A 30E - VOLVO dumper

Odpovědět
j.p.m
Klub RC Truck Trial Praha

Re: A 30E - VOLVO dumper

Příspěvek od j.p.m »

Měkčí pružinu já nepotřebuju. Problém je v tom, že ta pružina se po nějaké době provozu natáhne a povolí. Tím se čelisti odstředivé spojky roztáhnou a začnou zabírat při nižší hodnotě plynu. Vyrábím nový unašeč s menším vnitřním průměrem a doufám že dostanu velikost plynu do jedné třetiny rozsahu kniplu. Pružiny bych potřeboval aby se jim ta tažná síla neměnila. Mám jich několik, ale je to čína tak uvidím co to bude dělat.
j.p.m
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Tak zase malý posun kupředu. Dodělal jsem nový unašeč na odstředivou spojku, tentokrát ocelový, ten duralový strašně "zvonil". A taky doufám že v případě průniku nějaké mastnoty budou pakny dobře držet. Zapoměl jsem to nafotit, ale už tady je fotka toho duralového unašeče. Dal jsem to dohromady a na té mé motorové stolici vyzkoušel. No na stole se to chovalo tak jak bych si přál, tak jsem zase celé to soustrojí namontoval zpátky na šásko, což je pěkný ojeb. Zatím jsem jenom nastartoval motor, zase bez zapojování hydrauliky. Jak bude zase chvilka času, spustím obludu na zem a zkusím projet se zařazováním a vyřazováním rychlostí. Brzdu unašeče jsem zatím nedělal, doufám že nebude zapotřebí.
Tak doufám že už by se mohlo zadařit, už bych si rád zajezdil.
Zatím ale hlavně využívám počasí a dělám na baráku a kolem něj, taky by jsme rádi na Šumavu a čeká nás 14 dní s vnučkama. Teď by se šiknul jeden propršenej den abych si odpočinul a dostal se do dílny.
Příště snad už s dobrejma zprávama.
j.p.m
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Tak se podařilo vyšetřit chvíli času, ale hlavně jsem si potřeboval trochu odpočinout. Najel jsem obludou na tu moji manipulační plošinu a spustil ji na zem. Zapojený jsem měl jenom startování, servo plynu, rychlosti a změny směru vpřed - vzad. Po výměně toho gumového pumprlíku pro nasání benzínu to startuje dobře, nedochází k přisávání vzduchu. Zkoušel jsem jezdit jenom po dílně, několikrát jsem měnil směr i rychlost, maximálně dvojku, víc jsem nechtěl v omezeném prostoru riskovat. Po ubrání plynu na volnoběh docházelo k řazení bez problémů. Obluda je zpátky na pracovním stole a znovu připojuju hydrauliku. Mám ale problém s hadičkama v netlakové části. Používám tam hadičky na benzín které by neměly tvrdnout, ale opak je pravdou. Budu muset sehnat nějaké kvalitnější, ale to až příští týden.
Povedlo se nám odjet na Šumavu, tak všechno házím za hlavu a jako vždy si to tu užíváme.
j.p.m
Aleš Papoušek

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Honzo, gratulace k úspěchu.
Proč v netlakové části používáš hadičky na benzín? Dej tam klasické PA jako na tlakovou část a je po problémech. Když bude vše odladěno, tak to stejně nebudeš rozebírat.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Čau Aleši, díky za gratulaci ale ještě se moc neraduju. To až to budu mít opravdu odzkoušený a bude to hlavně fungovat.
Ty hadičky jsem použil proto že jsem je potřeboval protáhnout částí kde nebylo moc místa a ty pevný tlakový jsem tam neohnul. Zkoušel jsem je opatrně nahřívat horkovzduškou na tu nižší teplotu a opatrně se to dá ohýbat. Jednu hadičku tak mám udělanou, uvidím co s tím bude dělat tlak.
j.p.m
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Tak koukám že už jsem dloooouho nic nenapsal, ne že by nebylo co, spíš není čas. Jsem na Šumavě, nádherný podvečer, tak něco písnu.
Věnoval jsem se samozřejmě plno věcem, důležitým i méně důležitým a mezitím jsem se snažil domluvit s obludou na nějakém kompromisu. Nejdřív jsem upravoval převodovku, chtěl jsem aby rychlost dopředu a dozadu byla cca stejná. S pomocí Alešovou který to v programu nakreslil jsem převodovku upravil. Bylo nutné přidat jedno kolo a aby se vešlo, muselo se šáhnout na část převodovky. To se povedlo, kola jsem nechal samozřejmě zakalit a zase všechno složil a hlavně pořádně zatěsnil kvuli úniku oleje. Ekologie nadevše. Na stole na zkušební desce se celý komplet, hydraulika, motor, převodovka tvářil v pohodě, tak jsem to zabudoval do rámu a zase všechno kompletně propojil. Jízda po rovině vypadala v pořádku, řazení vpřed - vzad i změny rychlosti taky, problém nastal při jízdě do kopce. To nějak nechtěla brát spojka, nedržela v záběru a celý model začal nekontrolovaně couvat. Za cenu skoro přeražené nohy jsem na poslední chvíli obludu zastavil a nedošlo naštěstí k žádnému poškození.
Zkrátím to, snažil jsem se s motorem domluvit několikrát, ale asi to bohužel není vhodný typ. Výsledky snažení stále stejné. Na začátku prázdnin padlo konečné rozhodnutí. Konec spalováku a přestavba na elektro pohon. I z důvodu bezpečnosti, aby se vnoučata která chci vozit nespálila i výfuk.
Celý komplet už je tedy zase demontovaný a probíhá příprava na přestavbu.
Na Allegru jsem objednal motor 12V/350W za slušnou cenu proti alíku, problém je ale s dopravou, už tu měl dávno být, ale teprve dorazil do republiky a teď se někde courá. Tak snad dorazí. Regulátor jsem koupil v BH, dokonce za lepší cenu než Aleš na alíku.
Budu muset samozřejmě předělat i hydrauliku, čerpadlo funguje v pohodě, takže to chci použít a k němu nějaký stříďák, cca 400 ot/V s převodem.
Teď mi nezbývá nic jiného než čekat, tak aspoň můžu dodělávat věci kolem baráku a jiné nedůležitosti. Tak potom dám vědět jak vše pokračuje, a hlavně že už bude všechno fungovat podle představ.
j.p.m
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Tak jsem se vrátil ze Šumavy a cestou jsem vyzvedl motor který konečně přišel. Hned první pohled na balík nevzbuzoval moc důvěry.
20250828_193034.jpg
20250828_193049.jpg
Doma jsem nejdřív vypakoval auto a v očekávání co najdu v balíku jsem ho rozbalil. Motor byl sice zabalený ještě v bublinkovce, ale co to je pro několik kilo železa. Nejdříve jsem si všiml ohnuté patky a popraskané barvy. To bych ještě skousnul.
20250828_193331.jpg
20250828_193346.jpg
Další pohled mi padl na nějakou značku fixem a od té chvíle už jsem byl jenom na...ný. Zadní víko motoru je nabouchané a podélně i příčně prasklé. Bužírka rozdrbaná, kabely rozmačkané, konce neustřihnuté ale prostě utržené. Evidentně mi nějaký dobrák poslal použitý a nabouchaný motor. No přece ho nevyhodí.
20250828_193546.jpg
20250829_103605.jpg
20250829_103623.jpg
20250829_103641.jpg
Takže jsem hned napsal reklamaci na Allegro, zítra by se měl vyjádřit prodejce a jsem zvědavej jak se k tomu vyjádří. Allegro nabídlo pomoc, tak ji asi využiju. Je to u nich první nákup a hned takovýhle výjeb. To se mi nikde jinde nestalo.
Na regulátoru budu muset vyměnit konektory, používám jenom zlacený 4 mm, ale to počká, zatím na to nemám náladu.
20250830_172119.jpg
20250830_172155.jpg
Zatím se musím obrnit trpělivostí a doufat že to dobře dopadne.
j.p.m
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

Jaký jsi vybral motor? Zajímá mě to kvůli parametrům, jaká síla je potřeba na rozhýbání sedminy? To není stříďák?
Pošťáci se s tím někdy vůbec nemažou, to je naprd. Na druhou stranu Číňani řeší reklamaci celkem rychle a ani nechtějí poslat vadný kus zpátky...
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Ahoj Martine, ten motor je opravdu stejnosměrný. Inspiroval jsem se u Franty Lamky, ten je dává do těch jeho oblud. Dává dva motory na pás, ale 24 V 250 W. On má místa dost, měřítko 1 : 6, používá autobaterky, nebo si dělá paky na míru.
Já jsem koupil 12 V, 350 W a má 2750 RPM, konkrétně model MY 1016Z.
S tímhle nemá pošta nic společnýho, ta prasklina je vyloženě označená. Zatím ještě čekám na vyjádření prodejce, má na to ještě zítřek. Pak požádám o pomoc Allegro, sami to nabídli, nějak to monitorujou. Tak snad to dobře dopadne.
j.p.m
Odpovědět