Jaké jsou způsoby mechanického sklápění korby.

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
Odpovědět
koloma

Jaké jsou způsoby mechanického sklápění korby.

Příspěvek od koloma »

Dobrý den,
zajímalo by mě jaké, existují způsoby mechanického sklápění korby, RC-modelu nákladního automobilu nebo-li trucku (nejedná se mi o hydraulické sklápění).Prosím o radu jak takové sklápění vyřešit,co k tomu budu potřebovat např.jaký pohon a jeho převodoví poměra a další potřebné věci.Také by mě zajímalo jakým způsobem se tento pohon ovládá a co k němu potřebuji za součástkya kde je seženu?

předem děkuji za informace!!!
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Co se týká mechanického sklápění , nejjednodušší způsob - pokud to má nějaký kilo zvednout je asi použití trapézového šroubu. (hřídel se závitem vyššího stoupání, jejímž otáčením např. elektromotorem se posunuje jezdec-kostka po horizontálním vedení a tlačí-nebo táhne vzpěru která je jedním koncem ukotvená v čepu na kostce a druhým na korbě a tato vzpěra tak působí jako páka a tak zvedá korbu) Špatně se to vysvětluje - pokusím se mrknout po nějakejch fotkách přímo na modelu. Pro představu se můžeš zatím mrknout na stránky http://www.teatechnik.cz tam jsou nějaké zvedací převodovky apod. Hlavně hledej tady ve foru určitě najdeš zmínku např. u Tatry 148 Pepy Dojčara a ve spoustě dalších článků.
Zkus se kouknout do fora-stavba modelů a hledej,hledej :) Nejde o to , že nechceme poradit , ale když budeš hledat a přitom číst, najdeš tam i odpovědi na otázky , na které by si se znovu ptal zítra - pozítří a popozítří :wink:
Roman
Expert fóra

Sklápění u MAN 90

Příspěvek od Roman »

Tak tady to je hezky vidět - pokusím se do textu vložit fotku , ale asi to nevezme . Je to sklápění u modelu MAN 90 - můžeš si najet na stránky http://www.mtc-hannover.de/index6727.htm a zkouknout stavbu sklápěčky :)

Nevím jestli zde ta fotka bude :? ...................

jetzt schon mit Ladung und Mulden-Antrieb
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

Foto zde.

Obrázek Obrázek
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Tento způsob sklápění je asi nejjednodušší, ale má jednu nevýhodu.
Při sklápění je šroub kromě zátěže na tah nebo tlak zatížený i na ohyb. Abych tomu předešel, vložil jsem do rámu hliníkové profily, po kterých se pohybují kladky, které nesou veškerou hmotnost nákladu a šroub pouze tlačí nebo tahá. Kliknutím fotky zvětšíte.

ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
Výstupní otáčky převodovky na obrázcích jsou 200ot/min. což je velmi málo ( potřeboval bych aspoň 400ot/min. ) ale nic menšího už jsem nesehnal a nic většího s rychlejším převodem se mi tam nevejde.
Motor je poháněný přez obousměrný regulátor.
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Je to perfekté, ale úplne ma dostala tá patina rámu. Kto nevie , že sa jedná o model, tak si musí myslieť, že sa pozerá na Tatru z čias budovania socializmu. :lol: :lol:
Igor
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
Jozef Dojčar
Expert fóra

Bohužel tu patinu má jenom rám.
To ostatní už jsem nějak nestihl - ideální je dělat patinu už při lakování modelu. Ale na modelu Tatry 128 jsem se opravdu vyřádil.
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Tie atrapy hydraulických valcov by tiež chceli nejakú úpravu. Moc v tom ráme kričia. Plánuješ patinu aj tam? Na záver také malé podpichnutie. Že vieš robiť perfektnu patinu si dokazal, teraz by si mohol nás nevzdelancov poučiť nejakým článočkom ako na to. :wink:
Igor
Jozef Dojčar
Expert fóra

Na těch válcích zatím nic dělat nebudu-nechám je dozrát.
Co se týká té patiny, asi existuje víc způsobů jak to udělat. Já jsem začal tím, že podklad ( černá barva rámu) musí být matný. Pak se vezme hnědá olejová barva a jemným štětcem se dle vlastního uvážení ( odpozorováno na skutečných autech ) nanáší na místa, kde se dá předpokládat rez. Olejová barva schne i několik dní, takže se s ní dá pracovat v klidu bez spěchu. Dále jsem si pořídil práškový pigment "TMAVÝ PRACH SD 06" v modelářském obchodě a ten jsem stejným štětcem nanášel do nezaschlé olejové barvy. Zase jenom na určitá místa. Pokud takto upravený povrch setřete lehce hadříkem po nerovnostech, zůstane barva s prachem v záhybech a vypadá to celkem reálně. Prášek se dá nanášet i stříkaním, ale musí být smíchaný s nějakým lakem, nejlíp matným. Dále se na vytvoření patiny používají hodně zředěné matné barvy různých odstínů, podle barvy modelu.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Tady je Tatra 128 s patinou.
Obrázek
Vory
Nováček na fóru

Příspěvek od Vory »

No tak teď tak nějak nevím esi je to opravdu model nebo jen veterán... :wink:
Adam6600
Junior člen fóra

Příspěvek od Adam6600 »

Je to braný z dobrýho úhlu, takže fakt neni poznat jestli je to 1:1 nebo model. Já byhc řekl když vezmeš v potaz veliost toho obilí na zemi že je to model, ale je to pouze muj názor. :?
Jozef Dojčar
Expert fóra

Opravdu je to model. Tady je důkaz.
Obrázek
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Klobúk dole :!: :!: :!: To nie je model, to je skoro maketa. Super práca na povrchovke a detailoch. Ešte raz prijmi hlboké uznanie. :lol:
Igor
Jozef Dojčar
Expert fóra

Díky,díky, ale radši to s těmi pochvalami moc nepřehánějte abych nezpychnul.
HonzaP
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od HonzaP »

rcrogi píše:Klobúk dole :!: :!: :!: To nie je model, to je skoro maketa. Super práca na povrchovke a detailoch. Ešte raz prijmi hlboké uznanie. :lol:
Mám rozpracovaný článek o této pepově Tatře, takže se můžete těšit na další fotky. Bohužel jsem si omylem smazal disk, tak čekám, co se podaří obnovit. Do 14 dnů ho snad budu mít zpátky.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Pokud budeš chtít, pošlu ti všechny údaje ještě jednou.
HonzaP
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od HonzaP »

Jozef Dojčar píše:Pokud budeš chtít, pošlu ti všechny údaje ještě jednou.
To bude asi nejrychlejší. Pošli to tedy na honzap@rc-trial.com
Odpovědět