karoserie
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
Hned tři postupy stavby modelu máš u Tatry 128 v sekci modely. A podobně můžeš postupovat i při stavbě z plastů. U Tatry 128 je třeba postup na stavbu rámu z plechu - dá se použít i pro stavbu hranaté kabiny z obyč. plechu nebo z měděného plechu. I obyčejný plech se dá pájet cínem. Jenom potřebuješ pájku s výkonem min. 200W.
Re: karoserie
V článku o tatře T 138 máš popis výroby laminátové karoserie na polystyrenové kopyto.Jameson.exe píše:Napadlo mě, jestli by někdo mohl dát na internet podrobný popis stavby karoserie. Pokud možno i více možností staveb.
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom
"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
rctruckercom@seznam.cz
-
repkin
karoserie
nezlobte se na me, pochopil jsem to u tatry 138 tak trosku, ale ne uplne
Takze kdyz chci delat T 815, tak vezmu kus polistyrenu, narezu a slepim ho tak, aby vypadal jako kabina, popripade obrousim brusnym papirem(asi jemnym, protoze hrubej by mi vyhazoval ven ty polystyrenovy kulicky). Potom to polepim novinovym papirem (novinovej protoze dobre saje) a si jako kdyz se ve skolce lepili noviny na balonky a delali se z toho ty masky, je to uz pres 15 let ale furt si to pamatuju :) . Potom se to olepi tou laminovací tkaninou... no a az sem sem to pochopil, tim tmelenim asi zadelam ty diry v tom laminatu, kterej vlastne vytvorim, ale jak velkou vrstvu, jestli tim tmelem tvarovat i ty ramy a pak to brousit, nebo tam proste kdydnout tmel a pak to vybrousit podle tvaru kterej potrebuju? Mozna se vam to zda jako stupidni, ale jeste sem nic takovyho nedelal, tak se radsi zeptam, protoze kdybych to udelal a pak to sk***** tak bych se na to asi vybodnul uplne, protoze bych ztratil nervy asi.
Takze kdyz chci delat T 815, tak vezmu kus polistyrenu, narezu a slepim ho tak, aby vypadal jako kabina, popripade obrousim brusnym papirem(asi jemnym, protoze hrubej by mi vyhazoval ven ty polystyrenovy kulicky). Potom to polepim novinovym papirem (novinovej protoze dobre saje) a si jako kdyz se ve skolce lepili noviny na balonky a delali se z toho ty masky, je to uz pres 15 let ale furt si to pamatuju :) . Potom se to olepi tou laminovací tkaninou... no a az sem sem to pochopil, tim tmelenim asi zadelam ty diry v tom laminatu, kterej vlastne vytvorim, ale jak velkou vrstvu, jestli tim tmelem tvarovat i ty ramy a pak to brousit, nebo tam proste kdydnout tmel a pak to vybrousit podle tvaru kterej potrebuju? Mozna se vam to zda jako stupidni, ale jeste sem nic takovyho nedelal, tak se radsi zeptam, protoze kdybych to udelal a pak to sk***** tak bych se na to asi vybodnul uplne, protoze bych ztratil nervy asi.
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
Re: karoserie
Ten tmel se používá jenom na drobné doladění nedostatků a vyrovnání ploch. Brousit kabinu z hroudy tmelu by byla strašná dřina.repkin píše:nezlobte se na me, pochopil jsem to u tatry 138 tak trosku, ale ne uplne![]()
Takze kdyz chci delat T 815, tak vezmu kus polistyrenu, narezu a slepim ho tak, aby vypadal jako kabina, popripade obrousim brusnym papirem(asi jemnym, protoze hrubej by mi vyhazoval ven ty polystyrenovy kulicky). Potom to polepim novinovym papirem (novinovej protoze dobre saje) a si jako kdyz se ve skolce lepili noviny na balonky a delali se z toho ty masky, je to uz pres 15 let ale furt si to pamatuju :) . Potom se to olepi tou laminovací tkaninou... no a az sem sem to pochopil, tim tmelenim asi zadelam ty diry v tom laminatu, kterej vlastne vytvorim, ale jak velkou vrstvu, jestli tim tmelem tvarovat i ty ramy a pak to brousit, nebo tam proste kdydnout tmel a pak to vybrousit podle tvaru kterej potrebuju? Mozna se vam to zda jako stupidni, ale jeste sem nic takovyho nedelal, tak se radsi zeptam, protoze kdybych to udelal a pak to sk***** tak bych se na to asi vybodnul uplne, protoze bych ztratil nervy
asi.
-
Robert Seltz
- Senior člen fóra
re
Roberte neuraz se, prace je dobre odvedena a libi se mi to, jen MAN není můj typ a Tatra se mi zdá trošku složitější, co se tvarů týče, kluci od hasičů to můžu potvrdit, ani svojí mladou tak neošahávám, jak svýho šestikolovýho miláčka, ale možná je to tim, že jsem ještě auto z plechu nedělal, proto se mi to zdá asi složitější, jinak k tý ohejbačce, před dvouma rokama sme měli kovo výcvik (učim se taky na mechanik elektronik) sme ohejbali krabicku v ohejbacce a reknu ti ze rucne se to delalo mnohem lip, ale to zas asi bylo i ze jsme to odflakli... no co za 3 staci vid 
-
Robert Seltz
- Senior člen fóra
tak samo
neberu ti to, pro me to je tvrdej orisek, meritko jsem zvolil 1:14, abych mel sirokou moznost ND v ČR a nemusel shánět okolo, oříškem je však překreslení a přepočítávání různých rozměrů, když už jsem měl tatru nakreslenou, zjistil jsem, že ujíždí o +- 2-5mm jsem zvědavej, jak to vykoumám teď ...
no drzte palecky, at to zas nepodelam jako vsecko ostatni :D
no drzte palecky, at to zas nepodelam jako vsecko ostatni :D
S balsou mám letité zkušenosti, ale kabinku na funkční model, kde převrhnutí je víc než reálné bych z ní nedělal. Pouze v případě, že bych ji následně olaminoval. Spíš bych uvažoval o materiálu z výstražných desek, nebo ze sklolaminátových desek, které se dají vhodně vyztužit vlaminováním skelných nebo uhlíkových pásek. Takto jsou zhotoveny kabinky Pragovek UV 80.
j.p.m
j.p.m
j.p.m
kabina
zdar všem! v novém roce 2007!
Stavím model Tatry 1:10 8x8 T816 Liwa , konečně mám pohromadě téměř všechny potřebné výkresy a pomaly se začinají rozbíhat i soustruhy , ale chci poradit a slyšet názor druhých skušenějších (první muj model v takovem rozměru)
Počítám že podvozek (rám ,roura) bude z oceli ale nemohu se rozhodnout z čeho kabinu asi nejlepe podle mých možností vycházi svářit z 1 příp 0,8 mm silného plehu mám svářešku "c-očko" i autogen, ale vrtá mi hlavou nebude to příliž těžké? Nemyslím si že stím pujdu na závody to pak bych si chtěl do budoucna nějakou 4x4 postavit, ale jak se znám a kluka tak ji šetřit nebudem , kabina musí vydržet nějaký ten kotrmelec a myslím si že i ten model by měl mít určitou váhu kvůli přilnavosti, ale při šířce 25 cm a délce bez mála 1 metr aby ji motor uvedl do pohybu :D tak si kladu otázku : ocelov, pozinkovyný nebo měděný plech či jít do laminátu nebo lepit z plastových tabulek nebo dřevo, či vzájemná kombince z více materiálu. předem dík za každou I KRITICKOU odpověď
Stavím model Tatry 1:10 8x8 T816 Liwa , konečně mám pohromadě téměř všechny potřebné výkresy a pomaly se začinají rozbíhat i soustruhy , ale chci poradit a slyšet názor druhých skušenějších (první muj model v takovem rozměru)
Počítám že podvozek (rám ,roura) bude z oceli ale nemohu se rozhodnout z čeho kabinu asi nejlepe podle mých možností vycházi svářit z 1 příp 0,8 mm silného plehu mám svářešku "c-očko" i autogen, ale vrtá mi hlavou nebude to příliž těžké? Nemyslím si že stím pujdu na závody to pak bych si chtěl do budoucna nějakou 4x4 postavit, ale jak se znám a kluka tak ji šetřit nebudem , kabina musí vydržet nějaký ten kotrmelec a myslím si že i ten model by měl mít určitou váhu kvůli přilnavosti, ale při šířce 25 cm a délce bez mála 1 metr aby ji motor uvedl do pohybu :D tak si kladu otázku : ocelov, pozinkovyný nebo měděný plech či jít do laminátu nebo lepit z plastových tabulek nebo dřevo, či vzájemná kombince z více materiálu. předem dík za každou I KRITICKOU odpověď
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
Re: kabina
Ahoj Jirko,jirka píše:zdar všem! v novém roce 2007!
stavím teď taky osmikolku a co lze udělat z duralu, tak to dělám z duralu.
Čela převodovky, třmeny předních náprav, trubky jak centrální nosné, tak i polonáprav.
Chystám T815-7 s hranatou kabinou a budu ji svařovat Cočkem z černého ocelového plechu tl.0,8mm. Váha nebude až tak hrozná, navíc ji ušetřím na podvozku z duralu.
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
rctruckercom@seznam.cz
-
Aleš Papoušek
- Klub RC Truck Trial Praha
Dělat kabinu z plechu je hodně lákavé (tak dělám s plechem), ale má to jednu zásadní chybu. Posunutí těžiště nahoru. U Jirky to takový posun nebude díky ocelovému podvozku, ale u Hanyse bych se obával bočních náklonů.
Já mám karinu na osmikolce v měř. 1/10 udělanou z 1mm laminátu vyztuženého v rozích skelnou páskou. Okolo kabiny je rám sletovaný z měděných trubek pr. 8mm. O pevnosti jsem se přesvědčil při nedobrovolném pádu ze 4 metrového srázu, kdy auto nešlo jenom z boku na bok, ale rotovalo stylem čumák - zadek. Váha modelu je 9 kg. Už jsem se loučil s modelem, ale při prohlídce modelu po dopadu jsem nechápal. Rám i kamina nedotčena (pokud nepočítám škrábance), ohnuly se pouze úchyty rámu a zadní plošiny.
Takže jednoznačně doporučuji kabinu z laminátu.
Aleš
Já mám karinu na osmikolce v měř. 1/10 udělanou z 1mm laminátu vyztuženého v rozích skelnou páskou. Okolo kabiny je rám sletovaný z měděných trubek pr. 8mm. O pevnosti jsem se přesvědčil při nedobrovolném pádu ze 4 metrového srázu, kdy auto nešlo jenom z boku na bok, ale rotovalo stylem čumák - zadek. Váha modelu je 9 kg. Už jsem se loučil s modelem, ale při prohlídce modelu po dopadu jsem nechápal. Rám i kamina nedotčena (pokud nepočítám škrábance), ohnuly se pouze úchyty rámu a zadní plošiny.
Takže jednoznačně doporučuji kabinu z laminátu.
Aleš
Vyrobit,vyrobit,vyrobit :D Nikdo pokud vím, tuhle kabinu nelaminuje nebo tak něco, že by měl kopyto. Každý kdo ji má , tak ji povětšinou dělal sestavovanou z dílů vyřezaných z dřeva, plechu nebo plastových desek . Vzhledem K hranatosti a jednoduchosti tvaru kabiny je to asi nejlepší řešení. Zkus mrknout do sekce MUJ MODEL na stavbu T813 - 6x6 TTN. Tam je pěkně vidět , jak se dá kabina postavit a poskládat z vyřezaných dílů.
Jinak , pokud by jsi trošičku pozměnil názor a stavěl T815 - byla by určitě snadno sehnatelná kabina na 815tku - třeba zrovna takováhle ........

Shot at 2007-08-08
Mám i kontakt na toho kdo ji má :wink: chtěl za ni tuším 4-5 stovek, už nevím přesně.
Jinak , pokud by jsi trošičku pozměnil názor a stavěl T815 - byla by určitě snadno sehnatelná kabina na 815tku - třeba zrovna takováhle ........

Shot at 2007-08-08
Mám i kontakt na toho kdo ji má :wink: chtěl za ni tuším 4-5 stovek, už nevím přesně.