Tomáš píše: 08 úno 2026 23:01
Ahoj Davide,
hezká práce. Na začátku píšeš, že máš plánky od Hanyse a při výrobě přední nápravy píšeš o několika variantách. Myslíš tím, že do výroby zakomponováváš i nějaké vlastní návrhy dílů?
Ahoj Tome,
ano je to tak.
První varianta, tady jsem si z vlastní iniciativy řekl, že udělám celou polonápravu z jednoho kusu, že proč by to vlastně nešlo. Poměrně rychle jsem zjistil, že ta pracnost byla šílená a tuhle variantu jsem zavrhl.
Druhá varianta, tady už je ta koncepce od Hanyse. Matice na vodítku polonápravy a do ní se následně šroubuje polonáprava s ,,Céčkem", z jednoho kusu
A tady třetí varianta, finální. Viděl jsem na nějakých fotkách , mám za to že od Hanyse, že ,,Céčko" vyrábí samostatně a následně šroubuje na polonápravu. Ne, že bych neměl co na práci, tak dělám různé modifikace, ale při výrobě druhé varianty jsem špatně navrtal závity pro páky řízení v ,,Céčkách", proto vznikla verze tři.
Také se na celé Tatře podepisuje délka výroby. První díly jsem začal soustružit někdy kolem roku 2019. Dnes, také díky zkušenostem z práce, je to prostě jiné. Vidím, že některé díly jsem si zbytečně zkomplikoval nebo že jsem zvolil špatný postup výroby. Původně měly také vznikat dvě Tatry současně, jedna 4x4 a druhá 6x6. Opět s odstupem času se plány změnily a jak si nejspíš někteří již všimli, bude to 8x8. Jelikož jsem aktuálně ve stádiu výroby centrální roury, tak už věřím, že ta konfigurace 8x8 je finální.