Kovarska vyhen

Domácí dílna, nářadí a technika, postupy a modelářské technologie.
Odpovědět
PejaTruck
Expert fóra

Kovarska vyhen

Příspěvek od PejaTruck »

Pokusim se tu sepsat jak jsem si vyrobil domaci vyhen (nejprve nefunkcni, pozdeji funkcni)

Pokus cislo jedna, aneb jak to nema vypadat:
Napad byl prosty, udelat vyhen. Ale jak? Z ceho? Jednou jsem na dvore nasel starej nepouzivanej litinovej gril. Takze zaklad by byl, ale misa byla obrovska a jak dospod privyst vzduch? Abych to zkratil...nakonec jsem si na zahrade zabavil jednu betonovou dlazdici, a tri stary cihly, trocha stavebniho lepidla a zaklad byl hotovy...jako vzduchovod jsem pouzil dve konzervy, ktery jsem do sebe zastcil a na ne pak prisel keramicky kvetinac bez dna (poslouzil jako redukce z mensiho prumeru na vetsi primo pod rost). Vymysleny to nebylo zas tak spatne, jen bylo potreba ty plechovky nejak stabilizovat, takze jsem vzal ze zahona trochu hliny, smichal s vodou a trubky zalil blatem. Abych zmensil plochu litinovy vany, pouzil jsem spodni dil grilu, kterymu jsem uziznul dno, dal ho do ty velky misy a oblil blatem. Po zaschnuti jsem zatopil. mel jsem k dispozici dva vetraky, jeden malikej a druhej z topeni ze Skody 1203. Prvni byl jak kdyz tam nebyl a ten ze skodovky mi vyfouknul dreveny uhli ven z "vyhne". Kdyz se okolo ohniste naskladaly samotovy cihly a jedna se dala zvrchu, takze vnikla jen sterbina dopredu, tak vyhen celkem fungovala, ale chtelo to neco jinyho....Ne ze bych v ni nezvlad to kvuli cemu jsem ji puvodne stavel, ale proste tohle na me bylo moc provizorni.
Par nakresu, abyste trosku pochopili co jsem zde vlastne popisoval:
Obrázek

Pokus cislo dva, aneb poucil jsem se(snad):
Jelikoz jsem vyhen v zivote nevidel, zacal jsem hledat na internetu, abych aspon videl co chci stavet. Dostal jsem se az na stranky jedineho ceskeho vyrobce vyhni ( http://kovarskevyhne.cz/ ). Bylo tam dost fotek, k tomu abych si prohlid jak by to melo vypadat. Zacal jsem odspodu, na dvore jsme meli starej ocelovej stolecek, takze jsem nemusel vyrabet zadny nohy :). Na ramu stolku byl starej prorezlej plech, ktery jsem zachoval, ale odshora jsem ho prikril sadrokartonovou deskou (625x625mm, ale mohla byt klidne vetsi). Na sadrokarton jsem na kraj prisrouboval hlinikovy elko, cimz mi vnikl ramecek "bedneni". Jako armatura do budouci betonovy desky poslouzila stara televizni antena. Jako ohnovou misu jsem opet pouzil jiz ziminovane ohniste z toho samyho grilu. Takze do sadrokartonu i armatury se udelala dira, tak aby litinova misa licovala s hornima hranama vingliku. Kdyz byla misa pripravena a usazena na svem miste, rozmichal jsem samotovou vymazovou hmotu na kamna a misu s ni obmazal z venku (smerem do budouciho betonu) tak aby mi vznikl asi 3cm siroky pasek. Samot se nechal vyschnout a nasledoval dalsi krok, udelal jsem betonovou desku, kterou jsem zakletoval. Samot mezi litinou a betonem funguje trochu jako tepelna izolace a dilatace...kdyz se beton ohreje na prislousnou teplotu, zacne v nem pukat kamenivo a beton se vam rozstrili, cemuz prave samot brani.
Jelikoz vrsek byl vicemene hotov, zacal jsem vymejslet z ceho se udela rost. Nic poradnyho me nenapadlo, takze jsem sahl po vyzkousenem a koupil jsem original rost do vyhni na jiz zminovanych strankach. Primo u pana Valise jsem si zjistil rozmery rostu a z toho sem vychazel. Na "komin", ktery vede vzduch od ventilatoru k rostu jsem tedy pouzil trubku DN65. Abych nejak zacpal obrovskou diru ve dne litinovy misy, a usadil trubku s rostem uprostred, udelal jsem si ze zbytku 5ky rejhovanyho plechu dve "priruby" mezi ktery jsem stahnul pres azbestovou snuru litinovou misu. Pro napojeni ventilatoru jsem vyuzil kousek trubky , ktera se valela v dilne a pasovala na ventilator. Kdyz byla odbocka navarena na trubce, vzniknul problem, jak "komin" uzavrit odspodu, tak aby byl oteviratelny (funguje totiz jako popelnik). Po par hodinach uvah, jsem pouzil dynko DN80 ktery je pridelany na kyvnem jekliku. Jeklik je nahoru tazen pruzinou ze stary rolety. Je to az s podivem, ale dynko na trubce docela i tesni, nikde to moc okolo nefouka, v coz jsem tak nejak doufal. Jako dalsi jsem resil prestavbu ventilatoru z S1203 ze 12voltu na 220voltu. Jako motor mi poslouzil motorek z cerpadla ze stary Tatramatky, udelala se trosku redukce a beha to nadherne. Mohl by tam teda bejt trosku silnejsi motor, ale "na takove to domaci zvykani" to staci. Kdyz uz bylo vicemene hotovo, objednal jsem si jiz zmineny rost. Po mensich problemech s Ceskou postou nakonec prisel, ale nastal dalsi problem jak rost "zabrzdit" v trubce, tak jak potrebuju. Nabizelo se spousta moznosti, nakonec me napadlo pouzit dvoucoulovou varnou mufnu, ktera do trubky vlezla tak akorat. Kdyz bylo tohle vsechno hotovo, naposled se to cely sesroubovalo, natrelo, pozapojovala se eletrika a teprve ted se dalo zjistit jestli to vubec bude fungovat..do misy jsem vlozil 4 samotovy cihly na vysku a zkusil jsem zatopit, bylo to az s podivem, ale dreveny uhli se rozhorelo skoro hned, takze jsem prihodil par lopatek koksu. Po chvilince uz vyhen krasne svitila a horela nadhernym plamenem. Desitka zelezo se rozpalilo do cervena behem pulminutky, coz bylo dostatecny. Takze druhy den jsem si rozpulil samotky a přizpůsobil tvarove tak, aby si hezky sedli do misy. Spary jsme zaplnil zbytky samotek a samotovou hmotou.
Pro regulaci vzduchu jsem vyuzil puvodni klapky co byla ve ventilatrou. Klapku ovladam bowdenem s ocelovym lankem. Pro ovladani jsem udelal kliku z jeklu na kterym je nakolmo chycenej vingl, do kteryho je zahaknuty lanko. Cela klika je na cepu a brzdena pruzinou ze spojky (nebo brzd) z S 120.
Ventilator musí bejt jedine radialni, aby dal množství i tlak. Jako rost se da pouzit i „protlacovaci matrice“ z mlejnku na maso.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny

One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
jirka
Expert fóra

Re: Kovarska vyhen

Příspěvek od jirka »

Klobouk dolu oproti te variantě EVO 1 to je tedy o kus vyspělejší varianta .. Chválím :wink: teď jedná otázka co stím zamýšlíš do budoucna. budeš olévat nějaké díly na modely, ... jakým spůsobem je budeš formovat?
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
PejaTruck
Expert fóra

Příspěvek od PejaTruck »

mno do budoucna mam par majzliku na zakaleni, potrebuju si udelat poradnej pajcr mno a pak jeste nevim, ale asi bych zkusil odlit nejakou bizuterii k autu, kdyz bude potreba...nebo proste udelam jen jakysi tablety, ktery pak v pripade znovu pretavim na polotovary k obrabeni..
ohlende forem, tak uvazoval jsem, na polotovary na soustruh, ocelovou trubku nebo tak neco, na bizuterii pak mozna sadrovou formu, ale nevim, budu to muset vyzkouset

jeste jsem zapomnel zminit ze celkove naklady na vyhen jsem mel 400korun, co stal rost a postovny
Petr Janeček

One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

Jestli máš v sousedství nějakého známého zlatníka, tak ať ti řekne jak se odlévají šperky do voskových forem. Na větší série jsme dělali formy z litiny. Jak se ale pustíš do odlévání dílů, zjistíš, že ješte budeš potřebovat odstředivku.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
PejaTruck
Expert fóra

Příspěvek od PejaTruck »

voskova forma? spsi liti na "ztracenej model", coz by melo bejt liti do formovaciho pisku, ve kterym je voskovy model...vyzkousim sadru a uvidim co to bude delat nebo ne...nechci delat zadnou seriovou vyrobu, spsi si udelat kdyztak nejaky doplnky k tatre..
Petr Janeček

JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

No když budeš dělat doplňky v cca měřítku 1:10 typu kanystr, krumpáč a pod. tak to beru taky. Teda kdyby něco zbylo.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Sádrová forma na odlévání musí být řádně vysušena (nejlépe před odléváním dát na nějakou dobu do sušičky). Problém je v tom, že pokud bude v sádře trochu vlhkosti, tak teplota z kovu okamžitě převede vodu do páry a ta vše roztrhá, případně rozstříkne tekutý kov.
Nejlepší je zaformovat model do slévarenského písku. Několikrát jsem s tím dělal a bylo až neuvěřitelné jaké detaily a lesklé povrchy to zvládlo.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
pillard
Nováček na fóru

Příspěvek od pillard »

dobrý den
Chci si vyrobit vlastní domáci výhen a chtěl bych se zeptat zda pro výrobu výhně můžu použít šamotovou licí pánev která se používá ve slévarně její velikost je asi průmer 50cm a vysoká asi 70cm. Tu licí pánev bych upravil uřízl bych to asi na výšku 25cm a do spodní části bych místo roštu navrtal díry o průměru asi 8mm, a na spodní část bych přidělat ocelovou trubku asi ve tvaru T spodek bych ucpal a vznikl by popelník a z boku bych vháněl vzduch.

Mohl by tento způsob fungovat?
Děkuji za každou radu.
PejaTruck
Expert fóra

Příspěvek od PejaTruck »

Ahoj, reknu ti to asi takhle, zakladem je vehnat do horiciho uhli nebo koksu vzduch, takze to co rikas, by mohlo byt funkcni. Spis nez o misu a rost jde ale o ventilator. Je potreba radialni, ktery ti udela urcity tlak a cely system profoukne (musi profouknout i uhli).
Petr Janeček

pillard
Nováček na fóru

Příspěvek od pillard »

díky za radu, ještě ohledně toho ventilátoru díval jsem se na internetových stránkách tak je tam prodávají za několik tisíc až desítky tisíc korun dle ruzního tlaku a objemu vzduch a nešel jsem na aukru za 100kč z auta http://www.aukro.cz/item689711222_pouzi ... _110r.html dal by se taky použit? nebo by měl mít větší tlak. Nechci do toho moc investovat chci si prostě jen zkusit kovařinu a díly bych si zehnal skoro zadarmo takže nechci moc investovat za ventilátor.
A jestě jedna věc jako palivo se používá kovářské uhlí nebo koks, ale mohl bych použít i černy uhlí s kterým se topí doma v kamnech?
PejaTruck
Expert fóra

Příspěvek od PejaTruck »

presne tenhle vetrak tam mam ja, podivej se na fotky v uplne prvnim prispevku tohoto vlakna...akorat jsem predelal motor na 220V (dal jsem tam motorek z cerpadla z tatramatky, chtelo by to trosku silnejsi, ale takhle to taky funguje). Na topeni je pry nejlepsi kovarske uhli, je drobne a hodne vyhrevne. Ja topim koksem co mame normalne jeste z drivejsich dob ve sklepe. Uhli bude fungovat taky, jen je dobry ho trosku podrtit, aby to nebyly balvany -> cim drobnejsi (odealne tak 1-3cm), tim lepe obsype material a lepe a rychleji ho ohreje a prohreje.
Petr Janeček

Odpovědět