Tatra 84
Re: Tatra 84
Pepo, ty jedeš!!! Tož hezký no :mrk .
Rozestavěno: TATRA 813 8x8 KOLOS 1:14 => viewtopic.php?f=9&t=1200
V plánu: Transporta P50 1:14
V plánu: Stavostroj KNB 250 1:14
http://www.modelklubrk.cz
V plánu: Transporta P50 1:14
V plánu: Stavostroj KNB 250 1:14
http://www.modelklubrk.cz
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
Díky kluci, ale zas taková bomba to není. Kabinu, respektive její přední část jsem udělal až na čtvrtý pokus a to hlavně díky Davidovi. Udělal střih který zvýraznil specifický detail zaoblení. Moje verze je vidět na první a druhé fotce. Já už jsem byl rozhodnutý to doladit tmelem. To ostatní jsou jenom sletované "L" profily.
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
No, řadit se bude malým motůrkem, který bude otáčet tou závitnicí vespod. Na motůrku bych chtěl udělat ještě malý navijáček, který bude zvedat, nebo spouštět tu vidlici proti pohybu vzad. Ještě ale nevím, jestli je to proveditelné. Vše bude záležet na počtu otáček potřebných k zařazení pohonu navijáku a délce chodu vidlice.
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
Od posledního příspěvku tady už uběhly 2 roky. Udála se spousta věcí, ale hlavní je, že se opět vracím k projektu s cílem jeho dokončení. Vzhledem k pracnosti modelu, je zatím nejsložitějším modelem který jsem kdy stavěl a to i díky komplikacím, které řeším při konstrukci modelu, ve snaze zachování celkového dojmu jednoduchosti.
Nejvíc mi zatím dalo zabrat řazení navijáku, jeho samotná konstrukce a souhra dalších prvků, které vstupují do hry při aktivaci navijáku. Bylo nutné zajistit, aby model dokázal vyprostit jiné auto a přitom se sám nehnul, ale aby dokázal vyprostit i sám sebe a přitom se mohl pohybovat. V prvním případě konstruktéři vymysleli záporku, která byla upevněná pod střední nápravou a v případě vyprošťování jiného vozu ji obsluha spustila na zem. Osobně si myslím, že to v reálu stejně moc nefungovalo. Záporka na pevném podkladu jako je beton nebo asfalt musela klouzat a v hlíně zase vyráběla hlubokou rýhu. Očekávám stejné chování i u modelu a proto jsem přemýšlel, jak jednoduše zablokovat všechny kola modelu. Vzhledem k nedostatku místa mě napadlo řešení, kdy se pootočením krytky na centrální trubce zasune závitem dovnitř kolík, který zablokuje hnací hřídel přední nápravy a tím se zablokuje celý podvozek. Potřeboval jsem k tomu závit se stoupáním aspoň 2 mm na 1/2 otočce. A protože jsem lenoch něco hledat, závit jsem si vyrobil. Tak dost povídání a tady jsou fotky z postupu stavby.

Nejvíc mi zatím dalo zabrat řazení navijáku, jeho samotná konstrukce a souhra dalších prvků, které vstupují do hry při aktivaci navijáku. Bylo nutné zajistit, aby model dokázal vyprostit jiné auto a přitom se sám nehnul, ale aby dokázal vyprostit i sám sebe a přitom se mohl pohybovat. V prvním případě konstruktéři vymysleli záporku, která byla upevněná pod střední nápravou a v případě vyprošťování jiného vozu ji obsluha spustila na zem. Osobně si myslím, že to v reálu stejně moc nefungovalo. Záporka na pevném podkladu jako je beton nebo asfalt musela klouzat a v hlíně zase vyráběla hlubokou rýhu. Očekávám stejné chování i u modelu a proto jsem přemýšlel, jak jednoduše zablokovat všechny kola modelu. Vzhledem k nedostatku místa mě napadlo řešení, kdy se pootočením krytky na centrální trubce zasune závitem dovnitř kolík, který zablokuje hnací hřídel přední nápravy a tím se zablokuje celý podvozek. Potřeboval jsem k tomu závit se stoupáním aspoň 2 mm na 1/2 otočce. A protože jsem lenoch něco hledat, závit jsem si vyrobil. Tak dost povídání a tady jsou fotky z postupu stavby.

to je prostě paráda, Mistře Dojčare!
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
to je boží! :-)
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
Pepo, Ti řeknu, máš sakra velkej špendlík :chuckle
Moc hezká práce, jaký rozměr(závit) mají šroubky, které drží prkna bočnic v plechu pantu?
Moc hezká práce, jaký rozměr(závit) mají šroubky, které drží prkna bočnic v plechu pantu?
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom
"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom
"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
Díky kluci. Ty šroubky jsou M 1,6. Pořídil jsem si na to speciálně závitník. K téhle práci jsem se odhodlával rok. Tohle je na mě už docela dost malé a když tady jsou experti, kteří by to zmákli levou zadní, musel jsem to dokázat taky 
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
To si piš
. Nejhorší je, když vyrobíš pracně nějakou pidisoučástku, ta ti při práci pak upadne takže už ji nenajdeš a musíš ji vyrobit znovu. To skřípu zubama nejvíc :angry
Máš to moc pěkný Pepo, ještě by to chtělo ale něco s menším závitem, ta M 1,6 je pěkný obr. :smirk
Na to ztrácení věcí mě jeden známej poradil prostěradlo na zem, což vždycky nejde, tak se snažím při práci pořád zametat a mít na zemi co nejmíň věcí. Taky se mi to občas stane, a nejhorší je když to zapadne pod stůl malého soustruhu. Než bych s ním hejbal, radši vyrábím hned znovu. To bude jednou sbírka pokladů.
Na to ztrácení věcí mě jeden známej poradil prostěradlo na zem, což vždycky nejde, tak se snažím při práci pořád zametat a mít na zemi co nejmíň věcí. Taky se mi to občas stane, a nejhorší je když to zapadne pod stůl malého soustruhu. Než bych s ním hejbal, radši vyrábím hned znovu. To bude jednou sbírka pokladů.
j.p.m
-
Jozef Dojčar
- Expert fóra
Díky Honzo. Pro někoho je to obr, pro mě už až moc malý. Vibrace mých rukou mi neumožňují manipulaci s menšími součástkami. Já už pomalu budu moct akorát cukrovat buchty.
Takovej mladej kluk, co bych měl říkat já.
Třes rukou zatím nemám, ale problémy se zádama velký. Letos mám špatnej rok a snad budu mít na dlouho vybráno.
j.p.m