V motorku na stěrače ze Š120 myslím nejsou žádné šnekové převody. Šnekové převody jsou v motorku na stěrače ze Š100 a Š1000. :wink:M.S píše: Samotné šnekové převodovky pro pohon stěračů ze Š120 taky nemusí být špatný řešení pohonu modelu na total HOBBY úrovni.
motorek ze steracu
Aj ked som si povedal, že už nebudem odpovedať tak ti musím oponovať. Píšeš, že si z Detvy. Jedným z centier automodelárstva na Slovensku je Banská Bystrica. Je tam silná skupina automomodelárov elektičkárov 1:10 a 1:18 on road aj off road a 1:8 off road. Stačí navštíviť modelárstvo u Vydru a dostaneš fundované rady a najmä kontakty na klub mladých automodelárov ktorý v BB pod vedením pána Ivana Kalčevského veľmi dobre funguje.ondro píše:...na slovensku je RC modelarstvo prakticky mrtve, takze nemam ani s kym sutazit..chcem len pekny model, s ktorym si mozem pre zabavu zajazdit....
Igor
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
Čerpám z:
"Osobně bych použil mot stěračů ze Š 105-120 má nižší otáčky než z ventilátoru,velký krouťák.Zkusili jste někdy pohnout se stěrači,když je odpojené táhlo k motorku? Já ano.Jen se musí odříznout šnekový převod z čela motorku a odsoustružit šneka z hřídele rotoru.
Odběr naprázdno cca 0,8A,zablokovaný motor cca15A
A hlavně je za facku.
Ahoj Aleš"
viz: http://www.mo-na-ko.net/php/portal/viewtopic.php?id=634
PS:ostatně zkoušel jsi u Š120 hnout stěrači při vypnutém motoru stěračů ?? :? :)
"Osobně bych použil mot stěračů ze Š 105-120 má nižší otáčky než z ventilátoru,velký krouťák.Zkusili jste někdy pohnout se stěrači,když je odpojené táhlo k motorku? Já ano.Jen se musí odříznout šnekový převod z čela motorku a odsoustružit šneka z hřídele rotoru.
A hlavně je za facku.
Ahoj Aleš"
PS:ostatně zkoušel jsi u Š120 hnout stěrači při vypnutém motoru stěračů ?? :? :)
ano, ja to poznam, a chystam sa tam...ale myslim to tak, ze v SR sa neorganizuju take preteky a zavody ako u vas....co ja viem, tak len dakedy urobia daek preteky pred predajnou na parkovisku
ale niesom si isty ...a oni sa venuju vacsinou buggy a cestnym autam.....tak neviem...kazdopadne som im aj pisal, no neozyvaju sa.....tak uvidime...a rcrogi uz sa nehnevaj, a kludne mozes pisat....sry
mimochodom, ak by ste vedeli kontakt na tohto pana okrem e-mailu, budem vdacny....
mimochodom, ak by ste vedeli kontakt na tohto pana okrem e-mailu, budem vdacny....
SRY ja myslem použití pouze převodů, ne celého motorkuM.S píše:Čerpám z:
A hlavně je za facku.
Ahoj Aleš"
Jednalo se o článek lodních modelářů na stavbu lidodema podobnému tvému. Odsoustružením a odřezáním chtěl asi dokázat, že tam ten šnek bude...
Jinak naprostý souhlas s ostatními, prastarý motor ze Schade "na výdrž" není schopen konkurovat ani jedním parametrem modelářským motorům. Co se týká převodů z pohonné jednotky stěračů (ať už jsou ve skutečnosti jakékoliv), ty si o pokus o použití přímo říkají...
Jinak naprostý souhlas s ostatními, prastarý motor ze Schade "na výdrž" není schopen konkurovat ani jedním parametrem modelářským motorům. Co se týká převodů z pohonné jednotky stěračů (ať už jsou ve skutečnosti jakékoliv), ty si o pokus o použití přímo říkají...
-
Střelec
-
Střelec
-
Střelec
nie ale mozem dakedy spravit....ale je to skor plechova ohava nez model...povodne ho urobili nato, aby don isla hydraulika a motory....potom sa ho zhostilo centrum volneho casu a natrelo ho dakou bludnou farbou, miesto hydr. valcov dali dake cudne trubky.....bol to pekny model, ktory totalne zohavili....nafotim a ukazem...ale je to ozaj obrovske...ale nechcite to vidiet, ani sa to nepodoba teraz.. 
:) No vidíte jak to najednou jde :wink: Koukám , že nakonec se nám společně podaří něco sešroubovat dohromady. Trošku jsem nad tím vším dneska přemýšlel a mám za to , že pokud se Ondro spokojí se silničním modelem jak vlastně psal už na začátku , tak by se dalo zkušebně něco dát dohromady i za 5 peněz
S převodkou stěračů v modelu jsem měl už něco do činění , tak bych taky přispěl se svou troškou do mlýnice
Tak tedy pár mých postřehů do začátku a od zítra se do toho můžeme pomalu pustit :)
Převod ze stěračů je silný a kvalitní , nevýhodou je jeho velikost :( Kolo má poměrně velký průměr , takže musíme uvažovat o modelu minimálně 1:10 a větším. Pro maximální zjednodušení a minimalizaci pracnosti bych navrhoval ponechat převod i s původní skříní - je sice velká , ale nevypadá špatně . Pokud se umístí do modelu kde bude zakrytá korbou nebo nástavbou pak to nebude vadit. Horší už by to bylo při použití na tahači
musel by se oželet maketový vzhled zadní nápravy . Měl jsem to takhle zpočátku na modelu Kačeny , převodka byla zakrytá nástavbou a nevypadalo to nejhůř. Pak jsem udělal úpravy , ale o tom až později až nás původní model omrzí a budem vylepšovat :wink:
Skříň převodu jde udělat buď jednoduše ze stávající - osa kol prochází na jedné staně původní přírubou a na druhé staně provrtaným nálitkem ve víčku (ale bez ložiska) nebo složitěj ze dvou rozpůlených a následně sešroubovaných skříní čímž získáme dvě příruby (tak jsem to měl původně já)
Jenom než začnete tak pár rad na co si dát pozor při ničení
Osa vlisovaná v kole má tuším průměr 8mm a kolo je na ni nalisováno přes tisícihran. Problém je , že je samozřejmě krátká , takže se musí slisovat a udělat nová . Jelikož nalisování kola nebude pevnostně stačit a červík nelze použít vzhledem k absenci příruby na kole , musíte sehnat někoho kdo vám osu narádluje.
Přírubu těla motorku po rozebrání stačí oříznou po bocích a nahoře pilkou na železo a následně zapilovat , ale pozor :o kruhový nálitek osazení hřídele musí zůstat neporušený bude ještě užitečný,řezat musíte těsně vedle. jdu spát a vzpomínat
co ještě poradit. Tschus :wink:
Převod ze stěračů je silný a kvalitní , nevýhodou je jeho velikost :( Kolo má poměrně velký průměr , takže musíme uvažovat o modelu minimálně 1:10 a větším. Pro maximální zjednodušení a minimalizaci pracnosti bych navrhoval ponechat převod i s původní skříní - je sice velká , ale nevypadá špatně . Pokud se umístí do modelu kde bude zakrytá korbou nebo nástavbou pak to nebude vadit. Horší už by to bylo při použití na tahači
Skříň převodu jde udělat buď jednoduše ze stávající - osa kol prochází na jedné staně původní přírubou a na druhé staně provrtaným nálitkem ve víčku (ale bez ložiska) nebo složitěj ze dvou rozpůlených a následně sešroubovaných skříní čímž získáme dvě příruby (tak jsem to měl původně já)
Jenom než začnete tak pár rad na co si dát pozor při ničení
Osa vlisovaná v kole má tuším průměr 8mm a kolo je na ni nalisováno přes tisícihran. Problém je , že je samozřejmě krátká , takže se musí slisovat a udělat nová . Jelikož nalisování kola nebude pevnostně stačit a červík nelze použít vzhledem k absenci příruby na kole , musíte sehnat někoho kdo vám osu narádluje.
Přírubu těla motorku po rozebrání stačí oříznou po bocích a nahoře pilkou na železo a následně zapilovat , ale pozor :o kruhový nálitek osazení hřídele musí zůstat neporušený bude ještě užitečný,řezat musíte těsně vedle. jdu spát a vzpomínat
Je to tedy šnek. převod nebo ne? A konkrétně u jaký škodovky?
Dále je nutno se zamyslet, zda-li je normální strkat šnekový převod do silničního auta (popř. dakarky). Pokud to pojede 3km/h, nebude to mít efekt dakaráka, pokud to pojede 10km/h a ubere, zablokujou se kola (pokud je tam šnek).
Já být ondrem, udělám Lízu po vzoru HonzyP, jeho trialová variace je úžasná a ukázal že šneky na trial fungují. Pokud to bude vizuálně hodně do 100.55, nevadí...
Ale nepřijde mi vhodný dělat šnekovou dakarku. Jo když chce někdo dakar, chce to aspoň pár tisíc rezervu...
Dále je nutno se zamyslet, zda-li je normální strkat šnekový převod do silničního auta (popř. dakarky). Pokud to pojede 3km/h, nebude to mít efekt dakaráka, pokud to pojede 10km/h a ubere, zablokujou se kola (pokud je tam šnek).
Já být ondrem, udělám Lízu po vzoru HonzyP, jeho trialová variace je úžasná a ukázal že šneky na trial fungují. Pokud to bude vizuálně hodně do 100.55, nevadí...
Ale nepřijde mi vhodný dělat šnekovou dakarku. Jo když chce někdo dakar, chce to aspoň pár tisíc rezervu...
No my se tady bavíme o šneku :wink: aspoň teda myslím
Je to šneková převodka stěračů ze škodovek od řady 1000 MB , 100 , 105 ,120, 130 u starších Škodovek 1000 a 100 je větší motorek , ale to nás nezajímá , nám jde o převod a to je bronzové kolo + ocelový šnek .
Tak nějak nechápu proč pořád zmiňujeme teréňáky- dakarku , vím že Ondro ji sice zmínil , ale pak slevil na silničák. Pokud se budem bavit o trialu či dakaru , tak předpokládáme náhon na 4 kola , pořádný serva a s tím má STUDIE za pět peněz
nepočítá.
Ještě co se týká blokování šnekového pojezdu při odstavení plynu já to už kdysi vyřešil :wink: dokonce jsou dva způsoby- jednodušší a složitější (vyžaduje 2 stupňovou převodovku) ale je efektnější :wink:
Tak nějak nechápu proč pořád zmiňujeme teréňáky- dakarku , vím že Ondro ji sice zmínil , ale pak slevil na silničák. Pokud se budem bavit o trialu či dakaru , tak předpokládáme náhon na 4 kola , pořádný serva a s tím má STUDIE za pět peněz
Ještě co se týká blokování šnekového pojezdu při odstavení plynu já to už kdysi vyřešil :wink: dokonce jsou dva způsoby- jednodušší a složitější (vyžaduje 2 stupňovou převodovku) ale je efektnější :wink:
no tak pani, som rad ze vas tp zaujalo....dnes idu prebiehat testy toho 2,5V motora z AKU...uvidim, aku to ma silu.paci sa mi hlavne preto, lebo je maly, a krasne by sa mi vosiel do ramu.potom by sa SKUSILA vystruhat nejaka naprava, podobna tej uzasnej, co ma pan honza.no a este nejake tie prevody, a kardan, a pohon by mohol byt asi vyrieseny.aj ked samozrejme ja som to veeelmi zjednodusil, a ono ani tie kardany nestoja asi tych 5 korun :wink: .....ale ak sa motor neosvedci, tak skusime dat k nemu nie original prevody, ale tie z motora zo stieracov..mam doma dva, jeden je cs. vyroby, ale neviem z akej skody je...asi by som musel urobit fotky.ak vravite, ze nemam robit dakar :( , tak asi ten trial by neprichadzal do uvahy kvoli nahonu 4x4...úz som pisal ze by som skusil spravit LIAZ 110.557, komu to nic nevravi, je to zavodny tahac, ktory ucinkoval na svetovych grand prix v roku 1988.ale ak tam bude ta prevodovka zo stieracov, tak mame asi problem, v podobe tej velkosti.skusim zajst do nejakeho modelarstva, kde sa specializuju na RC modely, a spytat sa ze co a ako.....aby som vas uviedol do miery, co vsetko mam.takze mam ten motor+planetova prevodovka a mam aj ocelovy ram, zo stvorcoveho profilu 15x15 mm.kabina by nebol ziadny problem...som papierovy modelar, takze asi by bola papierova, ale z viac vrstiev vykresu, nalakovana nitrolakom, a nastriekana..rozdiel oproti laminatke by ste nespoznali...tak to je vsetko...a mam este asi dve loziska do zadnej napravy, a dva motory zo stieracov..mam este jeden, ale ten je zo zastavy 1100..taksy mrnavy, ale mozno by stacil...
Rad ohledně RC maket jsem nikde v RC obchodě nedohledal. MAximálně jsou tam profíci na RC auta, ale na RC makety ne. Toto je jen moje zkušenost.
POkud LIAZ 100.557, píšeš závodní tahač, čili zadkolka. Maketově by měla podle M=1:10 jezdit 16km/h. Pořád nechápu jak chceš dát dozadu tu převodovku na stěrače. Velikost bych viděl až jako poslední problém. Naopak prioritní bych řešil blokování kol z rychlosti "aspoň trochu maketově podobné". Co 2 volnoběžky?!? Nebo setrvák před šnekem?
Prostě když ubereš plyn byť jen z 10km/h s klasickým šnekem, kola se zablokují. Pokud chceš dělat 100.557 s rychlostí 5km/h a méně, mě osobně by to moc smysl nedávalo...
POkud LIAZ 100.557, píšeš závodní tahač, čili zadkolka. Maketově by měla podle M=1:10 jezdit 16km/h. Pořád nechápu jak chceš dát dozadu tu převodovku na stěrače. Velikost bych viděl až jako poslední problém. Naopak prioritní bych řešil blokování kol z rychlosti "aspoň trochu maketově podobné". Co 2 volnoběžky?!? Nebo setrvák před šnekem?
Prostě když ubereš plyn byť jen z 10km/h s klasickým šnekem, kola se zablokují. Pokud chceš dělat 100.557 s rychlostí 5km/h a méně, mě osobně by to moc smysl nedávalo...
Sakra chlape
ty máš ale rozptyl :) od zavodního tahače až po dakar , ne li trial :? Já myslel , že si se upsal a že si chtěl stavět 110.571 silniční tahač návěsů. Tak do Race trucku šnekovej převod teda rozhodně vhodnej nebude. Dakar bych ještě risknul , ale do takovýho okruhovýho švihadla to rozhodně dobrá volba není. To by sis určitě nezadriftoval
Pokud se ale rozhodneš pro ten race truck , tak budeš muset uvažovat o diferenciálu, jinak ti to nebude točit :? (bude silně nedotáčivej)
Kolik bude vážit ten ocelovej rám, už jsi to počítal ??
Kolik bude vážit ten ocelovej rám, už jsi to počítal ??
no nevazil som to, ale viac ako 1kg to asi nema...nato ze je to ocelove, to vela nevazi...samozrejme, chapem, ze snek blokuje kolesa..ak sa nemylim, tak niektori to vyuzivaju aj ako brzdu pri pomalych modeloch, lebo podla toho co viem, snekom sa neda otacat, len snek moze otacat....a vlastne, nebolo by lepsie urobit potom zadnu napravu jednoducho bez sneku, ale klasicky dve ozubene kolesa ?ale sice ozaj...ten model by nezatacal....to je problem....ale dali ste mi takeho chrobaka do hlavy...taky cestny tahac by bol krasny....a mohol by byt aj sucast sutazneho vybavenia, kedze na faraon rally v 1988 posobili v affrike aj cestne tahace..to by bola nadhera..tak vravite ze by to bolo najlepsie??a este ohladom tot ramu....rozmyslal som aj o AL rame...ale to bude musiet ist pozret do baumaxu AL profily...inde ich nezozeniem....