Ruská vozítka

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
Odpovědět
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Nevím jestli někdo dělá modely trialových aut tak, jak píšeš, ale znám člověka, který tak dělá Tatrovky. Jsou z papíru a mají snad i ty nejmenší detaily. Více na této stránce.
http://www.liaz.cz/forum/viewtopic.php? ... c&start=75
Střelec

Příspěvek od Střelec »

http://juraj.hla.szm.com/1000114.jpg

Velice pěkné a tak jak sem to myslel, i když to není ruský stroj.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Střelec píše::D :D Tu fotku jsem našel na netu , není to fotomontáž, a proto jsem to sem dal pro inspiraci dalším při možné stavbě. S takovýma kolama musí mít bezvadnou průchodnost terénem. :wink:
Průchodnost to určitě má , ale dle mého tahle předělávka musí mít aspoň dva motory :lol: Co jsem měl tu čest se ZILem , tak už sám o sobě se bez pořádnejch toček motoru těžko rozdejchával , natož s takovým valivým odporem navíc :? Ale když se pak rozjel , byl k nezastavení :wink:
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Baterfly »

Mám dotaz k tomu truck trialovému Uralu co umím zatáčet všemi koly. Viděl jsem fotky s natočenymi všemi koly tj. pro krabí chod ale nevím jak točí kola pro normální zatáčení? Jestli točí jen přední kola nebo všechny.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

No můžeš si vybrat :wink: Když už má auto obě náprvy (rozuměno - předek i zadek) zatáčecí tak samozřejmě může natočit obě nápravy ve směru zatáčky a prostě ji tak střihnout, nebo zatáčí jen přední nápravou. Záleží na tom jak má udělaný kombinace řízení. Za první republiky měly tahače a některý vojenský auta řízení řešený dvěma volanty nad sebou :) Dnes už je to o přepínačích servořízení (u krabích chodů) nebo automatikou (u nadbíhání zadku)
Baterfly

Příspěvek od Baterfly »

A jak to funguje u šestikolky?
Střelec

Příspěvek od Střelec »

:wink: :wink: Nedalo mi to abych se nepodíval po další inspirační fotografii pro modeláře ruských trucku. :lol:

Obrázek
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Baterfly píše:A jak to funguje u šestikolky?
Nedalo mi to a na dotaz Baterflyho jsem trochu prolezl internet a nakonec jsem našel malou ukázku k odpovědi na otázku jak to funguje u šestikolky.

Obrázek
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

POZOR !!! Nezaměňovat 6tikolku a 6tikolku :D To co je vidět na obrázku není klasické ospořádání šestikolky - toto co je vidět (natočená přední , rovná druhá a opačně natočená třetí náprava může odělat jen tahle koncepce šestikolky (lépe řečeno - čtyřkolky) s vloženou střední nápravou. U šestikolky s klasickým uspořádáním , kdy jsou dvě zadní nápravy blízko sebe , by si při extrému v nejlepším případě jenom zul gumy :lol: v horším případě ohnul poloosu nebo ulomil - utrh nápravu.
U klasickýho uspořádání šestikolky , dvě zadní nápravy vždycky točí stejný směr :wink: Přední potom vede auto buď krabím chodem při natočení také stejným směrem , nebo do ostré zatáčky při natočení protisměrem :wink:
Baterfly

Příspěvek od Baterfly »

Prošel jsem ještě nejaký fotky a je to tak Romane jen jsem nezjistil jestli ty zadní nápravy točí při zatáčení pod stejným uhlem nebo tu poslední víc než tu předposlední.
Navíc by mě zajímalo jak by to vadilo modelu kdyby se natáčely pod stejnym uhlem.
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

No to zaklínadlo se jmenuje diferenční úhel rejdů.
Všechny osy kol se musí protínat v jednom bodě a ten se dá označit jako střed otáčení vozidla.

Pokud má vozidlo 4 kola a má navíc zatáčecí i zadní nápravu, akorát se ten poloměr zatáčení sníží, protože průsečík středů os kol je blíž vozidlu.

Pokud má vozidlo 6kol,
a) může to být klidně uděláno jako 2. náprava napevno a 1. zatáčí víc (přední), 3. zatáčí míň (zadní). Ostatně takhle fungují skoro všechny nákladní auta s nepoháněnou 3. zdvihací nápravou.
b) Nebo může 1. (přední) zatáčet víc, 2. (střední) ve stejném smyslu natočení jako 3. (zadní), ale méně. viz Ginaf.
c) Třetí možnost je klasika, neboli přední zatáčí, zadní dvě nápravy napevno ryjou asfalt:-)

Jak mají uděláno např. u Uralů na Truck Trialu krabí chod, to netušim. Protože krabí chod si přímo protiřečí variantou b) neboli při krabím chodu by se kola smýkaly. Pokud by to udělali tak, že 2. a 3. náprava se točí stejně, krabí chod mají vyřešen, ale do zatáčky při zatočení všech tří náprav se kola budou smýkat, protože osy kol 2. a 3. nápravy budou rovnoběžný a nikdy se neprotnou, natož ve stejným bodě jako s přední nápravou... Leda mít dva režimy: zatáčení a krabí chod a přepínat mezi nima.
Jestli se v tom co sem napsal nevyznáte, dám obrázek :wink:
Baterfly

Příspěvek od Baterfly »

Myslim že by to mělo jít přepínat ve třech režimech
1, Klasika kdy předni točí a 2 a 3 naprava je rovně
2, Točí vše a auto jede do kruhu
3, Krab a auto jede do boku
Jestli jsem to pochopil správně. V modelu by to snad mohlo jit udelat pomocí modulu o kterym psali v RC revue1/07. Ale není mi vůbec jasné jak docilit
té diferenciace úhlů při zatačení.

Tady je fotka Urala 8x8 v krabím postoji
http://img508.imageshack.us/img508/6007 ... rigag0.jpg
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Baterfly píše:... V modelu by to snad mohlo jit udelat pomocí modulu o kterym psali v RC revue1/07.

Tady je fotka Urala 8x8 v krabím postoji
http://img508.imageshack.us/img508/6007 ... rigag0.jpg

Ta fotka je bomba Baterfly , klobouk dolu to jsem viděl poprvé. Baterfly neměl by jsi oskenovaný článek jak píšeš z toho časopisu v RC revue1/07 a vložit ho sem? Dost by ten článek pomohl i pro ostatní a mě osobně to zajímá také?

M.S dáš sem prosím ten obrázek pro lepší přehled jak jsi psal ??Díky. :) :)
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

M.S píše:Leda mít dva režimy: zatáčení a krabí chod a přepínat mezi nima. :
Krabí chod se vždycky musí přepínat . Berte to tak , že je to doplňková funkce řízení , která se se standartně při běžné jízdě neužívá. Trošku něco jiného , je přitočení kol nejzadnější nápravy ve směru průjezdu zatáčky (většinou má za hlavní účel omezit gumování na minimum) jako je obvyklé u dlouhejch valníků s přidanou zadní nápravou(třeba LIAZ) nebo u návěsů TIR. Bavíme se , ale o trialácích a zde se ledacos snese :wink: Jediné co nikdy nemůže fungovat , je natočení zadních - druhé a třetí nápravy proti sobě :arrow: smrt náprav :lol:
Baterfly

Příspěvek od Baterfly »

Autorem toho modulu je Michal Černý http://www.volny.cz/michal.cerny/ .

Střelec když tak mi napiš na icq. Mam ho v profilu.
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Tady jsou ty obrázky. Osy kol na nápravě podle mě nikdy nebudou rovnoběžný, protože spojovací tyč a řídící mechanismus konstruovaný na určitý diferenční úhel rejdů to nedovolí.
Osatně na mojí Pragovce jezdim krabím chodem podle obr. 4 (mám jí ale dvounápravovou) a funguje to úplně v pohodě.

Všimněte si zmenšujícího se poloměru zatáčení R1,2,3.

Klasika:
Obrázek

Zatáčení první a poslední nápravy
Obrázek

Zatáčení všech náprav
Obrázek

Krabí chod
Obrázek

Promiňte kvalitu a tech. kreslení, bylo to moc hrrr. Je to jen pro představu. Stačí?
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Ano , ano - tak nějak :wink: U obrázku 2 by při uvažovaném použití téhle varianty mělo být maximální natočení zadních kol menší - zhruba jen na poloviční rejd oproti přední nápravě, protože při větším natočení třetí nápravy už bude druhá náprava hrnout bokem jelikož její diferák má ve větším úhlu natočení trojky minimální šanci něco pomoci . Proto taky nikde na trialových fotkách neuvidíte užití téhle koncepce natáčení kol. Proto všichni užívají variantu dle obrázku 3 - když už mám vzadu 2 nápravy , tak točím oběma - přední kola výchylka vpravo - zadní obě nápravy výchylka vlevo a je to vyřešeno. Pokud chci být borec 8) a ulehčit si motání mezi brankami - přidám servopřepínání směru výchylek obou zadních náprav a mám krabí chod :wink: Pozor nemluvím o modelech - servopřepínání myslím servoventil u velkejch náklaďáků a jednoduše řečeno otočí okruh kapaliny tlačené do posilovače řízení -třeba oněch zadních náprav- opačně. Jak se krabem srovnám do špatně najeté branky , zase přepnu na původní nastavevení a vystřihnu zatáčku kolem branky.
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Kdyť to tak u obr. 2 zhruba je. Já nic nevymýšlel, pokud se kola mají odvalovat a ne smýkat, musí se osy VŠECH kol protnout v jednom bodě. Je to jednoduché, logické. Pokud je 2. náprava blíž 3. nápravě než 1. nápravě, bude taky úhel natočení kol 3. nápravy blíž 2. nápravě a ne té 1. Opět logické.
Prostě doporučuju si udělat půdorys. obrázek svýho konkrétního modelu a podle rejdových úhlů spočítat teoretický poloměr otáčení, hlavně však dopočítat a doladit zatáčení eventuální zadní nápravy aby se osy protínaly v jediném bodě, ušetří to určitě dost centimetrů při RCTT, možná i trestných bodů...

Taková správná geometirie řízení na osmikolce nebo 813 6x6, to je silná káva :twisted:
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Našel jsem originál vozu, není to žádná fotomontáž a je to dobrá volba pro truck trialový model.

Obrázek
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

M.S píše:Kdyť to tak u obr. 2 zhruba je. Já nic nevymýšlel, pokud se kola mají odvalovat a ne smýkat, musí se osy VŠECH kol protnout v jednom bodě. :twisted:
Já se omlouvám M.S. taky už jsem si toho teď všimnul :oops: Tak promiň , asi jsem byl moc hrrrr rychle odpovědět , opravdu tam máš na poslední nápravě podstatně menší vytočení do rejdu , tak jak by to mělo být :wink:
Odpovědět