Tamiya Wild Dangger - Unimog 411 1955 - ROSS

Představení vašich modelů, fotografie ze stavby a ježdění.
Billy Joe
Nováček na fóru

Re: Tamiya Wild Dangger

Příspěvek od Billy Joe »

Zdar chtěl bych se zeptat kolik tě unimog cca. vyšel kdybys nepočítal podvozek a
za kolik jde zhruba něco podobného koupit.Dík moc jinak velmi hezký model.
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Billy Joe píše:Zdar chtěl bych se zeptat kolik tě unimog cca. vyšel kdybys nepočítal podvozek a
za kolik jde zhruba něco podobného koupit.Dík moc jinak velmi hezký model.
To se těško řekne. Když pominu potřebné nářadí, baterky nabýječku a spoustu oryginálních dílů (které byly z části na nic, jelikož nevydrří). Tak 500 za servo a asi 500 za čtvrtky, lepidlo barvu, šrouby, 1000 za pževodovky a trocha štěstí při prodledávání zapomenutých koutů.
+ rok práce a cca 20 táců. :wink:

Co jsem pomáhal kamošovi. Podvozek Final monster asi 4000, servo 500, převodovka 600, motor 200 + drobnosti.
Oprava: http://www.rcauto.cz/zbozi/3392/FINAL-M ... -1--10.htm
Billy Joe
Nováček na fóru

Příspěvek od Billy Joe »

Zdar těch 20 tácu tím je myšleno co???
Sorry za blbej dotaz.
Adam6600
Junior člen fóra

Příspěvek od Adam6600 »

Sorry za off-topic, ale fakt mi to nedá :lol:

...,ale řekl bych, že tím bylo myšleno 20 000 Kč

Adam :wink:
Přílohy
20tacu.gif
M1025 Hummer 1:12
HEMTT M-983 1:10
RC Truck Trial < < < < < < < <
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

[quote="Billy Joe"]Zdar těch 20 táSamozřejmě včetně nářadí co jsem si musel pořídit.

Za ten rok co jsem na tom pracoval mě to vyšlo na cca 20.000 Kč
Samozřejmě včetně nářadí co jsem si musel pořídit.

PS: Nechci tu slyšet že by vyšlo levněji koupit hotový stroj. Ano bylo.
Třeba toto: http://www.mujweb.cz/www/snailer/ nebo Axika.
Však nebyla hotovost ani ochota tolik investovat.
Pak jsem se Dostal do Plzence na závody a bylo vymalováno.
Ničeho nelituji, naučil jsem se vyrobit nebo uzpůsobit většinu dílů pro trialové modely.
Ničím nenahradíš tem pocit, když něco vyrobíš a ono to funguje a dokonce docela obstojně.
A ta parta okolo RC TT je taky supér !
Naposledy upravil(a) PAPAN dne 08 bře 2009 13:10, celkem upraveno 1 x.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

PAPAN píše:Trochu jsem to rozebral. Vyměnil ložiska za kuličková, kardany, naboje kol, motory sem tam dal Clash 18. Při zkušební jízdě víkon dobré a jede rychleji ale ty původní Johnson typ 540 maj větší krouticí moment, dam do nich nová ložiska a pujdou zpět.
Čauky řeším zpomalení TLka a uvažuju o motoru Poison TRUCK otáčky: 6500 ot/m, kroutící moment 165Nmm - mám trošku obavu aby nebyl malej krouťák oproti standart Johnson 540 a nebylo to slabý do brdu.
Nemůžu nikde dohledat jakej krouťák Jhnson 540 má , někde jsem to měl staženo , ale ať dělám co dělám :? Kolik měl Clash 18 a kolik Johnson ??
Babca
Nováček na fóru

Příspěvek od Babca »

nedavno sem tento motor zkousel v mem MB. Chtel jsem tim vyresit zpomaleni. To se sice celkem povedlo, ale nemel silu... bylo to jak kdyz je slaba baterka.
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Roman píše:
PAPAN píše:Trochu jsem to rozebral. Vyměnil ložiska za kuličková, kardany, naboje kol, motory sem tam dal Clash 18. Při zkušební jízdě víkon dobré a jede rychleji ale ty původní Johnson typ 540 maj větší krouticí moment, dam do nich nová ložiska a pujdou zpět.
Čauky řeším zpomalení TLka a uvažuju o motoru Poison TRUCK otáčky: 6500 ot/m, kroutící moment 165Nmm - mám trošku obavu aby nebyl malej krouťák oproti standart Johnson 540 a nebylo to slabý do brdu.
Nemůžu nikde dohledat jakej krouťák Jhnson 540 má , někde jsem to měl staženo , ale ať dělám co dělám :? Kolik měl Clash 18 a kolik Johnson ??
Na jonson jsem taky žádný údaj nenašel. Vycházím jen ze svých zkušeností.
Orientovat se mužeš tak že čim výc závitů ti méně otáček a více krouťáku, ale pozor! krouťák proti celkovému výkonu ( to je volt x ampér = víkon)
Takže dejme tomu že máš motor 6000 otáček 165 Nmm a 50 Wat
a motor 10000 otáček asi 90 Nmm a 90 wat. (je to spíš pryncip než přesný výpočet)
K tomu druhému přidam převod 2/1 tak získam výsledně vyší krouticí moment za cenu niší rychlosti, vyší spotřeby a pracnosti s přidáním převodu.

TL má poměrně těžký převod, tam ti jenom pomalejší motor nepomuže. Mam v něm vyzkoušený převod 6/1 a to už je docela rozumný.
Mužeš zkusit George ten stavěl převodovky do předělávek detonátor na tatra.
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Bavíte se tu o motorech řady 540, takže mi přijde zajímavý to číslo X Nmm...

Opět příklad jen jako na ukázku- třeba Speed 600 (Nr.3301) Výrobcem udáváná data:
Otáčky 15500 (Pozor při doporučeném U = 8,4V !!! = naprázdno)
Zkratový proud I = 70A
Proud I při max efektivitě 11A
Napětí U= 4,8 - 9,6V
Max účinnost 75%

Ale kolik tedy žere???

Kdo kolik HÁDÁ ?? Nic jiného totiž nelze napsat, protože skutečný odběr I se liší podle váhy modelu, terénu, převodovému poměru atd.
Mě v osobáku (4,4kg, 22km/h) žraly dva tyto kolem 17A. (doba jízdy na 1700SCR kolem 6 minut)
Takže P=U*I*účinnost (čili výkon=napětí*proud*uč.)
Pak P=9,6*17*0,75
P=122W

Auto jelo 22km/h - v= 6,11m/s , převod byl i=11,9 a obvod kol o=0,367m, pak je jasné, že kola se otočily 16,65 krát za sec a motory tedy 198x.

Motory točily tedy 11900otáček za minutu!!!!! při napětí 9,6V. Pokud by byla závislost čistě teoreticky lineární, a výrobce udává 15500 ot/8,4V, pak na 9,6V by točily naprázdno 17700 ot.
Při zátěži mě ale točily 11900, což je 1,5x méně.

A kolik má kroutící moment?
P=M*2*pí*n (kde P-výkon, M-moment, pí-3,14, n jsou otáčky za sec)
Z toho M=P/(2*pí*n)
M=122/(2*3,14*198)
M=0,098 Nm = 98 Nmm

Takže PAPAN uvádí relativně reálné hodnoty. :wink: Toto počítání bylo jen jako konkrétní příklad toho, na co dávat bacha při výpočtech, že otáčky udávané výrobcem jsou jednak NA DOPORUČENÉ NAPĚTÍ a jednak při zátěži O DOST MENŠÍ.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

No právě VO TO DE :wink: Udávané otáčky jsou pro mne v poho , protože předpokládám skutečnost nižší a to potřebuji , ale kdo mi zaručí dostatečný kroutící moment - správněji řečeno :arrow: kéž by měl ten motor dostatečnou sílu na úkor otáček :? mám však obavu , že cena odpovídá výkonu :roll: tudíž jediné řešení zase bude redukční převodovka a to = motor bude čučet ven :cry:
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Tady je jedno alternativní řešení: http://poldakosak.rajce.idnes.cz/PAN_NEMEC/#
Naposledy upravil(a) PAPAN dne 22 zář 2009 06:29, celkem upraveno 1 x.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Bohužel , to není řešení pro mne :? Nemůžu si dovolit šnekovej převod, při rychlostech 20km/h a vejš který jsou u Dakarky standart by to obnášelo minimálně přidat setrvačník :roll: Já právě potřebuju něco co bude obnášet minimální úpravy a bude to vratné do původního stavu - prostě variabilní podle druhu tratě :roll: Jediné řešení , bude asi Truck motor v relaci cca.800kč , nebo pohon čelním ozubením přímo na výměnné kolo umístěné na centrálním hnacím hřídeli mezi rozvodovkami :|
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

pokud chceš jezdit 20 km tak naco to chceš spomalovat v základu to omoc rychleji nejezdí. dej tam 600 eco graupner a nejmenší pastorek výc není co řešit.
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Otázka?
Dáse podle vašich zkušeností nějak říct (samozdřejmě myslím +- autobus) kolik z výkonu(otáček) motoru v procentech udělá 1 kilo, nebo 5 kilo....
Teoreticky pokud by se podařilo toto vypočíst ušetřilo byse spoustu laborování. nadruhou stranu záležet bude i hodně na převodech :roll:
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

jirka píše:Otázka?
Dáse podle vašich zkušeností nějak říct (samozdřejmě myslím +- autobus) kolik z výkonu(otáček) motoru v procentech udělá 1 kilo, nebo 5 kilo....
Teoreticky pokud by se podařilo toto vypočíst ušetřilo byse spoustu laborování. nadruhou stranu záležet bude i hodně na převodech :roll:
Nejsem si jist jestli tuto otázku chápu dobře?
Pokud prázdný vyjedu kopec na 4 rychlostni stupeň.
Pak plně naložený ho nemuž chtít vyjet též na čtyřku jen s menšímy otáčkamy. Pojedu ho třeba na dvojku.

+- autobus okolik % jde váha nahoru, otolik + (cca20% na ztráty v převodech ) ( v terénu to muže být i nadruhou) to potřebuje zvýšit výkon, na stejnou ryclost.

Myslím že je zde diskuze o TLku a požadavku aby jelo asi těch 20 km/h.
Těch 20 rozhodně nepojede ani s 50ti nebo 90ti závytovym motorem a ani s jinym a většim prěvodem. A navrch 5 kg je taky mimo mísu, to nevydrží převody.
S Detonátorem by se tomu dalo přiblížit díky tomu že má 2 motory.
Ale zpět ta 600 je tak největší motor co tam dostane.
Pak už je to vo jinejch penězích. (těba vytuněnej střídák tak těch 300 - 400 Wat. ale to je lepší si koupit hotovej podvozek na zakásku u Honzi Popa nebo tak podobně.)
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Trocha jsem si pohrál se zadním pérováním. Houpačka fungovala skvěle. Jen když jsem jel šikmo do prudkých výjezdů, velké křížení nápravy způsobovalo ztrátu boční stability a ničení poloos.
Došlo tedy na malou úpravu zadního pérování. Vyházel jsem pružiny, předělal uchycení tlumičů, které slouží jen jako omezovače výkyvu nápravy.
Při zkouškách se potvrdila lepší boční stabilita.
Přidal jsem fotky a na videu pracuji.

http://papanhe.rajce.idnes.cz/RC_Unimog ... apravy.jpg
Naposledy upravil(a) PAPAN dne 02 pro 2010 16:06, celkem upraveno 1 x.
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Baterfly »

Ten náklon je fakt hustej, to je za jízdy nebo za klidu? A jak je to tedy odpružený když jsi vyhodil pružiny?
https://www.zonerama.com/Baterfly
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Je to maximální náklon co to vydrží. V ten moment jsem stál ale pak jsem odjel.
To to tu už několikrát zaznělo: v TT žádné pružení nejlepší pružení. Prostě místo tlumičů mi to funguje jako omezovače chodu ramen. Před tím se hezky v terénu houpal, připomínalo mi to kačenu. Však v extrémních situacích ty pružiny provedly to co jsem zrovna nepotřeboval. Příští jízdy ukážou skutečné jízdní vlastnosti, pak se muže ladit dál. Pokaždé je to něco za něco. :lol:
Doufám že v příštím závodě budou tratě dostatečně náročné aby člověk vyzkoušel co ten jeho stroj opravdu umí a v čem jsou ostatní lepší. :wink:
Povedlo se mi sesmolit a vložit video. :roll:

[youtube]L9F9Tuo9wFw&feature[/youtube]
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Video je pěkné a je vidět dobře pracující nápravy.Je to jako ještěrka v terénu.Šikovné,fakt. :mrgreen:
PAPAN
Senior člen fóra

Příspěvek od PAPAN »

Malá ukázka po ježdění v lese, která skončila kolapsem motoru a serva. :cry
U motoru stačilo vyleštit komutátor. :D Servo jsem po ladil, ještě musím vyřešit již poněkolikáté stržený tisícihran na páce. :S

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/NNfUzwh7tOU&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/NNfUzwh7tOU&hl=cs&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Odpovědět