Slick7 píše:Těším se na další příspěvek a vyřiď Marťo můj kompliment staviteli :yes
Díky, Michal si to tady čte, takže je v obraze :mrk
Tady další příspěvek:
Michal píše:
Chtěl bych se podělit o jednoduchý přípravek pro prolisování plechu, pomocí kterého jsem si naohýbal polotovary na sajtny.
Chtěl bych ještě upozornit, že jsem neobjevil Ameriku, a že to není úplně profi řešení, ale funguje a hlavně by to třeba mohlo někomu pomoct.
Pro výrobu jsem potřeboval plocháč, v mém případě 4ks, na kterých jsem vyfrézoval profil, který potřebujeme ohnout+ vůle aby nám přípravek plech rovnou neustřihnul. Není nutné frézovat, stačí navrstvit pásovinu z více kusů a pevně spojit.
Dále vedení, aby šli poloviny rovně na sebe, použil jsem L profil, který se válel pod ponkem, dále "stoleček" který používám pro svěrky, aby plech necestoval, než ho budu lisovat.
Složitý popis určitě není potřeba, všechno je vidět na fotkách, jen dodám, že je zapotřebí poměrně velká síla.
Zkoušel jsem nejdelší prolis 300mm z 0,5mm plechu a potřeboval jsem 12t lis abych docílil co nejostřejší hrany.
Myslím, že by šel přípravek i nějakým způsobem přizpůsobit na svěrák, nebo ho vybavit na obou koncích pořádnými šrouby,které by obě poloviny přípravku zatáhly do sebe, pokud není k dispozici lis.
Je to jednoduché rychlé a hlavně za pár kaček...