A123, zkušenosti z provozu v RCTT

Baterie, nabíječky, RC soupravy, regulátory a další..
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

A123, zkušenosti z provozu v RCTT

Příspěvek od Baterfly »

Dovolil jsem si upravit název vlákna a dále volně navázat na toto vlákno.

Zdar, zajímalo by mě jak je to s poměrem napětí motoru a baterie s ohledem na optimalizaci regulace regulátorem. V trialu se moc na plný plyn nejezdí jak jsem pochopil a motor se využívá spíš v nižších otáčkách a tím i regulátor dost snižuje napětí baterie pro motor čímž vzniká ztrátové teplo a zatěžuje se regulátor. Aspoň v BEC obvodu to tak je. V reglu si ale nejsem přesně jistý jak to tam funguje, tak prosím o vysvětlení pokud se pletu. Má tedy smysl aby napětí baterie bylo stejné bebo vyšší, než voltáž motoru? Nebo by bylo lepší aby baterka měla trochu míň než motor?
Konkrétně mám regulátor Dsys MD46DCRS, Mig600 12V a objednanou 4S A123 13,2V. Motor a regulator baterku zvládne, ale nebude se zbytečně regulátor ohřívat? Nebo je tato sestava v pohodě a jen já mám pocit že není?
Předem díky za info.
Jarda.
Naposledy upravil(a) Baterfly dne 17 bře 2012 15:54, celkem upraveno 2 x.
https://www.zonerama.com/Baterfly
SQD
Junior člen fóra

Re: Voltáž motoru vs. voltáž baterie

Příspěvek od SQD »

Z mé zkušenosti ti můžu říct, že pokud je DSYS regulátor (já mám 30A verzi) připevněn na větši pasivní chladič (stačí 50 x 40 x 2) a vše je absolutně bez problémů.
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Držel bych se součástek se stejnými hodnotami. Hlavně regulátor + baterie!
Motor lecos snese ale vyšší napětí jej ničí a nižší způsobuje malou učinost a tím vyšší spotřebu. Ne mluvím o tom když výrobce uvádí na motoru 6 V anebo 7,2 V to je jedno ale 6 V a 12 V už vadí.
Je otázka s jakými hodnotami je daná součástka označena. V tom mam ještě bordel. Třeba článek NI MH má napětí 1,2 V ale nabitý má cca 1,4 V, A123 má napětí 3,3V ale nabytý 3,6 V. Tak je těžké se orientovat s jakou hodnotou výrobce vlastně kalkuluje?
Z mé zkušenosti vím že motor s regulátorem se nezahřívají tolik když jedeš na malý plin, jako když přetěžuješ motor těžkým převodem.
Aleš Papoušek

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Regec DSYS neznám, používám od GM Racingu a tam to funguje tak (pokud se nepletu), že při nízkých otáčkách regulátor pouští do motoru pouze pulzy o napětí baterky. V technických parametrech regeců je uváděna frekvence, čím větší frekvence, tím jemnější regulace. Z hlediska rozběhového momentu je lepší pouštět do motoru plné napětí, ale jen s určitou frekvencí.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Baterfly

Příspěvek od Baterfly »

Díky. Vůbec mi nedošlo že ty regly spínaj celé napětí, nevím proč jsem si myslel že mění napětí. :oops: Teď je mi jasný i plno dalších věcí.
Jen si nejsem moc jistý vhodností A123 pro trial. Regulátor je sice umí vypnout, ale mají dost plochou vybíjecí charakteristiku a při malých proudech by regulátor nemusel vystihnouht u pravou chvíli na odpojení. Asi to bude chtít Wattmetr a měřít na modelu spotřebovanou kapacitu a pak podle výsledků jezdit na čas. :roll: :roll: :roll:
Jezdí už někdo A123 v TT?
JirkaW
Expert fóra

Re: Voltáž motoru vs. voltáž baterie (A123)

Příspěvek od JirkaW »

Koketoval jsem s nima, ale pro blbuvzdornost jsem zatím zůstal u Nixx. Všiml jsem si v pátek v Sinsheimu, že u některých serv je zvednuté napájecí napětí. Asi právě kvůli novým baterkám.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Plno nových serv už má zvednuté napájecí napětí.
Do A123 v TT bych nešel, myslím že budeš těžko hlídat tu správnou chvílí pro odpojení, abys je nezničil.

j.p.m
j.p.m
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

V tom problém není. Už se dělají programovatelné krabičky co to odpojení zařídí. Ale třeba už třetí rok jezdím s přijímačovou baterkou, která potřebovala k resuscitaci dva šoky autotrafem. U každých nových baterek si můžeš jít rovnou koupit novou. A v tom já vidím tu blbuvzdornost, prostě hodně odpustí a ještě se nechá oživit. A na trial bohatě stačí.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

To odpojení sem myslel během závodů,kdy je problematické odhadnout správný okamžik pro ukončení jezdění, aby nedošlo k vybití článku víc než je třeba a tím k jeho poškození. O správném používání a starání se o články nemá cenu psát, už se tu toho napsalo dost, a i technických prostředků na údržbu je na trhu dostatek. Ostatní je jenom v lidech.

j.p.m
j.p.m
Flare
Administrátor

Příspěvek od Flare »

Já se přiznám, že se k baterkám chovám naprosto macešsky, v principu ty NiMH občas po závodech zapomenu nabít nebo tak něco, prošly vlhkem, bahnem a všechny packy fungují jak mají ... jakákoliv sofistikovanější baterka by byla pro lajdáka smrt v tomhle.
/Flare

Klub RC Truck Trial Praha (http://www.rctrucktrial.cz)
Baterfly

Příspěvek od Baterfly »

:arrow: Odpojení baterie by se dalo řešit více způsoby. Reglem, LiFeDiMATICem, stopkami na plynu s jízdou na čas a nebo kombinací všeho. Rezerva není potřeba jako u letadel tak stačí tvrdé vypnutí a konec v sekci. :( To by se asi dalo nějak vychytat. A mezi sekcemi by se mohlo dobíjet. :D
:arrow: Ještě by mě zajímalo proč se nejčastěji používají motory na 7.2V? Nemá více voltový motor větší krouták a výkon? Je to o baterkách a reglech nebo je v tom něco jiného?
Aleš Papoušek

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Já zrovna po zimě budu vyhazovat NiMh, protože nedrží vůbec kapacitu a to jsem si myslel, že se k nim chovám slušně. Na druhou stranu mám už 8 let NiCd Sonyo 1700 a k těm se přátelsky nechovám a fungují bez problému. Tak si vyber.
"Voltáž" 7,2 V je dána šesti článkem, které jsou nejběžnější. Menší napětí motoru, větší potřebný proud při stejném výkonu, nižší váha baterek a naopak. 7,2V je kompromis.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

Já mám ty 1700 ještě z doby kdy Sviták jezdil auta. Nechal jsem udělat články do letadla a teď ještě fungují v různých udělátkách. Články jsou už slušně rezavý, ale pořád šlapou. Fakt dobrej oddíl.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Aleš Papoušek píše:Já zrovna po zimě budu vyhazovat NiMh, protože nedrží vůbec kapacitu a to jsem si myslel, že se k nim chovám slušně. Na druhou stranu mám už 8 let NiCd Sonyo 1700 a k těm se přátelsky nechovám a fungují bez problému. Tak si vyber.
"Voltáž" 7,2 V je dána šesti článkem, které jsou nejběžnější. Menší napětí motoru, větší potřebný proud při stejném výkonu, nižší váha baterek a naopak. 7,2V je kompromis.
Mam tu samou zkušenost. Niklák 9 let starý šlape stále. HiMh po roce odchází.
Jinak jsem se setkal s vojenskými články NICL 40 let starými a stále šlapou.
vinklarek
Nováček na fóru

Příspěvek od vinklarek »

Volně navážu na poslední příspěvek:

- pro laiky jsou nejvhodnější NiCd akumulátory např. známé Sanyo 1700 SCR sestavené v klasické sadě jako 6-článek. Jmenovité napětí této baterie je 7,2 V a tomu musí odpovídat i vhodný elmotor a regulátor. Nevýhodou této klasické sady je relativně malá kapacita - jen 1700mAh. Vývoj NiCd byl už před několika lety ukončen, takže nejvyšší kapacita ve velikosti SC článku (pr. 23 x 42 mm) kterou lze ještě koupit je 2400mAh.

- pro pokročilé jsou vhodnější NiMH akumulátory - např. GP 3700 - 4300 které mají vyšší kapacitu. Nevýhodou je kratší životnost, samovybíjení a "zimní" údržba. Kdo nechce značkové "gépéčka" může použít 6-ti článkové sady Nosram 4200mAh za cca 750 Kč.

- pro toho kdo chce být "in" jsou určeny speciální car-lipoly např.:
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... RAY&search

- osobně bych pro extremní požadavky použil speciálně sestavenou sadu ze 4 článků LiFe 3,3V/2,3Ah A123 (pr. 26 x 65 mm) které bych zapojil sério-paralelně. Výsledné jmenovité napětí/kapacita je 6,6V/4600mAh (cca 280 g).
Při zatížení cca 100A bude "pracovní" napětí cca 5,5-6V (odhad).
http://www.vinklarek.cz
mc-19 40 MHz/ 2,4 GHz Duplex
testovací 4-kolka
Hummer H1 1:7 - přestavba
MAZ-543/7313 8x8 1:12 - projektová příprava
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

vinklarek píše:Volně navážu na poslední příspěvek:

- pro laiky jsou nejvhodnější NiCd akumulátory např. známé Sanyo 1700 SCR sestavené v klasické sadě jako 6-článek. Jmenovité napětí této baterie je 7,2 V a tomu musí odpovídat i vhodný elmotor a regulátor. Nevýhodou této klasické sady je relativně malá kapacita - jen 1700mAh. Vývoj NiCd byl už před několika lety ukončen, takže nejvyšší kapacita ve velikosti SC článku (pr. 23 x 42 mm) kterou lze ještě koupit je 2400mAh.

- pro pokročilé jsou vhodnější NiMH akumulátory - např. GP 3700 - 4300 které mají vyšší kapacitu. Nevýhodou je kratší životnost, samovybíjení a "zimní" údržba. Kdo nechce značkové "gépéčka" může použít 6-ti článkové sady Nosram 4200mAh za cca 750 Kč.

- pro toho kdo chce být "in" jsou určeny speciální car-lipoly např.:
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... RAY&search

- osobně bych pro extremní požadavky použil speciálně sestavenou sadu ze 4 článků LiFe 3,3V/2,3Ah A123 (pr. 26 x 65 mm) které bych zapojil sério-paralelně. Výsledné jmenovité napětí/kapacita je 6,6V/4600mAh (cca 280 g).
Při zatížení cca 100A bude "pracovní" napětí cca 5,5-6V (odhad).
Můžu jen potvrdit. Taky jsem přešel na LI-FE články k plné spokojenosti. Napětí mi hlídá malý el obvod s led diodami.
CBL
Junior člen fóra

Příspěvek od CBL »

ja mam teraz objednaný nosram 4000mah NiMh. 7.2V
dúfam že to bude stačiť. Myslíte že to bude jazdiť dlhšie ako gelova baterka ktora ma tiež 4000mah?
MAN 4X2 1:10 80% dokončené
Futaba attack 2er 2kanal
nosram hawk reverse
permax 600 7.2V
pajero- tamiya cc-01
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

Dýlka jízdy nezáleží na baterce. Snailer by jí vyjel za 4-sekce. Užovka by jich měla zvládnout tak 25. A na gelovky jezdí ve východním Německu tak třetina lidí ve velké kategorii. Rozhodně jsem nepozoroval, že by s tím měli nějaký problém. Naopak si pochvalovali, že gelovka ještě nikomu nehořela.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
Baterfly

Re: A123, zkušenosti z provozu v RCTT

Příspěvek od Baterfly »

Vzhledem k zájmu o pohon modelů Life články A123 jsem se rozhodl podělit o pár zkušeností ze skoro tříletého provozu těchto baterií v trialu.

Nejprve však trošku teorie a ujasnění si pojmů. Nebudu zde psát žádné odbornosti a ani příliš detailů které jsou spíše pro experty. Jen to zásadní a potřebné pro laiky.

Koleno: U A123 je doporučeno vybíjení na 2,5V, při proudech pod 10A na vyšší napětí cca 3V na článek. Zde v třetím příspěvku je vybíjecí charakteristika A123 http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 606&page=2 , křivka je dost plochá a tomu ohybu na konci křivky se říká koleno. Z článku by se nemělo vybít více jak 2100mAh, pak začíná to koleno a vyjadřuje to že napětí článku klesá velice strmě a rychle. Pak dochází k poškození článku a zkrácení životnosti. Podbitý článek se ale dá většinou ještě zachránit pokud se dá co nejrychleji na nabíječku a dobije. Při přebíjení nad 3,65V na článek dochází ke snižování životnosti v počtu cyklů. Po nabití na 3,6V klesne za nějakou dobu napětí na 3,3V. Tím že má A123 hodně plochou vybíjecí charakteristiku tak se podle napětí nedá říct kolik v ní je nebo není kapacity. To znamená že při 3V na článek v ní může být 1000mAh nebo taky 1500mAh.
Články se před nabíjením nevybíjí jako Nicd, ale jen dobíjejí. Po nabití sady se může hned jezdit.

Balancování: Není potřeba při každém nabíjení, články se proti Lipoly tak zásadně nerozjíždí. V praxi se ani moc nepoužívá nabíjení s balancerem, ukázalo se že balancery spíš nadělají víc škody než užitku. Články je však potřeba sem tam srovnat. Když se začaly A123 využívat v modelech tak se vymyslela a praxí ověřila metoda dobíjení po jednom článku. Nazývá se Valchování (dále jen Valcha). Jsou dva postupy jak se to dělá.
První je že se sada nabije na cca 85 procent kapacity a nebo když klesne nabíjecí proud okolo 1A a nabíjení sady se stopne. Pak se přes servisní konektor dobije každý článek samostatně na plnou kapacitu. Nejrychlejší postup.
Druhý postup je že se přes servisní konektor nabije každý článek do plna. Trvá to trošku déle, a takhle to dělám i já.
Přes servisní konektory se dobíjí proudem do 3 A, záleží jaký jsou a co snesou. Já si letuji sady sám a mám 5A konektory a Valchuji na plný proud co dá nabíječka. Moje dá jen 4,6A.
Na poli se sady jen dobíjí, valcha se dělá jen doma. A opravdu není potřeba to dělat každý cyklus. Dělá se to před prvním nabíjení sady, pak po třetím cyklu, po desátém a pak podle nálady. Dále pokud byla baterie podbita, po přeletování a pokud se články dost rozjíždí. Při valchování je potřeba sledovat rozdíl dodané kapacity do jednotlivých článků. Rozdíl do cca 35mAh je v pořádku. Po valše je potřeba nechat sady pár hodin odležet aby se srovnalo napětí na všech článcích na nominální hodnotu.

Hlídání napětí: Je několik způsobů, regulátorem co umí life, elektronikou jako je třeba Gabi nebo wattmetrem. Mě se nejvíc osvědčil ten wattmetr a hlídám s ním odebranou kapacitu. Vhodné je to zejména při ježdění s dětmi za barákem, ale chce to občas kouknout na měřák. Regl beru až jako druhou pojistku, většinou dobíjím dřív než začne omezovat.
Další možnosti v trialu jsou že si podle dobité kapacity do baterek zjistím kolik model spotřebuje na sekci a pak stačí jen podle počtu projetých sekcí dobít. Při předváděcích jízdách to ale moc použitelný není. Já jsem si tak zjistil že na pohonnou 4S sadu odjedu 6 sekcí a že sada na servo je maximálně z poloviny vybitá.

Tak snad jsem nikomu moc nezamotal hlavu. A pokud by měl někdo pocit že je to moc složité, tak to jen tak vypadá. :D
Jarda.
Jozef Dojčar
Expert fóra

Re: A123, zkušenosti z provozu v RCTT

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Mě teda určitě jo. Jelikož nevlastním žádné měřidla a podobné inštrumenty, ani tomu moc nerozumím, chci jenom jezdit a nabíjet, jsou tyhle baterky pro mě nevhodné? Sám mám NiMh a moc s nimi spokojený nejsem. Ale hlavně hledám něco rozměrově menšího. Klasický šestičlánek už je mi moc velký. 8)
Odpovědět