MAN 8x8 (ukončeno)

Představení vašich modelů, fotografie ze stavby a ježdění.
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

M.S píše:A co zpřevodovat víc do rychlosti(třebas 10km/h) a zbylý výkon nechat na regulátoru? Byla by škoda převelká s takovou krásnou 8x8kou nejet RCTT...
3Nm je cíl, přev. poměrem zajistit nejbližší nižší hodnotu a zbytek výkonu hold převodem do rychlosti... Na škodu to nemusí být, pokud s tím 600ECO (doufám tuším správně) mával dobře, pak s vyšší rychlostí by to nemuselo být špatný, vyšší rychlost do krpálu by mohla být ku prospěchu, ne?
Tento názor je trochu zavádějící. V RCTT je potřeba docílit co nejnižší rychlost při průjezdu brankou, protože to vede vetšinou k bezchybnému projetí. Taky je to výhodné při zdolávání kritických míst v terénu, kdy je potřeba s autem doslova krokovat, protože cukání s rychlým autem vede k převrácení. Vyšší rychlosti se využívá při přejezdech mezi bránami pro úsporu času a nechat si čas na "mazlení" s průjezdy brankami. Porovnávat modely v měřítku 1:14-16 s malými hladkými pneumatiky s modelem 1:10 s terénními pneu o pr. 125 mm není taky odpovídající. Pro malé gumy je potřeba menší kroutící moment a při přetížení hladká pneu proklozne v terénu. U Twin pneu je to přesně obráceně. Leštěnky většinou jezdí po rovině a přepravovat náklad třeba i 12 kg písku je o něčem jiném něž trialový speciál, který se hrabe teréném a z půlky zahrabanými pneumatikami.
Nízký převodový poměr taky nedokáže ubrzdit auto s kopce (pokud není použita šnek. převodovka) a brzdit motorem a reglem vede k přetavení motoru nebo reglu.
Převody z Tamiya trucků jsou navrženy na určité zatížení a rozhodně nejsou nějak předimenzovány kvůli snížení výrobních nákladů. V trialu toto zatížení v modelech 1:10 a větších je hravě překračováno. Jasně, že to není čistý hliník, ale slitina. Pokud by to byl čistý hliník, tak by to nevydrželo ani v leštěnkách a zuby by se daly ohnout propiskou.
Možná někoho naštvu, co tady pindám, ale po těch pár letech konstrukce modelů a ježdění závodů mám snad nějaký přehled co chce trial.
Robert Seltz
Senior člen fóra

Příspěvek od Robert Seltz »

Souhlasím s Alešem a to naprosto ve všem.Každej nějak začíná a víme, že začátky sou těžký!

Ten pastorek by sem neotrhal kdyby sem tam nechal tamiya převodovku ta spolu se starou baterkou hodně omezovala (zamotaná tráva atd.)A tentokrát baterka už neomezovala :)
MAN SX2000 8x8 (Připraven na letní sezónu 2085)
Robert Seltz
Senior člen fóra

M.S píše:přesně AlCuMPb - aspoň tak bych to složení otipoval podle odštěpů na fotce.
:D člověče dobrej chemickej rozbor jenom podle fotky to smekám :D
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

To psal "Roman".
Strejda dělá ve firmě na povrchový úpravy a dle něj to nemůže být ani hliník ani dural, protože je to moc těžký. Nic víc, jak sem koupil, tak prodávam
Robert Seltz
Senior člen fóra

M.S píše:To psal "Roman".
Strejda dělá ve firmě na povrchový úpravy a dle něj to nemůže být ani hliník ani dural, protože je to moc těžký. Nic víc, jak sem koupil, tak prodávam
Jo promin ono mi to vzalo i ten tvůj a já to neodmáznul :oops:
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Jasně že nediagnostikuju dle fotky - tak dobrej nejsem 8) S duralem uvedeného složení jsem měl pár let co do činění a taky jsem zkoušel z něho odlévat. Je to pravděpodobně jeden z nejpoužívanějších duralů pro obrábění - pro díly když nechceš měkotu a zároveň velkou hmotnost. Přesně takhle se to štípe , ale než povolí , něco vydrží :) Řek bych , že je to ale celkem nepodstatné. Jak jsme se shodli - prostě nevydrží :wink:
Aleš Papoušek

Dobrá zpráva - už jsem po závodech rozebral osmikolu a zjistil následující. Ozubená kola jsou nedotčená, ale na tři kusy se rozštípala ocelová kalená jehla pr. 2 mm, která držla pastorek na hřídeli. Už je tam jehla pr. 2,5 mm.
Aleš
Robert Seltz
Senior člen fóra

Tak to je dobrá zpráva, že je to jenom taková malinká porucha.To já sem se nepoučil a objednal stejnej pastorek do nápravy tak tomu potom dávám zase pár jízd :D

Kdo zná ty nápravy nemůžu pochopit, že se překroutí pastorek a né ten tisícihran kterej je zasunut do diferáku.To nepochopím :?:
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Ano přesně tohle taky nechápu. Ale ještě mi nejde do hlavy když se mi pří prvním pokusu (cca 11Nm) malé kuž. kolo neožvejkalo jako Vám na fotce, ale protočilo v "tisícihranu" tý černý osy na kterou je zřejmě nalisováno.
Na 6 i 5 Nm už se mi to nestalo = dopad sem stejně jak na obrázku.
Naposledy upravil(a) M.S dne 31 kvě 2007 10:22, celkem upraveno 1 x.
Aleš Papoušek

Jde o rozložení zatížení. U ozubení je v záběru vždy jeden zub a ten je namáhán na ohyb. U tisícihranu je namáhání rozloženo do celého tisícihranu a jednotlivé hrany jsou namáhány spíše na střih a tlak (ale jsou tam i jiné namáhání). Není to zase tak složité.
Aleš
Aleš Papoušek

Jde ješte o to, jestli je to rázově namáhané nebo ne. Pak tam mohla být i nějaká vada materiálu atd. Jedno "měření" o ničem ještě nevypovídá.
Aleš
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Vzhledem k tomu, že bych řek, že tisícihran na kuž. kole převodu rozvodovky i na kuž. kolech diferáku je ten samý, ale ten volně nasunutý do diferu drží jako skála ale naopka nalisovaný se mi ukroutil, mohla to být asi opravdu jen vada materiálu...
Robert Seltz
Senior člen fóra

No ono sehnat malý kuž. kola a vrazit to tam tak by byl pokoj.Viz víc info http://www.trucks-and-details.de/modell ... index.html

Někde sem měl ještě lepší fotky, ale už to nemůžu najít :roll:
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Otázkou je, jestli by to vydrželo to umělohmotný tělo nápravy?!?

Pokud za každou cenu tyhle nápravy, tušim že někde na něm. stránkách sem viděl tuningový hliník nebo dural tělo náprav. Osadit to kvalitnim vnitřkem, tak je pokoj.
Aleš Papoušek

Tím se vypustí difernciál nadobro, ale u trialu je to jedno.
Co se domluvit a zadat výrobu takových kol třeba z mosazi ve vetší počtu. Pro výrobce by to bylo zajímavější a konečná cena by byla příznivější. Mosaz je lepší na opracování než ocel a ocel by byla i zbytečná pro omezení pevnosti celé nápravy jak píše M.S. Pro měřítka do 1:10 by to mělo vydržet.
Aleš
Robert Seltz
Senior člen fóra

No tak já bych do toho určitě šel.Objednal bych to na model + něco navíc.Teda kdyby se sešlo víc lidí.

Možná sem něco objevil z německa..

http://www.bamatech.de/aktuell%20shop/index1.htm sekce Zubehör » Kegelräder
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Tak už vim, kde sem ty nápravy viděl:
krásný NEumělohmotný cca 7000kč přední, 5500kč zadní :D
http://www.bamatech.de/aktuell%20shop/index1.htm-odkaz Achsen / Planetenachsen
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Jááásně :D Bamatech , odtud nakupuje Hanys kardany, jsem si pořád nemohl vzpomenout :? V tom případě, ale existuje ještě jeden nadšenec - nebo firma v německu a ten dělá celý podvozky v konfiguracích 4x4 , 6x6 , 8x8 Musím osvěžiti svou paměť a vzpomenout si kde to bylo :wink:
Aleš Papoušek

M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

To vypadá celkem jednoduše. Dole je tam i rozpis rozpis dílů:
Obrázek

A ceny by mohly být v Čechách trochu jinde.
Odpovědět