PŘEVODOVKY a OZUBENÁ KOLA

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
Odpovědět
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Já si kolo nejdřív napíchnu na soustruhu (cca 2 mm do hloubky) a pak doříznu pilkou. Následně začistím boky na soustruhu.
Aleš
Adam6600
Junior člen fóra

Příspěvek od Adam6600 »

Kolika kilové servo je vhodné pro 3stup. převodovku od Tamiye? Bude mi stačit Hitec HS-322? Dík Adam
Robert Seltz
Senior člen fóra

Příspěvek od Robert Seltz »

tak servo stačí stardantní určitě. Já tam mám graupnera C512 taky obyč a řadí 8)
Martin Františák
Nováček na fóru

Příspěvek od Martin Františák »

Neměli byste někdo detajlní foto 3 stupňové převodovky nebo plan na nějakou 3 stupňovou převodovku chci to do T813 8x8 1:10
Aleš Papoušek

Tady jsou přímo rozpady převodovky:
http://www.s-hobby.cz/rctruck/stranky/pdf/3stprev1.pdf
http://www.s-hobby.cz/rctruck/stranky/pdf/3stprev2.pdf
http://www.s-hobby.cz/rctruck/stranky/pdf/3stprev3.pdf
Kvalitní, levná, dobře použitelná.
V případě vlastní výroby to bude asi dražší a mnohem složitější. Určitá inspirace je tady:
http://www.makau.ch/index.html kapitola Bau des Modells - Getriebe
Další možnost je výroby podle Hanysova návodu, který uveřejnil tady na fóru, chce to trochu hledat.
Aleš
Baterfly

Příspěvek od Baterfly »

Jaké máte zkušenosti s použitím plastovych ozubených koleček. jestli jsou teda vůbec použitelná. Ještě mě napadlo jestli by se dali ozubená kola odlít z nejakého lepšího materialu jako je plastikova ocel:http://shop.salix.cz/weicon/index.phtml ... 0ff8d19288
Potřeboval bych větší množství kuželových kol a cena kovovych je moc vysoká.
Aleš Papoušek

Záleží pro jaké zatížení to bude použito. Já bych v osmikolce plast nemohl použít, v nápravách dosahuje kroutící moment takových úrovní, že to překroutilo ocelové poloosy se zvýšenou pevností. Mít tam plast, tak už jsou dávno očesané. Pro modely v měřítku 1/14-16 by to použitelné bylo, ale raději bych šel do mosazy. Výroba plastových kol není nejlevnější a aby byly kvalitní, chce to kvalitní technologii (odlévání ve vakuu).
Aleš
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

Anonymous píše:
rcrogi píše:Chlape chceš stavať pomerne zložité auto a nemáš jasno v technických pojmoch. Ak môžem odporučiť tak dobre popozeraj články o stavbe modelov, prezri stránky tunajších "GURU" trialových stavieb, naštuduj trocha teoriu a názvoslovie. Potom sa pusti do prestavby nejakého jednoduchšieho modelu na trial a ako bombonik na záver si nechaj stavbu TATRa alebo nejakého iného špecialu.
Ja si osobne myslim ze vacsina ludi co sa tomuto venuju su laici, a zakladne veci riesia len tak odoka. Veci zo strojariny a z motorovych vozidiel, potrebnych pre stavbu modelu Trucktrialu, su pre nich nezname. Niektore stavby modelov su fakt dobre ale vsetky maju jednu spolocnu vec, a to ze su urobene na kolene bez akehokolvek navrhoveho vypoctu a naslednej pevnostnej kontroli. Proste to bude dobre to musi vydrzat. Nieze by som to neako kritizoval, je to vec nazoru, ale nieco vyrobit neznamena to vytocit na sustruhu a pod. Ale nikto nieje dokonaly. Dik Jano :wink:
Tohle forum vzniklo, aby pomahalo stejne postizenym se stavbou jejich vysneneho trucku, nikdo neceka, ze novacci budou zbehli ve strojirenstvi, budou mit veskere strojni vybaveni nutne k vyrobe a dostatek financnich prostredku. My, zkusenejsi vzdy radi poradime, ale, a to mluvim za vetsinu z Nas, mame dost lidi, kteri nejsou ani schopni se prvne probrat jiz zalozenymi tematy a hledat si odpovedi na otazky, ktere je zajimaji a na devadesat procent se zde o nich jiz psalo. Je pro ne mnohem pohodlnejsi zalozit nove tema na jiz zde nekolikrat omylanou vec. Jiz nekolikrat jsme zde psali, ze nez se do neceho nekdo pusti, mel by si uvedomit, jake jsou jeho vyrobni moznosti, o znalostech dane problematiky nemluve, tim ted mirim hlavne na ty, kteri nemaji zatim ani zakladni znalosti o RC automodelech, nebo absolutne minimalni a chteji si hned doma sami postavit trialovy special jako je Tatra 813 8x8 atd.

Pokud si nekdo mysli, ze si postavi doma kvalitni model, bez radne pripravy a aspon zakladniho technickeho vykresu, je to jeho vec, ale zahy zjisti, ze udelal nejvetsi omyl sveho zivota, takhle od oka se to fakt delat neda a nedela se to. Samotna priprava technicke dokumntace a stradani planu co a jak kam, zabere kolikrat vice casu, nez samotna stavba. Ja sam navrhuji modely prvne v pocitaci a ani tak se obcas nevyhnu tomu, ze pri finalni vyrobe neco nesedne, jak by melo. Pevnostni vypocty opravdu nedelam, pouze jiz vychazim ze zkusenosti a odhadu.

Vetsina lidi, co se tomu opravdu poradne venuje, zadni laici NEJSOU!!, maji za sebou jiz bohate zkusenosti, ktere budou novacci teprve sbirat a ucit se, a aby jim to slo co nejrychleji a vyhnuli se chybam, je tu pro ne toto forum. 8) Chceme po nich tak moc, kdyz je zadame, aby si prvne jen cetli a hledali? :?
Fugas
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Fugas »

Cafte
Poradte mi prosim ako zmensim/skratim naboj na kuzelovom kolese resp. pastorku na čele. Priemer zmensim pouzitim trna ale, neviem ako ho mam upnut ked chcem zobrat s čela ak nechcem poskodit ozubenie. Nezmesti sa mi do skrine rozvodovky.
Dik
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Magnetický stôl a líznuť to brúskou naplocho.
Igor
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
Aleš Papoušek

Magnetický stůl je běžně doma...

Běžně si je upravuji na soustruhu. Nejprve si upravím díru pro hřídel, kolo/pastorek mám upnutý za náboj. Kuželové kolo pak otočím a upnu za věnec ozubení. Věnec musí být přiražený ke sklíčidlu nebo něčím podložený, tím se docílí přesnějšího uchcení než jenom za věnec. Čelisti se musí s citem dotáhnout a pak ubírat malou šponu.
Pastorek se dá upravit pomocí jednoduchého přípravku. Předpokládám, že tam musí zůstat aspoň kousek náboje. Přípravek je vlastně trubička z duralu s vnitřním průměrem odpovídající průměru náboje pastorku, vnější průměr přípravku musí být větší než průměr ozubení. Šířka musí být maximálně jako šířka náboje po zmenšení. Pak trubičku na jednom místě rozříznout a tím vznikne svěrné pouzdro. Pak už jenom zasunout pastorek do přípravku a pořádně stáhnout ve sklíčidle soustruhu.
Aleš
Fugas
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Fugas »

S tym pripravkom je to dobry napad. Dik za poradenie :idea:
martin.V
Nováček na fóru

Příspěvek od martin.V »

Slick7 píše:Ale ma taky jednu velkou nevyhodu a to, ze je urcena puvodne pouze pro hnani jedne napravy( zadni strany), se dvema se moc nepocitalo i kdyz se dodava i s vyvodem na predni napravu a to se dostavam k jadru pudla, vyvody jsou od sebe dosta daleko, takze neni moc mista pro kardany a jejich krizeni, tato nectnost se projevi hlavne u aut s mensim rozvorem kol, takze je to tam dost natesno a prevodovka musi kvuli tomu byt posazena i dost nizko coz hodne snizuje svetlou vysku vozu. :( Resenim je osazeni rozvodovky, ktera se bohuzel neda u nas koupit, ale musi si ji kazdy udelat sam :? Absolutne skvela pro trial je prevodovka od Tamiye, kterou montovali do Toyoty Bruiser :D :D , byla kovova, tristupnova a s rozvodovkou pro hnani predni i zadni napravy, bohuzel ji sehnat je uz skoro NEmozne!! :evil: :evil: Dalsim resenim je dvoustupnova prevodovka od fy. Traxxas, kterou montuji do sveho modelu E-maxx, dokonce se na ni daji pouzit dva el. motory, ale je lepsi tam dat jeden s predprevodovkou do pomala. Posledni dobra prevodovka je z TXT, je velmi robustni a ma dobre udelany vyvod pro predni i zadni napravu, bohuzel neni razena a je trochu sirsi, nez je vhodno do modelu s mensim meritkem :) :) Tak to je tak asi vsechno k prevodovkam vhodnych pro truck trial.
Ctěl bych se zeptat ohledně těch dvou převodovek Traxxas a TXT jestli máš link na nějakej CZ SHOP kde by se dali okouknout. Teda jestli nějakej je. Původně jsem uvažoval o tý 3 kvalt. od fa. Tamiya, ale po tom co jsem si tohle přečetl tak nevim nevim.
Lidi ahoooj.

Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

Přímo link žádný nemám, ale jak se vrátím z dovolené, tak sem dám nějaké foto, slibuju :D Jinak co se týka dostupnosti, TXTčková se dá koupit za slušné peníze po náhradních dílech, zjišťoval jsem i tu druhou na E-maxxe, ale ta by vyšla dost draho, je lepší si koupit jetý model, kuchnout ho a co zustane k nepotřebě, rozprodat po náhradních dílech, což by neměl být problém, jsou to celkem žádané věcy.
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Na jazdenú prevodovku z E Maxxa pozor. :!: Hriadeľe sú z "pionierskej ocele", treba si ich fest pozrieť. V mojej boli na výstupoch fest ohnuté. :cry:
Igor
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
damouš
Nováček na fóru

Příspěvek od damouš »

kolik tak stojí kovové převody na auto :lol: :lol: :lol:
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Tak toto je zase dotaz do pranice. Jak máme vědět jaké chceš převody? Pokud víš co chceš, nebo si to najdeš na stránkách dovozců, udělej u nich dotaz a oni ti rádi sdělí aktuální ceny. Zatím jsem neměl žádný problém s neochotou, ba právě naopak.
j.p.m
j.p.m
Aleš Papoušek

Tuto otázku by to chtělo víc specifikovat. Jedná se o převody do normální převodovky, do řaditelné převodovky, úhlová převodovka, šneková převodovka... to vše se používá v trialu. Pro hrubou kalkulaci by šlo použít:
100 Kč pro soukolí dvou čelních kol
400 Kč pro kuželová soukolí
800 Kč pro šnekové soukoulí
Jsou to velmi hrubé odhady, záleží na modulu, provedení, velikosti....
Aleš
simpi
Nováček na fóru

Příspěvek od simpi »

chtel jsem se zeptatna prevodovku u tater jak ji delate je kupovaná?nebo vlastni vyroba 2 dva vystupy nebo jak je to reseno na zadnem z obrazku jsem to nenasel

4x4 auticek je mi jasne ale v ty nosny roure

predem dekuji za odpoved
Fugas
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Fugas »

simpi píše:chtel jsem se zeptatna prevodovku u tater jak ji delate je kupovaná?nebo vlastni vyroba 2 dva vystupy nebo jak je to reseno na zadnem z obrazku jsem to nenasel

4x4 auticek je mi jasne ale v ty nosny roure

predem dekuji za odpoved
Takto je to u tatry
http://img457.imageshack.us/my.php?image=opisgl3qr3.jpg
Odpovědět