Tatra 130

Odpovědět
DRracer
Expert fóra

Re: Tatra 130

Příspěvek od DRracer »

Jirko, díky za pochvalu a doplnění.
K té nadvládě tahačů - modré valníky Š706 a Volvo FH89 byly skutečně vítaným zpestředním jinak vcelku uniformního pelotonu silničních tahačů.
A co zrovna ty máš co povídat o nešikovných rukách :) ?

Pepo, Multikára byla v provozu jen krátce, jen koutkem oka jsem zahlédl, jak ji Jirka s nakladačem plní, pak se rozjela, zřejmě odvezla zeminu, a pak už zase stála u rozestavěného domu. V tu chvíli jsme natáčeli s Agrovkou to zrní ;) .
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

jo, Davide, moje prozatimní práce není ani z 50-60% taková, jak bych si přál, ale RTHP beru jako učební nástroj, další věci snad budou lepší, kvalitnější a preciznější, abych se opravdu měl čím chlubit
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

DRracer: super reportáž i to špionážní video. Traktorbagr byl jistě zajímavým zpestřením, díval jsem se na vlákno o stavbě a jen žasnul jak se tam všechno dovnitř vleze.
Franta Lamka s T34 vždycky jezdí na obhlídku, ale opatrně aby nic nepoškodil, nerozbil nebo nerozjezdil.
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Hanys: díky za pochvalu ;) . A musím potvrdit, že T34 jela skutečně velmi obezřetně a ohleduplně :yes .
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Pravidelní čtenáři mého weblogu jistě vědí, že se příležitostně zabývám 3D tiskem. Po počátečním nadšení se rychle ukázalo, že 3D tisk je stále ještě spíše průzkum bojem, než spolehlivá výroba. V posledních dnech se mi ale po více než roce výzkumu a testů konečně podařil použitelný výsledek.

Obrázek

Ano, dobově věrná pneumatika pro Tatru 130. Rozměry a proporce samozřejmě zcela přesně odpovídají těm dobovým pneumatikám, které měla obuté skutečná Tatra 130 v padesátých letech. Rozměr disku byl však přizpůsoben pro disk Tamiya, což není 8x20", ale 9x22.5". Ale dnes už by nebyl problém vyrobit i rozměrové správné disky. Tyto pneumatiky jsou dnes již na Tatrách 128 spíše vzácností. Měla je obuté i cisternová Tatra 128 v muzeu v Lešanech. Bohužel, mezitím prošla renovací a při té příležitosti dostala zcela nové pneumatiky. To samozřejmě komplikovalo realizaci, se kterou jsem pomalu začínal už někdy před 4 roky. Naštěstí se mi před rokem podařilo náhodou natrefit na jeden exemplář Tatry 128, která ještě měla přesně tyto historické pneumatiky obuté na zadních kolech.

Následovala výroba 3D modelu a co dál? Měl jsem nabídky na odlití a 3D tisk. 3D tisk je stále ještě v plenkách, ale začínají se objevovat postupy a materiály, které umožňují výrobu pružných dílů. Mezitím jsem sám začal experimentovat s 3D tiskem, tak proč nezkusit i pneumatiku?

2014-10-16: První pokus ještě z tvrdého PLA
Vytiskl jsem 2 kusy a začal je zkoumat ... jak je možné, že je to elipsa?! Po pečlivé kontrole 3D modelu a dokonce i vygenerovaných tiskových cest jsem stále netušil, proč mi tiskárna z kruhů dělá elipsy, navíc šikmo mezi tiskovými osami. Dokonce i kontrolní výtisky v ose X a Y ukazovaly zcela stejné výsledky (mimochodem by mě zajímalo, proč výchozí nastavení udělá na 14cm chybu 1mm). Nakonec se ukázalo, že tiskové osy na sebe nejsou kolmé. A to tak, že velmi - chyba na 15cm byla 3mm, slovy tři milimetry! Navíc tiskárnu skládal nějaký diletant, protože lineární ložisko pohybu tiskové plochy sice bylo přesně v drážce, jak má být, ale celý mechanizmus byl takto nakřivo. No nic, povolil jsem ložisko, otočil mimo drážku a pevně utáhl. Na třetí pokus byla chyba na 15mm 0.1mm, což je ok. Hle, kruhový 3D model rázem produkuje kruhový výtisk, sláva.

Obrázek Obrázek

2015-05-29: Žlutý Flex a Elastic
První dva vzorky materiálů k testům mi ochotně poskytli borci z firmy NC computers . Jako první jsem zkoušel vzorek materiálu Flex od firmy Torwell. Vzorek byl žlutý, nicméně v nabídce byla i černá varianta. Materiál je po tisku matný, takový trochu houbovitý, pro maketový vzhled pneumatiky překvapivě věrný. Tvrdost výtisku by za určitých okolností byla i použitelná, tisk byl vcelku spolehlivý, materiál při tisku výborně držel na tiskové ploše.

Obrázek

Druhým kandidátem byl řekněme experimentální Elastic od české firmy Fillamentum . Tento materiál byl k dispozici pouze v průhledné "natural" variantě. Chování materiálu ale nebylo dobré, materiál se odlepoval od tiskové plochy a výtisk se deformoval. Nicméně to bylo v daný okamžik dobře, ale to jsem ještě nevěděl :) . Své poznatky jsem sepsal do mailu a poslal jak borcům do NC computers , tak do firmy Fillamentum .

Obrázek

2015-06-09: Kontakt s firmou Fillamentum
Na základě emailu se zkušenostmi s tiskem materiálem Elastic se mi ozval přímo pan ředitel firmy Fillamentum . Elastic se v té době již nevyráběl, měli ale připravenou novou řadu materiálů Flexfill. Obdržel jsem vzorek v barvě metalic-gray.

Znechucen z dosavadních výsledků časově velmi náročných pokusů o 3D tisk pneumatiky jsem ledabyle hodil tento materiál do tiskárny, nastavil hrubý tisk. Aniž bych očekával jakýkoli výsledek, pozoroval jsem chování při tisku. Tento materiál se choval z dosavadních vzorků nejlépe. Sice ho bylo málo, takže se pneumatika nedotiskla, ale materiál výborně držel na tiskové ploše, nesnažil se vyklouznout z podavače a výtisk se nedeformoval. To začínalo být zajímavé.

Detailně jsem sepsal své poznatky a znovu jsme s panem ředitelem prodiskutovali výsledek. Zřejmě jsem měl při tisku moc vysokou teplotu, povrch není úplně čistý. Ale to nevadí, zkusím černou variantu ... až bude. Bohužel jsem se od pana ředitele také dověděl, že trend tisku pružných materiálů směřuje k tvrdším variantám, prostě proto, aby byl tisk snazší i na méně kvalitních tiskárnách. Těmto pohnutkám rozumím, ale na pneumatiky by tvrdší varianta tohoto materiálu už nebyla vhodná.

Obrázek Obrázek

Od té doby jsem příležitostně sledoval e-shop Fillamentum , jestli se objeví role černého Flexfillu.

2015-07-08: Nový černý Torwell Flex
Flexfill materiály byly stále beznadějně vyprodané, chtěl jsem tedy dát šanci Torwell Flexu. Proto jsem udělal v 3D modelu takové úpravy vnitřního uspořádání, aby výtisk byl funkčně měkčí a objednal jsem roli černého Torwell Flexu. Katastrofa ! Firma Torwell změnila recepturu, materiál je ještě tvrdší a navíc jsou na mojí tiskárně výsledky žalostné. Materiál klouže v podavači, všemožně se snaží vysmeknout se z tiskové hlavy a někde se zašmodrchat. Navíc vůbec nedrží na tiskové ploše a výtisk se postupně deformuje. Nic horšího jsem zatím netiskl. Diskutoval jsem problematiku s dodavatelem, nakonec se sice podařilo najít způsob, jak materiál na tiskové ploše aspoň částečně udržet, ale žalostná spolehlivost zůstala. Navíc to nejde lepit...

2015-12-20: Fillamentum Flexfill
Černý Flexfill se objevil až koncem listopadu. Ihned jsem objednal roli. Druhý den ráno jsem k objednávce ještě obdržel email od pana ředitele s tím, že mi nechal přibalit i novou variantu měkčího Flexfillu, k jejímuž vývoji přispěl i můj požadavek na měkký materiál na modelové pneumatiky. To mě velmi potěšilo a netrpělivě jsem čekal na balíček.

Jako první jsem zkusil černou variantu Flexfillu. Věděl jsem, že výtisk bude tvrdý a že možná budu muset dělat další úpravy 3D modelu tak, aby pneumatika byla vůbec použitelná. Hlavně jsem ale chtěl zkusit, jestli tisk vůbec doběhne. Po katastrofálních zkušenostech s Torwell Flexem jsem ani zde neočekával v podstatě vůbec nic. Vložil jsem Flexfill do tiskárny a na hrubou kvalitu jsem pozoroval průbeh tisku. Tisk se dokončil bez jakýchkoli problémů, byť jsem zpočátku trochu laboroval s teplotou. Výtisk držel na tiskové ploše tak skvěle, že jsem měl problém ho utrhnout. První úspěch, materiál, který nemusím při tisku ručně "udržovat při životě" :) .

Obrázek

A co tahle role průhledného měkkého Flexfillu? Jako první jsem musel rozebrat tiskovou hlavu a vyndat z ní veškerý předchozí materiál. Měkký Flexfill je tak průžný, že nedokázal předchozí materiál z hlavy vytlačit. Žádný problém, to mě nepřekvapuje. Rozborku tiskové hlavy už umím, tiskárna je po mechanické stránce velmi nespolehlivé zařízení, pořád tomu krámu něco je, pořád se to musí nastavovat a kontrolovat :( . Aspoň když se to správně nastaví, tak produkuje výborné výsledky...

Nejprve doladění přítlaku podavače. Nechápu, který diletant podavač montoval - osa podavače není zcela kolmá na tiskovou hlavu, takže při větším přítlaku se pružné materiály snaží postupně vysmeknout. Ani přítlačné kolo tomu nijak nepomáhá. Přítlak doladěn, jdeme na to, nejprve v hrubé kvalitě, prostě jen jestli se to dokončí. Pečlivě jsem sledoval průbeh tisku. Materiál nemá rád změny rychlosti průtoku tiskovou hlavou (to je pochopitelné, je pružný). Zároveň ale vyžaduje nějaký minimální průtok, jinak v hlavě vře. Postupně jsem dolaďoval rychlost tisku a teplotu a tohle je výsledek.

Obrázek

Tisk se podařilo dokončit, pneumatika je pružná tak akorát. To vypadá nadějně! Výtisk opět drží na tiskové ploše "jaxviňa", což je super. Výtisk se nedeformuje, ale jsou na něm patrné vibrace celého stroje a hrubý, ne-zcela dokonalý tisk. To nevadí, to zkusím doladit, hlavně aby si materiál nechal líbit nejvyšší kvalitu tisku.

Nejvyšší kvalita tisku (vrstvička 0.05mm). Po dvaceti hodinách zcela spolehlivého tisku ... zázrak! Materiál se podařilo parádně "nalejt", jedna vrstvička jako druhá, krásně spojené. Poprvé jsem měl z 3D tisku radost:

Obrázek Obrázek

Pozn.: černý pruh je jen nabarvení výtisku černým lihovým fixem pro představu, jak by asi mohla vypadat pneumatika černá a hlavně je na černém lépe vidět kvalita výtisku.

Porovnání s předchozím testovacím výtiskem s tloušťkou vrstvy 0.2mm.

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Výtisk má jedinou chybičku - není černý :) , ale to doufám borci z Fillamentum ještě doladí, protože chování tohoto měkkého Flexfillu je pro mé účely zcela vyhovující. Takže konečně mohou být zahájeny jízdní zkoušky nové pneumatiky.
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

To je parááááda :-)
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

No já to jako parádu nevidím. Na výtisku je ještě práce jak na kostele aby byl krásný. Přiznám se jsme 3D tisk zatím odepsali. Teď zkoušíme projekční tiskárnu. Výhodou je díl použitelný z 90%. Samozřejmě má taky své mouchy. Konkrétně dvě, doba tisku a velikost, nebo spíš malost výtisku.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Jako parádu vidím především to, že je tam ten vývoj. Jinak díky tomu, že jsem ve spolupráci s Davidem už nějaké výtisky v ruce měl, stále tvrdím (a myslím že se s Davidem shoduji), že 3D tisk se slibně vyvýjí, asi už si vybudoval svoje místo i v modelařině, ale současně není a ještě nějakou dobu nebude jakousi spásou na výrobu dokonalých modelů i přesto, že si hlavně neznalí problematiky myslí, že dnes vlastně už stačí jen koupit 3D tiskárnu, připojit k PC naskenovat do něj fotku a přes víkend bude na stole stát perfektní vytištěný model... A sám svým způsobem doufám že to bude trvat ještě dost dlouho než se k podobné fázi vývoje dospěje, protože by se z modelařiny vytratila ta krása práce a šikovnosti lidských rukou. A to si myslím i přes to, že sám mám na modelu pár věcí, které bych bez 3D tisku jen velmi těžko vytvořil...
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Jirko a Jirko ;) - chlapi, díky za zpětnou vazbu, v podstatě jste oba pěkně shrnuli stav dnešního 3D tisku.

Naprosto souhlasím, že při dnešní úrovni vývoje nejsou 3D tiskárny žádný samospasitelný zázrak a to měl být taky jeden z "varujících" závěrů mého příspěvku. Sice se všichni jejich výrobci a prodejci tváří, jak je 3D tisk jednoduchý a spolehlivý a že se "může tisknout online přes wifi". Můžu s klidem potvrdit pravý opak. Nechtěl jsem do svého článku přímo napsat, že 3D tisk je v dnešní době stále ještě nepoužitelný, ale myslím že je zřejmé, že bez značného stupně porozumění mezi člověkem a strojem to prostě nejde. Jak píšu v závěru - poprvé jsem měl radost z 3D tisku - a to myslím doslova poprvé. Jinak je to skutečně spíš boj o přežití.

Začne to tím, že běžně dostupné 3D tiskárny (a tím myslím zejména tiskárny FFF/FDM - tedy ty, které vytlačují z tiskové hlavy ohřátý plast) jsou často mizerně vyrobená zařízení. Udržet takovou věc v kondici, aby to byla schopná produkovat papírově nejkvalitnější výsledky, vyžaduje nemalé úsilí. To běžný uživatel nemá šanci a dnes už ani nechce zvládnout.

Dále dostupný software je jedna velká hrůza. Za rok zkoumání jsem nenašel aspoň trochu rozumně fungující "slicer" (to je software, který přepočítává 3D model do sekvencí povelů pro tiskárnu). Takže příprava 3D modelu tak, aby to slicer sežral a tiskárna vůbec měla šanci to vytisknout, vyžaduje, aby byl člověk skoro vystudovaný počítačový 3D grafik křížený se strojařem a technologem zpracování termoplastů.
A to vůbec neřeším způsob, jak 3D model pořídit. To je magie sama o sobě.

Tím se dostáváme k dalšímu bodu - člověk musí získat cit pro chování materiálu - aby posoudil, jestli výsledek sliceru je reálný. Termoplasty umí být pěkné bestie, všelijak se vlivem ohřívání a chladnutí deformují, o tom je vlastně celý můj článek. Teď ten materiál musíte protlačit tryskou o průměru 0.35mm, což se mu samozřejmě nelíbí. Když je navíc pružný, všelijak se snaží vysmeknout. Dále musíte mít správnou rychlost tisku a teplotu, jinak to začne vřít, dělat bublinky atd.

Pak tu máme technologická omezení: třeba můj stroj zvládá nejtenčí vrstvu 0.05mm, což je stále nutné brousit a kitovat. Dnes běžně dostupná tloušťka vrstvy je 0.2mm, což je pro účely i velkých modelů téměř nevyhovující (tam toho kitu musíte naskládat spoustu, což třeba u pneumatik dost dobře nejde). Ano, viděl jsem výsledky z práškových laserovek - ale ty stojí mega a víc... a stále jsem na výsledku viděl vrstvičky ;) .
Projekční alias DLP tiskárny, o kterých píše JirkaW, zvládají 0.015mm, to už začíná být dobré i pro modely ... ale ty vrstvičky pořád vidím ;) .

V neposlední řadě tu je časové hledisko - jistě jste zaznamenali, že ta půlpneumatika se dělala skoro celý den. To je samo o sobě příšerně pomalé. A to se ještě během tisku nesmí nic rozbít, jinak je to na mašli. DLP tiskárny jsou na tom lépe, tam každá vrstva trvá konstantní dobu.

A teď k pneumatice - pro focení jsem si snad nemohl vybrat horší barvu, než poloprůhlednou :) , ale jak jsem uvedl - jde o neoficiální vývojový vzorek materiálu, takže barva se neřeší. Proto jsem taky část začernil, aby bylo vidět, jaké vrstvičky to je schopné udělat a jak vypadají. U těch testovacích vzorků v hrubém tisku by skutečně bylo práce jak na kostele. Ale v té 0.05mm vrstvě už jsem s tím spokojený. Až to bude černé, můžeme to na nějaké akci zhodnotit na živo ;) .

Vzhledem k dosavadnímu postupu bych to viděl tak koncem příštího roku ;) . Konec konců, vždycky můžu nechat vyfrézovat formu a odlít to z gumy ;) ...
vincent
Nováček na fóru

Příspěvek od vincent »

ahoj, tak já si stavím taky tiskárnu. můj názor je ten, že díky lidem jako jsi třeba ty, kteří tomu věnují čas a takto si s tím vyhrají a hlavně se podělí o své poznatky se tisk posune zase o kousíček do předu. problém samotné konstrukce je podle mě základní, pokud je nestabilní a nepřesně smontovaný tak to žádným programem nedoženeš. já už tisk sleduji asi třetím rokem a jsem zatím stále ve fázi stavby konstrukce. taky mě lákalo si pořídit za pár tisíc tiskárnu postavenou z pár tyček spojených plastem a pak čtu co všechno někomu na tom postupně přestalo fungovat a švindlovat. naštěstí zatím vyhrává zdravý rozum. přeji ať se daří.
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

DRracer:
Davide, jak se z pneumatiky 1:1 dělá 3D model? Respektive jak to děláš Ty?
Nějakou představu mám a i pár pokusů jsem spáchal, a hlavně díky spolupráci s Pejou, je výsledkem toto:

Obrázek

Mám k tomu navrženou i formu pro výrobu pneu vulkanizační metodou z gumy...

Jinak ten 3D tisk je kouzelný a Ty musíš být přinejmenším Kopperfield abys z tiskárny dostal požadované a měl z toho i radost :rofl
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Hanys píše:Davide, jak se z pneumatiky 1:1 dělá 3D model? Respektive jak to děláš Ty?
Nějakou představu mám a i pár pokusů jsem spáchal, a hlavně díky spolupráci s Pejou, je výsledkem toto:
Mám k tomu navrženou i formu pro výrobu pneu vulkanizační metodou z gumy...
To je jednoduché. Ulovíš skutečné auto. Uděláš řádově 1000 fotek kolem dokola. Pak nastoupí moje "černá magie" v podobě mého 3D editoru a v něm si navrhnu celý díl tak, jak potřebuju. Detaily postupu a implementace si s dovolením nechám pro sebe, to je takové moje know-how ;) .
Mám trochu problém - nejsem strojař, ale 3D grafik/programátor. Takže vůbec neumím používat strojařské programy - CADy a spol. Já "žiju" mezi trojúhelníky a s nimi taky pracuju. Proto jsem si taky na vejšce začal psát vlastní 3D editor, který používám dodnes. Z trojúhelníků poskládám těleso, které pak slicer (možná) sežere. A když ho nesežere, provedu úpravy a znova zkusím.
Hanys píše:Jinak ten 3D tisk je kouzelný a Ty musíš být přinejmenším Kopperfield abys z tiskárny dostal požadované a měl z toho i radost :rofl
Si dělej srandu :) . Úplně nejhorší na tom je, když víš, že ta mašina je schopna výborných výsledků. Ale dokáže se tak bránit, potvora...
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

vincent píše:...problém samotné konstrukce je podle mě základní, pokud je nestabilní a nepřesně smontovaný tak to žádným programem nedoženeš. já už tisk sleduji asi třetím rokem a jsem zatím stále ve fázi stavby konstrukce. taky mě lákalo si pořídit za pár tisíc tiskárnu postavenou z pár tyček spojených plastem a pak čtu co všechno někomu na tom postupně přestalo fungovat a švindlovat...
Díky za komentář a souhlasím, že nelze očekávat od špatně navržené a ještě hůře smontované hračky jakkoli kvalitní výsledky. Na vyloženě open-source samo-domo řešení jsem rezignoval a pořídil něco, co se tváří poloprofi ve své kategorii. Obešel jsem několik výrobců a pečlivě jsem porovnával dosažitelné výsledky na jejich strojích. Běžná kvalita 0.2mm mě vůbec nezajímala, 0.05mm je pro naše modely úplně minimum. Myslím, že jsem nezvolil špatně, papírově to byla špička, jen jsem netušil, jak moc je potřeba tu CNC mašinu udržovat při životě...
vincent
Nováček na fóru

Příspěvek od vincent »

jak už bylo mnohokrát psáno je to dítko v plenkách a o to se musí velice pečovat. ještě takový můj poznatek o tom jak se většina snaží ušetřit a dávají tam lineární ložiska z číny a ještě to honěj po obyčejným železe a pak se divý že to drhne. mám velice dobré zkušenosti s ložiskama skf a proto na své tiskárně mám kalené a broušené tyče + skf ložiska a to vše o průměru 12 mm.
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

Tisk dílů DLP tiskárnou už použitelný je. Ale je to trochu víc alchymie. Protože mám naprostý nedostatek času na vlastní vývoj volil jsem formu kooperace. Pomohl kamarád, co má šperkařskou firmu. Své výrobky vymýšlí a potom vyrábí. Má za sebou několik let vývoje, výroby a zkoušení vlastní tiskárny, softvéru pro tiskárnu a pro 3D modelaci, 3D scanerů a v neposlední řadě vlastního tiskového materiálu. K tomu je potřeba přidat mnoho nepovedených kusů než přišel na způsob tisku. To znamená délka osvitu (upečení) hmoty. Vlastní díly tiskne pod jím vyzkoušeným úhlem což znamená vyzkoušení počtu a velikosti podpěr pod výsledným dílem. Ten potom ještě dopéká v troubě. Výsledkem je povrch podobný povrchu pískovanému. A s tím už se dá dál pracovat.
Uvedené stroje vždy sleduji na různých modelářských výstavách, kde máme závody. Musím říct, tedy napsat, že my také vyhovoval povrch, který frézují CNC-čka s umělého kamene (nebo dřeva). Tímto způsobem ale nejde dělat jemné detaily. A mašina dělá svinčík. Je potřeba také rozlišit co umí udělat stroj za 16000,- nebo 3000000,- Kč. Každopádně tisk z drátu je pro naší potřebu zatím nepoužitelný.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Krásné "dubnové" počasí nám umožnilo provést první jízdní zkoušky prototypové pneumatiky.

Aby to nebylo vyloženě jak pěst na oko, tu kvalitnější polovinu pneumatiky jsem začernil. Nikdy bych neřekl, kolik toho v terénu vydrží nátěr lihovým fixem :) .

Teď je taky na detailních fotkách lépe vidět, jak tiskárna zvládla jednotlivé vrstvičky. Názor na kvalitu tisku nechť si každý udělá sám, mně se výsledek vcelku líbí, dal bych mu známku 2. Vidím tam tyto nedostatky:
  • Materiál je jakoby jemně zubatý. To možná souvisí s přítlakem podavače tiskárny, težko říct. Už nemám dost testovacího materiálu, vyladění tohoto procesu nechám na později.
  • Na výtisku jsou patrné vibrace tiskárny. S tím bojuju trvale u všech výtisků. Řešit se to dá výrazným zpomalením tisku, ale 2 dny fakt testovací půlku pneumatiky tisknout nebudu.
Jízdní zkoušky měly ověřit:
  • Pneumatika vydrží slepená ze dvou půlek, Tatře se nepodaří pneumatiku roztrhnout.
  • Nedojde k nadměrnému opotřebení na asfaltu, betonu a nebo v terénu.
  • Pneumatika nebude klouzat po ráfku.
  • Pneumatika bude přiměřeně pěkně vypadat na fotkách :) .
  • Pneumatika se bude odpovídajícím způsobem deformovat při jízdě v různých terénech, nasazená na zadním a/nebo předním kole.
Tady je ještě čistá ;) - zkouška na pevném povrchu, zda se nebude pneumatika nadměrně opotřebovávat.

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek

Zkouška hrabavosti :)

Obrázek

Jak dlouho a jak moc mezi drapáky zůstane hlína

Obrázek Obrázek Obrázek

Je to dobré, pneumatika drží, jedeme do vojenského prostoru k delším testům

https://youtu.be/cULDzJhjs-8

Po návratu

Obrázek Obrázek

Pneumatika nasazena na přední kolo

Obrázek Obrázek Obrázek

Výsledky
  • Půlky výtisku nejdou slepit dostatečně pevně. Možná polyuretanovým lepidlem, ale vteřiňák to nedá. Už při suchých testech na stole jsem dokázal pneumatiku roztrhnout napůl. Svařit to ale jde dobře, konec konců je to termoplast. Pro finální výtisky to bude ale chtít trochu decentnější metodu, než to objet trafopáječkou :) .
  • Pneumatika by mohla být ještě měkčí. Sice se při zátěži umí pěkně promáčknout (zvláště při najetí na kámen), na rovině se ale moc deformovat nechce. Taky při jízdě v kruhu na asfaltu se pneumatika nechtěla moc stranově deformovat. To by mělo být řešitelné úpravou 3D modelu, nějaké "sádlo" by se tam ještě odstranit dalo.
  • Budou v tom skvěle držet řetězy :)
A paradoxně tu mám jeden vyloženě nebezpečný výsledek - zlepšení záběru pneumatik v terénu by mohlo mít neblahý vliv na převody, které už za 9 let provozu nejsou v nejlepší kondici.

Další pokračování v příštím roce, až bude k dispozici černý Flexfill ;) .
Naposledy upravil(a) DRracer dne 17 srp 2016 13:10, celkem upraveno 1 x.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Pneumatika vypadá hezky a myslím že ani nebude potřeba dělat nějaké úpravy vzhledu.
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

JirkaW: Díky za doplnění, poslal jsem Ti soukromou zprávu s dotazem ;)

Jozef Dojčar: Díky Pepo, jedna úprava vzhledu je zcela nutná, a to je barva :) . Pánové z Fillamentum slíbili testovací černý vzorek během ledna. Jinak se to chová pěkně a i se mi líbí, jak to na autě vypadá.
Michal Boček
Junior člen fóra

Příspěvek od Michal Boček »

Na autě to vypadá mnohem líp než focené detailně na stole, kde jdou zřetelně vidět jednotlivé vrstvičky. Ale po nabarvení a nasazení pneumatika v celkovém pohledu na auto pěkně zapadá. Původně sem myslel že jediná cesta bude udělat pevnou maketu, vytmelit ji a dělat z ní pružné odlitky, ale toto vypadá hodně dobře :yes .
Změkčení by jí jenom prospělo :wink: .
bocektransport.cz
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Michal Boček: to máš naprostou pravdu. Všechny moje výtisky na fotkách vypadají o dost hůř než ve skutečnosti. Pneumatika není výjimkou, navic když byla tištěna z poloprůhledného bílého matroše. Vrstvičky jsou sice vidět i na černém povrchu, ale podle mě nepůsobí moc rušivě. Původně jsem měl strach, že se do těch vrstviček dostane bordel a z pneumatiky bude zebra. Zatím se tak nestalo.

Změkčení je nutné, doufám, že bude k dispozici černý matroš s tvrdostí nejen 92A, ale i 89A. T130 je prostě lehká a potřebuje hodně měkké pneu ;) . Ale i tak je to proti tvrdým Tamiyáckým gumám zlepšení, krásně je to vidět na videu, jak přejíždí ty kameny - Tamiya guma je tvrdý válec, nová pneu se deformuje.
Odpovědět