Extrakce sklíčidla
Extrakce sklíčidla
Ahoj, všiml jsem si, že řada z Vás, používá pro pohon planetu z aku vrtačky. Já sem na Aukru koupil za 30kč funkční akuvrtačku Einhell (celkem dobrou, překvapivě) - kovové převody. Problém je u sklíčidla, žádnej šroubek, uvnitř žádnej imbus, žádnej kónus nic ... nevíte jak by to šlo sundat? Rozebral sem i převodovku, ale nic, zevnitř to taky nejde.
Re: Extrakce sklíčidla
A není na závit?
-
Robert Seltz
- Senior člen fóra
U tý mojí se mi to jednou podařilo "záhadně" sundat. A zjistil jsem, že sklíčidlo má vevnitř závit a výstup z převodovky taky takže to mám našroubovaný. Celý to bylo jištěný šroubkem uvnitř sklíčidla. Těd to za boha nemůžu sundat. Snad to někdo pochopil
MAN SX2000 8x8 (Připraven na letní sezónu 2085)
Ne, zkoušel sem všechno. Doleva, doprava, nahoru, dolů, točit, kroutit, mlátit, zahřát ... nic .. :?petr s píše:A není na závit?
Nebylo by lepší to říznout flexou? Když bych třeba fiknul tu horní půlku, šlo by to pak něják sofistikovaně rozebrat?
V tom sklíčidle právě nic neni no..Robert Seltz píše:U tý mojí se mi to jednou podařilo "záhadně" sundat. A zjistil jsem, že sklíčidlo má vevnitř závit a výstup z převodovky taky takže to mám našroubovaný. Celý to bylo jištěný šroubkem uvnitř sklíčidla. Těd to za boha nemůžu sundat. Snad to někdo pochopil
jeden kamarád říká si Repkin to řešil nedávno a rozebral to, napíši mu ať to tu hodí jak semu to povedlo.
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
ahoj kluci, to víte že se povedlo v pátek vám to napíšu, protože ted nemám moc času za chvíli mi jede vlak
:mrgreen:
No, mě se to taky povedlo. Hledal sem a na stránkách výrobce a našel, že by to mělo bejt na klíč - hvězda/kříž/imbus, ale u starších typů nerozebiratlné. Takže sem to ufik a je to...
A mimochodem, krouťák máte nastavenej jak? Na nejvyšší?
A mimochodem, krouťák máte nastavenej jak? Na nejvyšší?
Ahoj hoši, tak jak jsem sliboval,
1) vevnitř sklíčidla jsem měl šroub, takže jsem do sklíčidla upnul křážový šroubovák a pak otočil dokud se nepovolil šroub, povolil jsem šroubovák ze sklíčidla a vyndal šroub
2) rozebral jsem a vyčistil převody a při tom mi zbyla na stejné osičce se sklíčidlem část (1) dle obrázku, vzal jsem kus dřevěného hranolku o velikosti aby se mi vešly tyto tři části vyvrtat do hranolku a zároveň abych nepoškodil skříň převodovky která je z umělé hmoty, pak jsem do hranolku vyvrtal díry podle těch vyčnívajících částí na kterých jsou ozubená kolečka
3)sklíčidlo jsem z boku upnul za spodní část do svěráku a na tři vyčnívající části nasadil hranolek a proti směru hodinových ručiček jsem levotočivý závit povolil a sklíčidlo sundal
(podotýkám že než jsem si uvěromil správný pracovní postup jež jsem právě popsal, tak jsem sklíčidlo zničil, což mi však nijak nevadilo)
hlavně dávejte pozor, poněvač veškerá kolečka která se mi z převodovky vysypala vím kam dát, jen mám asi 8 kuliček (jako se dávaj do ložiska) a vůbec nevím jak mají být :D
1) vevnitř sklíčidla jsem měl šroub, takže jsem do sklíčidla upnul křážový šroubovák a pak otočil dokud se nepovolil šroub, povolil jsem šroubovák ze sklíčidla a vyndal šroub
2) rozebral jsem a vyčistil převody a při tom mi zbyla na stejné osičce se sklíčidlem část (1) dle obrázku, vzal jsem kus dřevěného hranolku o velikosti aby se mi vešly tyto tři části vyvrtat do hranolku a zároveň abych nepoškodil skříň převodovky která je z umělé hmoty, pak jsem do hranolku vyvrtal díry podle těch vyčnívajících částí na kterých jsou ozubená kolečka
3)sklíčidlo jsem z boku upnul za spodní část do svěráku a na tři vyčnívající části nasadil hranolek a proti směru hodinových ručiček jsem levotočivý závit povolil a sklíčidlo sundal
(podotýkám že než jsem si uvěromil správný pracovní postup jež jsem právě popsal, tak jsem sklíčidlo zničil, což mi však nijak nevadilo)
hlavně dávejte pozor, poněvač veškerá kolečka která se mi z převodovky vysypala vím kam dát, jen mám asi 8 kuliček (jako se dávaj do ložiska) a vůbec nevím jak mají být :D
No, bez těch kuliček ti to nepojede .. vyndej veškerý převody a dole uvidíš dírky na ty kuličky. Jsou tam kvůli tomu, že vytváří tlak (od 1 do X, podle nastavení) na ten ozubenej tunel a tim něják určujou krotící moment.. Každopádně, bez nich to nejde.repkin píše:Ahoj hoši, tak jak jsem sliboval,
no koukal jsem na to, kuličky byly někde pod částí (1) viz obrázek v příloze v mém předešlém příspěvku, je tam asice asi 8 děr, ale do těch zapadají drážky na kroužku (3) a ještě k tomu ty díry jsou průchozí ... jinak samozřejmě vím, že mi to bez nich nepujde ... tak mi nějak došlo že to přepínání není na rychlost, ale na sílu že jo? pak se tam někde přepínal L/P chod vrtačky, šlo by to využít i na dopředu/dozadu nebo se to musí řešit klasicky na přepolovaní motoru?
-o00o-----//{ ´°`(_)´°` }\\-----o00o-
-o00o-----//{ ´°`(_)´°` }\\-----o00o-
To se stejně řeší elektricky a ne mechanicky. Tem přepínač přepóluje zdroj.repkin píše:no koukal jsem na to, kuličky byly někde pod částí (1) viz obrázek v příloze v mém předešlém příspěvku, je tam asice asi 8 děr, ale do těch zapadají drážky na kroužku (3) a ještě k tomu ty díry jsou průchozí ... jinak samozřejmě vím, že mi to bez nich nepujde ... tak mi nějak došlo že to přepínání není na rychlost, ale na sílu že jo? pak se tam někde přepínal L/P chod vrtačky, šlo by to využít i na dopředu/dozadu nebo se to musí řešit klasicky na přepolovaní motoru?
ok, nešlo by nějak vyfotit nebo alespoň nakreslit případně naznačit kde by se měly nacházet ty "ložiskové" kuličky? převodovku dám dohromady ale v prostřední části se to bez kuliček netočí
Když vyndáš to ozubené pouzdro, tak pod ním.repkin píše:ok, nešlo by nějak vyfotit nebo alespoň nakreslit případně naznačit kde by se měly nacházet ty "ložiskové" kuličky? převodovku dám dohromady ale v prostřední části se to bez kuliček netočí
dávám ho pod ozobené kolo na obr (1) součástka č.3) na fotce č.(3) je vidět to ozubené kolo pod kterým nejspíš mohly bejt, ale v tom případě buďto byly jinak rozmístěné a nebo mi 4 kuličky schází z druhé strany by je držely dva plíšky a pružina přepínače utahovacího momentu .... ten sem v podstatě zatim taky nevykoumal, jak pracuje, reskektive co se tim otáčí ...