, docela mě překvapilo jak to drží :D
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Tak toho zalisování bych se bál. Je tam dost málo materiálu na to, aby to drželo. Dural je na to měkký a při namáhání při jízdě se to časem uvolní.
Další připomínku bych měl ke kloubu v přední nápravě. Je škoda tak hezký model omezit na rejd jenom 30°. Když by tam byly klasické kardany, tak docílíš až 45°. Jak je vidět na náhonech od převodovky k nápravám, tak ti kardany nedělají problémy.
A
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Kiwi obecný
Nováček na fóru

S tím lisováním asi budeš mít pravdu, takhle když s tím viklám jen tak v ruce tak to drží (ale to držely ty náprávy taky :D ) ale za jízdy je tam přece jenom větší namáhání . Jinak nápravy sem už začal předělávat, a tam tu vidlici udělám trochu jinak, a dám tam klasický kardany, protože tenhle rejd je opravdu moc malý. A navíc ji udělám trošku širší.
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Musím přidat pár slov chvály, líbí se mi i leštěné díly. Model mi připomína Toyotu od Slávka , bude zajímavé pozorovat jak vám objema rostou modely k obrazu svému a pak je porovnat jen škoda rozdílných měřítek obou modelu
Dobrá práce !!
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
Kiwi obecný
Nováček na fóru

díky, jinak podoba bude tím, že jsme se nechali inspirovat stejným modelem :) , a to měřítko jsem odvozoval podle pneumatik.
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

připadalo mito tak, ale v tom nějak přehled nemám, bude ale zajímavé jak se budou chovat převody. Slavek volil šnekové , ty příme a kuželové - ruzne uvídíme .
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
Odpovědět