Praga V3S - valník 1:10

Představení vašich modelů, fotografie ze stavby a ježdění.
Odpovědět
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

Re: Praga V3S - valník 1:10

Příspěvek od Baterfly »

Myslím že zájemců by bylo více. Jinak k tomu tisku, muselo by se to stejně pak upravit než by se to zaformovalo. Na tom tisku je vidět struktura jak to mašina dělá a to jak při použití tiskárny tak při použití laseru. Když se udělá kvalitně master tak to pak stačí odlít formy a do nich laminovat díly kabiny. Ona je taky otázka kvality toho 3D modelu a případně pokud by byl k dispozici i cena. Ale pokud je to 3D pro hry tak stejně nebude přesný.
https://www.zonerama.com/Baterfly
CrashMaN
Junior člen fóra

Příspěvek od CrashMaN »

Cena je 15,- Kč za cm3 materiálu, vzhledem k tomu že nemám zas tak velké pravomoce ve škole tak by těch kabin nemohlo být moc. Tiskárna zvládne max rozměr 20x20x20cm. Například by se na 3D tiskárně daly udělat náročné na výrobu nebo "nevyrobitelné díly" (mřížky, palubní deska, maska a podobné detaily) a velké plochy by mohli být z laminátu nebo z nějakýho jinýho materiáu. Další možnost je že tu kabinu vymodeluju ve 3D a pošlu řezy kabiny podle kterých by se vyrobylo kopyto. Zaleží jak se domluvíme.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Aleš Papoušek píše:Možná by se sešlo víc zájemců na kabinu a pak by se to vyplatilo udělat ve 3D a nechat vytisknout a případně zaformovat. Při více zájemcích by cena kabiny nebyla zas tak hrozná, ale nějaké tisícikoruny tam budou stejně lítat.
Já bych měl zájem a možná hned o dvě.
Toto už je spočítáno - na měřítko 1:14 , forma 6 dílů (bez nárazníkové části a poklopu) Odlévání z resinu , pouze základní detaily jako švy , a prolisy bez výřezů oken a masky .

Dáme to jako malý QUÍZEK - hádejte na kolik by vás takováto kabina V3S vyšla ?? (věřím , že někdo by na to měl ) :wink:
PejaTruck
Expert fóra

Příspěvek od PejaTruck »

Ahoj, kamarad ma taky rozdelanou V3Sku a pozadal me abych sem hodil par fotek (doufam ze nevadi ze s tim narusim tento topic, ale nechci zakladat dalsi)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny

One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Kamarád ji má rozestavěnou už docela dlouho. Tohle je poslední stav?
PejaTruck
Expert fóra

Příspěvek od PejaTruck »

jojo bohuzel je to posledni stav...jeste doplnim ze meritko je 1:14
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny

One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Hezký. Na kabině je ještě hodně práce, ale vypadá zatím moc pěkně
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Tak jsem se po dlouhé době shánění, focení, okukování, kreslení a počítání konečně pustil do ničení nahromaděného materiálu na stavbu mé vytoužené Vejtřasky. Zatím se snažím bastlit rám z hliníkových profilů a během historicky krátké doby sem přidám nějaký ten obrázek, aby bylo co kritizovat :mrk Je zvláštní, že když člověk okoukne deset originálů, devět z nich je trochu jinak vyrobených... :whew
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
Střelec

Příspěvek od Střelec »

??? Proč kritizovat??Je jasné ,že to myslíš s rezervou.Model vypadá velice zajímavě.Bude model na trial a nebo jako funkční maketa??
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Model zatím nevypadá, obrázky co tu jsou nejsou z mé V3Sky. Rád bych postavil funkční maketu, no uvidíme jak moc to bude podobný originálu. Přeci jen některé věci se musí např. zesílit nebo upravit, aby to fungovalo víc než 1x. Mno a kritika, pokud je konstruktivní, tak myslím může být docela přínosná, protože na plno věcí člověk sám kouká z jiného, většinou poněkud zkresleného a vylepšeného pohledu :-))
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Tak první obrázky jsou tady. Neřeknou toho sice mnoho, ale já už ji tam prostě vidim :D

http://fotoalba.centrum.cz/~$12338382~a ... d=12338382

Šroubky v nárazníku jsou větší, než by měli být u přesné makety, ale protože musí současně plnit svoji funkci, bál jsem se použít menší.

Mno a tak tedy zatím vlastně nic pořádného nevidíte, ale já jsem šťastný, že už jsem se do toho konečně vrhnul a další obrázky budou brzo následovat
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Měl bych dotaz: Jakou máte zkušenost s lepením hliníku? je nutno lepený spoj ještě pojistit šroubem? Ptám se ohledně rámu, pokud lepená plocha je cca 8x15mm, jestli při kroucení rámu při jízdě lepený spoj nepovolí. Sice je na obalu lepidla napsáno, že lepidlo absorbuje pnutí materiálu při namáhání, ale asi by bylo nepříjemné, rozebírat hotový model protože se někde "rozšklebí" šásko... Lepidlo UHU - co jsem zkoušel slepit dva profily a následně je odtrhnout, tak se mi to nepovedlo, ale třeba mám jen malou sílu...
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Začal jsem s pokusem o výrobu pneu "šípáků" na vejdu. Je to neuvěřitelná pakárna. I když to na fotce tolik není vidět, oblé vykrojení vzorku vypadá slibně a s prozatimním výsledkem zvoleného postupu výroby vzorku jsem spokojený a myslím že pneu bude nakonec vypadat celkem věrohodně i když samozřejmě ruční výroba mých nešikovných rukou bude znát

http://img.fotoalba.centrum.cz/img9/8770/22708770_4.jpg

http://img.fotoalba.centrum.cz/img17/87 ... 8771_4.jpg

EDIT: pouze doplním i když to je jistě z obrázku jasné, že vytvářím kopyto, které bude následně zaformováno a pneu bude odléváno z Biresinu který simuluje gumu.
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

Hepcziiik píše:EDIT: pouze doplním i když to je jistě z obrázku jasné, že vytvářím kopyto, které bude následně zaformováno a pneu bude odléváno z Biresinu který simuluje gumu.
Z čeho to vyřezáváš, ten vzorek? Nešlo by to nakreslit v AutoCadu a nechat vypálit vodním paprskem?
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

piluju to z PSH desky, kterou následně nalepím na kolo a dodělám do finální podoby na zaformování. Zvolil jsem to pro celkem snadnou tvarovatelnost a opracovatelnost. Možná děsný způsob, ale tvořím s tím, co umím a co znám, byť je to mnohdy pracnější. V CADu by to asi šlo, ale neumím v něm kreslit a pak taky netuším, co stojí to řezání paprskem a z čeho všeho se dá vyřezávat
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Než na nějaký AutoCAD a řezání paprskem, bych to viděl na Inventor a 3D tiskárnu. Paprskem se dají udělat jen kolmé řezy (myšleno vůči povrchu materiálu), ale co si pamatuji, tak pneu na vejdu mají šípy šikmé boky a rozdílnou hloubku dezénu.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

jo, to je "výhoda" V3Sky - tam snad není jediný pravý úhel :-D. vzorek je jakoby příčný žlábek ve tvaru zalomené šipky, nikoliv přesná drážka jako v případě podélné drážky. Tím postupem jaký jsem zvolil to jde celkem věrně napodobit, na fotkách to ale není moc vidět, je to nějaké nefotitelné. Jde to pomalu, ale jde to
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Trochu odbočka:

Ještě že je pořád máme :mrgreen: ( Bohumín 17.5.2010)
Obrázek
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Něco málo z rodící se kabiny... Asi je zvláštní, že dělám chvíli to a chvíli zas tamto, ale dělám jednotlivé části podle momentální nálady, jde mi to pak líp a míň se rozčiluju, když se nedaří :-)))

http://img.fotoalba.centrum.cz/img21/73 ... 7345_4.jpg
http://img.fotoalba.centrum.cz/img8/7346/22997346_4.jpg
http://img.fotoalba.centrum.cz/img7/7347/22997347_4.jpg
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Díky pochroumané noze je trochu času na model a tak začíná kabina dostávat trochu tvar. Do konce týdne bych rád výrazně pokročil

http://lh4.ggpht.com/_RrT8IrCu1cY/TFmnb ... a%2001.jpg
Přílohy
DSC_0278.JPG
Odpovědět