A 30E - VOLVO dumper
Re: A 30E - VOLVO dumper
Já mám sice jen 50 kg, ale najíždím do auta po překližce jen 10 mm silné!
Vpředu a vzadu mám příčné lišty, které slouží víceméně jako doraz, hlavně na autě. Po najetí předních kol na auto zabrzdím, zvednu za madlo vzadu nájezdovou desku nahoru, abych eliminoval ten velký zlom mezi autem a deskou, který bych bez škrtnutí nepřejel... A když vyjíždím, tak zase obráceně. Ta překližka v autě nezabírá téměř žádné místo, postavím ji na výšku na bok auta...
Vpředu a vzadu mám příčné lišty, které slouží víceméně jako doraz, hlavně na autě. Po najetí předních kol na auto zabrzdím, zvednu za madlo vzadu nájezdovou desku nahoru, abych eliminoval ten velký zlom mezi autem a deskou, který bych bez škrtnutí nepřejel... A když vyjíždím, tak zase obráceně. Ta překližka v autě nezabírá téměř žádné místo, postavím ji na výšku na bok auta...Re: A 30E - VOLVO dumper
Postavit obra a až pak řešit převážení ?
Honzo je to pěkný, takhle to ani nevypadá že je to velký, takovej klasickej dumper na ježdění v hale. 
Tak převážení nijak moc neřeším. Buď auto nebo přívěs. Spíš ten přívěs, protože kolem baráku už ho prakticky nepotřebuju. Vymyšlený to mám, ty účka by byly nájezdový, trochu upravím přívěs a budu najíždět v rovině. Musím si šetřit záda, nechci nic zvedat.
Malý to vypadá, ale má to na délku 1470 mm.
Malý to vypadá, ale má to na délku 1470 mm.
j.p.m
Tak to jsi o 150 mm delší, jak můj Oshkosh. Já jen teď čekám na výrok doktorů, jestli budu moct ještě někdy zvedat ty modely, protože mám prasklý druhý obratel, z neznámého důvodu, a už od vánoc ležím... 

Držím palce, já mám dvakrát šroubovanou páteř, to jsou doživotní problémy a bolesti. Teď už zase měsíc s blokádama. Holt výhody stáří.
Proto jsem musel instalovat naviják, ani ve dvou by se obluda díky kloubu nedala sundat, jedině s nějakou podporou na celou délku pod nápravama. A ani tak není sundavání žádná sranda.
Proto jsem musel instalovat naviják, ani ve dvou by se obluda díky kloubu nedala sundat, jedině s nějakou podporou na celou délku pod nápravama. A ani tak není sundavání žádná sranda.
j.p.m
Zdravím, VOLVO vypadá moc pěkně, luxusní práce. A jak dopadla oprava Pionýra?
Ahoj, díky za pochvalu. Jsem rád že jsem to po těch všech peripetiích dotáhl do konce. Člověk se při takový práci naučí spoustu nových věcí. Bez strojního vybavení které mám bych to sám nezvládl, musel bych si plno věcí nechat dělat.
Pionýr je skoro hotový, po kompletní repasi motoru a ostatních dílů. Hledám ještě spodní kříž, velký plech před kolena a starý kulatý kryt řetězu. Takže zatím bez technické. Vždycky jdem to měl jako 21 tku, ale papíry jsou na 20 tku. Při dnešních podmínkách na STK by mě to asi neprošlo.
Pionýr je skoro hotový, po kompletní repasi motoru a ostatních dílů. Hledám ještě spodní kříž, velký plech před kolena a starý kulatý kryt řetězu. Takže zatím bez technické. Vždycky jdem to měl jako 21 tku, ale papíry jsou na 20 tku. Při dnešních podmínkách na STK by mě to asi neprošlo.
j.p.m
Tak jak jsem slíbil, tak jsem udělal nějaké fotky z pravé strany. Video zatím není, záda bohužel stále nefungují jak by měla a tak se šetřím.
j.p.m
-
Michal Boček
- Junior člen fóra
Paráda! 
V psaní monologů klidně pokračuj - i kdyby to nikdo nečetl tak to má člověk jako kroniku. Já si taky někdy říkám jestli moje zápisky někdo čte a jestli to mám vůbec psát, ale pak to potěší i mě když to občas pročítám zpětně nějaký ten rok dozadu.
V psaní monologů klidně pokračuj - i kdyby to nikdo nečetl tak to má člověk jako kroniku. Já si taky někdy říkám jestli moje zápisky někdo čte a jestli to mám vůbec psát, ale pak to potěší i mě když to občas pročítám zpětně nějaký ten rok dozadu.
bocektransport.cz
Kouknout se zpětně na začátky stavby není špatné. To si člověk začne promítat jednotlivé úseky stavby, to vymýšlení a zkoušení. Jenom vzpomínka na začátky hydrauliky, když Aleš nakreslil a já zkoušel realizovat. Kolik bylo různých řešení čerpadel, rozvaděčů, pojišťováků...Kolik času padlo na snahu napasovat čerpadlo na hřídel motoru v jedné rovině. To se nám prostě nepovedlo. V mém případě je aspoň čerpadlo díky tomu masivnímu držáku součástí motoru. No velké auto, žádné místo.
Teď už jenom vymýšlím nějaká vylepšení. Chtěl jsem hydraulické zvedání haupny ale to se prostě nedá nikam nacpat. Napadlo mě řešení mechanického pístu, jednoduché a hlavně funkční. Naštěstí jsem měl na haupně už připravený držák. Jako další doplněk mám připravený klakson.
Teď už jenom vymýšlím nějaká vylepšení. Chtěl jsem hydraulické zvedání haupny ale to se prostě nedá nikam nacpat. Napadlo mě řešení mechanického pístu, jednoduché a hlavně funkční. Naštěstí jsem měl na haupně už připravený držák. Jako další doplněk mám připravený klakson.
j.p.m
Schválně jestli někoho napadne z čeho píst je. Odpovědi se stejně nedočkám, ale prozradím až někdy příště.
Povedlo se mi doladit startování a vypínání motoru, myslím že už to je spolehlivé.
Včera jsem vyrobil výjezdy z dílny a dneska jsem zatím bez kamery vyjel. Objevil se nedostatek v řazení směru jízdy. Jinak se to chová na stole a jinak venku v jízdě. Obluda je na pracovním stole a po velikonocích se do ní pustím. Teď si jdu užívat vnučky.
Včera jsem vyrobil výjezdy z dílny a dneska jsem zatím bez kamery vyjel. Objevil se nedostatek v řazení směru jízdy. Jinak se to chová na stole a jinak venku v jízdě. Obluda je na pracovním stole a po velikonocích se do ní pustím. Teď si jdu užívat vnučky.
j.p.m
Tak jsem odstrojil elektriku i hydrauliku a vyndal komplet - převodovka, motor,hydraulika - ven. Je to horší práce než na velkým autě.
Dále budu vycházet z rad Franty Lamky a zkušeností z jeho "malých" modelů.
Jako první jsem vysoustružil nový unašeč na odstředivou spojku, která i v malých otáčkách lehce otáčí hřídelí spojky a je třeba ji ve volnoběžných otáčkách zastavit. Takže musím vyrobit nějakou brzdu a spojit ji se servem plynu.
Dále se musí rozebrat převodovka a upravit ty půlměsíčky na unášecích kolech. To bude zábava, protože kola jsou kalená. Je potřeba tam vybrousit malý negativní úhel, aby se kola mohla po sobě klouuznout. Kola se zamknou takovou silou, že ani 30 kg servo s tím nehne. Takže když nastartuju a zařadím vpřed nebo vzad, obluda se rozjede, ale nejsem schopnej se vrátit do neutrálu. Zkoušel jsem i další pomocnou páku pro zvýšení síly, ale ani to nepomohlo.
Zatím mám tedy připravený motor a až odevzdáme vnučku rodičům, budu pokračovat.
Starý a nový unašeč spojky - strana paken Starý a nový unašeč spojky - strana plánované brzdy
Dále budu vycházet z rad Franty Lamky a zkušeností z jeho "malých" modelů.
Jako první jsem vysoustružil nový unašeč na odstředivou spojku, která i v malých otáčkách lehce otáčí hřídelí spojky a je třeba ji ve volnoběžných otáčkách zastavit. Takže musím vyrobit nějakou brzdu a spojit ji se servem plynu.
Dále se musí rozebrat převodovka a upravit ty půlměsíčky na unášecích kolech. To bude zábava, protože kola jsou kalená. Je potřeba tam vybrousit malý negativní úhel, aby se kola mohla po sobě klouuznout. Kola se zamknou takovou silou, že ani 30 kg servo s tím nehne. Takže když nastartuju a zařadím vpřed nebo vzad, obluda se rozjede, ale nejsem schopnej se vrátit do neutrálu. Zkoušel jsem i další pomocnou páku pro zvýšení síly, ale ani to nepomohlo.
Zatím mám tedy připravený motor a až odevzdáme vnučku rodičům, budu pokračovat.
Starý a nový unašeč spojky - strana paken Starý a nový unašeč spojky - strana plánované brzdy
j.p.m
Po sundání unašeče spojky se mě nějak nezdála pružina držící pakny k sobě, když jsem s nima pohnul, byla tam vůle v řádu milimetrů. Není se čemu divit, závity na pružině mezi sebou mají vůli v desetinách milimetrů
Po nastartování motoru se pakny hned roztáhly do unašeče a hřídel převodovky se hned roztočila. Zastavil jsem se v prodejně HECHT a poptával jsem novou pružinu. Bylo mi řečeno že jedině kompletní spojku, na objednání, ale že to nejspíš bude stejný šunt. Na cenu jsem se ani neptal. Kousek ode mě je prodejna zahradního nářadí a dva mladý kluci tam mají opravnu. Dostal jsem na ně doporučení a opravdu jsou ochotný. Ukázal jsem jim pružinu, vysvětlil co a jak a za čtvrt hodinky jsem měl novou. Jenom za stovku, no nekup to. Stačil jsem ji ještě nasadit a vyzkoušet a vypadá to že vše funguje. Naopak to vypadá že pro sepnutí spojky je potřeba trochu víc plynu. Ale to jsou jenom zkoušky na stole.
Bohužel se mi ale rozbila frézka a bez ní jsem jak bez rukou. Musel jsem rychle zjistit problém a řešit opravu. Nic hezkého mě nečekalo, bylo nutné dost velké rozebírání. Snažil jsem se sehnat nějaký servis, ale to je bez šance. Z dávných dob mám kontakty na dva opraváře. Jednomu je cca 80 a slušně mě odmítnul, druhý je mého věku, ale o berlích a prakticky nepohyblivý. Kamarád mě pomohl mašinu rozebrat a bohužel jsem zjistil že problém je větší. Opraváře se mi podařilo ukecat že udělám fotky a zajedu k němu. Nakonec z toho bylo docela zajímavé odpoledne, dostal jsem plno rad, ale ne všechny byly použitelné. Ještě kolega z CNC fora se snažil pomoct. Nebudu popisovat celou anabázi, ale nakonec ač nestrojař jsem mašinu opravil a kamarád mi zase pomohl se složením. Nervy byly na pochodu, máknul jsem si, ale taky jsem se něco naučil. Byla to taková menší generálka. Nyní už zase frézuju a dolaďuju seřízení.
Obluda zatím stojí, nahromadilo se plno práce i jiné povinnosti.
V mezičase jsem ještě zjistil prasklou pumpičku benzinu na karburátoru. Zase pomohli kluci z opravny.
Švára hodně nakupuje na TEMU, tak jsem ze zvědavosti taky nakouknul. A co jsem nenašel? Pružiny do spojky, dle popisu stejné s tou mojí. Cena? Krutých 18,- Kč/ks. No nekup si nějakou za tu cenu.
Obluda teď musí počkat, nejdřív všechno ostatní a ještě před prázdninama nás čeká dovolená. No a potom se snad zase trošku pohnu.
Bohužel se mi ale rozbila frézka a bez ní jsem jak bez rukou. Musel jsem rychle zjistit problém a řešit opravu. Nic hezkého mě nečekalo, bylo nutné dost velké rozebírání. Snažil jsem se sehnat nějaký servis, ale to je bez šance. Z dávných dob mám kontakty na dva opraváře. Jednomu je cca 80 a slušně mě odmítnul, druhý je mého věku, ale o berlích a prakticky nepohyblivý. Kamarád mě pomohl mašinu rozebrat a bohužel jsem zjistil že problém je větší. Opraváře se mi podařilo ukecat že udělám fotky a zajedu k němu. Nakonec z toho bylo docela zajímavé odpoledne, dostal jsem plno rad, ale ne všechny byly použitelné. Ještě kolega z CNC fora se snažil pomoct. Nebudu popisovat celou anabázi, ale nakonec ač nestrojař jsem mašinu opravil a kamarád mi zase pomohl se složením. Nervy byly na pochodu, máknul jsem si, ale taky jsem se něco naučil. Byla to taková menší generálka. Nyní už zase frézuju a dolaďuju seřízení.
Obluda zatím stojí, nahromadilo se plno práce i jiné povinnosti.
V mezičase jsem ještě zjistil prasklou pumpičku benzinu na karburátoru. Zase pomohli kluci z opravny.
Švára hodně nakupuje na TEMU, tak jsem ze zvědavosti taky nakouknul. A co jsem nenašel? Pružiny do spojky, dle popisu stejné s tou mojí. Cena? Krutých 18,- Kč/ks. No nekup si nějakou za tu cenu.
Obluda teď musí počkat, nejdřív všechno ostatní a ještě před prázdninama nás čeká dovolená. No a potom se snad zase trošku pohnu.
j.p.m
Nějak v mezičase jsem se pustil do výroby navijáku obludy na vozejk. Od Franty Lamky jsem dostal malý 12V motor s převodovkou. Materiálu je ve skládku spousta, musel jsem ale vyfrézovat převodový kola. Bohužel nemám modul 1,25 tak jsem dal 1,5. Kola jsou sice větší, ale to ničemu nevadí. Z čajny dorazil přepínač, koupil jsem dvojlinku a autozástrčku a zapojil elektriku.
K přichycení na vozejk počítám že do základny navijáku vyříznu dva závity, do čela vozejku dvě díry a chytím to šroubama. Prostě co nejjednodušeji.
j.p.m
Kolik to utáhne kilo ?
To jsem zatím neměl čas vyzkoušet,ale přijeď,posadím tě na obludu a vyzkoušíme to.
j.p.m
Tak bohužel zatím nemám nic nového, pořád se snažím nějak rozumně domluvit s tou odstředivou spojkou. S tou novou pružinou se to trochu zlepšilo, ale zase abych se rozjel je nutné dávat hodně plynu a zbytečně to řve. Rozhodl jsem se udělat nový hrnec pro převod od spojky na převodovku. Tentokrát ho dělám ocelový a vniřní průměr o celý jeden milimetr menší, abych mohl dolaďovat množství plynu. Snad se to povede, rád už bych normálně jezdil. Pomalu začínám mít myšlenky na to vyhodit spalovák a nasadit elektriku. To bych ale opravdu nerad.
j.p.m
To snad NE, to by byla věčná škoda! Zkoušel jsi tu pružinu obrousit, pak je měkčí...