Světlá výška

Termíny, pozvánky a zhodnocení ostatních modelářských akcí.
Odpovědět
Flare
Administrátor

Světlá výška

Příspěvek od Flare »

Zdravím,

zajímalo by mě, jestli jsou nějak alespoň přibližně stanoveny rámce, jak vysoké jsou překážky při závodech, tj. jde mi o to, jaké nájezdové úhly zvolit ... přeci jen je to trial a ne rock-crawling.

Překonat překážky tak mezi 10-15 cm je asi "běžné", nebo jak to vidíte?
Lukas
Junior člen fóra

Příspěvek od Lukas »

Kdyz se kouknes na fotky z poradanych zavodu tak uvidis ze moc vysoky auto neni potreba. Ja budu mit na MB Unimogovi svetlou vysku 5,5 cm pod rozvodovkou.
Flare
Administrátor

Příspěvek od Flare »

Lukas píše:... 5,5 cm pod rozvodovkou.
... no to je docela hodně, 5.5 cm ... spíš mi šlo ale o velikost překážek, tj. jak velké převisy si můžu dovolit a tím pádem jak velké schody/kolmé stěny (90 stupnový úhel nájezdu) tak jsou ....

... Tím mám na mysli to, že pokud v reále se v truck trialu asi nenajde místo s kolmou stěnou vyšší než metr (?) nemělo by to v naších měřítcích být víc než 10-15 cm ....
Lukas
Junior člen fóra

Příspěvek od Lukas »

Je to sice tajemstvi tak to nikomu nerikej, ale ja budu mit na tom svim auticku predni najezdovy uhel 69° a zadni 78° +/-
Ale pokud ti de presne o profil trate tak raci zkus napsat poradateli at ti tu trat premeri uhlomerem :lol:
A ted vazne, ja si myslim ze by me to mohlo stacit a na fotkach sem moc velky tereni schody nevidel
Flare
Administrátor

Příspěvek od Flare »

Lukas píše:Je to sice tajemstvi tak to nikomu nerikej, ale ja budu mit na tom svim auticku predni najezdovy uhel 69° a zadni 78° +/-
Ale pokud ti de presne o profil trate tak raci zkus napsat poradateli at ti tu trat premeri uhlomerem :lol:
A ted vazne, ja si myslim ze by me to mohlo stacit a na fotkach sem moc velky tereni schody nevidel
Jako ironie dobry :lol:

... uhly okolo 60-70 stupnu uz jsou docela velky, ale tak nejak ted na tom jsem asi taky, resp. spis okolo 60 stupnu ... tak uvidime, bude to prvni pokus :-)
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Za spolustavitele tratí mohu napsat toto: Sekce jsou stavěny v přírodním terénu a s přihlédnutím pro příslušnou kategorii (měřítko). Takže žádné kolmé stěny metr vysoké a ani žádné schody. Je pravda, že se sekce staví stále obtížnější, protože auta i řidiči se naučili jezdit opravdu i to "nejetelné". V porovnání sekce z prvního závodu a z posledního mě připadá, že v prvním závodě jsme jezdili po rovině. Vyskytují se vášnivé diskuze mezi jezdci a stavěči tratí na začátku závodů, ale po prvních jízdách se vše uklidní a jezdci zjistí, že co vypadá jako nejetelné, tak se přeci jen dá jet nebo se to dá snadno objet. Chce to vždy vymyslet správnou taktiku. Je pravda, že se jezdí tam, kde se člověk těžko vydrápe sám, ale auto tam projede. Jako stavěč tratí říkám: pro všechny v dané kategorii jsou branky postaveny stejně. Takže kdyby nějaká branka byla nejetelná, tak je nejetelná pro všechny. Jako jezdec říkám: každá branka je jetelná, ale jen vědět jak ji najet. Každý si musí rozmyslet, jestli branku projede bez dotyku a bude riskovat převržení auta a nedokončení sekce s příslušným přídělem trestných bodů (80 za každou neprojetou bránu) nebo vezme trestné body za dotyk (8 ) nebo za zlomení tyče (20) rovnou a dojet sekci až do cíle. Není to jenom o autu nebo jenom o jezdi, ale o souhře rukou a kol.
Já na svých Tatrách mám pření nájezdové úhly mizerné (T137 - 45st, T813 - 35st), světlá výška je asi 40 mm a protáhnout osmikolku úzkou bránou v celé délce není nic příjemného a jak dopadla (1. místo v S2).
Takže se ničeho nebojte a 29. dubna přijeďte do Starého Plzence na závody.
Aleš
jenda
Občasný přispěvatel fóra

Re: Světlá výška

Příspěvek od jenda »

Flare píše:Zdravím,

zajímalo by mě, jestli jsou nějak alespoň přibližně stanoveny rámce, jak vysoké jsou překážky při závodech, tj. jde mi o to, jaké nájezdové úhly zvolit ... přeci jen je to trial a ne rock-crawling.

Překonat překážky tak mezi 10-15 cm je asi "běžné", nebo jak to vidíte?

já na svém modelu popravdě ještě neznám nájezdové úhly, na zkoušky je u mne ještě daleko..
ale světlou výšku mám nad "skříněma s ozub.kolama" mám něco kolem 4 cm..a mezi nápravama, přesněji mezi servem na přední a motorem u zadní sem provedl takové malé vyříznutí a uprostřed získal další asi tam 2, možná 3cm ( v nezatíženym stavu )..ale to jsem ještě neměřil..
když sem koukal na fotky ze závodů, tak tam nějaké extrémě velké překážky nejsou a na fotkách z německého mistrovství at venku nebo uvnitř také ne..a modely, které používají, aspon mi přišlo, tak nemají extra velkou světlou výšku..takže bych se toho nebál..
Flare
Administrátor

Příspěvek od Flare »

Aleš Papoušek píše:Za spolustavitele tratí mohu napsat toto: Sekce jsou stavěny v přírodním terénu a s přihlédnutím pro příslušnou kategorii (měřítko). Takže žádné kolmé stěny metr vysoké a ani žádné schody.

...

Takže se ničeho nebojte a 29. dubna přijeďte do Starého Plzence na závody.
Aleš
... tím metr vysokým schodem jsem myslel v reálné velikosti, tj. v naších měřítcích těch 10-15 cm už je hodně, pokud nechce mít člověk kola na samé hraně karoserie ...

.... no a 29.4. s tím samozřejmě počítám, sice podvozek není z mé vlastní dílny ale doufám, že zábava bude dobrá ... :wink:
Odpovědět