Tatra 130

Odpovědět
DRracer
Expert fóra

Re: Tatra 130

Příspěvek od DRracer »

Hepcziiik píše:Krása. A když už tu každý píše, co by rád do toho dvého mazlíka, tak i vejtřaska má hezký zvuk... no nééé snad? :-D :-D :-D
Mno, tak motor Tatra 912 by byl ;) ... tedy zatím v simulátoru na PC a zní to fakt jako vejtřaska - resp. o dost jinak, než T128. Je prostě znát, že T912 je řadový šestiválec, ty vstřiky tam jdou jinak za sebou.

Kolos je zatím oříšek, podstatnou část jeho charakteristického zvuku tvoří specifické rezonance ve výfuku, což budu ještě asi dlouho zkoumat.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Tuto sobotu jsem si mohl na vlastní uši poslechnout a na vlastní ruce vyzkoušet Davidův zvukový modul. Srovnávat ho se Servonautem by bylo stejné, jako srovnávat střední školu se školkou. Tohle už je hodně vysoká škola. Snadné ovládání, modul myslí za vás, stačí jenom vědět jestli chcete zrychlit nebo spomalit :wink: . Tohle už je na patent.

[youtube]0jyY823AVGU[/youtube]
IkaruShinji
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od IkaruShinji »

:clap WOW..... to je naprosto dokonalý. Bejt to video někde s jiným měřítkovým pozadím, tak by člověk těžko poznával jestli je to model nebo reál.
SCX10 Toyota Hilux - Spektrum 2,4GHz
Stavba GAZ 66
LR Defender D90 v pořadí...
kelwin
Nováček na fóru

Příspěvek od kelwin »

tak to i já se těším na zvuk 813ky.....:-)skvělá práce... :clap :hand
tangokeš
Junior člen fóra

Příspěvek od tangokeš »

No, prostě SUPER!!!!!!! :yes :yes
VW Samba jezdí
Cross Tiger jezdí
Tatra 815-7 BOR 42 ve výstavbě
http://cracken.rajce.idnes.cz/Stavba_Tatry_2
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Jak už Pepa naznačil, dostalo se nám té cti býti mezi zvanými hosty do Dobříčské hospůdky na tradiční Tatraschůzi.

Bohužel jsem opět přijel pozdě, tentokrát však za to může přehřívající-se LandRover (resp. asi se zbláznil teploměr), což zní zvláště pikantně, když venku bylo -15 ... holt když někdo neumí udělat chlazení vzduchem a pořád spoléhá na to zpátečnické chlazení vodou :( ...

Na úvod se servíroval výborný moravský vrabec s knedlíkem. K tomu se promítaly záběry z minulých setkání v Kolíně.

Tesně po obědě nadešla ta správná chvíle na druhou veřejnou prezentaci Tatry s prototypem zvukového modulu. Uvnitř v hospodě Tatra ochotně nastartovala na první otočení starterem a ochotně se předváděla.

Venku se ale objevil problém. Sice nastartovala ok, ale po chvilce ježdění přestala reagovat na brzdu, čehož se stále děsím ze všeho nejvíc. Zůstala zařazena čtyřka a tak jsem Tatru musel odchytit a rychle odepnout baterku. Od té chvíle přestala startovat (tudíž i jet). Už jsem se viděl, jak znovu nahrávám firmware do Arduina, když tu k mému velkému překvapení Tatra najednou nastartovala a pak už bylo vše jak má být.

Tyto problémy zatím připisuji nedokončenému hardwaru, zřejmě se povolil konektor na baterce a z části vyresetoval Arduino, které pak začalo dělat psí kusy. Už je na čase přistoupit k realizaci finálního tišťáku a namontovat zvukáč pod kapotu.

Dalším zjištěním bylo to, že zvláště v zimě je skutečně nutné, aby se Tatra rozjížděla na dvojku. Jednička dává elektromotoru skutečně málo šťávy a bez snímače otáček elektromotoru nelze stabilně vyřešit jízdu na malou jedničku.

Sníh byl krásně přemrzlý, tudíž hodně sypký, nedalo se ani pořádně vyjet na chodník. Nepomáhaly ani řetězy, ani posyp ;) . Tatry bez řetězů stály bezmocně před nájezdem, sto-třicítka se statečně zavrtávala do něj. Nakonec se tam s vypětím všech sil přeci jen vyškrábala, ovšem zle při tom poničila jeden z předních řetězů (právě o obrubník). Při zdolávání tohoto výjezdu jsem si plně uvědomil, že se budu muset naučit nové techniky jízdy. Už neexistuje, abych si točil elektromotorem, jak se mi zlíbí - když je zařazená dvojka, tak to dává pouze určitý velmi omezený rozsah rychlosti otáčení kol. Stejně tak rozjet se do kopce znamená dát jedničku, plný plyn, přeřadit na dvojku, plný plyn, přeřadit na trojku ... to samozřejmě vyžaduje čas i prostor - stejně jako ve skutečném náklaďáku. A pokud chci udržet určitou míru realističnosti, nelze si pod plynem ve stoupání jen tak podřadit. Prostě to chce zvolit pod kopcem správný kvalt ;)

[youtube]dBHdzrGrgYI[/youtube]

Ale v zahrádce restaurace bylo sněhu opět tak akorát :) . V jednom místě ho bylo dokonce víc než metr, přesto si Tatra statečně razila cestu vpřed - a to tak, že hrnula hroudu sněhu před kapotou.

Obrázek Obrázek

Udělal jsem pár prosluněných foteček a předvedl jsem Pepovi, jak zvukáč vlastně funguje.

Obrázek Obrázek Obrázek

Znovu opakuji, že na rozdíl od jiných zvukáčů, tohle je simulátor motoru a převodovky náklaďáku - takže máte k dispozici plyn, brzdu a řazení (sekvenční nahoru a dolu). Nic víc, nic míň. Když se chcete rozjet, musíte tam postupně naskládat všechny kvalty, jako ve skutečnosti. Když brzdíte motorem a chcete podřadit, simulátor vygeneruje realistický "meziplyn". Když necháte zařazenou malou dvojku a Tatru necháte jet na volnoběh, bude si pěkně pomalu "ťapkat" (ale není to tempomat jako u Servonautu).

[youtube]0jyY823AVGU[/youtube]

Nakonec jsem se nechal zvěčnit s modelem a vysílačkou v ruce vedle skutečné Tatry 130 :) .

Obrázek Obrázek Obrázek

Zlatým hřebem pozdního odpoledne se však stalo vyprávění pana Františka Valšuby o expedici na Aljašku, kterou podnikl se svými kolegy na konci 70. let. Vyjet tehdy do zahraničí - navíc do samého srdce imperialismu - a ještě se dvěma vzduchem chlazenými dvouválci Ťapinou a Čochtou - Tatrami 11 a 12 - je něco neuvěřitelného. Fascinující vyprávění pana Valšuby bylo doprovázeno promítáním úžasně zachovalých diapozitivů, které dokonce přežily bez znatelného poškození i cestu údolím smrti.

Ke konci se oddělila skupinka zájemců o návštěvu čerstvě zřízeného muzea Tater 111 pana Horky, kde jsme si měli možnost prohlédnout jediný dochovaný hasičský speciál T111 ze sedmikusové série, kterou v padesátých letech dodala Tatra na letiště do Švédska. Se zatajeným dechem jsme vyslechli vyprávění, jak se Tatra stěhovala ze Švédska až sem.

Děkujeme organizátorům Tatraschůze za pozvání a tešíme se na další setkání na srazu v Kolíně.

Pozn.: autorem obou videí je Pepa. Děkuji za svolení s jejich publikováním v mém příspěvku.
Naposledy upravil(a) DRracer dne 23 led 2014 21:19, celkem upraveno 1 x.
tangokeš
Junior člen fóra

Příspěvek od tangokeš »

Tady řádí Pan Tau,to už není možné!!!
VW Samba jezdí
Cross Tiger jezdí
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

tangokeš píše:Tady řádí Pan Tau,to už není možné!!!
:) v tom ale prsty nemám, pro mne to bylo stejné překvapení, jako teď pro tebe ;) . Autorem malého modelu je pan Ritschel.
tangokeš
Junior člen fóra

Příspěvek od tangokeš »

Tak to je on,Pan Tau!!! Fakt moc dobrý,šikovnej chlap.
VW Samba jezdí
Cross Tiger jezdí
j.p.m
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od j.p.m »

S tím souhlasím, znám ho osobně, pár jeho výtvorů jsem viděl a smekám hodně hluboko.

j.p.m
j.p.m
Jozef Dojčar
Expert fóra

Na přání Davida přidávám ještě jedno video ze zmiňované akce a pak jsem našel jedno video z dubna roku 2007, kde je úplně první jízda tohoto modelu. Snad jsem ti udělal radost tímhle kouskem.
[youtube]DKhBY65sTEA[/youtube] [youtube]g1l8wFgZt2s[/youtube]
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Díky, Pepo, perfektní. Asi to bude chtít naučit se nedržet plyn zbytečně na podlaze, ona by to zvládla na tu malou dvojku i na půl plynu :) .
Na začátku máte možnost vidět, jak na malou jedničku nechce elektromotor otočit zmrzlými převody - má málo "šťávy". A před vjetím do čístého sněhu podřazení z trojky na dvojku s meziplynem ;) . Meziplyn si Tatra "počítá" sama, aby to vyšlo realisticky s ohledem na aktuální rychlost. Samozřejmě odmítá podřadit, pokud simulovaný motor točí víc než cca 1500 otáček.

To druhé video má dnes už téměř historickou hodnotu :) , to jsi mi udělal velkou radost, díky.
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Jarní setkání modelářů na brněnském výstavišti se tentokrát konalo jako doprovodný program veletrhu ProDítě.

Dorazili jsme už v pátek odpoledne. U vjezdu na výstaviště nás příjemně překvapilo, že službu konající zabezpečovatel na bráně 4 perfektně věděl, že nás má vpustit dovnitř, přestože kartička s volným vjezdem nás čekala až v pavilonu V.

Prostor pro modely byl silnicemi rozdělen na 4 sektory - parkoviště pro kamiony, parkoviště pro tanky, pouštní terén a samozřejmě nemohl chybět tradiční brněnský "kamenolom". Nejzajímavější sektor měli podle mého názoru "dakaristé" - opět tvořený základním oválem s polystyrénovými terény a rašelinovou cestou, nově doplněné o strmý výjezd a uprostřed o pískovou dunu.

Obrázek

Tanky byly vůbec zajímavé zpestření, jejich hojnost výskytu nebyla způsobena předčasným jarním líhnutím, nýbrž tankovou bitvou plánovanou na sobotní odpoledne.

Obrázek Obrázek Obrázek

Tatra 130 - jindy vzorem spolehlivosti - měla tentokrát technické problémy. Zvukáč musel být vypnut už v pátek odpoledne po velkých problémech s rušením. Bude třeba výrazně zlepšit detekci PWM, aby nedocházelo k vyřazování rychlostí a bezdůvodnému zastavování auta. Tím ovšem smůla neskončila - na terénní dakarské vložce se mi podařilo utrhnout jednu ze zadních stupaček na nárazníku, v sobotu při bitvě se uvolnila matka a následně vytlačila "okrasný" střed kola na prostřední nápravě (naštěstí jsem ho našel), a aby toho nebylo málo, tak se ještě navečer uvolnil závěs levého předního pera (lepil jsem ho před 4 roky).

Část videa je věnována novému modelu - osmikolce MAN (prý kompletní stavebnice dovezená z Reichu), která s dobrými pneumatikami a uzávěrkami zvládala jízdu v kamenolomu překvapivě dobře (na to že má vodou chlazený motor a tuhé nápravy :) ).

Kuba výrazně pokročil se svou LIAZkou - ještě zasklít, dodělat bižuterii a bude to velmi pěkný kousek.

Igor přivezl svůj skvostný autojeřáb AD-28, UDSku a domíchávač s betonpumpou, vše na podvozcích T815. Betonpumpa je tak dokonalá, že se s ní dají zalévat stromky - jinými slovy je to skutečně schopné tlačit tekutý materiál z míchačky na určené místo.

Obrázek Obrázek Obrázek

https://youtu.be/AiNHGbfq2f0

V sobotu po poledni se měla uskutečnit velká tanková bitva Midway. Na venkovním trávníku byly profesionálně připravené pyrotechnické efekty, ozvučení a oplocení pro diváky. Tak nějak rovnoměrně rozmístěny zde byly i modelové stavby (bunkry, nádraží apod.) a nějak náhodně i tanky a bojová vozidla.

Obrázek

Samotná bitva začala úvodní kanonádou. V tu chvíli se veškerá pozemní a vzdušná technika dala do pohybu. Admirál se rozpovídal o vybraných historických faktech druhé světové války.

Hned první průlet nad bojištěm se stal osudným stíhačce Me109 - stroj dostal přímý zásah od protiletadlové obrany a v plamenech se zřítil k zemi (skutečně ho neplánovaně trefila nějaká světlice). V průběhu boje "přistál" stejným způsobem mezi pozemní jednotky ještě americký Mustang P51. Od jeho přeživšího pilota jsem se následně dověděl, že nešlo o výsledek nepřátelské palby, ale o kontakt s okolní nepřátelskou květenou. Moc se mi libilo, jak jeden z letounů při průletu shodil padák se zásobami. Bitvu symbolicky zakončil malý atomový výbuch.

Osobně si myslím, že potenciál bitvy nebyl zcela využit. Nevím, jak probíhají jiné takové akce, ale toto bych hodnotil spíše jako chaos.

Očekával jsem, že budou válčící strany rozděleny na jednotky Osy a jednotky spojenců, proto jsem se před začátkem bitvy šel zeptat admirála na přesný scénář. Odkázal mne na rozpravu, která se měla konat ve 12:30. Ve 12:19 jsem se ptal, kdy bude rozprava ... prý už byla ... scénář je takový, že si jezděte, jak chcete. To mne trochu překvapilo, tak nějak jsem pocitově předpokládal, že velká koncetrace modelů vyžaduje přesné rozdělení úkolů. Bok po boku postupující Tygr a ruské KV mi nepřišlo příliš realistické, zvlášť když tyto tanky nesly výsostné znaky znepřátelených stran.

Ale chápu, že hlavním cílem představení bylo předvést divákům pro radost něco efektního, spíše než o historicky přesnou rekonstrukci konkrétní události.

Proto asi nikomu nevadilo, že se jako podpůrný nákladní automobil zúčastnila i T130 (r.v. 1951). Aspoň jsem si našel ruský konvoj - vyproštovací tank KV táhnoucí tuším poškozenou T34. Honit Tygry a Pantery mi nepřišlo vhodné. Navíc bylo venku příliš vysílacích zdrojů a Tatra byla ovladatelná pouze do nějakých 5 metrů.

Obrázek

Následující video bylo naopak pečlivě naplánováno dlouho dopředu - s Igorem jsme realizovali nakládku historického náklaďáku na návěs za účelem přepravy na veteránskou výstavu.

https://youtu.be/MvvDiTo1zuE

Toto video není ani zdaleka tak samoúčelné, jak by se mohlo na první pohled zdát - zde je jeho předloha v měřítku 1:1 - Dovoz Pragy S5T .

Nedělní dopoledne charakterizovalo natáčení improvizované dakarské etapy. Hlavními účastníky byly posádky MANu a LIAZky. Původně jsme chtěli, aby se dakarské etapy zúčastnil i trolejbus (jako běžný účastník dálkových terénních soutěží :) ), ale bohužel se nevešel pod startovací bránu a musel být pro nesplnění technických regulí ze závodu diskvalifikován.

Etapa byla značně náročná na výdrž a soustředění posádek. Nejprve se při přejezdu duny převrátil MAN. Po chvíli mávání se podařilo divákům ulovit LIAZku a MAN mohl být vyproštěn. Těsně po vyproštění MANu se něco podobného povedlo i LIAZce, ovšem zcela nepochopitelným způsobem na rovném úseku pouště. To ovšem nebylo nic proti tomu, co se LIAZce přihodilo v závěru závodu - při rychlém výjezdu na most po boku MANu ztratil již značně vyčerpaný řidič nad svým strojem kontrolu a LIAZka se zřítila ze srázu dolů. Životy členů posádky zachránil rám kabiny, tu ovšem čeká rovnací stolice...

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek

https://youtu.be/xmO_rcwhgcA
Naposledy upravil(a) DRracer dne 17 srp 2016 12:49, celkem upraveno 5 x.
tangokeš
Junior člen fóra

Příspěvek od tangokeš »

Super,mrzí mě že sem se tam nedostal.No tak teď mě to štve ještě víc,já blbec šel do práce. :head :head
Naposledy upravil(a) tangokeš dne 16 bře 2012 15:59, celkem upraveno 1 x.
VW Samba jezdí
Cross Tiger jezdí
mirda
Junior člen fóra

Příspěvek od mirda »

Paráda :yes tleskám :clap nádherné video s nádherné akce
Liaz - 4X4 1:10
Tatra T815 Terrno 8x8 návěsový tahač 1:10 (rozestavěno)
rcliaz@seznam.cz
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Díky, chlapi :)
Právě se "dopeklo" video z dakarské etapy, doplnil jsem ho do textu reportáže...
Michal Boček
Junior člen fóra

Příspěvek od Michal Boček »

Skvělá reportáž, jako vždy, Davide :D
Při nakládání Tatrovky sem si hned vzpomněl na to video s Pragou, a ono je jím fakt inspirované - dobrá práce :yes .
A vidím že popularita dakaru se zvyšuje, když přitáhl na trať i první fanoušky kteří se hned zapojili, a pořadatelé sehnali i vrtulník pro kameramana :wink: .
bocektransport.cz
tangokeš
Junior člen fóra

Příspěvek od tangokeš »

A je vidět že liazky jsou kvalitní a silné stroje,postavení na všechny čtyři s uchycením za výfuk,to je ale :muscle stroj.
VW Samba jezdí
Cross Tiger jezdí
Jozef Dojčar
Expert fóra

Naprosto vyčerpávající, hlavně mě dostala ta nepřátelská květena... :lol: :lol:
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Michal Boček píše:Skvělá reportáž, jako vždy, Davide :D
Při nakládání Tatrovky sem si hned vzpomněl na to video s Pragou, a ono je jím fakt inspirované - dobrá práce :yes .
A vidím že popularita dakaru se zvyšuje, když přitáhl na trať i první fanoušky kteří se hned zapojili, a pořadatelé sehnali i vrtulník pro kameramana :wink: .
Díky, Michale ;) . Ideální by bylo, pokud by se nakládku T130 podařilo znovu zrealizovat na letošním setkání historických náklaďáků v Kolíně - určitě bychom udělali radost autorovi předlohy.
Dakar - tak tak, diváci byli velmi užiteční. Ještě si s nimi užijeme :) .
A co se letecké kamery týká - sice se podařilo narychlo ulovit pouze vojenskou Cobru AH-1, ale hlavně když to létá a střelec byl ochoten držet kameru ;) . Mimochodem - ve skutečnosti ta Cobra odstartovala až po natočení těch "leteckých" záběrů :oops:
tangokeš píše:A je vidět že liazky jsou kvalitní a silné stroje,postavení na všechny čtyři s uchycením za výfuk,to je ale :muscle stroj.
To je pravda, u své T130 bych si to nedovolil :D
Jozef Dojčar píše:Naprosto vyčerpávající, hlavně mě dostala ta nepřátelská květena... :lol: :lol:
Díky, Pepo ;) . Prý měl být letecký koridor vymezený pentlemi, ale přesto byly stromy v chytání ocel ... ehm ... polystyrénových ptáků až příliš úspěšné.
Odpovědět