Škoda 706 RTHP
Re: Škoda 706 MTSP 24
Já to pořád vidím obráceně, ať se na to dívám jakkoliv.
V tom případě to mám tedy špatně...
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
Teď jsem si ten obrázek obrátil vzhůru nohama, a teprve pak jsem to viděl, že je to opravdu dovnitř. Pěkně jsi mě ošálil s tím osvětlením!!! 

Přiznám se, že už nějak nechápu, co se tu vlastně v posledních X příspěvcích řeší... no, to je jedno...
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
Nechci Pepovi nebo Milovi nějak vyvracet jejich pravdu, ale z té fotky, je při pozorném pohledu moc dobře vidět, že to je vyboulené směrem k fotografovi... Znovu a lépe chlapi :wink:
trošku to oživím :)
nějaký pokrok na autíčku? Moc se mi líbí :clap
nějaký pokrok na autíčku? Moc se mi líbí :clap
Díky, jsem rád, že se líbí i když zatím se vcelku není čím chlubit.
Práce velmi pomalu pokračují, ale k pokoukání toho moc není, takže jen jedna fotečka.
Práce velmi pomalu pokračují, ale k pokoukání toho moc není, takže jen jedna fotečka.
- Přílohy
-
- DSC_0676.JPG (205.39 KiB) Zobrazeno 14546 x
V každém případě to začíná čím dál víc získávat své charakteristické rysy. Což je určitě velice dobře, že je na první kouk poznat o co se jedná :mrk . Jen tak dál :clap .
Rozestavěno: TATRA 813 8x8 KOLOS 1:14 => viewtopic.php?f=9&t=1200
V plánu: Transporta P50 1:14
V plánu: Stavostroj KNB 250 1:14
http://www.modelklubrk.cz
V plánu: Transporta P50 1:14
V plánu: Stavostroj KNB 250 1:14
http://www.modelklubrk.cz
Malý progress... V průběhu stavby jsem se rozhodl, vyprodukovat nejdříve kabinu delší, jako se používá např. u valníků, kratší na sklápěčku bude vycházet z ní. Zde pár foto z aktuální podoby kopyta kabiny trambusu
- Přílohy
-
- DSC_0004.JPG (149.78 KiB) Zobrazeno 13867 x
-
- DSC_0006.JPG (153.31 KiB) Zobrazeno 13867 x
Po dlouhé době jsem se dočkal, první odlitek kabiny je na světě...
- Přílohy
-
- DSC_0017.JPG (149.49 KiB) Zobrazeno 13763 x
Pěkné, :hand ale co kdyby jsi nám trochu přiblížil, jak jsi se k tomu výsledku dostal - pokud to není výrobní tajemství. :wring
Díky Mílo. S kvalitou Tvé práce se to nedá srovnávat, ale je to i o jiných materiálech a způsobu použití (a velikosti
)
K výsledku jsem se dostal jednoduše - z PSH jsem vysochal kopyto, nastříkal plničem a vyrobil lukoprenovou formu. Kabina je odlita z resinu postupným litím (naleje se trocha resinu, po zatuhnutí se forma pootočí a postup se opakuje až do kompletního odlití, myslím že stejný postup použil i mistr Dojčar na některé tatřičce). Nejvíc jsem si asi hrál s předním oknem, protože jsem zamýšlel o odlévání i čelního skla, ale možná jsem se rozčiloval zbytečně, protože nejdřív zkusím jen folii s gumovým profilem, abych nemusel dělat další tři formy.
K výsledku jsem se dostal jednoduše - z PSH jsem vysochal kopyto, nastříkal plničem a vyrobil lukoprenovou formu. Kabina je odlita z resinu postupným litím (naleje se trocha resinu, po zatuhnutí se forma pootočí a postup se opakuje až do kompletního odlití, myslím že stejný postup použil i mistr Dojčar na některé tatřičce). Nejvíc jsem si asi hrál s předním oknem, protože jsem zamýšlel o odlévání i čelního skla, ale možná jsem se rozčiloval zbytečně, protože nejdřív zkusím jen folii s gumovým profilem, abych nemusel dělat další tři formy.
Velice stručná odpověď na tolik operací, :wasntme kdyby byla alespoň nějaká fotodokumentace. Rád bych viděl, jak jsi udělal tu lukoprenovou formu, jak jsi z ní dostal kopyto, :O v čem ten lukoprén potom držel, když jsi odléval.... Také bych se rád přiučil, nikdy jsem toto nedělal, kromě odlévání pozičního osvětlení, ale toto je jiný level.
Jejda, tak fotodokumentace moc nemám, prakticky vždy až hotové práce :-(
Tak to trochu popíšu. Na kopytu není moc co osvětlovat, to lze vytvořit prakticky z jakéhokoliv materiálu, kdo s čím umí, sám si dělal třeba kopyto na laminování čumáku svého modelu, nemýlím-li se. Fotka kopyta je výše. prostě jsem sochal, sochal, až jsem to dostal do jakéhosi tvaru, připomínajícího předlohu.
U hotového kopyta jsem zakryl otvory pro masku a blatníky a pak z plastelíny udělal lem okolo spodní části, aby byl na následné formě jakýsi rantl, který zajistí, že resin nebude vytékat ven. celek jsem položil na podložku a namíchal trochu lukoprenu. Z důvodu, že nemám žádné vakuovací zařízení, používám postup zakrytí povrchu modelu štětečkem - celý povrch odlévaného mustru poťupám pomocí štětečku s krátkým chlupem lukoprenem a z 99% tak zabráním tomu, aby někde zůstaly bublinky v různých záhybech a lemech. po zavadnutí lukoprenu, kdy už neteče, ale ještě může lepit, udělám ohrádku a doleju postupně zbytek lukoprenu v potřebném množství. Po vytvrzení lukoprenu oddělám ohrádku a začne boj s vyndáváním kopyta - postupně opatrně odtahuji formu od kopyta, různě pomačkávám a zase odtahuji, dokud není cítit, že kopyto je uvolněné a půjde vytáhnout. je to stejný postup jako následně s vyndáváním odlitku. u něj člověk musí být možná ještě opatrnější, případné prasknutí odlitku by ostrým lomem mohlo poškodit formu. No a jakmile je kopyto venku, je vhodné necht formu "vydýchat", nechat ji před prvním litím den až dva ležet, aby lukoprén vyzrál a snížilo se riziko poškození, vytrhání formy.
Odlévám postupným litím, protože nedělám jádro. Má to své výhody i nevýhody, nevýhodou je nestejná síla odlitku, výhodou lepší kontrola nad odlitkem v případě že je někde slabší vrstva. nevznikne tak zmetek díky např. nedolití. Po ukončení lití se odlitek nechá opět odpočívat, aby pořádně vytvrdnul (pár hodin) a nebyl tak křehký. Poté je možné odlitek z formy vyjmout. Forma drží sama o sobě, ale proti případné deformaci ho obkládám ohrádkou, kterou jsem použil při výrobě formy. Zvažuji vyrobit šroubovací ohrádku, která bude pevnější a jistější, teď ji vždy jen omotám isolepou, což není ideální. Myslím že mám uloženo pár fotek z tvorby formy na kabinu V3S, tak Ti je případně pošlu
Tak to trochu popíšu. Na kopytu není moc co osvětlovat, to lze vytvořit prakticky z jakéhokoliv materiálu, kdo s čím umí, sám si dělal třeba kopyto na laminování čumáku svého modelu, nemýlím-li se. Fotka kopyta je výše. prostě jsem sochal, sochal, až jsem to dostal do jakéhosi tvaru, připomínajícího předlohu.
U hotového kopyta jsem zakryl otvory pro masku a blatníky a pak z plastelíny udělal lem okolo spodní části, aby byl na následné formě jakýsi rantl, který zajistí, že resin nebude vytékat ven. celek jsem položil na podložku a namíchal trochu lukoprenu. Z důvodu, že nemám žádné vakuovací zařízení, používám postup zakrytí povrchu modelu štětečkem - celý povrch odlévaného mustru poťupám pomocí štětečku s krátkým chlupem lukoprenem a z 99% tak zabráním tomu, aby někde zůstaly bublinky v různých záhybech a lemech. po zavadnutí lukoprenu, kdy už neteče, ale ještě může lepit, udělám ohrádku a doleju postupně zbytek lukoprenu v potřebném množství. Po vytvrzení lukoprenu oddělám ohrádku a začne boj s vyndáváním kopyta - postupně opatrně odtahuji formu od kopyta, různě pomačkávám a zase odtahuji, dokud není cítit, že kopyto je uvolněné a půjde vytáhnout. je to stejný postup jako následně s vyndáváním odlitku. u něj člověk musí být možná ještě opatrnější, případné prasknutí odlitku by ostrým lomem mohlo poškodit formu. No a jakmile je kopyto venku, je vhodné necht formu "vydýchat", nechat ji před prvním litím den až dva ležet, aby lukoprén vyzrál a snížilo se riziko poškození, vytrhání formy.
Odlévám postupným litím, protože nedělám jádro. Má to své výhody i nevýhody, nevýhodou je nestejná síla odlitku, výhodou lepší kontrola nad odlitkem v případě že je někde slabší vrstva. nevznikne tak zmetek díky např. nedolití. Po ukončení lití se odlitek nechá opět odpočívat, aby pořádně vytvrdnul (pár hodin) a nebyl tak křehký. Poté je možné odlitek z formy vyjmout. Forma drží sama o sobě, ale proti případné deformaci ho obkládám ohrádkou, kterou jsem použil při výrobě formy. Zvažuji vyrobit šroubovací ohrádku, která bude pevnější a jistější, teď ji vždy jen omotám isolepou, což není ideální. Myslím že mám uloženo pár fotek z tvorby formy na kabinu V3S, tak Ti je případně pošlu
Naposledy upravil(a) Hepcziiik dne 18 kvě 2014 23:43, celkem upraveno 1 x.
Zapoměl jsem dodat, že střecha bude zvlášť, protože kvůli kšiltu, který má 706ka nad předním oknem by vyndávání odlitku mohlo být docela problematické, byť jde o nějakých 5mm v nejsilnějším místě. je ale zbytečné riskovat poškození formy
Takže to je docela velká spotřeba toho lukoprenu, já jsem někde viděl, že dělali jen malou vrstvu a zbytek do krabice odlili třeba sádrou... ale nesměl tam nikde být negativní tvar, aby to šlo složit i vyjmout. Kolega, který mi odléval pneumatiky říkal, abych pokaždé do formy po skončení práce vložil kopyto, aby se forma nedeformovala. Ty fotografie bych si rád prohlédl, a ještě by mě zajímalo, co je to vlastně ten resin za materiál. Nikdy jsem s tím nedělal, a ani nevím kdo to prodává... protože nikdy nevím, kdy to budu náhodou potřebovat.
RNDr. František Kratochvil, DrSc. – Im-Bio-Pharm Consult, Příční 19, 602 00 Brno
IČ: 40449823, DIČ: CZ460402432, www.epitesty.cz
Tel./Fax: 545 571 828, mobil: 608 473 476, e-mail: epitesty@seznam.cz
Výhradní dovozce a distributor alergenů Chemotechnique Diagnostics,AB, Modemgatan 9, SE-235 39 Vellinge, Sweden
Epoxy Resin, Bisphenol F ( B 035 )
Tekutá epoxidová pryskyřice, Bisphenol F
Koncentrace přípravku: 0,25% ve vazelíně
Synonyma
Bisphenol F Polymer s formaldehydem, fenol glycidyl ether Epoxy Phenol Novolac
Epikote 862 Polymer with formaldehyde, glycidyl ether Phenol Euro-novolac PE34 (base)¨
Lapox XR-40 nebo 60 D.E.R. 354
Vlastnosti
Epoxidové pryskyřice jsou lineárně makromolekulární látky, které vznikají při kondenzaci epichlorhydrinu s polyfenoly.
V tomto alergenu je polyfenolem Bisphenol F bis(3-chloro-2-hydroxypropyl) ether, také označovaném jako
bis4-(3-chloro-2-hydroxypropoxy)phenyl, který se vyskytuje ve 3 izomérech. Přidáním dalších přísad jako jsou
tužidla a změkčovadla, za použití různých katalyzátorů mohou být zpracovávány na plastické hmoty, nátěrové
hmoty a lepidla.
Často bývá používána v kombinaci s epoxidovou pryskyřicí, Bisphenol A.
Chemické vlastnosti
CAS No: 28064-14-4
Tekutá epoxidová pryskyřice, polymer s formaldehydem.
Výskyt
Vzhledem k tomu, že se jedná o tekutou pryskyřici používá se nejčastěji k ochraně povrchů, např. k potahohování
různých výrobků (encapsulation), zejména v elektrotechnickém průmyslu. Časté použití je k ochranným nátěrům
předmětů, které je třeba chránit před vodou. Také při konečné úpravě povrchů různých forem, k laminování a je
složkou některých speciálních epoxidových lepidel.
Tekuté epoxidové pryskyřice se používají zejména:
v elektrotechnickém průmyslu (při výrobě kabelů, odporů a elektropřístrojů, tištěných spojů,
transformátorů aj.),
v průmyslu plastických hmot (při výrobě izolačních materiálů a další široké palety výrobků),
při výrobě ortopedických protéz, umělého chrupu, pacemakerů a brýlí,
jako impregnační a tmelící materiály,
jako pojivo v lepidlech na kovy, kovové fólie, dlaždice a dřevo (většinou dvousložkového typu, ale také
jednosložkové),
jako složka barev u ochranných nátěrů (např. na povrchovou ochranu kovů, antikorozní nátěry na lodích,
spodky a dutiny aut, smaltu, betonu a kamene aj.), emailových glazur, barvy na kůži, na nábytek a na
podlahy nebo jako součást podlahových krytin,
při výrobě součástí se skleněnými vlákny (sklolamináty),
ve stavebních hmotách,
při laminování a výrobě litých výrobků a modelů,
Poznámka
Pro pacienty s alergií na epoxidy je nebezpečný kontakt s nevytvrzeným nebo nedokonale vytvrzeným epoxidem.
Tvrzené epoxidové pryskyřice jsou většinou neiritující a nesenzibilizující materiály. Platí pravidlo, že čím nižší je
molekulová hmotnost epoxidových pryskyřic, tím větší je senzibilizační potenciál.
IČ: 40449823, DIČ: CZ460402432, www.epitesty.cz
Tel./Fax: 545 571 828, mobil: 608 473 476, e-mail: epitesty@seznam.cz
Výhradní dovozce a distributor alergenů Chemotechnique Diagnostics,AB, Modemgatan 9, SE-235 39 Vellinge, Sweden
Epoxy Resin, Bisphenol F ( B 035 )
Tekutá epoxidová pryskyřice, Bisphenol F
Koncentrace přípravku: 0,25% ve vazelíně
Synonyma
Bisphenol F Polymer s formaldehydem, fenol glycidyl ether Epoxy Phenol Novolac
Epikote 862 Polymer with formaldehyde, glycidyl ether Phenol Euro-novolac PE34 (base)¨
Lapox XR-40 nebo 60 D.E.R. 354
Vlastnosti
Epoxidové pryskyřice jsou lineárně makromolekulární látky, které vznikají při kondenzaci epichlorhydrinu s polyfenoly.
V tomto alergenu je polyfenolem Bisphenol F bis(3-chloro-2-hydroxypropyl) ether, také označovaném jako
bis4-(3-chloro-2-hydroxypropoxy)phenyl, který se vyskytuje ve 3 izomérech. Přidáním dalších přísad jako jsou
tužidla a změkčovadla, za použití různých katalyzátorů mohou být zpracovávány na plastické hmoty, nátěrové
hmoty a lepidla.
Často bývá používána v kombinaci s epoxidovou pryskyřicí, Bisphenol A.
Chemické vlastnosti
CAS No: 28064-14-4
Tekutá epoxidová pryskyřice, polymer s formaldehydem.
Výskyt
Vzhledem k tomu, že se jedná o tekutou pryskyřici používá se nejčastěji k ochraně povrchů, např. k potahohování
různých výrobků (encapsulation), zejména v elektrotechnickém průmyslu. Časté použití je k ochranným nátěrům
předmětů, které je třeba chránit před vodou. Také při konečné úpravě povrchů různých forem, k laminování a je
složkou některých speciálních epoxidových lepidel.
Tekuté epoxidové pryskyřice se používají zejména:
v elektrotechnickém průmyslu (při výrobě kabelů, odporů a elektropřístrojů, tištěných spojů,
transformátorů aj.),
v průmyslu plastických hmot (při výrobě izolačních materiálů a další široké palety výrobků),
při výrobě ortopedických protéz, umělého chrupu, pacemakerů a brýlí,
jako impregnační a tmelící materiály,
jako pojivo v lepidlech na kovy, kovové fólie, dlaždice a dřevo (většinou dvousložkového typu, ale také
jednosložkové),
jako složka barev u ochranných nátěrů (např. na povrchovou ochranu kovů, antikorozní nátěry na lodích,
spodky a dutiny aut, smaltu, betonu a kamene aj.), emailových glazur, barvy na kůži, na nábytek a na
podlahy nebo jako součást podlahových krytin,
při výrobě součástí se skleněnými vlákny (sklolamináty),
ve stavebních hmotách,
při laminování a výrobě litých výrobků a modelů,
Poznámka
Pro pacienty s alergií na epoxidy je nebezpečný kontakt s nevytvrzeným nebo nedokonale vytvrzeným epoxidem.
Tvrzené epoxidové pryskyřice jsou většinou neiritující a nesenzibilizující materiály. Platí pravidlo, že čím nižší je
molekulová hmotnost epoxidových pryskyřic, tím větší je senzibilizační potenciál.
Jedna s připravenou střechou...
- Přílohy
-
- DSC_0092.JPG (170.72 KiB) Zobrazeno 13586 x
to vypadá nebezpečně dobře!
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny
One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny
One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
Re: Škoda 706
Po nějaké době malý postup ve stavbě, ve které došlo ke změně a konečnému rozhodnutí konkrétního typu auta. Vliv na to měl moje aktuální neschopnost vyrobit rám k mé spokojenosti, který by odpovídal skutečnosti. Zvolil jsem tedy variantu, kde rám není vidět. Kabinu tedy postupně kompletuji a k tomu jsem se pustil do nástavby:
- Přílohy
-
- DSC_0101.JPG (257.44 KiB) Zobrazeno 13122 x
-
- P1020928.JPG (178.04 KiB) Zobrazeno 13122 x