Ruská vozítka

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
Odpovědět
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

to: Roman
V pohodě, jak jsem psal, já nic nevymýšlim, jen jsiém kreslil podle nějakých pravidel na obrázek auta. Jednoduše nic víc.

to: Střelec
Taky jsem o týhle koncepci přemýšlel a vůbec se mi to nezdá jako šťasný řešení.
Poloměr zatáčení parádní, ale když se to auto dostane na přejezd haldy a nadlehčí se mu zadní kola, přední jsou úplně ve vzduchu a visí to na prostředních, je to dost nestabilní. Pokud je to nakloněný malinko na bok,
tak se to zkroutí a když tam bude branka, přejede jí. Nene, podle mě tohleto pravý vořechový na RCTT není...
Zkoukni video:
http://www.youtube.com/watch?v=aYL9L9vXdRw

Možná by to eliminovalo větší propružení kol. Ale krabí chod na s touhle prostřední pevnou neřízenou nápravou opravdu nejde...takže jedině RCTT mezi sériovkama.
Jinak je to strašně zajímavá koncepce a pokud by někomu nešlo jen o výsledky ale i o machrovinu, tak tohle by mu obdiv zajistilo. Tehle novej Zil 4976 se vyrábí snad už i seriově...
Naposledy upravil(a) M.S dne 12 srp 2007 16:21, celkem upraveno 2 x.
Střelec

Příspěvek od Střelec »

:?: :?: V tom případě by mě zajímalo jak to pak bude vypadat u 8-kolky :?:
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

M.S píše: Jinak je to strašně zajímavá koncepce a pokud by někomu nešlo jen o výsledky ale i o machrovinu, tak tohle by mu obdiv zajistilo. Tehle novej Zil 4976 se vyrábí snad už i seriově...
Tuhle myšlenku bych chtěl podpořit. Není modelařina o tom, pobavit se a odreagovat se od běžných starostí? Někdy mám pocit, že při těch RCTT závodech jde skoro o život, když to někdo nestihne včas a dobře projet.
Takovýhle speciál ( pěkně udělaný) by opravdu poutal pozornost víc, než sériovka, která zvládá všechny branky bez problémů.
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Ale pokud se nemýlím, mělo by právě toto spadnout do kategorie sériovek :wink:
Jednak se to snad sériově vyrábí a jednak krabí chod na tom nejde. Tatra 813 6x6 je taky série a má 4 zatáčecí kola ze 6ti...

Přemýšlel jsem o tom už dávno a přemýšlím furt. Pro kategorii S4 jako dělaný :-) Pokud by se tato kategorie s P3kama časem rozjela, byly by to krásný souboje s 813 Kolosama :wink:
Jozef Dojčar
Expert fóra

M.S píše:Ale pokud se nemýlím, mělo by právě toto spadnout do kategorie sériovek :wink:
Jednak se to snad sériově vyrábí a jednak krabí chod na tom nejde. Tatra 813 6x6 je taky série a má 4 zatáčecí kola ze 6ti...

Přemýšlel jsem o tom už dávno a přemýšlím furt. Pro kategorii S4 jako dělaný :-) Pokud by se tato kategorie s P3kama časem rozjela, byly by to krásný souboje s 813 Kolosama :wink:
Ale já jsem to nemyslel jako sériově vyráběné auto, ale sériový model, který si může koupit každý, komu se nechce, nebo nemůže vyrobit vlastní. Takže by to bylo zajímavé právě tím, že si ho někdo musel pracně vytvořit a je jediný, kdo ho vlastní.
Chápu, že kategorie jsou důležité při posuzování jednotlivých výsledků, ale když chci postavit model auta, které se mi líbí, tak mě nějaká kategorie vůbec nezajímá. Prostě mám originál auta a měřítko modelu a stavím. Do té kategorie se tím pádem musím vejít aniž bych na to bral ohled. Nebo ne?
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Jozef Dojčar píše:Do té kategorie se tím pádem musím vejít aniž bych na to bral ohled. Nebo ne?
Myslíte kategorii "stavitelů" kteří staví pro radost nebo jednotlivé kategorie RCTT? Nějak jsem to nepochopil.

Samozřejmě, prioritní je dělat něco co mám rád. Já pokud jsem dělal Pragovku, jsem ale uvažoval i na druhou stranu, když to co mám rád uděláám v nějaké velikosti, zároveň můžu závodit. Zabiju tím prostě dvě mouhy jedou ranou. Pokud se týká modelů NEtrialových, tam samozřejmě nemá smysl ani moc přemýšlet nad měřítkem, dělám prostě jen to co chci, jak chci velký.
A nebo přemýšlíte jako "tvořitel pro ostatní", nikdy jsem nic pro někoho nedělal ani neprodal, takže si to asi ani neumím pořádně představit...
Jozef Dojčar
Expert fóra

Předpokládám, že RCTT jezdí modely v měřítku od 1 : 16 až po 1 : 7.
Takže když si vyberu měřítko v tomto rozsahu, do nějaké kategorie se musím vejít. Nejde vůbec o to, jestli dělám model pro někoho, nebo pro sebe.
U modelů stavební techniky, kterou dělám já, dodržuju jedno měřítko, aby jsme se na staveništi mohli navzájem doplňovat a nikdo nebyl samostatnou jednotkou jenom proto, že má model větší, nebo menší, než ostatní.
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Jo, to máte pravdu, to i kdyby normální člověk nechtěl tak se do nějaký kategorie vejde.
Jozef Dojčar píše:Předpokládám, že RCTT jezdí modely v měřítku od 1 : 16 až po 1 : 7.
Ale já jsem asi právě nenormální, mám totiž 1:6 :D
Když jsem Pragu počítal, zjistil jsem max. šířku trucku 420 mm pro kategorie P3/S4, tak jsem to vynásobil 6ti a vyšla mi zhruba klasická šířka 2500mm. Ale není to úplná výhoda, chování v terénu je sice díky velikosti neskutečný, ale branky 2cm vpravo, 2cm vlevo jsou na sypkém povrchu problém, navzdory nezávislému zatáčení a to je co říct. A jak by ten trial vypadal v podobě sériovky bez nezávislého zatáčení ... asi ne moc dobře. Zužím auto o 2 cm a mělo bý to být v pořádku.. a měřítku M=1:6 budu nadále věrný :wink: Co je větší to je lepší. Ve volném terénu si jízdu s 1:16 nedokážu představit, o volný terén a jízdu bez limitů mi jde nejvíc.
Zajímavý je, že dolní mez šířky a analogicky i měřítka stanovená není... Tak Aleš Papoušek staví 813ku právě 1:7. Nevíte o někom dalším?
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Baterfly »

Zajimalo by mě nejvhodnějsí nebo spíš nejrozšířenější měřítko pro makety aut abych si mohl zajezdit s ostatníma a model nevypadal divně.
Četl jsem si pravidla, jestli jsem to dobře pochopil tak auto který je ve skutecnosti širší jak 2,65 a delší jak 10 metru nemá na TT nárok. Nebo se může nejaky kategorie účastnit? Konkrátně šíře 3070mm a délka 11460mm.
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

A co to je, lokomotiva?? :D :D
Nebo MZKT? Nebo... vlastně na rusko docela malá šířka... Podle toho co jsem vyčet a pochopil z pravidel nemáš šanci. Nevím proč, škoda. Kdybys to udělal právě v tom 1:6, vynikla by ta velikost o to více. :wink:
No, kdyby v 1:14, zajezdit si na staveništi s panem Dojčarem, tak by to bylo taky stejně alarmující, ne?
Jozef Dojčar
Expert fóra

Samozřejmě, čím je model větší, tím líp venku vynikne. Ale s tímhle kolosem m 1 : 6 bych se do naší kuchyně určitě nevešel. Na to už je potřeba mít garáž. Modely téhle velikosti ještě staví pan Lampka z Adršpachu, ale je to jenom bojová technika.
Střelec

Příspěvek od Střelec »

:?: :?: Tak teď jste mě chlapy dostaly,jaké je teda optimální měřítko na RCTT ???
Jozef Dojčar
Expert fóra

Asi desetina :roll:
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Je to tak, asi nejrozšířenější je 1:10. I s nárokama na místo je asi nejlepší.
Já bydlím v domě 7+2 se zahradami 25x40 a 70x40 metrů. Mě M=1:6 problémy nedělá :wink:
Ale do paneláku větší než 1:10, to by bylo zlý. Zvlášť při více než 3 modelech...
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Tak tenhle je fakt dobrý Baterfly,to jsi našel pěkný. :D :wink:

Obrázek
Patys
Nováček na fóru

Příspěvek od Patys »

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Taky jsem trošku hledal... :wink:
Střelec

Re: Ruská vozítka

Příspěvek od Střelec »

:D Patys , pěkné ulovky,s tím se dá již něco dělat a hlevně jsou vidět detaily na vozidle.Pefektní. 8) :P :D
Baterfly
Klub RC Truck Trial Praha

Re:

Příspěvek od Baterfly »

M.S píše:A co to je, lokomotiva?? :D :D
Nebo MZKT? Nebo... vlastně na rusko docela malá šířka... Podle toho co jsem vyčet a pochopil z pravidel nemáš šanci. Nevím proč, škoda. Kdybys to udělal právě v tom 1:6, vynikla by ta velikost o to více. :wink:
No, kdyby v 1:14, zajezdit si na staveništi s panem Dojčarem, tak by to bylo taky stejně alarmující, ne?
Jen takovy maly drobeček http://forum.valka.cz/download.php/id/57062 MAZ-543

Ale ta lokomotiva by asi byla dost brutus. :D

Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) Baterfly dne 25 srp 2007 14:02, celkem upraveno 1 x.
https://www.zonerama.com/Baterfly
Jozef Dojčar
Expert fóra

Re: Ruská vozítka

Nádherná mašina. A tady je model.
Obrázek
Odpovědět