motorek ze steracu

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
Odpovědět
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Aby nedošlo k mýlce, já nic nestavím. A by nedošlo k další mýlce, pokud se nepletu silniční tahač návěsů je 110.557 a okruhový tahač je 150.557.
Takže já nic, já muzikant :D
Otázkou je co tedy che ondro stavět?!?
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Doporučuji v Baumaxu pozriet aj ceny Al profilů :wink: pomalu ti cena poroste :? Co se týká toho šneku, Já měl na Kačeně setrvák o průměru 80 mm :roll: nejdřív pevný (pořád spojený s vývodem) a potom při dvoustupňové převodovce čepový řazený s dvojkou. Ty máš , ale dost slabý motor , je otázka jestli by utočil rozběh setrváku i s autem na ocelovém rámu :?
S volnoběžkou sem se natrápil šíleně , nakonec to letělo z okna a Kačena se holt kolíbala pomalu :lol:
Pokud začínáš uvažovat o převodu ozubenými (kuželovými ) koly pro silničák zrovna ti radím nevymýšlej vymyšlené a kup si truckovou nápravu od Tamyie , tu máš už i s diferákem a můžeš stavět race truck. Když totiž spočítáš finance na ozubená kola , materiál na nápravu atd. , tak ti domácí práce udělá jen minimální úsporu a naopak přinese spoustu problémů a vychytávání much :wink:
Ještě zpátky k honzovu modelu : Honza podle mého nemá šnekový převody ze stěrače , navypadaly tak kolo mělo menší průměr. Jednou jsme se o tom tady bavili a říkal , že je má jako já od známého z kusovky. Radši se ho zeptej.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

M.S píše:Aby nedošlo k mýlce, já nic nestavím. A by nedošlo k další mýlce, pokud se nepletu silniční tahač návěsů je 110.557 a okruhový tahač je 150.557.
Takže já nic, já muzikant :D
Otázkou je co tedy che ondro stavět?!?
Já nemyslel tebe , ale Ondru :) než jsem to stačil napsat tak si mi tam všoupnul svou odpověď :wink: Zapomeňme na čísla , už v tom máme pěknej guláš :roll:
Otázka na Ondra : Co si vybereš ?? Závodní tahač ?? Silniční tahač ??? Dakar ??? nebo Trial ??? Ať máme jasno :)
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

to: ondro
V těch typech guláš mám :D Píšou závodní byly minimálně:150.471, 150.481, 150.571, 250.471.
Jinak odkaz na problematiku nápravy Tamiya - sekce MAN 8x8.

to: Roman
Myslel jsem pokud trial se šnekama, tak těžká inspirace Honzou, když to má vychytaný. Ale jakej má v tý líze konkrétní šnek, to si netroufnu odhadovat. Ostatně o těch "kusovkách" sem taky někde čet...

Jinak základní otázka souhlas - co chceš ondro stavět?!?
NeedFear
Občasný přispěvatel fóra

Ondro,Ondro....

Příspěvek od NeedFear »

Thaak chlape....cital som cele forum....a prisiel som nato ze,nemas jasno co chces docielit..teda ze nemas uvedeny pevny ciel!!!Ty raz pises ze chces zavodak...potom Dakar potom ti niekto napise ze trial a ty sa ho hned chytis a myslienka stavat trial ta drzi dovtedy kym zase niekto nespomenie ci nechces tahac navesov.....Ondro tiez som zacinal...tiez som staval ...ALE SOM SI NAJPRV POZHANAL VECI...PREMYSLEL CO ASI A KDE...PRIBLIZNE NAKRESLIL CO BUDEM STAVAT A AKO TO ASI BUDE VYZERAT ALE CO JE HLAVNE.....SOM SI PEVNE STANOVIL CIEL!!!!Aj ked je pravda ze som z Man-a zrobil Tatru 148 ale uz len pouhou prestavbou :D Thakze moja rada znie:stanov si CIEL kup si veci,pocuvaj rady ludi na fore,maju nieco za sebou,uz nieco prezili a pretrhli par poloos na napravach alebo uz vylamali par zubov na ozubenych kolieskach...oni chcu aby si uz nezrobil to co oni ked zacinali...POCHOP ZE TI CHCU POMOCT a nie uskodit!!!ALE TY KAMARADE SA TVARIS TVOJIMI ODPOVEDAMI THAK AKO KEBY TI TO BOLO JEDNO A NEPOCUVNES ICH RADY....THAK MI PROSIM TA POVEDZ PRECO ZIADAS O RADU KED SI AJ THAK ROBIS PO SVOJOM A KED TI NIEKTO AKO rcroggi PORADI PRVI KRAT POTOM DRUHY A TY HO NEPOCUVNES AJ THAK ZROBIS PO SVOJOM A KED NA TEBA VYLETI THAK SA CUDUJES PRECO... :shock:
A este nieco...ty mas samotny ram o vahe asi 1kg ze.....hm....podla druhu prevodovky zavesenie kolies pripadne elektroniky a urcite budes chciet neaku nastavbu thakze prezeniem ale budes asi na 2,5kg....a myslis ze ti to utiahne motorcek napajany 2,5V....som elektrikar a thaketo veci ako motorceky som ci v skole alebo doma vypalil hafo....thakze cakaj ze bud ti zhori motorcek alebo baterka...A pisal si tham ze si motorcek a prevodovku uz skusal...a povies mi ako???
a este nieco...hodne stastia v stavbe.... :wink:
NeedFear
Patys
Nováček na fóru

Příspěvek od Patys »

Roman píše: Ještě zpátky k honzovu modelu : Honza podle mého nemá šnekový převody ze stěrače , navypadaly tak kolo mělo menší průměr. Jednou jsme se o tom tady bavili a říkal , že je má jako já od známého z kusovky. Radši se ho zeptej.
Honza mi psal, že převody v hlavní převodové skříni i v nápravách jsou vyndané ze starých pohonů nějakého stroje. :wink:
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

tak toto povazujem za dobru spravu...ktovie, mozno by sa dake prevody nasli....a to ze neviem aky typ modelu..ja som mal predstavu..len ked s tym pridem, tak niekto povie, ze radsej nie, tak sa opytam na ine.....a oni maju ozaj viac skusenosti, tak radsej dam na ich radu...a vlastne stale som sa uplne nerozhodol....srdce mi kaze DAKAR, rozum cestny tahac... :cry: ...ja viem, je to chyba....
Robert Seltz
Senior člen fóra

Příspěvek od Robert Seltz »

Nejlepší bude když si postavíš to co chceš a tady na kluky se vyprdneš :D :D
MAN SX2000 8x8 (Připraven na letní sezónu 2085)
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

samozrejme, a este co nie....
velmi dobra rada :D
ale nie vazne, toto si ozaj nemozem takyto pristup dovolit...
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

ondro píše:tak toto povazujem za dobru spravu...ktovie, mozno by sa dake prevody nasli....a to ze neviem aky typ modelu..
Jééééžíííšmarjááá :roll: já se z toho kluka zjevím :roll: Ondro opakuj po mně : NEJSOU žádné strojčeky kde jsou kolečka přesně taková jaká potřebuju a úplně zadarmo :wink: Neupínej se prosím tebe na žádný naděje , já osobně takový strojček hledám už několik let a nenašel jsem :( Věř mi to :wink: Večer něco vymyslíme OK ??
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

vsak ale ja som nepovedal ze tam su....ja som len povedal ze by sa to MOHLO :!: zijst.... :wink: ...to mi asi doslo, ze vsetky motorceky a prevodovky necakaju na moj model :D
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Aký máš rozpočet na tú stavbu? Teda koľko chceš investovať. Nesmieš zabudnúť doriešiť riadenie, v prípade použitia prevodovky radenie. V konečnom dôsledku aj ked nechceš musíš vyriešiť aj reguláciu rýchlosti. To znamená pripočítať k investícii minimálne 2 až 3 x servo, minimálne 2 pohonné paky, jeden 5 článok na napájanie palubnej elektroniky, regulátor (min. cca 40A), prijímač, vysielač. Dalej nezabudni na disky a pneu a nejaké drobné na výrobu karosérie. Toto všetko sú veci ktoré musíš mať jasné dopredu, proste neexistujú " nejaké lacné, ba skoro zadarmo univerzálne komponenty".

S papierakmi nemám skúsenosti, no mám obavu, že ked pôjdeš párkrát na búdku, že za chvílu bude po kasni. Tuším Hanys ma v reportaži o jeho Tatre pois výroby laminátovej kasne.
Igor
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

no o tu kabinu sa nebojim...v podsate budem rad, ked mi bude ostavat uz len kabina :wink: ...
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

ale teraz ma ieco napadlo..co tak tie vystrazne tabulky?mam s tym dake skusenosti, a myslim ze je to skvely material.....
Flare
Administrátor

Příspěvek od Flare »

ondro píše:ale teraz ma ieco napadlo..co tak tie vystrazne tabulky?mam s tym dake skusenosti, a myslim ze je to skvely material.....
Výstražné tabulky (třeba z OBI) používám na kabinu, je to celkem dobře opracovatelný materiál, jen to není moc levné (cca. 40-60 Kč/kus), ale zase člověk nemusí kupovat velké desky. Jen jsem vibrační bruskou z toho musel zbrousit ty nápisy. Dobře se to lepí, jen pozor na lepidla, které rozpouštějí umělé hmoty.
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

no take si viem aj zohnat zdarma, to by nemal byt problem....len mam stale dilemu....cestny tahac, alebo DAKAR.....sutazny tahac som vylucil, z vasich dovodov a trial....ten som nechcel odzaciatku...co z tych dvoch moznosti by bolo podla vas lepsie, a vzhladom na moje materialne a financne moznosti vyhodnejsie a lahsie postavitelne???
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Ja byť tebou tak by som si pri súčasnom stave vedomostí a možností kúpil tuto stavebnicu http://www.rcauta.cz/inshop/scripts/Det ... ?kat=58321 SuperClodBustera. Ta je super východiskom pre rôzne úpravy na trial a crawler špecial. Presvedčiť sa a načerpať inšpiráciu môžeš napríklad tu http://www.rccrawler.com/. Nič lacnejšie a pritom super upravitľne alebo ako zdroj komponentov do budúcnosti nenajdeš. Tých cca 6 000Sk by si minul tak či tak na nákup rôznych dielcov a výsledok by si aj tak nemal zaručený. Pri zostavovaní zistíš ako veci fungujú a získaš lepšiu predstavu o jednotlivých skupinách.
Myslím si, že väčšina kolegov mi dá za pravdu - bude to pre teba najlepšie riešenie.

Neber to v zlom, ale bez znalostí teorie , výpočtov a ostatných vecí to fakt nepôjde. Je obrovský rozdiel papierak a RC špecial. Nuž a nakoniec ešte si neodpovedal aký máš rozpoičet na tú stavbu. Pokiaľ už nemáš nejakú elektroniku a RC súpravu tak počítaj s minimom cca 10 000 Sk.
Igor
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

tak musim uznat, ze som cakal vyssie ceny...niektore veci vyzeraju celkom dobre....ale asi by som si nekupil to auto, skor daky podvozok od tamyie.....ale aj tak este pockam, ako sa vyjadria ostatni k povodnej teme..ale ozaj super tip, nasadil si mi chrobaka do hlavy :wink:
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Rcrogi ti dává tip století na trial. Prodloužit rozvor, udělat vlstní rám z Alu profilů a upevnit komponenty do rámu. Nic víc podstatnýho!
Udělat rám z trubiček a kabinu z papíru, na to se těšíš, ne? Dokonce můžeš nahradit origo motor slabším s převodem, abys to měl trialově pomalý, o to míň to bude žrát, o to déle to vydrží.

A RC vybavení- http://www.rcm.cz,http://www.jino.cz nebo hromada ostatních. Neřek bych že 10000Sk musí být, dalo by se i za 8000kč...
Vše samozřejmě pokud bys chtěl triala. Na začátky v RCTT lepší tip nenajdeš.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

A co třeba koupit si přední a zadní nápravu kamionu od Tamiye a zbytek si udělat sám.
Odpovědět