Ochranný rám
Ochranný rám
Páni modeláři,
není pochyb o tom, že ochranný rám je důležitou součástí každého trucktrialového auta i modelu. Bohužel se na tomto fóru nevyskytuje téma, které by shrnovalo vaše poznatky a zkušenosti - přitom jsou právě při stavbě rámu velmi důležité.
Nebudu to dlouho rozepisovat - jsem modelář začátečník (pomyslný věk - 1 rok). Momentálně mám rozpracovaný projekt buggy (bez reálné předlohy) a rád bych jej obohatil žádným ochranným rámem (ve stylu písečných buggyn, nebo autokros). Nemám ale technické vzdělání, ani velkou dílnu, a tak vás všechny snažně prosím o rady a podněty, zkušenosti i vychytávky.
Popište co chcete a jak chcete. Čím podrobněji, tím lépe. Od výběru materiálu po barevnou úpravu.
Rovnou dodávám, že toto téma nemá sloužit jen mně, ale i dalším nešťastníkům, jenž budou marně hledat tu správnou trubku... (proto se klidně rozepište o rámu, nezávisle na mém projektu)
není pochyb o tom, že ochranný rám je důležitou součástí každého trucktrialového auta i modelu. Bohužel se na tomto fóru nevyskytuje téma, které by shrnovalo vaše poznatky a zkušenosti - přitom jsou právě při stavbě rámu velmi důležité.
Nebudu to dlouho rozepisovat - jsem modelář začátečník (pomyslný věk - 1 rok). Momentálně mám rozpracovaný projekt buggy (bez reálné předlohy) a rád bych jej obohatil žádným ochranným rámem (ve stylu písečných buggyn, nebo autokros). Nemám ale technické vzdělání, ani velkou dílnu, a tak vás všechny snažně prosím o rady a podněty, zkušenosti i vychytávky.
Popište co chcete a jak chcete. Čím podrobněji, tím lépe. Od výběru materiálu po barevnou úpravu.
Rovnou dodávám, že toto téma nemá sloužit jen mně, ale i dalším nešťastníkům, jenž budou marně hledat tu správnou trubku... (proto se klidně rozepište o rámu, nezávisle na mém projektu)
Jde to se mnou z kopce... (Team losi Micro-T, HPI E-Firestorm, Jeep Wragler Scale Project)
-
Aleš Papoušek
- Klub RC Truck Trial Praha
Re: Ochranný rám
První rámy jsem dělal z měděných trubek pr. 6/4 mm. Dají se snadno ohýbat (já to ohýbám pomocí kovové kladky, dá se koupit v železářství) a pak to důkladně proletuji PB hořáčkem. Pro zpevnění spoje tam vkládám količek z mosazného drátu. S mědí se dobře dělá, ale rám je moc těžký.
Místo měděných trubek lze použít mosazné tenkostěné, ale nedají se skoro ohnout (jen mírně). Váha jde hodně dolů.
Teď rámy dělám z duralových tyček pr 6 mm a šroubuji ho šroubky M3. Vždy musím vymyslet rám tak, aby se tyče stýkali kolmo a šli dobře sešroubovat. Ohýbání tyček je trochu problém, musí se nahřát. Za studena se lámou. Tyčky co se dají koupit v Obi, Bau... nejsou z pevného duralové, ale nějaké měkké Al slitina. Dají se ohýbat za studena, ale na nosný rám bych je nepoužil.
Pak se dá dural svářet, ale to chce vybavení a zkušenosti a je to drahé.
Pak by šlo použít ocelový drát a ten svářet (autogen nebo CO-čkem) nebo pájet mosazí (lepší) nebo cínem. Ale pak ta váha...
Místo měděných trubek lze použít mosazné tenkostěné, ale nedají se skoro ohnout (jen mírně). Váha jde hodně dolů.
Teď rámy dělám z duralových tyček pr 6 mm a šroubuji ho šroubky M3. Vždy musím vymyslet rám tak, aby se tyče stýkali kolmo a šli dobře sešroubovat. Ohýbání tyček je trochu problém, musí se nahřát. Za studena se lámou. Tyčky co se dají koupit v Obi, Bau... nejsou z pevného duralové, ale nějaké měkké Al slitina. Dají se ohýbat za studena, ale na nosný rám bych je nepoužil.
Pak se dá dural svářet, ale to chce vybavení a zkušenosti a je to drahé.
Pak by šlo použít ocelový drát a ten svářet (autogen nebo CO-čkem) nebo pájet mosazí (lepší) nebo cínem. Ale pak ta váha...
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Ja šel do hliníku kvuli váze. Řešil jsem jak to spojit, sváření je opravdu drahé, tak jsem to slepil dvousložkovym lepidlem za pomoci vyřezaných profilů z 2 mm plechu. Na fotce to není vydět nejlépe ale snad ztoho podstatné vyčteš. http://papanhe.rajce.idnes.cz/na_unimog/
Drží to velmi dobře a je to lehoučké.
:)
Drží to velmi dobře a je to lehoučké.
Dagger - Unimog - ROSS. :) http://www.youtube.com/watch?v=m8ZsO1Uthlc
Mám AL profily z OBI - dutý (6mm průměr, 2mm tloušťka) a plný (4mm průměr). Jen nevim, jakej je to vlastně materiál a jak to pak bude s ohýbáním (snad mi poradí Aleš :D ).
Budu to muset nějak vhodně nakombinovan, a pozasunovat - rám bude muset být co nejsnadněji odjímatelný.
PAPAN: - Líbí se mi tvůj nápad. jaký lepidlo jsi použil?
- Pořád se mi to ale zdá dost složitý - nemám nic na přesné opracování plechu.
Budu to muset nějak vhodně nakombinovan, a pozasunovat - rám bude muset být co nejsnadněji odjímatelný.
Naposledy upravil(a) milost dne 08 led 2009 20:23, celkem upraveno 1 x.
Jde to se mnou z kopce... (Team losi Micro-T, HPI E-Firestorm, Jeep Wragler Scale Project)
Já na hliník používám UHU Metal, je to dvousložka. Lepil sem tim kryt pastorku motoru u motorky (místo pod tlakem) a drželo to docela dobře (ale pak sem si to z estetických důvodů nechal svařit).milost píše:Mám AL profily z OBI - dutý (6mm průměr, 2mm tloušťka) a plný (4mm průměr). Jen nevim, jakej je to vlastně materiál a jak to pak bude s ohýbáním (snad mi poradí Aleš :D ).
PAPAN: - Líbí se mi tvůj nápad. jaký lepidlo jsi použil? Když je to vyzkoušený, použiju ho taky...
http://www.drostra.cz/?pid=13962&PN=Uhu ... Epoxy+24ml
Milost - píšeš jaké máš materiály pro výrobu ochranného rámu a doufáš že ti Aleš poradí. Pokud se vrátíš o příspěvek zpět a poctivě si přečteš Alešův příspěvek, budeš hned vědět na čem jseš.
Pánové, čtěte si aspoň co Vám kdo odpoví, dostáváte odpovědi a rady až pod nos a některým to stále je málo. Když něco chcete, musíte se taky trochu snažit sami. Chápu že ne každý má zkušenosti, že se teprve učí, tím spíš se vracejte k příspěvkům které tu již jsou a čerpejte z nich.
j.p.m
Pánové, čtěte si aspoň co Vám kdo odpoví, dostáváte odpovědi a rady až pod nos a některým to stále je málo. Když něco chcete, musíte se taky trochu snažit sami. Chápu že ne každý má zkušenosti, že se teprve učí, tím spíš se vracejte k příspěvkům které tu již jsou a čerpejte z nich.
j.p.m
j.p.m
Ja bych se pripojil a rad ziskal taky nazor na moji verzi....
ja osobne uvazuju ram z presnych trubek..predstavoval jsem si na kolosa (1:10) ram pajenej mosazi z ocelovejch trubek prumer 8-10mm, sila steny 1-2mm. Myslel jsem si ze tuhost by mohla byt dostatecna a hmotnost jeste ne tak obrovska. Ale predem rikam ze je to jen teorie...jinak budu rad za jakej koliv nazor
ja osobne uvazuju ram z presnych trubek..predstavoval jsem si na kolosa (1:10) ram pajenej mosazi z ocelovejch trubek prumer 8-10mm, sila steny 1-2mm. Myslel jsem si ze tuhost by mohla byt dostatecna a hmotnost jeste ne tak obrovska. Ale predem rikam ze je to jen teorie...jinak budu rad za jakej koliv nazor
Petr Janeček
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny
One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
Rozestavěno (1:10): Tatra 813 8x8
Dokončeno (1:10) Vybavení dílny
One machine can do the work of fifty men. No machine can do the work of on extraordinary man. - Elbert Hubbard
milost píše:Mám AL profily z OBI - dutý (6mm průměr, 2mm tloušťka) a plný (4mm průměr). Jen nevim, jakej je to vlastně materiál a jak to pak bude s ohýbáním (snad mi poradí Aleš :D ).
Lepidlo obič. za 30kč. Plechy jsem zvolil kvuli pevnosti a že jdou udělat zámky do trubek ( to jsou ty výřezy) a plechů to kvuli pevnosti aby se to neprotočilo. Kolmé spoje jsem vyřešil tak že jsem do té trubky vlepil hmoždinku a sešrouboval.
Co chceš jednodušího než pilovat do hliníku.
Já mám sestavený rám z brzdových trubek na auta a jsou spájený mosazí a docela to drží.
Právě, že vim, na čem jsem - ohýbání AL profilů z Baumaxu a OBI se na fóru už jednou řešilo a podle popisu Aleše je to docela věda (pro mě) - nahřívání na určitou tepltotu, která se zkouší podle šmouh na dubové prkénku atd.j.p.m píše:Milost - píšeš jaké máš materiály pro výrobu ochranného rámu a doufáš že ti Aleš poradí. Pokud se vrátíš o příspěvek zpět a poctivě si přečteš Alešův příspěvek, budeš hned vědět na čem jseš.
j.p.m
Na druhou stranu se teď vyjádřil v tom smyslu, že se dají ohýbat i za studena - tak to zkusim. To ale nic nemění na tom, že jsem si pořád neujasnil, jak to spojim - do pravých úhlů se dostanu těžko. Zkusím ,,papanovu metodu'' a uvidim.
Jinak všem vřele děkuju za rady a pomoc - rozkreslim si to a hurá do práce. Budu rád i za další připomínky...
Jenom upřesním. Hliníkovou za studena ano, duralovou ne. Ale žádná věda to fakt není.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
Zdravím též se přidám k debatě.
Já jsem uvažoval nad tím, že rám udělám z kulatiny o pruměru 8-10mm a svařít ceočkem.
Nevím kolik auto bude vážit po dokončení, tak pak se přesněji rozhodně z čeho se rám bude dělat. :)
Já jsem uvažoval nad tím, že rám udělám z kulatiny o pruměru 8-10mm a svařít ceočkem.
Nevím kolik auto bude vážit po dokončení, tak pak se přesněji rozhodně z čeho se rám bude dělat. :)
Rozestaveno (1:10) : Tatra 813 8x8
(1:10) : Cestovní auto 2wd
(1:10) : Cestovní auto 2wd
Pevné to sice bude ale nedá se stim jezdit v náročnějšim terénu.Jaskl píše:Zdravím též se přidám k debatě.
KAŽDÝ GRAM NAD KOLANA! mění těžiště, a toto řešení bych rěk že by bylo pro jízdní vlastnosti totální kolaps.