Děkuju vám za odpovědi.
Ještě mam dotaz na regulátor, který bude pohánět auto dopředu dozadu a zatáčeta byl komponentní s odkazem na světla od Hanyse a jestli bude i s tímto vysílačem a přijímačem komponentní http://www.s-hobby.cz/rctruck/stranky/_ ... eflex-.htm (soupravu - vysílač s přijímačem ještě nemám zakoupený).
V elektronice nemám žádné zkušenosti, proto se možná bude zdát, že mam blbé otázky , ale raději se zeptám odborníklů než, abych koupil něco a bylo to špatně.
Servo na řízení koupím určitě silnější.
Tohle rádio jsou vyhozené peníze... Jednak je to ta nejlevnější čína, která nic neumí, žádné programování, mixy, nic. NAvíc se za podobné peníze dá koupit 9 kanálů místo 6 :wink:
Takhle, jak je, ho máš přimo k použití, máš k němu 8 kanálový přijímač a nic tě nebrzdí, když budeš chtít zkusit i lítání, tak taky můžeš, nastavíš si tam téměř cokoliv... :)
Případně vzít bez modulu a dokoupit Fr-Sky modul, nebo i některý jiný... Já osobně používám Hitec Optic 6 s modulem Fr-Sky (T9X jsem bohužel objevil až po tom, co jsem optica koupil a prošvihl 14 dnů na vrácení bez udání důvodu...). :(
Vím, že to asi vyzní blbě, ale přečetl jsem si odkaz od tebe a v popisku píší, že je to na letadla. Jestli, když to budu používat na auta nebudu s tím je rušit? V tomhle jsem úplný laik
S letadlami mě to neláká radši po cestě
Teď už musím zareagovat trochu šířeji na Dungu. První část Tvé soukromé zprávy je obvyklé kecání. Té druhé, co píšeš o Orlíku nerozumím. Ale to bude tím, že píšeš pomaleji než myslíš. Nicméně reagovat budu na tvůj popis a obrázek.
Na úvod ještě musím napsat, že já jsem se s elektrotechnikou a elektronikou začínal seznamovat v době, kdy o číńanech jsme věděli, že honěj vrabce, jejich no-name výrobky jsme neznali a nezatěžovaly nám život. Už v prenatálním elektronickém světě se výrobky označovaly barvou. Barva je totiž na celém světě stejná. A dnes i číňan když musí tak barvy dodržuje.A tak tebou zobrazený modrý kondenzátor něco znamená. Pro náš případ kondenzátory rozdělíme na odrušovací a filtrační. A filtrační na tuhý a tekutý. Filtrační kondenzátor má vždy určenou polaritu a vždy určeno napětí. Polarita je vždy označená znakem nebo různou délkou připojovacích drátků. Nedodržení těchto parametrů má za následek vždy výbuch kondenzátoru. Čím větší kondenzátor tím větší rána a případná škoda. Tekuté kondenzátory ale mají jiný tvar než ukazuje obrázek. Tvůj obrázek může zobrazovat tuhý filtrační kondenzátor. Odpovídá mu i modrá barva. Každopádně, kdyby si vyfotil kondenzátor z druhé strany, muselo by na něm být označení, barevné nebo číslicové, opět odpovídající polarity, kapacity a napětí. Na obrázku ale může být i varistor, jeho účelem je chránit před přepětím. Ten taký bývá modrý, ale vždy je označený.
Uvedný motor má kondenzátory v sobě. Přesně jak píše J.P.M. Jsou to kondenzátory odrušovací Mají jiný tvar a jinou barvu. Je jedno jak je připojíš. Napětí většinou 100Vstřídavých i stejnosměrných. A protože jsou slídové, tak jsou dost placaté. Proto v motoru nezabírají moc místa. Zapojují se co nejblíže ke zdroji rušení. Protože nemáš potuchy z čeho je motor složený (zde popisujem konkrétní motor) a co se v motoru při rozběhu, chodu a brždění děje, tak ti to není divný. A protože Ti selhal i zdravý selský rozum tak ti ani nenapadne, že nacpat tři tvoje kondezátory do uvedeného motoru je blbost.
Když někomu radíš něco o baterce taky by si k tomu měl něco napsat o nabíječce. Na gelovku Jirkovi postačí obyčejná odporová a budík. Na lipolku určitě ne. Když se vydáváš za experta, tak by sis měl z Jirkova popisu odvodit váhu modelu. A tomu odpovídající potřebnou sílu serva na zatáčení. Z toho zase můžeš odvodit jaký bec bude nebo nebude nutný. Mimochodem v Užovce mám 17-tikilové, jedno žere 4300mA a jsou situace kdy v terénu nezatočí na místě. A takhle to jde jedno za druhým. Tohle jsou věci, který teoretik prostě netuší.
No a pro Jirku Z a další jedno ponaučení. Na netu jsou prostě taky anonymní borci. Jsou silní jak lano od lanovky, chytří jak ajpad, ale ducha mdlého.
JW
S2 MARO59-LOOPS Model - Kraz
P MARO59 - Unimog
S3 MARO59-LOOPS Model - ZIL 157
S4 MARO59-LOOPS Model - Fiat 690
S2 MARO59 - Bremach -
Jirko Zimo, sice píšou, že je pro letadla, ale "pro letadla" (tedy palcovky a pultovky) používá většina automodelářů (teď se nebavím o autech osobních a pseudoosobních jako jsou třeba buggy, kde převažují pistolové soupravy, ale o náklaďácích a stavební technice, jako jsou např. tahače od Tamiye). Rozdíl mezi tím je ten, že plynový knipl nemá nulu uprostřed (i když...), ale dole a to, že to má spoustu dostupných mixů a nastavení, která se v některých typech letadel hodí, ale u aut je nepotřebuješ... Nezlob se, ale on ti se vším pomůže JirkaW, je to světák a super člověk, tak bych si zbytečně plácal játra. Já tady do doby, dokud tu bude on, končím! Tak snad někdy ahoj.
Tak prosímtě zase zapomeň na Dungovu odpověď. Pravda je zase někde jinde. Jestli páčky nebo volant záleží jen na tom, co ti sedne do ruky. Mě osobně volant nesedl. Tak páčkuju. Vysílač mám pověšený na krku a vůbec nemám čas na něj koukat. Většina lidí také páčkuje proto, že tyto soupravy vždycky měly možnost postupného rozšiřování vysílače podle potřeby. A pak je to také dáno historicky. Ti odrostlejší na páčkách začínaly v dobách, kdy volanty prostě nebyly.
Rozdělení na vysílače základní a počítačové je v komfortu seřizování modelu. U té základní musíš mechanicky nastavit neutrál a velikostí ovládacích pák nastavuješ výchylky. Na zbytek ti musí stačit trimy. U počítačové si můžeš nastavovat co chceš elektronicky. To znamená většinou rychleji a pohodlněji. Teda když si zapamatuješ značky z displeye. Jinak páčkovka má neutrál na nule vždy. Dunga asi nezná typy regulátoru. Podle typu použití jsou regulátory dnes nejvíce používané 100% dopředu nula 100% dozadu, Ale seženeš třeba i se zpátečkou jen 20%. Ty se používaly dřív (a letecké zpátečku nemají vůbec). Takže auto prostě couvá pomalejc. Ale můžeš to využít i obráceně. U třínápravy mám zpátečku rychlejší. Takže tam, kde nemůžu popředu, třeba mokrá tráva, nebo ve sněhu, tam to vykroužím pozadu. Osobně mě připadá jednoduší strčit do branky neřízenou nápravu a potom mám možnost v brance kormidlovat. No a jako bonus při jízdě pozadu má auto menší poloměr zatáčky. A to o dost. U plynu ještě využívám nelineární průběh dráhy. Konkrétně kolem neutrálu je zrychlení menší než když je knipl u konce dráhy. Toto se využívá k tomu aby model v terénu byl pokud možno pořád v pohybu. Při rozjezdu totiž nemáš model pod kontrolou a může někam podklouznout. Jestli budeš jezdit jen po koberci tak na těch pár posledních vět zapomeň. Jinak aby to nebylo tak jednoduchý, tak dnes si už můžeš naprogramovat přímo běh a rychlost chodu serva. A to samý platí i u regulátoru. U něj jsem ještě zapoměl na brzdu. Tu ale díky šnekovým převodům nepoužívám.
Sám si musíš v hlavě srovnat, co ty a modely. Jestli jde jen chvilkové vzplanutí, kup si jen základní systém. Jestli máš pocit, že si se do modelů zažral, tak stejně postupně dojdeš k lepší soupravě.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
A ještě doplním Hanyše. Na serva řízení má Užovka samostatný pětičlánek podle uvedeného obrázka. Jsou to AA-čka tužky, tuším 2700 a vydrží celý víkend.
JW
P MARO59 - Unimog
S2 MARO59 - Bremach -
Zdravím, určitě všem děkuji za odpovědi. Na chvilkové zplanutí to není, moc mě to baví, ale otázka je to peněz :-(. Rád bych nezůstal jen u jednoho modelu, dělám ještě na klasických modelel za vytrínu, ale jen pro sebe nebo pro kamarády z SDH (Sbor dobovolných hasičů).
až na ty obří panty, které působí dost rušivě je to krásná stavba
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli mi někdo poradí, jak mám zprovoznit čerpadlo na vodu? Čerpadlo mám 12V a nevím jak ho mám propojit s přijímačem, aby mi z přijímače odešel signál k čerpadlu. Napadlo mě přes spínací relé, ale bohužel tak to nejde (nesepne mi relé) a pak jedině ještě přes spínač, ale nevím jaký spínač bych měl koupit.