Návrh změn pravidel RCTT pro 2011
-
Aleš Papoušek
- Klub RC Truck Trial Praha
Re: Návrh změn pravidel RCTT pro 2011
A ještě k tomu lámání tyčí. Dávám sem nový text pro definici zlomení tyče. Aby pravidla nebyla střašne dlouhá, tak jsem to rozdělil na nezbytný text do pravidel a text do výkladu pravidle, který se stane nedílnou součástí pravidel.
Text v pravidlech
20 bodů
za zlomení je považováno fyzické přejetí tyče alespoň jedním kolem, popř. dotek tyče se zemí způsobený libovolnou částí auta nebo za zlomení tyče je považováno přejetí brankové tyče libovolnou částí mezi koly jedné nápravy nebo mezi nápravami.
Text pro výklad
Za zlomení tyče se nepovažuje, pokud se tyč dostala pod zadní nástavbu auta a bude se nacházet minimálně na úrovni vnitřní hrany kol. Za zlomenou tyč se nebude považovat, pokud model najede nárazníkem na tyčku, ale kloub tyče nebude přejet nápravou (svislá rovina procházející osou nápravy bude před tyčí).
Pokud to někomu nebude dostatečné, ať to rovnou přeformuluje.
Text v pravidlech
20 bodů
za zlomení je považováno fyzické přejetí tyče alespoň jedním kolem, popř. dotek tyče se zemí způsobený libovolnou částí auta nebo za zlomení tyče je považováno přejetí brankové tyče libovolnou částí mezi koly jedné nápravy nebo mezi nápravami.
Text pro výklad
Za zlomení tyče se nepovažuje, pokud se tyč dostala pod zadní nástavbu auta a bude se nacházet minimálně na úrovni vnitřní hrany kol. Za zlomenou tyč se nebude považovat, pokud model najede nárazníkem na tyčku, ale kloub tyče nebude přejet nápravou (svislá rovina procházející osou nápravy bude před tyčí).
Pokud to někomu nebude dostatečné, ať to rovnou přeformuluje.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Tak to už je jasný. Ale ještě bych chtěl vědět, co se stane, když pojedu do branky druhý pokus, ale neopustím před tím spojnici branek?
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
-
Aleš Papoušek
To jsem psal v tom dlouhém příspěvku, ale uvádím výtah:
Pokud neopustí model spojnici branky, tak je pořád v brankovišti a dalším pohybem může získávat jen další body za dotyky a zlomení tyčí (max. 2 dotyky a 2 zlomení na tyč), ale pokud zlomil tyč první nápravou, tak už v tomto pokusu se nepodaří projet brankou, ale nemůže získat ani 60b za druhé projetí brankou. V zájmu řidiče bude v případě zlomení nějaké tyče první nápravou vyjet z branky (popředu nebo pozadu) pokud možno bez dotyku nebo zlomení dalších tyčí branky a zkusit najet branku znovu.
JirkoW, jak je ten průjezd brankou specifikován v Německu?
Pokud neopustí model spojnici branky, tak je pořád v brankovišti a dalším pohybem může získávat jen další body za dotyky a zlomení tyčí (max. 2 dotyky a 2 zlomení na tyč), ale pokud zlomil tyč první nápravou, tak už v tomto pokusu se nepodaří projet brankou, ale nemůže získat ani 60b za druhé projetí brankou. V zájmu řidiče bude v případě zlomení nějaké tyče první nápravou vyjet z branky (popředu nebo pozadu) pokud možno bez dotyku nebo zlomení dalších tyčí branky a zkusit najet branku znovu.
JirkoW, jak je ten průjezd brankou specifikován v Německu?
Tyče mohou být pro malou kategorii min 9 cm a max. 11 cm dlouhé, měřeno od země.
Tyče mohou být pro velkou kategorii min 12 cm a max. 117cm dlouhé, měřeno od země.
Tyč se považuje za zlomenou, když se dotkne země (poznámka: Zlomení branky není možné
bez předchozího dotyku) Zároveň se branka považuje za zlomenou, pokud je přejeta středem
vozidla, aniž by se dotkla země.
Trestné body za zlomení nebo dotyk branky se počítají pokaždé. Přitom je zanedbatelné,
branka byla tyč již jednou projetá (ve správném či špatném směru), zda je branka vícekrát
projetá či zda jde o dotek nebo zlomení branky jiné kategorie.
To jsou pravidla z Německa
Na RCTT.eu jsou v češtine pravidla Evropy.
Tyče mohou být pro velkou kategorii min 12 cm a max. 117cm dlouhé, měřeno od země.
Tyč se považuje za zlomenou, když se dotkne země (poznámka: Zlomení branky není možné
bez předchozího dotyku) Zároveň se branka považuje za zlomenou, pokud je přejeta středem
Trestné body za zlomení nebo dotyk branky se počítají pokaždé. Přitom je zanedbatelné,
branka byla tyč již jednou projetá (ve správném či špatném směru), zda je branka vícekrát
To jsou pravidla z Německa
Na RCTT.eu jsou v češtine pravidla Evropy.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
-
Aleš Papoušek
Takže když ji přejedu předkem nebo zadkem vozidla, tak není zlomená? Předek a zadek není střed vozidla. To mi nějak nesedí.JirkaW píše:Zároveň se branka považuje za zlomenou, pokud je přejeta středem
Takže můžu zlomit tyčku třeba 5x. Co už je přeci zlomené, tak už nemohu zlomit. Jak se to počítá, když tyčku zlomím předním kolem, ta se pak postaví a pak ji zlomím ještě zadním kolem. To mám dvakrát zlomeno?JirkaW píše: Přitom je zanedbatelné, branka byla tyč již jednou projetá (ve správném či špatném směru), zda je branka vícekrát
Ale pořád neví, jak je to s tím průjezdem brankou. Musím tam projet celým běhounem kola nebo mě bude stačit zlomit branku kolem a bude se mi to počítat jako za projetou. Pravidla na ME mám stažené, ale kdy je branka projetá nebo už ne tam není vůbec řešeno.
Řekl bych,že je míněno středem celého modelu,od přední nápravy po zadní....tak jak si to tu už psal,když se dostane mezi kola naprav.Aleš Papoušek píše:Takže když ji přejedu předkem nebo zadkem vozidla, tak není zlomená? Předek a zadek není střed vozidla. To mi nějak nesedí.JirkaW píše:Zároveň se branka považuje za zlomenou, pokud je přejeta středem
Mitsubishi Pajero CC-01 Carbon + na plaťáku Škoda 130RS a OCTAVIA RSCARBON
Man Red Bull TGA.CC-01-Truck Trial special,Ford Aeromax Red Bull
MB Race truck, Man 8x8 kontainer, Gigaspace tandem v krabici,
ŠKODA 400-XENA
KOMPLETNÍ SERVIS VW - 606165243
Man Red Bull TGA.CC-01-Truck Trial special,Ford Aeromax Red Bull
MB Race truck, Man 8x8 kontainer, Gigaspace tandem v krabici,
ŠKODA 400-XENA
KOMPLETNÍ SERVIS VW - 606165243
No letošní pravidla nám dobře vysvětlí pozítří. Ale loni mi počítali zlomenou branku i přesto že jsem se jí nedotkl, ale byla pod platem modelu. Prostě jsem nemohl tak řezat zatáčky. Projeto brankou musel být nadpoloviční počet kol a za projetou se počítala i zlomená, přejetá kolem, ne už objetá, zlomená vozidlem.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
Když do branky praštím předním blatníkem, středem auta ji pojedu čistě a zadním blatníkem do ní zase praštím, tak mám dva dotyky. Když se tyč hrne o celém boku auta tak jen jeden. U zlomení je to podobné. Prostě Němci maj velký bodovací listiny a dost tužek, a tak jim na nějaté té čárce nesejde a zárověň nemusejí řešit, co už přejely a co ještě né.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
-
Střelec
Já si myslím,že pokud do tyče vrazíš předkem auta a pak o vteřinu zadním blatníkem,tak by se to po druhé už nemělo počítat.
Prostě se čárkuje všechno. Dohady odpadaj. A ty jako jezdec pořád hlídáš model. Taky to má něco do sebe. Čárkuje se i každá změna směru kol u převráceného modelu. Na druhou stranu "manueleingrift" je jen za 120 bodů. Když se podíváš do jejich výsledkové listiny tak jsou mezi jezdci pořádné bodové rozdíly.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
Kdyý jsem o tom bodování přemýšlel dnas ve vaně, tak napadla ještě jedna připomínka. Když bude branka v náklonu, tak nebude problém dát dva dotyky, dvě zlomení a nějakou tu změnu teda lehce 60bodů a ještě 80 za neprojetí. Ti závodníci, co jezdí jen pro zábavu, ale opravdu jen pro zábavu, tak budou určitě tyto branky vynechávat, teda jen 80 za neprojetí. Při "jóó echt" postavené sekci tak paradoxně bude moct vyhrát závod ten, kdo pojede ze startu do cíle. A to není dobré. To totálně degraduje závody.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
Ale Jirko, to je teoretický nesmysl ... předjímáš, že někdo blbě postaví sekce, že nepůjde žádná branka projet.
/Flare
Klub RC Truck Trial Praha (http://www.rctrucktrial.cz)
Jo přesně.
Ale těch absurdit je víc. Nesmí se upravovat sekce. Co když první závodník natlačí do branek, které již projel, kameny. Ostatní, hlavně s lehkými modely, mají smůlu. Ten první je vyzývanej.
Ale těch absurdit je víc. Nesmí se upravovat sekce. Co když první závodník natlačí do branek, které již projel, kameny. Ostatní, hlavně s lehkými modely, mají smůlu. Ten první je vyzývanej.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
...proto se losuje, aby se podmínky měnily. Jindy má zase první smolíka, že hodí budku a ostatní si dají pozor.
P2 - xxxxxx
-
Aleš Papoušek
Co se týká úpravy tratí, tak to se zrovna řešilo při 3. závodě a většina jezdců odsouhlasila neupravovat tratě. Důvod byl (pokud si to nepamatuješ) co se má ještě odstranit a co ne. Mají se odstraňovat koleje vyhrabané od předchozího modelu, ten kámen je už dost velký na odstranění. Ne ve velkém trialu se taky nic neupravuje, naopak jsou někteří, kteří když neprojedou brankou, tak si tam ještě zahrabají, aby tam byly co největší díry a znemožnili ostatním projet branku.
-
Aleš Papoušek
Pokud se bere za projetou branku i ta, u které se zlomily tyčky, tak to povede k diskuzím jestli jsem měl ještě v brance kousek kola nebo ne. U nás to bude jednoznačné, zlomil jsi tyč, nemáš projeto a bez diskuzí. Ve velkém trialu zlomíš tyč prvníma kolama a přestane existovat branka a už ji ani nemůžeš projet, dostaneš body za zlomení a ještě 80b za neprojetou branku. V Čechách každý jen diskutuje a zpochybňuje rozhodnutí bodovače, tak to musí být nezpochybnitelné. U němců si nikdo nedovolí diskutovat o bodování.
Srovnej si německá providla proti českým. V Německu to stačí obecně napsat, jen v Čechách se z toho stává právní dokument, protože se vždy najde někdo, kdo to bude zpochybňovat, bude hledat nejasné pasáže...
Pokud bych probral důkladně německá pravidla, tak je tam takových nejasně formulovaných věcí hodně a dost věcí tam není ošetřeno vůbec.
Srovnej si německá providla proti českým. V Německu to stačí obecně napsat, jen v Čechách se z toho stává právní dokument, protože se vždy najde někdo, kdo to bude zpochybňovat, bude hledat nejasné pasáže...
Pokud bych probral důkladně německá pravidla, tak je tam takových nejasně formulovaných věcí hodně a dost věcí tam není ošetřeno vůbec.
Ahoj, z trochu jiného soudku. Chci se zeptat, zda stále platí, že v kategorii S je možné mít pro každou nápravu samostatný motor. Dále jak to je s ovladatelnými uzávěrkami v této kategorii. Díky.
V kategorii S lze mít na každé nápravě jeden motor, ale nesmí být odlišné otáčky na každé nápravě, tj. nesmí docházet k elektronickému diferenciálu.
Ovladatelné uzávěrky jsou samozřejmě možné.
Ovladatelné uzávěrky jsou samozřejmě možné.
/Flare
Ale jak s tímto modelem vyjedeš za hranice tak automaticky jdeš do prototypů.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
Rychlá zpráva z ME RCTT
Závodní atmosféra byla super, technika dál přitvrzuje a mosazovatí. Vlastní závod začal opět vydatným sobotním deštěm, naštěstí bylo teplo, ale posunutého startu už nepršelo. Ba naopak v neděli už to zase pálilo, až vypínaly regulátory. Čeští závodníci svá umístění hezky rozprostely celým závodním polem. Ti na posledních a předposledních místech, většinou díky větším poruchám. Pořádající zemi tentokrát nezůstal žádný titul. Dva si odvezl opět Bert do Rakouska a to v prototypech a osmikolách. Já jsem u Užovky v neděli asi vyčesal převody, takže smolík. V dounápravách předvedl obrovský výkon v sobotu Rosťa a na jeho výkon dvě změny (tj. 6 bodů) neměli ani prototypy. V neděli svůj výsledek už jen jistil a proto je poprávu nový Mistr Evropy. Na třetí místo dojel s novým modelem Jirka Pstružina. Po obrovské stíhací jízdě (v sobotu zkončil 15.-tý po napíchnutí na klacík) si opět pro 6-té místo dojel Jarda Dvořák.
Také obrovská bitva byla v třínápravách. Po sobotním závodě byl mezi prvním a pátým závodníkem rozdíl 18 bodů. První místo nakonec obhájil Jirka Žmiják a k údivu všech na druhém místě jsem dojel já. Jirka navíc dojel druhý v juniorech. A také pro druhé místo si v ženách dojela Lucka Pechmanová.
Takže tolik krátce z ME. Zážitků je tolik, že se o nich bude ještě dlouze debatovat.
Závodní atmosféra byla super, technika dál přitvrzuje a mosazovatí. Vlastní závod začal opět vydatným sobotním deštěm, naštěstí bylo teplo, ale posunutého startu už nepršelo. Ba naopak v neděli už to zase pálilo, až vypínaly regulátory. Čeští závodníci svá umístění hezky rozprostely celým závodním polem. Ti na posledních a předposledních místech, většinou díky větším poruchám. Pořádající zemi tentokrát nezůstal žádný titul. Dva si odvezl opět Bert do Rakouska a to v prototypech a osmikolách. Já jsem u Užovky v neděli asi vyčesal převody, takže smolík. V dounápravách předvedl obrovský výkon v sobotu Rosťa a na jeho výkon dvě změny (tj. 6 bodů) neměli ani prototypy. V neděli svůj výsledek už jen jistil a proto je poprávu nový Mistr Evropy. Na třetí místo dojel s novým modelem Jirka Pstružina. Po obrovské stíhací jízdě (v sobotu zkončil 15.-tý po napíchnutí na klacík) si opět pro 6-té místo dojel Jarda Dvořák.
Také obrovská bitva byla v třínápravách. Po sobotním závodě byl mezi prvním a pátým závodníkem rozdíl 18 bodů. První místo nakonec obhájil Jirka Žmiják a k údivu všech na druhém místě jsem dojel já. Jirka navíc dojel druhý v juniorech. A také pro druhé místo si v ženách dojela Lucka Pechmanová.
Takže tolik krátce z ME. Zážitků je tolik, že se o nich bude ještě dlouze debatovat.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -