A 30E - VOLVO dumper

Odpovědět
j.p.m
Klub RC Truck Trial Praha

Re: A 30E - VOLVO dumper

Příspěvek od j.p.m »

No kdoví co v tom vězí, snad na něco přijdu. Musím objednat nový BEC.
j.p.m
Michal Boček
Junior člen fóra

Příspěvek od Michal Boček »

Se spalovákama sice nedělám, ale tipoval bych taky indukované proudy startéru a z toho rušení do příjmačové části a přetížení BECu. Kdysi sem měl podobný problém s elektronikou IR modulu na návěsu - zaseknula se a nereagovala na nic. Po delším bádání sme odhalili jako příčinu špatně odrušené elektromotrky pro zdvih nohou. Po pořádném odrušení šlape bez problémů.
... jak ochránit zařízení na výstupu pro případ odbouchnutí BECu ? Existuje nějaké tovární zařízení které by se dalo mezi BEC a ostatní elektroniku ? ...
Dal by se použít inverzně zapojený "odpojovač baterie" - to co normálně hlídá LiPolku proti podbití. Pokud bys nenašel nějaký který odpojuje podpětí, předpětí a ještě ti bude vyhovovat pro 6V, tak by se dal použít http://www.zajic.cz/odpojprog/odpojprog.htm (jde nastavit na libovolné napětí) a k němu seplé relé, které rozepně jen při přepětí. Trochu krkolomné, ale jiný konkrétní výrobek neznám - zkus pohledat než to začneš dělat.
bocektransport.cz
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Dneska jsem to probíral s kolegou, taky navrhuje indukované napěti i možnost rušení. Bohužel to nemám čím změřit, obyčejný multimetr mi špičky nechytí, nevím jak vysoké napětí by se mohlo indukovat. Samotný BEC je do 60ti voltů na vstupu. Jak velké špičky tam můžou být ?????
Návrhy - stíněný kabel napájení, LC filtr, samostatný obvod pro startování a ostatní elektroniku, tzn. dvě baterie, čemuž bych se potřeboval vyhnout.
Ten inverzní odpojovač napětí jsem úplně nepochopil. Ten proud si myslím je málo, při změně součástek by to asi potřebovalo i jiný mikroprocesor.
Zkusím sehnat kovovou punčošku a natáhnout ji na napájecí kabely a uzemnit, nějaké feritové kroužky tu mám, taky mohu přidat.
"ostatní" elektroniku taky upravuju, tak snad se někam dopracuju. Už bych tuto životní modelářskou epizodu rád uzavřel a věnoval se jiným, o něco menším projektům.
j.p.m
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Před 14 ti dny když jsem přišel z dílny, jsem si říkal že si dám tak deset pracovních dní a dám si pro letošek pohov.
Protože na obludě už zbývá jenom ten pověstný krůček, tak jsem ho chtěl udělat a prohlásit projekt VOLVO A30E ke konci roku za ukončený.
Další plán byl údržba strojů a úklid dílny pro další nutnou věc do dílny. Instalaci I čka a navijáku pro manipulaci s obludou.
Nebudu to protahovat, v pondělí jsem vstal s pořádnou rýmičkou, ve středu v noci zimnice, dvakrát jsem objímal mísu a nakonec mi lezla teplota nad 39°. Naštěstí pomohly ledové zábaly a čtvrtek dopoledne bylo docela v pohodě. Odpoledne se opakovalo objímání se s mísou a teplota šla nahoru. Když už byla teplota na 39,7° volala žena na záchranku. Při dalším zvýšení volat a pána si odvezeme! Což se mi jasně nechtělo, takže další ledové zábaly a paralen. Povedlo se to szazit pod 39°. Ráno telefonát obvoďačce,test a bylo jasno. Pozvala mě na další vyšetření a aby mě potěšila, tak že prý mám asi zápal plic. Následoval rtg. , a do nemocnice na infekční. Potvrzeno - covid se zápalem plic. Po dalších vyšetřeních mi pani doktorka řekla že mám hodnoty se kterejma mě ještě může pustit domů, ale při zhoršení okamžitě nástup na oddělení. Válčím doma a pomaloučku se lepším, tak snad na kontrole 27.12 budou už jenom lepší zprávy. V mém věku už není holt o co stát, opakovat bych to nechtěl. Tak snad se potom dám brzo dohromady.

Když už tu zase máme ty svátky, chtěl bych všem sledujícím toto téma popřát pěkné prožití svátků a do Nového roku hlavně to zdraví.

A proto že už nemůžu končím a zase někdy.
j.p.m
marek jk

Příspěvek od marek jk »

Tvl Honzo, nestraš s tímhle, koukej se dát pořádně dohromady a nikam nespěchej. Se zpožděním teda, ale oběma příjemný zbytek roku, no a to zdraví ať se rychle vrátí do normálu.
RCTT Fox-S3
RCTT Oshkosh- S1

http://mara126.rajce.idnes.cz/
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

No Marku s tím nic nenaděláš, to je hned ať jseš nebo nejseš očkovanej. Janou to víceméně jenom proběhlo a já si to užil se vším všudy. Ale jsem po kontrole, prý už to vypadá dobře, atb. dobrat a za týden na kontrolní rtg. Tak snad se z toho vyhrabu bez násleků. Jinak taky hodně zdraví.
j.p.m
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Tak se hlásím v novém roce. Všechno jsem snad úspěšně překonal, jsem v rekonvalescenci, prý to může trvat dva až tři měsíce než se zase budu cítit fit. Zatím jsem ještě poměrně unavenej, a při práci, což jsou zatím tak 2 - 4 hodiny denně se únava zvyšuje. Takže zatím pijánko.
Zatím jsem přetěsnil velké písty pro zvedání korby, měl jsem je rozhozené už před maroděním.
Momentálně jsem se pustil do výroby pojezdové dráhy pro elektronaviják. Ten jsem koupil u Hechta, byl v nabídce nejlevnější, s prodlouženou zárukou na 3 roky za necelé 2,2 tisíce.
20240125_153646.jpg

Budu muset opatrně šáhnout do elektriky, protože přívodní kabel je sotva 3/4 metru.
Jako nosník jsem koupil íčko 100 vku. Na jedné straně jsem využil stávající íčko sloužící jako překlad nad luxferama, na druhou stranu jsem svařil držák. Potil jsem se když jsem vrtal díry pro hmoždinky. V těch místech mi vede několik kabelů a hledač kabelů se choval všelijak. První díra byla bez problémů, poslechově jsem stále vrtal do zdi. Po asi 5 ti cm už jsem byl v klidu a jel jsem do hloubky 20 cm. Druhá díra začala slibně, ale asi po 2 cm mi začal vrták tancovat a dál ani ťuk. Po nasvícení baterkou se tam krásně lesknul nějaký kov.????? No kabel to nebyl, paměť si nevybavuje co jsem tam před 40 ti roky zazdil. Provrtal jsem to tedy normálním vrtákem a potom jsem normálně provrtal díru 20 cm. Proč tak hluboko? Vrtal jsem do tvárnice, tak jsem použil dlouhé 18 ti cm hmoždinky a šrouby. Mám rád jistotu.
Za vydatné pomoci manželky jsem íčko dal nahoru a už je bezpečně na svém místě.
20240125_153527.jpg
20240125_153533.jpg
20240125_153603.jpg
Na uchycení navijáku pracuju, zatím jsem stihl jenom pojezdová kolečka. Použil jsem silon s kuličkovým ložiskem.
20240125_153658.jpg
Teď upřednostním dokončení navijáku,protože otáčet model na stole ručně, podložený dřevěnou deskou, není nic moc. Je to pomalu 100 kg. Pod obludu musím svařit nějaký nosný rám na kterém se bude zvedat.
Po nějakém pokroku se zase ozvu.
j.p.m
Aleš Papoušek

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Honzo, ty kladky budeš muset předělat. I-čko má šikmé plochy pojezdové, tak tomu musíš přizpůsobit i kladky. Jednak se budou lépe odvalovat a současně se budou středit proti I-čku. A ještě je vhodné kladky osadit nákružkem pro opření o hranu I-čka.
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Čau Aleši, s obouma připomínkama počítám, tohle je zatím polotovar. Včera už jsem prostě neměl sílu pokračovat. Ale díky za přečtení a reakci.
Ten monolog je unavující, ale už to dotáhnu do konce. Snad už to nebude dlouho trvat.
j.p.m
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Tak včera a hlavně dneska jsem si pěkně máknul, vzhledem k tomu jak se cítím. Jindy by to byla práce sotva na jeden den. Nejdřív jsem upravil pojezdová kolečka. Ložiska jsem vyměnil za větší, stočil úhel a udělal nákružek.
20240127_135928.jpg
20240127_140005.jpg
Potom jsem se pustil do vlastního držáku, už delší dobu jsem přehazoval duralové L ko, přidal jsem kousek duralu pro zvětšení uložení osy a bylo vyřešeno.
20240127_140042.jpg
Ještě čtyři osy pro pojezdová kola a pak už jenom vlastní montáž.
20240127_151642.jpg
No a toto je celá sranda kvuli jedné obludě.
20240127_154858.jpg
Ještě pořeším tu přívodní elektriku, nejradši bych dal nový dlouhý kabel, ale vzhledem k záruce to udělám na prodlužku.
No a protože asi nebude jednoduché jezdit po íčku se zavěšenou obludou, už přemýšlím o elektro pohonu. V garáži se válí pěkná malá převodovka i s motůrkem na 220 V. Tak bude zase co vymýšlet.
j.p.m
Aleš Papoušek

V té kladce je jen jedno ložisko? Pokud ano, tak se PA zachvilku vydře od šroubů.
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Ano,zatím je tam jedno ložisko.Osa v kolečku je hladká,tak to PA je kluzné.Nepočítám že bych zvedal denně,tak to musí stačit.
j.p.m
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Zase jsem trochu pokročil, ale jde mi to jako psovi pastva. Pustil jsem se do zvedací plošiny.
V koutě dílny už roky stála pertinaxová deska, na délku akorát, na šířku upravená na cirkulárce s vidiovým kotoučem. Řez byl pěkně čistý.
20240203_110031.jpg
Pod přední a zadní nápravy jsem pro vyztužení použil pásovinu 5 x 50 mm na kterou jsem z boku přivařil úchyty. Pásovinu jsem přišrouboval na desku.
20240203_110103.jpg
Na zvedání jsem z jeklů 30 x 30 a 30 x 20 svařil "H" čko.
20240205_133147.jpg
Do podélných jeklů jsem vevařil vložky s M8 závitem . Z pásoviny jsem vyfrézoval oka pro kurtu, kterou jsem nakonec použil místo uvažovaného lanka. Druhou stranu zatím nemám promyšlenou.
20240205_130056.jpg
20240205_130129.jpg
Tu kurtu šila žena silnou nití, jehlu tahala kleštěma. Přes šev vytiskneme krytku.
Do konce týdne bych rád obludu zvednul.
j.p.m
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Tak jenom doplním pár obrázků. Ruční prošití kurty a krytky na 3D čku.
20240207_100822.jpg
Spony na kurtu.
20240207_100844.jpg
Na zemi už jsem sice byl, ale není to žádná sranda. V jedné ruce ovladač a druhou balancovat model, protože pořád je to zavěšené jako na kloubu a dělá si to co chce. Zatím mám hotové zarážky na přední kola, zadní mě ještě čekají. Na ty přední kola ještě udělám opásání kurtou. Chytím ji pod ty zarážky, model by neměl sjet dolu. Bohužel už se mu to jednou povedlo.
20240217_085142.jpg
20240217_085147.jpg
Takhle to vypadá na zemi.
20240209_114758.jpg
j.p.m
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

I když se do práce musím ještě trochu nutit, tak se snažím. Na tom post covidovém syndromu asi něco bude, pořád ještě nejsem ve své kůži. Vnučky měly prázdniny, tak byl odpočinkový týden na Šumavě. Teď už zase chodím do dílny. Zjistil jsem nějaký problém s hydraulikou při zatáčení. Na levou stranu jel čumák normálně, ale doprava se mu moc nechtělo. Všiml jsem si serva, že doleva najelo ale doprava najelo asi tak do středu dráhy a potom jakoby dřelo. Vyměnil jsem ho za jiné, ale situace se opakovala úplně stejně. Zvedání a spouštění korby fungovalo bez problémů. Chtěl jsem to vyřešit co nejrychleji, sesadil jsem proto jiný rozvaděč a na stole jsem jeho funkci vyzkoušel vzduchem, všechno fungovalo OK. Provedl jsem jejich výměnu a už je všechno v pořádku. Rozvaděč jsem zatím nerozebral, ale pravděpodobně tam bude nějaká špína, která to šoupátko na jednu stranu omezovala. Vyrobím filtřík a doplním ho na sací hadici. Mám tu nějaká jemná sítka z perlátorů na vodu. Na benzínovou hadičku jsem ho taky dělal. I když jsem nádrž na hydrauliku dost vyfoukával, nějaká špínka tam zůstat mohla.
No a protože jsem usoudil že nadále si budu s obludou už jenom hrát a sem tam doplním nějaké udělátko na vylepšení, prohlašuji projekt

A 30 E - VOLVO dumper

za ukončený.
Vzhledem k tomu že mě zase vzala záda, nafotil jsem zatím jednu stranu. Doplním ještě druhou a natočím nějaké video.
Zároveň slibuju že s dalšíma rozpracovanýma projektama už tady nebudu otravovat. Psaní monologů mě prostě nebaví.
20240227_150916.jpg
20240227_150928.jpg
20240227_150941.jpg
20240227_151001.jpg
20240227_151012.jpg
20240227_151047.jpg
j.p.m
Flare
Administrátor

Příspěvek od Flare »

... Honzo, absolutní dokonalost. Přivezeš na závody ukázat v provozu? :-)
/Flare

Klub RC Truck Trial Praha (http://www.rctrucktrial.cz)
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Ahoj Tome, díky za pochvalu. Přivezu rád, ale musím nějak vyřešit převážení. Nevím jestli to půjde do auta, ale asi budu muset spíš upravit vozejk. Problém je sehnat U profil. Sice se prodává, ale jenom celá délka 6 m a mě by stačilo 2 x 1,6 m. Zbytek nevyužiju, vyhozené peníze. Musím nějak ukecat šváru, jestli by mi to nemohl nechat ohnout na ohraňováku.
Mám v plánu to nafotit a natočit venku a poslat to přímo do Volva, jestli by se z nich nedaly vytáhnout nějaké podklady na nakladač nebo bagr.
j.p.m
Aleš Papoušek

Dokud nebude korba omlácená od kamení, projekt není dokončený.
Skvělá práce.
j.p.m

Příspěvek od j.p.m »

Díky Aleši, i za spolupráci.
j.p.m
Mila198
Junior člen fóra

Příspěvek od Mila198 »

j.p.m píše: 29 úno 2024 14:54 Ahoj Tome, díky za pochvalu. Přivezu rád, ale musím nějak vyřešit převážení. Nevím jestli to půjde do auta, ale asi budu muset spíš upravit vozejk. Problém je sehnat U profil. Sice se prodává, ale jenom celá délka 6 m a mě by stačilo 2 x 1,6 m. Zbytek nevyužiju, vyhozené peníze. Musím nějak ukecat šváru, jestli by mi to nemohl nechat ohnout na ohraňováku.
Mám v plánu to nafotit a natočit venku a poslat to přímo do Volva, jestli by se z nich nedaly vytáhnout nějaké podklady na nakladač nebo bagr.
Nechce se mi hledat zpětně, kolik to má celkovou váhu?...
Odpovědět