MAN 4x4

Představení vašich modelů, fotografie ze stavby a ježdění.
poldakosak
Nováček na fóru

MAN 4x4

Příspěvek od poldakosak »

Zdravím Vás všechny. Jako správný začátečník jsem jako první krok pořídil to nejlevnější, co mi Čínská produkce nabídla.
a.jpg
A za vydatné pomoci Papana jsem přidal několik nezbytných úprav. Zpomalení vyřešila planetovka z aku šroubováku (čest jeho památce) a výměna motoru. Diferenciály jsem uzavřel navždy dvousložkovým tmelem, jízdě taky dost pomohla závaží v kolech a silnější servo.

Pro příští rok bych už ale rád změnil kategorii, a to na S3. No a když se nedávno kamarád Papan u mně objevil s tímle panem Němcem, bylo rozhodnuto.
Papan.jpg
Takže kabina by byla, pro začátek se pustim do podvozku. Prodloužení rozvoru chci využít rovnou jako převodovku a k uchycení motoru. Použiju šnekový převod a napojim se na původní kardan. Tělo převodovky jsem už "zbastlil" a zde je foto.
převodovka.jpg
Další fotky jsou ještě zde: http://poldakosak.rajce.idnes.cz/PAN_NEMEC/#
Omlouvám se za kvalitu, foceno je to pouze mobilem. Snad to z toho bude k pochopení.
Všiml jsem si, že se zde většinou představujou už hotový modely, já jsem ale zvolil opačný postup. Přiznávám bez mučení, je to vypočítavost, tajně totiž doufám, že se takhle spíš dokopu k tomu, abych to vůbec do jara všechno stihnul :wink:
Takže kritikou nešetřete, budu to potřebovat.
Polda.
PAPAN
Senior člen fóra

Re: MAN 4x4

Příspěvek od PAPAN »

Poldo co kola máš to už pořešeno - vyrobeno?
poldakosak
Nováček na fóru

Kola jsou zatim v bezpečí ve skříni. Ale dovezl jsem už polotovary na disky. Sehnal jsem je v prodejně pro instalatéry. Na fotce vlevo. Uprostřed nový gumy (chystám se je o 2cm zužovat) a vpravo stará desetina pro porovnání.
g.jpg
Polda.
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

poldakosak píše:Zdravím Vás všechny. Jako správný začátečník jsem jako první krok pořídil to nejlevnější, co mi Čínská produkce nabídla.
a.jpg
A za vydatné pomoci Papana jsem přidal několik nezbytných úprav. Zpomalení vyřešila planetovka z aku šroubováku (čest jeho památce) a výměna motoru. Diferenciály jsem uzavřel navždy dvousložkovým tmelem, jízdě taky dost pomohla závaží v kolech a silnější servo.

Pro příští rok bych už ale rád změnil kategorii, a to na S3. No a když se nedávno kamarád Papan u mně objevil s tímle panem Němcem, bylo rozhodnuto.
Papan.jpg
Takže kabina by byla, pro začátek se pustim do podvozku. Prodloužení rozvoru chci využít rovnou jako převodovku a k uchycení motoru. Použiju šnekový převod a napojim se na původní kardan. Tělo převodovky jsem už "zbastlil" a zde je foto.
převodovka.jpg
Další fotky jsou ještě zde: http://poldakosak.rajce.idnes.cz/PAN_NEMEC/#
Omlouvám se za kvalitu, foceno je to pouze mobilem. Snad to z toho bude k pochopení.
Všiml jsem si, že se zde většinou představujou už hotový modely, já jsem ale zvolil opačný postup. Přiznávám bez mučení, je to vypočítavost, tajně totiž doufám, že se takhle spíš dokopu k tomu, abych to vůbec do jara všechno stihnul :wink:
Takže kritikou nešetřete, budu to potřebovat.
Co Poldiku jak se povedla převodovka???
PejaTruck
Expert fóra

Příspěvek od PejaTruck »

Ahoj ty gumy sou pekny, nemel bys prosim nejaky rozmery?
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny

One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
poldakosak
Nováček na fóru

Gumy maj pruměr 170 mm a široký jsou 100mm. Koupil jsem je kvůli tomu pěknýmu šípu. Budu je zužovat na 80 mm.
Polda.
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

poldakosak
Nováček na fóru

Ano, jsou to ony. Kupoval jsem je tam napodzim. Malinko od tý doby podražily, já se vešel za 4 kousky do 900 Kč.
Polda.
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

že bych je přece jen vyzkoušel na tatru alespoň dozadu.
poldakosak
Nováček na fóru

Tak takhle nějak to dopadlo po rozříznutí a následným slepení. Soudruzi z číny utajili složení (guma to rozhodně není). Po několika zkouškách jsem to nakonec slepil s Loctite ale za pomoci aktivátoru.
http://poldakosak.rajce.idnes.cz/PAN_NEMEC/#08.jpg
http://poldakosak.rajce.idnes.cz/PAN_NEMEC/#10.jpg
http://poldakosak.rajce.idnes.cz/PAN_NEMEC/#11.jpg
Polda.
poldakosak
Nováček na fóru

Přátelé o víkendu jsem se trochu pachtil v garáži, a výsledkem je tento kardánek. Vyrobeno mám 2 kusy, je to z golakloubků. Na aukru byly po 20 Kč za kus, neodolal jsem. :D
12.jpg
13.jpg
Bohužel tím pádem mě čeká uložení do ložisek, to znamená úplně předělat toto: :(
SP_A0034.jpg
Polda.
Střelec

Příspěvek od Střelec »

S těmi klouby je to velice šikovný nápad.To by mě nenapadlo. :?:
SQD
Junior člen fóra

Příspěvek od SQD »

Střelec píše:S těmi klouby je to velice šikovný nápad.To by mě nenapadlo. :?:
Mě to taky napadlo, já vůbec používám všemožný náhrady, jenom abych toho doma dělal co nejmíň,.. spíš jde o to si poradit. To co si dělám sám totiž často moc k světu nevypadá,.. :|
CBL
Junior člen fóra

Příspěvek od CBL »

Střelec píše:S těmi klouby je to velice šikovný nápad.To by mě nenapadlo. :?:
mna to napadlo ale som chodil po zeleziarstvach a nikde nic.
MAN 4X2 1:10 80% dokončené
Futaba attack 2er 2kanal
nosram hawk reverse
permax 600 7.2V
pajero- tamiya cc-01
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

poldakosak píše:Přátelé o víkendu jsem se trochu pachtil v garáži, a výsledkem je tento kardánek. Vyrobeno mám 2 kusy, je to z golakloubků. Na aukru byly po 20 Kč za kus, neodolal jsem. :D
12.jpg
13.jpg
Bohužel tím pádem mě čeká uložení do ložisek, to znamená úplně předělat toto: :(
SP_A0034.jpg

Poldiku moc pěkná prácička :!: :idea: :wink: :) Jen bych trochu zkrátil ty dva středové spojené klouby.
Konkétně u tohoto zavěšení kol asi budeš mýt velké problémy se zabudováním tohoto dvojitého kloubu. ten je vhodný pro tuhou nápravu. Mam vyzkoušeno že v tomto případě je schůdnější použít jednoduchý kloub. http://papanhe.rajce.idnes.cz/RC_Unimog ... ardanu.jpg
Ještě jsem musel posunout srěd kardanoveho kloubu co nejblýže strědu rejdového čepu.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Koukám , že jsi je taky musel vybrušovat . Ty šroubky v čepech vyvstaly proč ?? Mně na kačeně to ty čepy udržely je teda ale fakt
že Kačka nebyla žádnej trialák . Nakonec jsem od nich v náhonech předku upustil jelikož při použití bez zdvojenýho klobu neměly dostatečnej úhel - rejd a zdvojenej se tam nevešel :? - Holt sou moc dlouhý :roll:
poldakosak
Nováček na fóru

Bez vybroušení by to ani nešlo. Šroubky zatim byly jenom tak narafičený na focení. Zakoupim kvalitnější. A ty osičky přijdou nakonec taky zamáčnout a zajistit. Vyfotil jsem ten kloub i jak vypadá před úpravou.
SP_A0035.jpg
SP_A0036.jpg
Naposledy upravil(a) poldakosak dne 11 úno 2009 18:04, celkem upraveno 1 x.
Polda.
CrashMaN
Junior člen fóra

Příspěvek od CrashMaN »

Unimog má hodně velké křížení náprav :shock:
http://papanhe.rajce.idnes.cz/RC_Unimog ... rizeni.jpg
:D :D To se mi líbí :D :D
poldakosak
Nováček na fóru

Mám slepeno i druhé zadní kolo a dodělaný vnitřky disků, tak jsem to mohl zkusmo sesadit. A takhle to zatim vypadá, ještě můžu pohnout ofsetem,nemám to napevno.
SP_A0050.jpg
SP_A0051.jpg
Polda.
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Nějak se mi zdá, že při zatočení kol budou narážet do rámu, resp. není je kam zatočit. Nebo fotka hodně zkresluje?
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Odpovědět