Praga V3S - valník 1:10

Představení vašich modelů, fotografie ze stavby a ježdění.
Odpovědět
Roman
Expert fóra

Re: Praga V3S - valník 1:10

Příspěvek od Roman »

Jen tak mimo, když už padl dotaz na cenové kalkulace - už jsem to jednou počítal na V3S 1:14 a když to tak nějak přepočtu na 1:10 tak mně vychází základní vstupy na hrubý odlitek cca. na :
materiál na formu 400,-
resin na odlití 500,-
Pak je třeba přičíst samozřejmě práci a serepetičky okolo .
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Tak jsem kabinu stříknul plničem, abych odhalil, jak příšernou práci jsem odvedl... takže nastává další kolo broušení...

Spára pod střechou je úmyslně ponechaná, bude do ní nakonec zasazen okap, který je kolem kabiny
Přílohy
DSC_0440.JPG
DSC_0441.JPG
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

No mně se líbí dobrá práce, to já mam do plniče ještě daleko, moc dsleko zrovna hledám chuť pracovat na modelu mám takové mrtvé období ale to přejde -wink
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Už se to začíná podobat vétřiesce. Škoda, že je to desetina. Myslím, že v našem měřítku by se po zkonstruování podvozku uplatnila víc.
Dave+-
Senior člen fóra

Příspěvek od Dave+- »

Je to prostě paráda :)
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Kdybys tu kabinu držel v ruce, jistě by ses tak nerozplýval :-)))
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

J.Dojčar: škoda to je jistě, protože vozový park ve Tvém měřítku je výrazně rozrostlejší, ovšem nebyl jsem si jist, zda při své (ne)šikovnosti bych byl v té velikosti schopen zvládnout právě ten podvozek, aby to trochu solidně fungovalo a tak jsem zvolil desetinu.
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Při stříkání plničem mám problém s tím, že i když před stříkáním je povrch hladký, po nástřiku se objeví plno dírek... předpokládám, že to je důsledek rozpouštědla v plniči... stříkám silnou vrstvu v kuse nebo co dělám špatně? asi drobné nedostatky nechám a bude se dočišťovat až odlitek, protože si s tím nevím rady...

Edit: jen dodám, že dirky se objevují v místech kde jsou zbytky tmelu v nerovnostech. ten používám šedý od Tamyie
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Baterfly »

Ty dírky odstraňuji tak že si plnič nastříkám do kelímku a pak to špejlí zamáznu. Až to zaschne tak to přebrousím. Na plnič ještě dávám základovku a nakonec na něj stejně před formováním půjde separátor a ten ještě něco schová. Chlapi co to dělají profesionálně mi říkali že hnát to do dokonalosti nemá cenu protože se pak odlitek stejně bude brousit a stříkat atd. Až pojedeš příště na Mořinu tak to vezmi s sebou chlapi ti rádi poradí a řeknou víc.
https://www.zonerama.com/Baterfly
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Dírky v plniči bývají obvykle tam, kde je pórovitý materiál, nebo mastnoty. Doporučuju stříkat první vrstvu plniče velmi tenkou až zaprášenou a pak další po zavadnutí, mokrou, ale zase ne příliš velkou vrstvu. Silná vrstva sprejového plniče někdy bublinkuje. Prostě to nesmí téct ve svislé poloze. Určitě bych póry odstranil před zaformováním. Čím lepší bude kopyto, tím míň práce bude pak s odlitkem. Formovací hmoty dokážou skopírovat povrch kopyta téměř dokonale.
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

tak abyste nemysleli, že jsem se na vejdu vyflák, tak dávám na vědomí, že s příchodem zimy je trochu víc času a tak se budka válí v lukoprenu. Byl bych rád, kdybych mezi svátky mohl představit první odlitek kabiny. Je to teda mazec, tak velkou formu jsem ještě netvořil. spolkla přes pět kilo lukoprenu a to do něj přidávám "plnič" v podobě starých už nepoužívaných forem...
marek jk

Příspěvek od marek jk »

nejsou nějaké fotky té formy,docela by mě zajímalo jak taková věc vypadá.Chtěl bych se pustit do zaformování boudy na Liaz a následné výroby z laminátu.
RCTT Fox-S3
RCTT Oshkosh- S1

http://mara126.rajce.idnes.cz/
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

To je ale úplně o něčem jiném .
Laminování a zvlášť do formy je úplně jiný postup (a trošku i věda viz Baterfly) . Lukoprénová forma je spíš věc odlévání.
marek jk

Příspěvek od marek jk »

to je mě trochu jasný že je to o něčem jinym.A jak ve finále vychází síla stěny odlitku hotové budky a k odlití slouží teda ten resin nebo jak se to přesně jmenuje?
RCTT Fox-S3
RCTT Oshkosh- S1

http://mara126.rajce.idnes.cz/
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Protože momentálně mám doma Epoxy 1200, použiju to. Uvidíme jaký bude výsledek. Plánuji použití jádra, takže stěny by měli být rovnoměrně silné, plánuji cca 2-3mm. jinak forma má momentálně rozměry asi 25x30x20cm. kabina je bez čumáku, ten bude zvlášť, aby se dala tvořit i kabina na S5T, případně na T805. Ne že bych tohle všechno dokázal vyrobit sám, ale třeba se někomu ta bouda bude líbit.
Přílohy
DSC_0060.JPG
P1000058.JPG
P1000056.JPG
Karel Griessl
Senior člen fóra

Příspěvek od Karel Griessl »

Skvělá práce,hned budeš mít o jednoho zájemce navíc.Plánuji do budoucna na trucktrial.
Karel Griessl
RC Truck Trial-MOUCHOD, RC Truck Trial-Liaz, RC Truck trial - AVIA Future, crawler Bully, expediční Toyota Hilux, RC helicopters, RC Truck trial Praga V3S, Tatra Jamal - Dakar 2012,
http://www.teamairspeed.com
Střelec

Příspěvek od Střelec »

" Hepcziiik " - můžeš mi přiblížit práce na těch 3 fotkách z Napsal: 22.12.2010 - 22:30???Děkuji.
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Jistě.
Kabinu jsem přibodoval k PSH desce, která slouží jako základna. Oblouk u blatníků jsem vyplnil plastelínou a uhladil tak, aby ve výsledné formě nebyla prohlubeň, která by dělala potíže při odlévání (u kabiny v tom místě díky tomu bude slabá boule, která se následně odřízne). Na takto připravenou kabinu jsem začal štětečkem nanášet první vrstvu lukoprenu, abych zabránil případným bublinkám přímo na modelu. Protože nemám doma nestékavý typ lukoprenu a nechtělo se mi za něj utrácet peníze, kabinu jsem takto "obalil" naněkolikrát. Jakmile byla celá kabina ve šlupce z lukoprenu, vyřízl jsem si ze sádrokartonu desky na ohrádku. na tyto desky jsem z vnitřní strany nalepil 0,5mm PSH, aby se lukopren nevsakoval do SDK. Mno a nastala poslední fáze výroby - míchání lukoprenu na zbytek formy. Protože nejsem schopen přesně určit od oka kompletní množství lukoprenu, které budu potřebovat a navíc jsem to nechtěl míchat v kýblu,míchal jsem vždy po jednom balení 1kg. Do promíchané směsi jsem vsypal na kostičky nařezaný lukopren ze starých forem, abych ušetřil materiál. Množství odhaduji tak na 20:80, nevím přesně, mám už to v oku. Po vlití lukoprenu do formy si asi dest minut hraju na vibrátor, kdy s tím vším decentně klepu o stůl, aby unikli bublinky, kterých tam je díky vsypaným kostičkám asi milion :-). Po vytvrzení se postup opakuje do kompletního naplnění ohrádky. Tu budu využívat i při odlévání, aby se forma materiálem a tlakem jádra neroztahovala a kabina nebyla zdeformovaná.
Takže asi tak :-)
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Děkuji za upřesnění.Již je mi to jasnější.
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Tak jsem si pod stromeček nadělil vyloupnutí kopyta z formy. Myslím že to nevypadá nejhůř a už se těším na první zkušební odlitek
Přílohy
P1000180.JPG
Odpovědět