GAZ 66 1/10
-
IkaruShinji
- Občasný přispěvatel fóra
GAZ 66 1/10
Zdravím všechny,
vzhledem k mojí "úchylce" na vojenskou techniku, jsem zatoužil po modelu ruského nákladního vozu. Moje volba padla na GAZ-66. V desetině se nevyrábí a tak jsem začal hledat na netu. Po nalezení staveb kolegů modelářů z Ruska a Izraele, jsem však viděl že jejich zpracování bohužel nebylo nijak zvlášť detailní (absence detailů kulatých rohů a prolisů karoserie) a tak jsem se rozhodl že se pokusím o maketovější přístup ke stavbě. Pořídil jsem jako předlohu model 1/35 a začal přepočítávat rozměry. Před samotnou stavbou jsem zjistil že stejný záměr má i Dave (zde na foru Dave+-) který zde má svoje téma GAZ 66 1/8. Stavět jsem začal někdy v dubnu 2011 a vzhledem k delší pauze kdy chyběl elán do dalšího postupu, stavím ještě dnes. Moje stavba se však již chýlí k závěru. V poslední době si hraju se stavbou FVZ a čekají mně ještě dodělávky v podobě nastříkání modelu, výroby nárazníku a sestrojení navijáku.
Moje téma GAZ 66 na foru RC4x4 a Fotodokumentace stavby na rajce.cz
Pár informací:
Kabina
Jak již bylo řečeno v úvodu, GAZ 66 se v měřítku 1/10 nevyrábí (respektive jsem nic na webu nenašel). Začal jsem tedy stavět sám z PSH desek.
Rám
Vzhledem ke snaze o věrnější vzhled (a tím pádem i drobet složitější tvar) jsem nechal na zakázku vyříznout jednotlivé části rámu z oceli o tloušťce 5mm.
Pérování
Jelikož originál GAZ používá listová pera, byla tato volba jasná. Sice se tímto omezí křížení ale chci mít model co nejvěrnější předloze (samozřejmě s některými ústupky aby RC model dobře fungoval).
Nápravy
Pro tento projekt jsem využil nápravy Axial. Mám s nima dobré zkušenosti ze svého druhého modelu a vím že ač nejsou až tak maketové tak jsou velmi odolné.
Rozvodová skříň
Použita horizontální rozvodová skříň Notyro HT.
Redukční převodovka
Vzhledem k dobrým recenzím od více kolegů jsem použil redukci značky HPI Wheely King.
Disky kol
Vzhledem k alespoň nějaké podobnosti s předlohou využity Tamiya Humwee 1,9.
Pneumatiky
Zde nemohla volba padnout na jiné než na FlashPoint Military 1,9 od firmy RC4WD.
vzhledem k mojí "úchylce" na vojenskou techniku, jsem zatoužil po modelu ruského nákladního vozu. Moje volba padla na GAZ-66. V desetině se nevyrábí a tak jsem začal hledat na netu. Po nalezení staveb kolegů modelářů z Ruska a Izraele, jsem však viděl že jejich zpracování bohužel nebylo nijak zvlášť detailní (absence detailů kulatých rohů a prolisů karoserie) a tak jsem se rozhodl že se pokusím o maketovější přístup ke stavbě. Pořídil jsem jako předlohu model 1/35 a začal přepočítávat rozměry. Před samotnou stavbou jsem zjistil že stejný záměr má i Dave (zde na foru Dave+-) který zde má svoje téma GAZ 66 1/8. Stavět jsem začal někdy v dubnu 2011 a vzhledem k delší pauze kdy chyběl elán do dalšího postupu, stavím ještě dnes. Moje stavba se však již chýlí k závěru. V poslední době si hraju se stavbou FVZ a čekají mně ještě dodělávky v podobě nastříkání modelu, výroby nárazníku a sestrojení navijáku.
Moje téma GAZ 66 na foru RC4x4 a Fotodokumentace stavby na rajce.cz
Pár informací:
Kabina
Jak již bylo řečeno v úvodu, GAZ 66 se v měřítku 1/10 nevyrábí (respektive jsem nic na webu nenašel). Začal jsem tedy stavět sám z PSH desek.
Rám
Vzhledem ke snaze o věrnější vzhled (a tím pádem i drobet složitější tvar) jsem nechal na zakázku vyříznout jednotlivé části rámu z oceli o tloušťce 5mm.
Pérování
Jelikož originál GAZ používá listová pera, byla tato volba jasná. Sice se tímto omezí křížení ale chci mít model co nejvěrnější předloze (samozřejmě s některými ústupky aby RC model dobře fungoval).
Nápravy
Pro tento projekt jsem využil nápravy Axial. Mám s nima dobré zkušenosti ze svého druhého modelu a vím že ač nejsou až tak maketové tak jsou velmi odolné.
Rozvodová skříň
Použita horizontální rozvodová skříň Notyro HT.
Redukční převodovka
Vzhledem k dobrým recenzím od více kolegů jsem použil redukci značky HPI Wheely King.
Disky kol
Vzhledem k alespoň nějaké podobnosti s předlohou využity Tamiya Humwee 1,9.
Pneumatiky
Zde nemohla volba padnout na jiné než na FlashPoint Military 1,9 od firmy RC4WD.
SCX10 Toyota Hilux - Spektrum 2,4GHz
Stavba GAZ 66
LR Defender D90 v pořadí...
Stavba GAZ 66
Re: GAZ 66 1/10
Človeče,moc pěkné, :yes držím pěsti ať se dále daří.
VW Samba jezdí
Cross Tiger jezdí
Tatra 815-7 BOR 42 ve výstavbě
http://cracken.rajce.idnes.cz/Stavba_Tatry_2
Cross Tiger jezdí
Tatra 815-7 BOR 42 ve výstavbě
http://cracken.rajce.idnes.cz/Stavba_Tatry_2
Normálně mi spadla brada.
Dřív jsem si myslel, že jsem šikovný a zručný. Pak jsem se registroval tady na fóru a postupně jsem dospěl k tomu, že mám obě ruce levé a dobré tak k tomu, abych se s nima najedl a podepsal na složenky :(
Pěkná práce, jen tak dál! :yes
Dřív jsem si myslel, že jsem šikovný a zručný. Pak jsem se registroval tady na fóru a postupně jsem dospěl k tomu, že mám obě ruce levé a dobré tak k tomu, abych se s nima najedl a podepsal na složenky :(
Pěkná práce, jen tak dál! :yes
-
IkaruShinji
Díky moc, dával bych sem fotky postupně jak tvořim, ale jelikož je zde omezená velikost obrázků tak nevim jak sem vkládat pouze náhledy a imageshack kterej generovat náhledy umí si kvuli tomu zakládat nechci.
Stavba GAZ 66
Stavba GAZ 66
Zapoměls sis dát do vyhledávače Ostrial. Jezdí tam pár modelů a i soutěžně. Té ruské techniky tam bylo hodně a tak k ní maj blízko.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
-
IkaruShinji
Dík za typ. Já se jinak pohybuju spíš v expedicích, do nákladních aut jsem se zamiloval asi před rokem po shlédnutí videa modelářů z polska. Co jsem zatím skouknul pár fotek z Ostrialu tak jsem tam i našel asi dva gazy 66, ale kabiny maj hodně zjednodušené - podobně jako modely dvou modelářů z ruska a izraele, které jsem našel na scale4x4rc. Po shlédnutí jejich modelů jsem se rozhodnul že se musím reálu přiblížit co nejvíc. Snad, ač je tohle moje první stavba, se mi to zatím i daří.
Stavba GAZ 66
Stavba GAZ 66
-
Karel Griessl
- Senior člen fóra
Ono při soutěžním používání náklaďáků v RC trialu se musí karoserie zjednodušovat,protože zde hraje velkou roli váha nad rámem.Když udělám maketovou karoserii,tak má 2x větší váhu a jízdní vlastnosti jsou velmi špatné,tolik za zkušeností.
Karel Griessl
RC Truck Trial-MOUCHOD, RC Truck Trial-Liaz, RC Truck trial - AVIA Future, crawler Bully, expediční Toyota Hilux, RC helicopters, RC Truck trial Praga V3S, Tatra Jamal - Dakar 2012,
http://www.teamairspeed.com
RC Truck Trial-MOUCHOD, RC Truck Trial-Liaz, RC Truck trial - AVIA Future, crawler Bully, expediční Toyota Hilux, RC helicopters, RC Truck trial Praga V3S, Tatra Jamal - Dakar 2012,
http://www.teamairspeed.com
-
IkaruShinji
Však já to beru... počítám s tím že gaz nebude skálolezec ale zas přeci jen doufám že se nenechá zahanbit CCčkem :-)
Stavba GAZ 66
Stavba GAZ 66
-
IkaruShinji
Stavba GAZ 66
Stavba GAZ 66
Omlouvám se za ten expresivní výraz, ale to jinak nejde... To je prostě kurva dobré!!! :yes I moje drahá polovička říkala, že to je paráda :wink:
-
lukaslakomy
- Junior člen fóra
No to je paráda :clap :yes
-
IkaruShinji
Tak do dokonalosti tomu chybí dost ale leštěnka to neni a nikdy nebude... :D stejně to bude pak už jen špinavý, odřený vojenský auto... :)
Stavba GAZ 66
Stavba GAZ 66
-
IkaruShinji
Drobet toho pokroku... nějaké doplňky, lišty na boudě a řidič....
http://img2.rajce.idnes.cz/d5/4/4775/47 ... me_153.jpg
http://img2.rajce.idnes.cz/d5/4/4775/47 ... me_153.jpg
Stavba GAZ 66
Stavba GAZ 66
Pěkný, pěkný... kdepak jsi potkal toho šoféra? Máš odkaz na nějaký e-shop? Díky.
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom
"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom
"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
-
IkaruShinji
Tenhle šofér je z edice National Geografic a prodával se v provedení horolezec asi za 120,- v levných knihách. Myslím že už ho ale nemaj. Časem šofér dostane jinej obleček.
Stavba GAZ 66
Stavba GAZ 66
Klasickou ruskou uniformu, předpokládám :-)))
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
-
IkaruShinji
Да товарищи, это очевидно :)
Ano soudruhu, to je samozřejmé :)
Ano soudruhu, to je samozřejmé :)
Stavba GAZ 66
Stavba GAZ 66
Jakou má výšku ten šofér? Taky se pořád po nějakém dívám, dokonce se někdy přistihnu že se více dívám po ruzných panách než autech, když jdu s klukama do hračkárny.
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
-
Střelec
Střelče dobrý tip!! podívám se ještě jestli nemaj nějakou figuru s lidštější tváři,... tahle se mi zdá dost drsná! Dík
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno