Rozšíření závodů o teamy

Do tohoto fóra prosím pište příspěvky a dotazy na témata, která nejdou zařadit nikam jinam :-)
Odpovědět
Salvatore
Junior člen fóra

Rozšíření závodů o teamy

Příspěvek od Salvatore »

Vypracoval jsem takový jednoduchý návrh jak oživit trialové závody. Je to prvotní nástřel, koncept se celkem komukoliv s kým jsem se o tom bavil líbil - především pak expediční závod.

V soutěži je možné uspořádat soutěž teamů bodovanou samostatně.
V každém teamu musí být minimálně dva modely, maximálně šest. Zastoupeny musí být dvě rozličné kategorie - respektive jeden model z kategorie "P" a jeden "S"
Ve standardním závodě se výsledky teamu počítají tak, že se body za umístění závodníků sečtou a vydělí počtem všech členů teamu.

Teamy se navíc pak účatní "Expedičního závodu" který není určen pro jednotlivé jezdce a bodují se pouze celé teamy.

Pravidla expedičního závodu:

1. Závod je umožněn pouze teamům. V teamu musí být minimálně dva, maximálně tři jezdci. Složení teamu musí zahrnovat vozidlo z kategorie "P" i "S"

2. Expedice je trasa stanovená z místa "A" do místa "B", nebo z místa "A" přes stanovené branky zpět. Čas strávený na dráze je rozhodující pro umístění.

3. Na dráze jsou branky v číselném pořadí. Modře značené branky musí zdolat všechny modely expedice, červeně značené pouze kterýkoliv jeden účastník. Branky tvoří dostatečně silné tyče a dotyk nemá na výsledky vliv.

4. Během expedice je povoleno používat pomůcky jako přejezdová plata, lana atd. Není však možné aby jakoukoliv pomůcku přenášel jezdec. Všechny věci si model musí vést sám.

5. V případě uvíznutí nebo zvržení modelu není povoleno model vyprostit silou jezdce. Je však povoleno připojit model jiného člena expedice a model vrátit na kola, nebo uvolnit - pouze však silou druhého modelu (modelů) jediný kontakt člověka je možný v rámci připojení lan. Stejně tak při použití přejezdových plat. Není např. možné model nadzvednout a po položení plat zase vrátit.

6. Bodové hodnocení získává každý team, který dokončí expedici alespoň v 2/3 složení oproti startu.

7. Opravy, výměnny dílů ani akumulátorů na trase expedice nejsou povoleny.

Co si myslíte? Bavili jsme se o tom s Flarem a budeme rádi za každý nový postřeh...
Mirek Valášek
rcauta.net
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Re: Rozšíření závodů o teamy

Příspěvek od Aleš Papoušek »

To už není RC truck trial, ale úplně něco jiného. V rámci závodů RCTT se taktak stíhají odjet 3 sekce ve dvou kolech. Hrát si s vyprošťováním vozidel by bylo časově náročné nebo aby záleželo na čase je taky posun od trialu.
Neberte to jako negativní postoj k něčemu jinému, ale takové závody už nejsou RCTT. Kdo chce ať to jezdí, ale zvlášť od RCTT.
Nevím proč kombinovat P a S. Proč by nemohl být tým jenom S. S-kařů je mnohem víc než P-čkařů.
Aleš
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
rik
Senior člen fóra

Příspěvek od rik »

to by mohla bejt docela sranda asi spíš na odreagování ale i tak třeba udělat samostatnej závod mě se to netýká mám zatím jedno auto ale asi i divácky oblíbené závody jako rally dakar
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

na závody nejezdím mám to zruky, ale v této soutěži bych asi uživil tu hydraulickou ruku, kterou "chci mít na modelu" pokud to nezbabram :D
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

O soutěži týmů jsem už přemýšlel dlouho, ale nepodařilo se mi najít nějaký kompromis. V terénu P-čka vždy vyhrajou, v závodě na čas vždy prohrajou, nemají převodovku. Aby mezi sebou závodily měřítka, je už utopie. Když se z každého měřítka a kategorie vybere jedno auto, tak díky času to bude na samostané závody. Další problém ve společném závodě je spotřeba. U Snailera měním baterie po dvou sekcích a v S1 baterie vydrží možná celý den. Dál je třeba počítat s tím, že juniorům dělají tátové navigátora takže společně jezdit nebudou. Další problém jsou branky, když se nebude počítat dotek, tak se závod změní ve sprint ( s nějakým počtem poražených branek).
O závodu týmů uvažuju ve spojení s paralelním závodem. Mám vyhlédnutý krásný široký
kopec u Všenor. Vždy bych ale na první místo dával čistotu jízdy ne čas. Pro diváky je paralelní závod každopádně zajímavější. Každou variantu závodu to chce s dobrovolníka přímo vyzkoušet a počkat co s toho vyleze.
Letos na podzim jsem se byl podívat na závody v Tug Towingu v Bráníku. Pro nezasvěcené trial na vodě. Jezdili nějaký závod dvojic bez rozdílu měřítka a byla to celkem zajímavá fraška.
Dalo mi to dobrou představu o tom, co nemá cenu dělat (ztráta času). Na druhou stranu, kdo nic nedělá, sice nic nezkazí, ale taky nic nevytvoří. A do dubna je strašně dlouhá doba.
JW.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
Salvatore
Junior člen fóra

Příspěvek od Salvatore »

Asi jsem svůj návrh špatně formuloval, respektive jsem tomu vdechl moc velký nádech řekněme oficiality. Bylo to myšleno jako zpestření něčím novým a pochopitelně by se muselo všechno vyzkoušet a doladit.

Vysvětlím některé své navrhované detaily:
Proč musí být v teamu "P" i "S"??? Jak píše Jirka jede "P" výrazně pomaleji. Tím se eliminuje zběsilý závod s časem. Čímž se dostáváme k dalšímu bodu - branky. Řekněme že by se nejednalo o branky jak je známe z RCTT ale pořádné festovní brány, které by jen tak něco nerozhodilo. Také to není o tom, že branka je v tom nejblbějším místě (chápete jak to myslím) ale o tom, že je potřeba k ní dojet - přičemž pochopitelně si každý může jet kudy chce! Jestli to objedu delší a pohodlnější cestou, nebo to vezmu přes brod v prudkém potoku (příklad) je věc každého teamu.

Právě si myslím, že by u toho mohla být i docela sranda. Obzvláště pak například takový večerní závod by jistě byl ještě zajímavější. Co mne teď docela popíchlo je to přirovnání k Tug Towingu. Dostat něco někam by taky nebyla špatná varianta. Asi špatně a pro mnohé nepochopitelně si pořád myslím, že RC auta by pořád měla být o zábavě a ježdění klidně pro radost. A obzvláště tahle kategorie...

A ještě k tomu Tug Towingu - trochu tuhle sféru taky sleduju a vím, že se o tom mluvilo, že se jelo jen na jeden vlek - správně by totiž remorkéry do určité délky měli mít jeden a druhý (vetší) ty které délku přesahují. Je ovšem patrné, že se loďaři perou s účastí. Proto to zjednodušení. Kupříkladu v Bráníku bojoval i jeden parník. Mezi elektrami stavěnými na TT asi měl stejně šancí jako Tamiya TT-01 mezi "eSky"
Promiňte ten off topic...
Mirek Valášek
rcauta.net
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

Taková malá cross country tu chybí, to je pravda. Možná by bylo dobré upustit od všech P i S a udělat něco jako Transylvania trophy. Ať jede kdo chce s čím chce, rychlejší bude vždy určitým způsobem handicapován v terénu. Aby se to všechno zprůměrovalo, by záleželo jen na organizátorovi RZ. A noční zkoušky, jo to by bylo super. Dokonce i Jeepy by tam mohly klidně jezdit.
Jediným problémem by byl v tomto případě úvahy měřítko...
rik
Senior člen fóra

Příspěvek od rik »

já jsem pro systém z bodu A do bodu B jakoukoli cestou možná něco jako checkpointy :wink: byla by to sranda i ta noční jízda konečně by se naplno zužitkovalo osvětlení vozidel :mrgreen: :wink:
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

Dnes sem jel kolem vyhlédnutého terénu ve Všenorech a zjistil jsem, že tam je funkční pouliční osvětlení. Další plusový bod do vysněného zimního terénu.
Ještě k noční soutěži. Světla na autě hezky vypadají, ale moc ti nepomůžou, když si vypíchneš oko o větev, kterou ve výšce už neuvidíš.
Samozřejmě souhlasím, že ježdění je hlavně o zábavě. Pravdou je, že postupem času a hlavně zvětšujícím se počtem aut tato krásná atmosféra vezme za své. Když jsem tady před cca 30-lety začínal snowboard, byla to zábava. Jak se ale začalo závodit o peníze a o nominace na závody ve světě, byla ta pohodová doba rázem pryč.

Každopádně RCTT-Tug Towing se určitě chytne. Když se udělají přívěsy úměrné autům, případně s možností vozit nějaké závaží, půjde o zajímavou disciplínu.
JW
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

Dnes po dohodě s Honzou (JPM) začíná stavba prvního přívěsu pro RCTT-TT nebo jak tomu budeme říkat.Bude se jednat o vzorek na zkoušku. Nápravy budou pevné, řiditelné, zadní s možností zablokování pohybu. To pro případnou disciplínu RCTT-Pulling nebo jak se říká tahání nákladu. Ty český názvy musíme vymyslet. Pro zasvěcené velikost bude asi jako celý snailer nebo ložná plocha pro osmikolu. Jako náklad se počítá s betonovýma cihlama, nebo Flare má vyhlídnutý 5-lirový soudek. Já jsem uvažoval i o jednom servu na brzdu jedné nápravy. Flare je proti, ať si šofér užije, aspoň bude větší sranda. Fakt je, že snailer to na svahu asi ustojí. A ostatní se vyzkouší (myslím brzdy u regulátorů).
JW
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

Minule jsem zapoměl na jednu moooc důležitou věc. Tažné zařízení. Na auta co JPM montuje to nebude problém. Pro ostatní bude připraven plán. Každý, kdo bude chtít na závodech využívat erární přívěs, bude muset své auto přispůsobit. Přesná informace bude až po testovacích jízdách.
JW
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
Aleš Papoušek

Nějaké zkušenosti s taháním mám a není to sranda. Mám vlak v desetině a taham to za T813 nebo T815 (obodje mají 9 kg). I přes svoji váhu mají problém s ubržděním vleku s naloženým dalším modelem. Když jsem to zkoušel za T137, která má jenom 6,5 kg, tak vlek tlačil na auto takovým způsobem, že to nešlo řídit. Takže s 5-ti kg soudkem opatrně a hodně zatížit tažné vozidlo.
Aleš
Flare
Administrátor

Příspěvek od Flare »

Aleši, jelikož to koumáme tak právě soudek je tam proto, aby šlo kompenzovat váhové rozdíly modelů, tj. dát více nebo méně vody a tím držet shodný poměr váhy modelu a přívěsu. Bude to znamenat asi vážení při technické přejímce a hlavně odladit ten poměr.
/Flare

Klub RC Truck Trial Praha (http://www.rctrucktrial.cz)
Aleš Papoušek

Stejně bych doporučoval bržděný příves. Aby se nedošlo k tomu, že přívěs musí být prázdný, pak by to nemělo to správné kouzlo. A jak by byl kompenzován rozdíl pro čtyř a více kolky.
Aleš
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

Já osobně jsem pro ty cihly. Cihla mý tu výhodu, že těžiště bude pořád na stejným místě. U toho soudku, v případě, že bude nalit třeba na polovinu to bude šplouchat a těžiště měnit. Na druhou stranu je ale pravda , že na stejné trati budou mít všichni stejné podmínky. Brzdu přívesu bude dělat druhý člen týmu. Myslím tím zapojen vzadu na tažné tyči. Omezeně by mohl manévrovat zadní nápravou přívěsu. Kompezaci x-kolek jsme zatím neřešily. Nejdřív musí být funkční přívěs.
JW
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
Flare
Administrátor

Příspěvek od Flare »

Myslím, že výzva dovézt náklad je základem týmové práce. Tj. kompenzace vícekolových aut není potřeba, protože jsou zase výrazně větší a hůř se bude manevrovat. Sice mají výhodu v tažné síle i v brzdění, ale zase větší váhu a tudíž i více vody v soudku a hlavně tím i více riziko pohybu vody přepážky neplánuju :-)

Pro menší modely je nutné spolupracovat, umím si představit, že druhé auto zezadu má řetěz nebo lano a funguje jako brzda celé soupravy, případně více aut. Nicméně uvedené bude pro modely řady S2/P1, případně S3/P2, u nejmenšího měřítka si stejný přívěs neumím moc představit.
/Flare

Klub RC Truck Trial Praha (http://www.rctrucktrial.cz)
JirkaW
Expert fóra

Příspěvek od JirkaW »

Dnes jsem zkoumal fotky aut a zjistil jsem zajímavou věc. Salvatore už má u auta řiditelnou zadní nápravu. Ale mám dotaz, půjde k tomu autu namontovat tažné (tlačné) zařízení?
JW
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
Salvatore
Junior člen fóra

Příspěvek od Salvatore »

Hezky jste to rozjeli pánové :-) díky!
Řiditelnou nápravu na AX-10 už mám a tažné/tlačné není problém. Udělám něco sundavací zas tam dací.
Mirek Valášek
rcauta.net
Michael Hille
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od Michael Hille »

když jsme u toho tažného,nemá z vás někdo fotku nebo nákres tažnýho na liazku????nebo musim okupovat nějaký stroj.
Odpovědět