Předřadný odpor

Baterie, nabíječky, RC soupravy, regulátory a další..
Odpovědět
rarach
Nováček na fóru

Předřadný odpor

Příspěvek od rarach »

Nazdar, chci se zeptat, zda by mi někdo neporadil. Koupil jsem klukovi hračku nakladače, ale protože má slabý motor, chci ho vyměnit za SPEED 400 7,2 V. Motor bude napojený na zdroj přímo jen přes vypínač (pořád to je jenom hračka pro 3-letého kluka). Ale měl jsem myšlenku, že by vypínač byl dvoupolohový 0-1-2 a v poloze 1 by byl do obvodu vřazený odpor, kterým bych snížil napětí na motoru a tím i otáčky. V poloze 2 by byl odpor odpojený. Tím bych získal dva stupně otáček (jakoby).

A teď tedy otázka, zda je vůbec možné motor speed napojit rovnou na baterie (nepotřebuji žádnou plynulou regulaci otáček). Googlil jsem, ale marně, jednoznačnou odpověď jsem nedostal.

A druhá otázka se týká velikosti předřadného odporu. Pokud bych chtěl na motoru snížené napětí 3,6 V, na odporu by bylo taky 3,6 V(bude řazený s motorem do serie, zdroj dá 7,2 V). Motor má z katalogu max. odběr proudu 3,3 A, toto bude protékat i odporem. Vychází mi z toho tedy velikost odporu 3,6/3,3=1,09 ohmu a výkon 3,6x3,3= 11,9 W. Uvažuju správně nebo plácám nesmysly? Elektrika je pro mne tak trochu španělská vesnice. Mám taky pocit, že při takovém výkonu by při delší pomalé jízdě ten odpor dost topil a musel bych to nějak chladit.

Prosím tedy někoho z vás, kdo tomu lépe rozumí, jestli by nevnesl trochu světla do tohoto mého problému.
Hanys
Expert fóra

Re: Předřadný odpor

Příspěvek od Hanys »

Motor můžeš napojit přímo na baterii.
Co použít stabilizátor napětí co nabízí kolega "budsky" http://forum.rc-trial.com/phpBB3/viewto ... 368#p18368 ?
Na první polohu máš 5V a na druhou plnej plyn...
Naposledy upravil(a) Hanys dne 20 led 2010 17:51, celkem upraveno 1 x.
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

V dřevních dobách používala Tamiya mechanické regulátory. Byla to vlastně spirála z odporového drátu navinutá na válečku a po ní se pohyboval jezdec. Princip jednoduchý, čím dále byl jezdec vzdálen přívodu tím větší odpor...
Takže z principu to jde použít, ale hodně se to hřálo a odběr proudu je skoro stejný jako kdyby to jelo na plný plyn.
Dřív jsem zkoušel takový regl do lodi, ale odpory hořely. Pak kolega vymyslel stupňový regl s pár odpory a tranzistory a bylo po problémech. Možná bych našel ještě schéma.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
rarach
Nováček na fóru

Příspěvek od rarach »

Díky oběma za tip, vypadá to jako možné řešení. Spirálu z odporového drátu s jezdcem jsem našel na Mo-na-ko, ale příliš se mi to nezdálo. Asi kontaktuju p. Budskyho, domluvím se s ním a nechám si to od něj vyrobit (sám bych toho podle schematu asi nebyl schopen)
Sisma
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Sisma »

Měl jsem na svym prvnim modelu před cca 12 lety 3stupňovej mechanickej régl, kde byly velký předřadný odpory. Poslední stupeň na přímo a duhej byl jeden odpor, první byly 2 v sérii. Mělo by to chodit, topit to bude stopro. Ale s tim 400 motorem by to ještě mělo chodit na únosný hranici. Možná bych to ještě doma našel. Tenkrát jsem tam vlastně ještě dodával na ten první stupeň větší odpor, aby se to zpomalilo. Hlavně to chce radši výkonově předimenzovat, míň to pak hřeje. Stabilizátor je další a alegantnější řešení. Jen o trochu dražší..
Mack 6x6 Tial
MAN 6x6 Trial
Globík 6x4 tahač + podvál + Kolový nakladač
M26 Pershing, Mack 6x6 tahač, T815 dakar 1:9,5
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

Kdysi taky existovali regulační odpory - tuším se jim říkalo reostaty. Byl to odpor zalitý do porcelánu asi 10cm dlouhý na hřbetě ten odporový drát vystupoval s toho porcelánu aby po něm mohl jezdit regulační jezdec. Princip je úplně stejný jako píše Aleš jen to minimálně hřeje. On bude hřát i ten elektronický, ale rozhodně bude mít meší ztráty. Problém bude ho v hračce umístit tak aby Ti teplem nevypálil díru v plastu a nevypadl s auta ven. Nevím jak máš velkýho kluka, ale počítej, že tak do deseti let bude jezdit jen plný plyn a plná brzda. Prostě rozhodně k tomu réglu nebude ohleduplnej. Takže "čočku" bude dostávat slušnou. Navíc čím rychlejc to bude jezdit, tím častějc bude bourat do stromů, obrubníků, psa apod. a ty budeš muset častějc opravovat. Vyzkoušeno životem.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Takový mechanický regulátor se prodává stále.
rarach
Nováček na fóru

Příspěvek od rarach »

Tak jsem nad tím celý den přemýšlel a nevymyslel jsem, co s tím teplem. Na plný otáčky není problém, předřadný odpor bude odpojený, ale na částečný výkon by šel proud přes odpor a a ten by se asi protavil přes konstrukci. Stačilo mi si vzpomenout na ovladače ze starý autodráhy,tam se mi taky odporová spirála protavila ven. I stabilizátor napětí má chladiče, takže i ten vyvíjí teplo a protože to všechno bude v těsném prostoru, byl by to problém uchladit. Hledal jsem vhodný odpor u výrobců a našel jsem o velikosti 50x9x9mm, výkon do 20W.

To jsem původně chtěl mít ty motory 2, pro každou nápravu jeden, ale když jsem si uvědomil, že paralelně se sčítají proudy a tedy zatížené motory by měly 6,6 A odběr, řekl jsem si, že to už je velká pitomost. Motor tedy bude jeden a zřejmě asi bez jakékoliv regulace. Je to nakladač s relativně malou rychlostí (max 70 cm/s tj. 2,5 km/h) takže mi nebude při startu podhrabovat a že přejde okamžitě z 0 na plný výkon asi tolik vadit nebude. Samozřejmě asi nejlepší a nejjednodušší by bylo udělat to všechno RC (teď je ta hračka na kabelové ovládání) a pořídit RC soupravu s proporčním ovládáním+ nějaký regulátor otáček a měl bych vyřešeno. Je to ale hračka pro 3-letého kluka a nechtělo se mi do toho pořizovat vybavení za 4000,-. Jo až budu stavět nakladač pro sebe, to bude jiný kafe.

Všem děkuju za příspěvky a že jste mi pomohli si to trochu srovnat v hlavě. Po počátečním nadšení, co to všechno bude umět a jaký to udělám suprový, přišla docela tvrdá realita, že je to techniky tak překomplikovaný až je to téměř nemožný.
Jerry
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Jerry »

Vždyť můžeš využít pro rozjezd odbočku z míň článků (např. ze 3) a nebo celkově nepoužívat šestičlánek, ale třeba jen čtyřčlánek. Pokud má ovládání vkládaný batreky, tak bych zvolil přepínač, kterej bude volit odběr z jednotlivejch propojek. Tak byly řešený nejstarší regulátory otáček u hraček. Má to pouze nevýhodu, že se baterie nevybíjí rovnoměrně a musí se to trochu hlídat. A po nabití je třeba články vložit do ovládání jinak, než původně (ovšem u složenýho šestičlánku je to nemožný). :wink:
Já si takhle zamlada postavil ovládání k merkuru a bylo napájený ze třech monočlánků, přepínač byl v podobě řadící páky (H), 3 polohy 3 rychlosti a pak zpátečka. Nic složitýho a beze ztrát. :)
rarach
Nováček na fóru

Příspěvek od rarach »

Jo, to je taky nápad, který si promyslím. Díky za něj. Baterie (ne sdružené články) jsou bohužel umístěny ve stroji a ne v ovladači.
Jedna varianta by byla použít dva zdroje: tříčlánek+šestičlánek. Nedocházelo by k nerovnoměrnému vybíjení baterií v jednom zdroji. Mít oba zdroje v nakladači ale nelze jednak kvůli prostoru a jednak by to znamenalo další dvě žíly v kabelu (už takhle jich je 12). Zkusím si ověřit, jestli bych nenacpal ty tři baterky do ovladače. Kdyby se mi to povedlo, mohl bych motor zatáčení a motory radlice napájet ze šestičlánku v nakladači a motor pohonu bych napájel přes přepínač buď ze šestičlánku nebo z tříčlánku umístěného v ovladači.
Druhá varianta by byla 3+3 baterie (4+2) v serii. Znamenalo by to další žílu v kabelu a, jak jsi napsal, nerovnoměrné vybíjení baterií ve zdroji. Pořád mi to ale zatím vychází jako lepší nápad než ten můj s předřadným odporem, kde se mi baterie vybíjí nejen motorem ale i tím odporem.
Michal Boček
Junior člen fóra

Příspěvek od Michal Boček »

Co tam dát něco takového:
http://www.flajzar.cz/regulacni-technik ... rtacky.htm
Nastavila by se tím ideální rychlost a ta by se pak spínala přepínačem ...
bocektransport.cz
Jerry
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Jerry »

Michale, zrovna tohle je nepoužitelný, to je regulátor pro střídavou síť a jmenovitý napětí 230V. Je samozřejmě naprosto elegantní možnost udělat PWM regulátor a mřadit ho před přepínač směru, ale to neni tak levný a jednoduchý. Regulátor by pak šel nacpat i do ovládání a topil by minimálně... Jen nevim, jestli by z toho byl malej nadšenej... Když ten regulátor bude na minimum, tak se bude vztekat, že to nejede a až objeví funkci regulátoru, tak půjde na max a hrabačka...
Další vtipný snížení napětí je pomocí řady diod v serii, na jednej diodě je úbytek napětí 0,7V a 3 až 4 diody budou na poloviční napětí stačit, hřát se nebudou a vejdou se všude... :wink:
Michal Boček
Junior člen fóra

Příspěvek od Michal Boček »

Jejda :oops: , myslel sem tady toto: :roll:
http://www.soselectronic.cz/index.php?s ... rtnum=9650
S diodama to bude určitě jednodušší, odolnější - pro děti ideální :D
btw: Co budeš stavit pro sebe ?
bocektransport.cz
Odpovědět