Nova tatrovka :)

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
CZ_Iceman
Nováček na fóru

Re: Nova tatrovka :)

Příspěvek od CZ_Iceman »

Hmmm ,
No k tomu radicimu kolu:

Ma prumer 33mm a je siroke 6mm. Je to navrhnute s dirou pro hridel 6mm a zajistene proti prokluzu perem. Nevim jestli to bude stacit, ale snad ano.
Pokud by to bylo malo tak dejte prosim vedet a ja to prekreslim na vetsi prumer hridele (vlozka na hridel 6mm).

No ak tem "zarazkam":
Jedna se o vedeni radici tycky, jedna strana je cela pruchozi a je zatesnena "O" krouzkem a na druhe strane je vedeni nepruchozi. Dovoluje na obe strany pohyb +- 5,5 mm (11 mm celkem ) coz je dostacujici pro zarazeni obou rychlosti s rezervou 0,5mm - snad jsem to vysvetlil aspon trosku pochopitelne.
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

K tomu přesouvacímu kroužku - rozměry jsou v pohodě, ale spodní hřídel by měla být v místě dráhy posuvu kroužku odskočená na pr. 7 nebo 8 mm. Jednak se změnší riziko vzpříčení kroužku a jednak se ti o to opřou ložiska kol. Pokud by byl spodní hřídel celý z pr. 6mm musel bys opírat ložiska aspoň o ségrovku, ale tím zase zeslabíš hřídel o zápich.
Pak ta řadící vidličku na tyčce musí být zavařená nebo pokud tam budeš dělat servosaver (zbytečnost), tak musíš vidličku přivařit na nějakou trubičku, která bude volně suvně na tyčce. Pak tu trubičku dát mezi pružinky.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Robert Seltz
Senior člen fóra

Příspěvek od Robert Seltz »

Měl bych dotaz k uchycení 12 zubového pastorku na hřídel motoru. Když beru, že motor má hřídel 5mm tak moc materiálu na červíka nezbyde! Nebo to stačí? Myslím, že to vychází na 2mm.

Od řetezyolomouc jsem objednával tři (12Z) a dva byly vyvrtány právě 5mm a jeden bez díry. Udrží se červík, případně dva proti sobě?
MAN SX2000 8x8 (Připraven na letní sezónu 2085)
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

Robert Seltz píše:Měl bych dotaz k uchycení 12 zubového pastorku na hřídel motoru. Když beru, že motor má hřídel 5mm tak moc materiálu na červíka nezbyde! Nebo to stačí? Myslím, že to vychází na 2mm.
Od řetezyolomouc jsem objednával tři (12Z) a dva byly vyvrtány právě 5mm a jeden bez díry. Udrží se červík, případně dva proti sobě?
Udrží se, 2mm je dost "masa", používám dva červíky M5 proti sobě, které na soustruhu upíchnu na potřebnou délku a hřídel motoru trochu líznu frézou aby měla dosedací plošku.
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
CZ_Iceman
Nováček na fóru

Příspěvek od CZ_Iceman »

Takze tady hazim dalsi obrazky prevodovky. Dneska jsem "umistil" radici servo (doufam, ze 3 Kg bude stacit:) ) a prekonstruoval celou spodni hridel dle Vasich vytek.
Prumery hridele jsou 5,6 a 8 mm - doufam, ze jsem tim minimalizoval moznost vzpriceni radiciho kola na hrideli a vyresil polohu ozubenych kol ( zdruhe strany kola vymezim vule trubickama).
Sjednotil jsem taky pouzivane loziska ve skrini na typ 685 (teda myslim, ze je to ten typ) 5mm hridel 11mm vnejsi prumer a 3mm siroke. Loziska ve kterych jsou usazena spodni kola 56 a 35 zubu jsou 6x13x3,5. Gufera jsou pouzita 5x16x6.
Obrázek
Obrázek

Marek
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

To už je lepší :P Neber to, že mám výtky, jen dobré (snad) rady, které můžeš klidně ignorovat.
Jen tu drážku pro pero nedělej průběžnou, ale opravdu jak má být. Pero budeš muset zalepit do drážky, aby nevycestovalo odstředivou rychlostí. Už jsem opravoval převodovku, kde pero bylo jenom naklepnuté, to vyskočilo z drážky a kouslo se to, pri následném záběru kroužek pero přestřihl (klínkovice 3x3 mm). To jenom pro obrázek, jaké jsou v převodovce za síly.
K tomu servu, pokud je to HS-81 s plastovými koly, tak tutově nevydrží (vlastní zkušenost). S kovovými zuby jsem nezkoušel (drahé). Běžně používám HS-311.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
CZ_Iceman
Nováček na fóru

Příspěvek od CZ_Iceman »

Naopak Alesi - jsem rad, ze mi to kriticky zhodnotis (nejenom Ty) a tim se jeste vcas daji potencionalni chyby odstranit. Jinak servo je Turnigy s 3Kg/cm. Pokud si pamaruju tak HS-311 ma taky 3Kg/cm takze by to snad mohlo byt OK. Servosaver tam, ale udelam-nijak vyznamne to nezkomplikuje stavbu a myslim, si ze by to mohlo servo ochranit. Drazku na pero este prekreslim. VLepit to tam chci urcite vysokopevnostnim LOCTITEM.
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Pro řazení servosaver není dobrý.
CZ_Iceman
Nováček na fóru

Příspěvek od CZ_Iceman »

Ok chlapi tak jste me presvedcili servosaver tam teda nebude :)
Tak me jeste napadlo napadlo, ze by mohla byt radici vidlicka teda aspon pruzinou "tlacena" na jednu stranu aby pri poruse serva byla vzdy zarazena jedna rychlost. Co Vy na to ?
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

servo podle mě o to rychlejš odejde...
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

CZ_Iceman píše:Ok chlapi tak jste me presvedcili servosaver tam teda nebude :)
Tak me jeste napadlo napadlo, ze by mohla byt radici vidlicka teda aspon pruzinou "tlacena" na jednu stranu aby pri poruse serva byla vzdy zarazena jedna rychlost. Co Vy na to ?
Mám v T138 dvoukvalt, řadím zuby do zubů a někdy i za jízdy takže to hrkne a servo je v pohodě. Spíš si pohlídej aby servo dojelo do krajních poloh a nepískalo - sladit 3 polohovej přepínač s dráhou serva.
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
CZ_Iceman
Nováček na fóru

Příspěvek od CZ_Iceman »

No problem je v tom, ze budu mit asi jen dvoupolohovy prepinac. Endpointy serv nastavim lehce. "Neutral" pro zvukovy modul chcu vyresit mixem, ktery bude na tom dvoukanalovem prepinaci. Bohuzel radio co chcu na to pouzit (Tgy9x) ma bugy ve firmwaru - aux kanaly neumi byt bohuzel mastery pro mixy a tak muzu na 3 polohac zapomenout. Jinac dneska dosel zvukovy modul od benediniho. :) Az bude cas tak ho zkusim naprogramovat. Apropo nejaky Tip kde sehnat nejake samply pro modul ? (start motoru, akcekerace, razeni kvaltu, vypnuti motoru, odfuk, "houkacka" atd.) ?
Odpovědět