Tatra 130

Odpovědět
DRracer
Expert fóra

Re: Tatra 130

Příspěvek od DRracer »

Jozef Dojčar píše:Měli by jsme vymyslet nějaký tlumič na ten rachot. Třeba gumový kardan :nerd
jo a taky vymenit predni diferencial :)
Ted vazne: myslim, ze by dost pomohlo nasledujici - novy kloub kardanu, spravne vyvrtana mosazna spojka mezi motorem a kloubem a cele to zavrit do gumove prachovky nacpane vazelinou, aby se kloub netocil nasucho.
Jestli si pamatujes - tesne po vymene kloubu byla Tatra velice ticha.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Teď si akorát pamatuju, že ten motor má hřídelku 3,2 mm. S tou gumuvou manžetou na kardan bude asi problém. Kde ji vzít? Když tam dáme nějakou hadičku, určitě se časem rozseká v kloubech a budeš mít perfektně promazaný spodek kabiny a vršek podvozku.
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Jozef Dojčar píše:Teď si akorát pamatuju, že ten motor má hřídelku 3,2 mm. S tou gumuvou manžetou na kardan bude asi problém. Kde ji vzít? Když tam dáme nějakou hadičku, určitě se časem rozseká v kloubech a budeš mít perfektně promazaný spodek kabiny a vršek podvozku.
... a kardan mel 3,8mm, nebo tak nejak. To byl kamen urazu ... vecer pred akci ... bez soustruhu ;) .
Hadicku ne, ale treba nejaka gumova prachovka z normalniho auta ... kdysi jsem neco takoveho videl na konci bowdenu lanka otvirani kapoty.
Robert Seltz
Senior člen fóra

Příspěvek od Robert Seltz »

Co zkusit zajít do nějakýho kšeftu kde prodávají kola a náhr. díly a poptat se tam? Protože mám pocit, že se nějaká taková hezká manžetka se používá u brzd :idea:
MAN SX2000 8x8 (Připraven na letní sezónu 2085)
Jozef Dojčar
Expert fóra

Dobrý nápad. Díky za tip.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Já používám totok .................
Obrázek
http://www.peonia.cz/pivonka/eshop/4-1- ... ti-V-brake

Dostání v každé prodejně kol , nebo cykloservisu .
j.p.m
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od j.p.m »

Různé manžetky poměrně měkké jsem viděl v autodílech. Co prodej gumy a jejich výrobků? Občas jsou k mání věci že člověk ani neví na co, kromě modelařiny jsou.

j.p.m
j.p.m
novas
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od novas »

ahoj panove ja bych se chtel na neco zeptat kdyz sem se podival na to foto a video stim bagrem od brudru jak jsou udelany ty pistnice?muze te mi nekdo poradit predem dekuji.
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

novas píše:ahoj panove ja bych se chtel na neco zeptat kdyz sem se podival na to foto a video stim bagrem od brudru jak jsou udelany ty pistnice?muze te mi nekdo poradit predem dekuji.
resilo se to zde:
viewtopic.php?p=21965#p21965
novas
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od novas »

Tak sory jenom sem se zeptal.
Střelec

Příspěvek od Střelec »

:tmi :tmi Ajajaj,tlačítko hledat tu je také.
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

ad Robert Selz, Roman, j.p.m: panove, diky za tipy na manzetky ;)
novas píše:Tak sory jenom sem se zeptal.
taky jsem to nemyslel nijak zle, jen jsem te nasmeroval co nejrychleji k pozadovane informaci ;) .
novas
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od novas »

omlouvam se a dik za radu uz sem to nasel jeste jednou dik
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Pár foteček a krátké video ze včerejšího testu zimní připravenosti na zmrzlé, sluncem zalité pláni.

Terén byl pěkně zrádný. Sníh byl dost sypký na to, aby se o něj kola s řetězy nedokázala opřít, ale zároveň dost nosný na to, aby držel Tatru za rouru nad zemí. To vše doplněno o "bonus" v podobě nepředvídatelných závějí.

Při té příležitosti jsem zkoumal, jak v takovém obtížném terénu vlastně správně jezdit. Ověřil jsem si následující teoretické znalosti :) (něco z toho platí obecně):

1. Na sněhu zásadně držet náklaďák pod plynem a jet konstantní rychlostí. Příliš neměnit směr jízdy.

2. Jakmile se auto zastaví a začne chtít hrabat na místě, ihned sešlápnout spojku a zastavit kola. Hrabání na místě nemá žádný smysl, z auta se stane sněho-vrtná souprava a lehne si na trubku. Daleko efektivnější je využít vyjeté stopy, která klade kolům výrazně menší odpor, couvnout a průjezd opakovat. Právě kvůli snížení odporu v hlubokém bahně a sněhu T130 nemá vzadu dvojmontáž, tak je třeba této konstrukční vlastnosti náležitě využívat.

3. Prohrábnutí tvrdého vrchního sněhu na sypký sníh pod tím je zákeřná a mnohde nepředvídatelná záležitost. Auto se propadne do sněhu a situaci řeší v lepším případě naviják :)

A jaké jsou vaše zkušenosti s jízdou ve sněhu?

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek

Video je dnes velmi krátké, kameraman nedbal mých rad, aby točil "pořád" (tj. když Tatra vydržela cca 45 minut, aby bylo 45 minut zdrojového záznamu), tak nebylo z čeho pořádně vybírat. Nakonec se ze 7 minut zdrojového záznamu podařilo sestříhat toto... aspoň že to podstatné sdělení tam je: "využívejte vyjetých kolejí" ;) .

https://youtu.be/-QQMxwhja4g

PS: Při přejezdu kusu ledu zachytila Tatra levou přední podkovičkou a ta se rozlomila. Před cca třemi roky jsem ji už jednou lepil a je zajímavé, že vydržela od té doby všechny terény a nezřídka ji Tatra zaryla hluboko do země :) . Asi tomu teď napomohl mráz... no nic, podkovičku mám, zase se slepí ;)
Naposledy upravil(a) DRracer dne 17 srp 2016 12:03, celkem upraveno 2 x.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Tak je to tu.....

[youtube]qSixXlV3s9U[/youtube]
Střelec

Příspěvek od Střelec »

-surprised :yes Teda Josko,fakt pěkné video a krásný model.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Díky, vzhledem k tomu, že už mu táhne na čtvrtý rok, tak už je to taky veterán - přepočet na lidské roky :wink: 8)
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Jozef Dojčar píše:Díky, vzhledem k tomu, že už mu táhne na čtvrtý rok, tak už je to taky veterán - přepočet na lidské roky :wink: 8)
veterán, pravda ... ale první majitel, udržovaná, v originál stavu ... garážovaná, koroze jen mírně ... neví co je sníh, nejetá v terénu :rofl

Super video, Pepo, dokonce jsem "překousl" i tu hudbu. Jde to dobře, když máš správný nástroj, že ;) ?
DRracer
Expert fóra

Příspěvek od DRracer »

Pro zajemce - video s pohyblivymi fotkami je udelano v programu PhotoFilmStrip:

http://www.photofilmstrip.org/4-0-Download.html

Opensource, pro windows i pro linux. Ma jedinou chybicku - neumi udelat fade-in a fade-out efekty na zacatku a konci videa.
Ale pohyblive fotky (tzv. Ken Burns efekt) mu jdou celkem dobre a lze si i jednoduse rucne nastavit pocatecni vyrez a koncovy vyrez - kdyz treba chcete postupny zoom na nejaky detail, nebo prejet po horizontu.

Poznamka pro zkusene grafiky: nema uplne spravne implementovan subpixel pohyb, ale to se projevuje jen u fotek s malym rozlisenim (fotky zacnou jakoby pulzovat).
Jozef Dojčar
Expert fóra

Jo Davide, je to paráda. Díky za tip. Já vím, že s těmi autorskými právy je to trochu problém, ale bez hudby to je mrtvá záležitost a na internetu je podobných videí mraky. Doufám, že ti nevadí ta lady GAGA :mrk
Odpovědět