motorek ze steracu

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
Odpovědět
Robert Seltz
Senior člen fóra

Příspěvek od Robert Seltz »

Jeden 2,4V sem měl v ruce a normálně sem ho i rukou zastavil...Tak nevím asi měl už starý baterky :)
MAN SX2000 8x8 (Připraven na letní sezónu 2085)
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

asi ano..lebo ja som teraz moj poprehanal, a potom som uz ho aj ja v ruke zastavil..chcem sa spytat:ako dlho vydrzia ist vase modely na jedno nabitie?
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Najprv skús odpovedať ty na pomerne jednoduchú otázku. Akým napätím chceš napájať ten tvoj motorček? Preštudoval si si aj niečo teorie o pohonoch? Aký článok zostaviš a z čoho aby dával dostatočný prúd? Aký regulátor použiješ ked prevažná väčšina reglerov spoľahlivo pracuje až okolo 4,8 až 5V? Tak začni z odpovedami a uvidíš, že si kúpil nezmysel, teda ak si to náhodou nekupoval len pre prevodovku. :wink:
Igor
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
Robert Seltz
Senior člen fóra

Příspěvek od Robert Seltz »

No souhlasím s rcrogi.Ten motorek budeš regulovat bud zapnuto - vypnuto a nebo by šel dál na mech. regulátor změnit odpor a spočítat výkonově aby to vydržel i trvalou jízdu třeba na jedničku,ale to je celkem na pytel celkem dost.

Jinak jízdní doba můj aku-šroubovák napájenej na poloviční napětí pakem o kapacitě 3,3Ah a doba hodně velká něco kolem 40minut.Beterka pro servo 1,7Ah + moje světla něco kolem třech jízd
MAN SX2000 8x8 (Připraven na letní sezónu 2085)
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

no on ten motor ma svoj clanok...a asi nebudem chciet mat regulator..asi len zapnute-vypnute..........
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Ondik, podľa toho čo si napísal za blud vidieť že nemáš skúsenosti. Fakt by som ti doporučoval najprv trochu naštudovať teoriu a potom začať nakupovať a stavať. Takto to bude fest drahé "autohračka". Trocha teorie o modelárskych motoroch, ich napájaní a regulácii najdeš tu

:http://www.masters.cz/

Dalším zdrojom informácií je forum : http://www.rcauta.net/

Taktiež doporučujem dôkladne si prečítať celé toto forum a aj články o stavbe modelov. Fakt to bez teoretických vedomostí nejde :!: :!: :!: Ked sa chceš len hrať tak si kúp nejakú hračku od Nicca alebo niečo z marketov. Tam sa dá kúpiť hračka na diaľkové ovládanie asi tak do 3 000 Sk.

Aj vlákno o Liazke ktoré si založil svedči o neznalosti. Stavba modelu auta podľa vlastnej predlohy je velmi náročná. Vyžaduje kopec vedomosti o skutočnom aute, dlhodobé zbieranie podkladov či už fotiek alebo perokresieb, dielenských príručiek ku skutočnému autu atd, atd,.... Potom nasleduje fáza kreslenia a konštrukcie. Na takéto autá neeexistujú žiadne plánky ako napríklad na lietadlá ktoré si stiahneš z webu. Všetko je vlastná konštrukcia . Málokto z kolegov robí podrobné konštrukčné, dielenské prípadne výrobné výkresy. Nuž a úplne nakoniec musíš mať veľmi slušne vybavenú dieľnu, porípade mať prístup k sústruhu, frézke, atd,...

Myslím si, že pre teba bude fakt najlepšie kúpiť nejakú stavebnicu od Tamyia napríklad SuperClodBuster alebo niečo podobné. Na tom sa naučíš ako veci fungujú a ako je auto konštruované. Potom môžeš začať prestavovať Cloda alebo začať stavť vlastnú konštrukciu. Takto ako si začal sú to fakt len vyhodené peniaze a čas , nakoniec ťa to znechutí a na autá zanevrieš. To by bola škoda, ved autíčka sú také fajn :lol:
Igor
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

no tak takyto ludia mi chut k modelom veru nepridavaju... :evil: ...zato ze nemam tolko penazi ako ty, tak si mam ist kupit do marketu hracku?chcel by som vidiet teba, ked si mal 14 a chcel si si spravit model, ci si si mohol dovolit dat 20 000 do modelu...a kto povedal ze chcem spravit presnu kopiu skutocneho auta?a ako vies ze nemam podlkady na tieto auta?perokresby, prirucky, foto....a dielenske vybavenie....dokazal by som si dat vyrobit niekore veci..ale urcite sa nenecham takto odbit.....velmi si cenim rady NIEKTORYCH ludi, ktori mi ozaj velmi pomohli pri mojich otazkach..napriklad pan robert....ale su tu aj ludai, ktory mi iba nieco vycitaju, a vravia ze nic neviem..dal si mi take odkazy, kde je pisane ako funguje el. motor....myslis ze to neviem???nic nove tam nebolo......fakt ma mrzi, ze ked sa nieco opytam, tak od niekoho sa mi dostavi cenna odpoved, a od niekoho len pindy....vsak kazdy raz zacinal.....mozno pri papierakoch by som ta strcil do vrecka, a to vobec nieje lahsia modelarska oblast...a ked sa ma niekto nieco opyta, tak mu pekne odpoviem......
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Tak počúvaj, veľmi pekne som ti odpovedal a snažil sa ti objasniť o čom je stavba modelov. Zbytočne sa nepaprč a neurážaj!!! Nielen seba ale aj mňa. Snaha bez znalostí nepomôže. Tie odkazy čo som ti dal sú základom pre každého kto nie je elektrikár ale myslí to z el. autami vážne. Vieš, rady nie sú len o pritakávaní ale aj o vypočutí si negatívnych stránok oblasti ktorej sa chcem venovať. Peniaze čo vynakladáš na nákup zbytočností sú tvoje tak si rob podľa svojeho rozumu. Takže to uzatváram a končím.
Igor
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Ondro fakticky by si měl brzdit. :? Pravda je , že si pár kopanců udělal to si přiznej. Vždyť stačilo důkladně projít forum a příspěvky a nevyhodil bys peníze kterých máš málo za 2,5V šroubovák. Projdi si témata motory , akumulátory,regulátory a tam získáš spoustu informací jaký je nutný minimální standart pro větší RC modely jako jsou trialáky :wink: Vím , že RCROGI je trošku drsnější :lol: už tady pár lidí sjel, ale nesmíš se hned urazit totiž když je něco psáno , často to vyzní daleko hůř než je ve skutečnosti myšleno. Příště až budeš mít vyhlídnutou konkrétní věc tak si opiš parametry a než ji koupíš tak sem hoď dotaz na forum a uvidíš , že ti spousta lidí poradí.
:o "Říkal jsem , nepouštějte se sami do žádných složitých improvizací . To je pak nahovno taková práce" :lol: (Cimrmani)
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

jj..ja vas plne chapem, a ospravedlnujem sa....len ma ten pristup zaskocil...aj forum mam prestudovane...a ja som ten skrutkovac nekupil..dal mi ho kamos...nechcel som novy kupovat, lebo som nevedel, ze co poviete.....ale zaskocilo ma ja to, ze povedal ze som napisal nezmysel..ale vobec neviem aky.... :roll: :roll: :roll: ....ci to ze nebudem mat regulator alebo co..proste sa v tom az tak nevyznam...ale fakt neviem, ako mam mat model, ked nechem obycajne auto, ale chcem si spravit liaz..fakt sorry, ja to plne chapem co vravite
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Ondro měl by jsi fakt brzdit. Pouštíš se na horkou půdu ,tihle chlapy jsou odbornící ve věci znalý,a mají hodně za sebou. A snaží se ti pomoci radou,neřekneš konkrétně požadavek a v některých otázkách sám tápeš. Zjisti si konkrétní věc a hledej na foru ale i jinde a ptej se , je jasné ,že modeláři mladého věku na to nemají peníze. Vždyť stačilo důkladně projít forum, příspěvky,návrhy a náměty. Nevyhodil bys peníze,které stejně budeš potřebovat.Jsou tu odkazy - motory,převodovky,akumulátory,regulátory,karoserie a další věci,získáš dost informací z kterých získáš potřebné informace na stavbu a můžeš se vyvarovat chyb a věcí co jiní již zjistily a obměnily ,odstranily popřípadě udělaly jinak..Nemá cenu se hned čílit, když žádáš pomoc a odpověď není dle tvého gusta néééé :?:
Jozef Dojčar
Expert fóra

Příspěvek od Jozef Dojčar »

Přikláním se k předešlým příspěvkům. Já sám jsem s RC modelařinou začal až po třicítce. Ve tvých letech jsem si upravoval kupované hračky, které jsem dřív dostal od rodičů nebo kamarádů. Prostě to, co bylo k mání. Pokud nemáš bohaté rodiče, kteří tě zasponzorují, nebo sám ještě nevyděláváš, nečekej, že budeš mít všechno hned. A víc než rady po internetu pomůže zkušený modelář po ruce. Najdi si nějaký klub nebo jednotlivce u vás v kraji.
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Jozef Dojčar píše: .... pomůže zkušený modelář po ruce. Najdi si nějaký klub nebo jednotlivce u vás v kraji.
Také dobrá a velmi užitečná rada.
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

aha takze koncim s takymi modelmi asi..bohatych rodicov nemam a na slovensku neviem o niekom kto by sa tomu venoval.....
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Neházej Ondro flintu do pole,každý nějak začínal. :wink: :wink:
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

no tak Ok....radsej daka otazka konecne k teme.....dal by sa pripojit napriklad motor eco speed 600 k tej planetovej prevodovke z toho skrutkovaca?
M.S
Senior člen fóra

Příspěvek od M.S »

2,5V bych jako úplně mrtvý řešení neviděl. Pokud nepůjde o RCTT ani o model dakarky, ale o model pro naprosto HOBBY ježdění, a bude to mít vychytaný mouchy, proč ne?
Když snížíš výstupní napětí z reg., můžeš použít 2,5V motor. Samozřejmě k tomu minimálně potřebuješ znalost Ohmova zákonu!!!
Samotné šnekové převodovky pro pohon stěračů ze Š120 taky nemusí být špatný řešení pohonu modelu na total HOBBY úrovni. Pak musíš taky prostudovat elektromotory včetně jejich charakteristik a podle toho koupit akku, regulátor atd. A to se ti snaží všichni sdělit. Bez pochopení komponentů a souvislostí mezi komponenty to NEJDE.

Výsledek ale nemůže být na nic jinýho než trial, nebo spíš "trial"...

Nechci se nikoho zastávat, jen mi přijde, že je špatný odsoudit nekonvenční přístup. Už tu byl SKÁLOPRAS s pro trial neuvěřitelně zajímavým pohonem a když je to provedeno solidně, všechna úcta!
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

tak taketo povzbudenie som potreboval....je samozrejme, ze model bude len hobby...na slovensku je RC modelarstvo prakticky mrtve, takze nemam ani s kym sutazit..chcem len pekny model, s ktorym si mozem pre zabavu zajazdit....
Střelec

Příspěvek od Střelec »

ondro píše:......chcem len pekny model, s ktorym si mozem pre zabavu zajazdit....
To je slovo do pranice , každá snaha se cení a vytrvalost obzvlášť, i hobby model může jezdit dobře a nemusí stát spoustu peněz. Ani profesionální jezdec nezačíná na profesionálním stroji a u závodního týmu, ale začíná postupně na co mu schopnosti, čas, peníze a další okolnosti dovolý( i když jsou také občas vyjímky ). :) :)
ondro
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od ondro »

no tak hura do tej "pranice"! :wink: ...idem nabit na plno ten motor, a uvidim aku z neho dosatnem ozajstnu silu...
Odpovědět