Praga V3S - valník 1:10

Představení vašich modelů, fotografie ze stavby a ježdění.
Odpovědět
Hepcziiik
Expert fóra

Re: Praga V3S - valník 1:10

Příspěvek od Hepcziiik »

Není mnoho času a tak chvílemi pokus o nějaké ty titěrnosti - panty na kryt motoru.
Přílohy
DSC_0276.JPG
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Pěkná práce,ale mě to tak malé zas nepřipadá.
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Jistě, velikost je relativní. Délka celého pantu je centimetr, ve skutečnosti 10cm +-nějaký milimetr, takže velikostně to odpovídá předloze. Jen ta přední část je v reálu trošku prohnutá, to ale v takové velikosti neumím udělat i když... teď mě napadl postup, který jsem kdesi viděl, tak ho zkusím a uvidíme :-)
"Výkonnost vozidla není závislá jen na počtu koní, nýbrž na stupni porozumění mezi člověkem a vozidlem" (dílenská příručka Praga V3S)
"Jedete-li s větrem v zádech, naučte se využívat jeho sílu" (příručka k obsluze Trabant 601)
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Centimetr??To jsem měl za to,že to je tak kolem 2,5-3 cm.Je vidět,že i lidské oko není dokonalé.Ajajaj. :mrgreen:
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Střelec: stavim model, ne zahradní traktor :-DDD
Střelec

Příspěvek od Střelec »

:mrgreen: :mrgreen: To,ale jak jsem psal ta fotka zkresluje.Promiň.
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Jasný :-D dal jsem to do detailu a není tam moc jiných věcí k porovnání, tak je to pochopitelné :-)
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Protože původní zkušební přezka na zavírání krytu motoru byla dost hrůza, pokusil jsem se ji přepracovat. Výsledek je myslím o něco solidnější.
Přílohy
DSC_0278.JPG
Střelec

Příspěvek od Střelec »

-surprised Tak to je opravdu malinká součástka.
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Tak jsem si zkusil "střihnout" blatníček. Není samozřejmě hotový, ale tvar už má a po pokusné kompletaci už mi to začíná připomínat můj vysněný model...
Přílohy
DSC_0295.JPG
DSC_0294.JPG
Střelec

Příspěvek od Střelec »

-surprised Hezká práce,klobouk dolu.
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Blatníček je jako nový... tak už jen dodělat ten pravý :-)
Přílohy
DSC_0299.JPG
Střelec

Příspěvek od Střelec »

To mi řekni jak to děláš?? To tvarovaná PSH deska a na ní nalepené pásky prolisu a světlo???
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Jsem od přírody vcelku nešikovný, takže žádné složitosti :-) vršek blatníku (na kterém jsou pak přilepené ty 3 prolisy) je 2mm PSH, k němu je z boku přilepený lem blatníku take z 2mm PSH. k tomu lemu jsou následně přilepené destičky do konečného tvaru rozevřeného U. Místa ohybu jsou vyztužena ještě slabým pružkem PSH, aby se tam při broušení neudělala díra. Následně vybroušeno pod vodou ze všech stran do správného zakulacení jak to má být. Ten bobek vepředu není světlo, ale takový podstaveček pro blinkr (viz obrázek skutečnosti) Blinkr jsem sehnal úpně dokonalý -doma jsem měl propisku kde ten mačkací camprdlík má přesné rozměry i tvar, jaký potřebuji. Takže jen udělat formičku a odlít z čiré licí hmoty (asi zkusím Clearfix, nechce se mi kupovat kilo čehosi na dva blinkry :-) ) Teď už jen přemýšlím, jestli blatníky taky zaformovat, když už mám kabinu, aby byl předek komplet na odlévání
Přílohy
DSC_0196.JPG
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Nebude odlévaní celé kabiny dost složité na vyjmutí z formy?? A ještě dotázek,čím lepíš ty desky PSH?? Díky Honza
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Jak je videt na starsich prispevcich, kam jsem daval fotky dnes jiz skoro hotove kabiny, neni odliti zas tak slozite, i kdyz jsem si to puvodne take myslel. kryt motoru je zvlast, blatniky by byly samozrejme taky. Vse formuji z prosteho duvodu - kdyz se mi projekt podari dokoncit, nechci zustat jen u valnikove V3Sky.
PSH lepim PSH rozpustenym v perchlorethylenu. je to vyzkousene, levne, vyzkousene a kdykoliv po ruce, protoze odrezky na rozpusteni se mi porad nejake vali na stole :-)
Střelec

Příspěvek od Střelec »

Ten perchlorethylen se dá volně koupit??? Zde u nás ho nikde nemají. Viděl jsem V3S i s jeřábem.
Roman
Expert fóra

Příspěvek od Roman »

Perchlor a Trichlor (ethyleny) se dají koupit v malém balení cca 0,5-1L . Plechovky jsem ještě před nedávnem viděl v barvy laky - někde vedou víc perchlor , někde trichlor.
Já používám toluen koupil jsem plechovici asi před rokem :mrgreen:
Jinak pozor , jsou to povětšinou látky omamné (způsobující závrať) a karcinogenní , nevím jestli některé už třeba nestáhli z volného prodeje. Jinak existuje i origo lepidlo pro modeláře na kity.
PSH leptá a schopně rozpouští i obyčejné nitroředidlo.
Hepcziiik
Expert fóra

Příspěvek od Hepcziiik »

Perchlor by měl být normálně dostupný v každé lepší prodejně s barvami, v obchoďáku asi ne. Dá se použít i ten Romanem zmiňovaný toluen, mě osobně ale perchlor líp voní :-D (ne, nefetuju, ale když už to člověk čuchá, ať to je příjemnější :-D ). Oproti nitroředidlu má jednu výhodu - pokud se nemýlím, je nehořlavý. Hodně lidí používá klasické lepidlo na plastikové modely. Osobně jsem ho nikdy nezkoušel, proč nevyužít zbytky hmoty, které se doma válejí během stavby modelu :-) Překvapuje mě, že o práci s PSH nic nevíš, abych řekl pravdu, je toho na forech napsano hodně...

V3Sky se dělaly ve spoustě variant, pomineme-li různé specialitky, zvenku téměř shodné, tak v základu rozlišené minimálně valník, skříň, fekál, jeřáb. Snad všechny vyrianty, které se našli jsou zde: http://www.brdm2.estranky.cz/clanky/V3S.html. Pak se k tomu přidají různé přestavby z posledních let, jako nosiče kontejnerů a kombinace samodomo...
jirka
Expert fóra

Příspěvek od jirka »

Na prchlol pozor dobře se váže na krev a může velmi rychle změnit tvůj zdravotní stav. každopádně hodně větrat !!
V jakém množství rospouštíš ty odřezky, myslím tím jaké hustoty dosahuješ?
TATRA 816 LIWA 8X8 VALNÍK - 1:10 - rozpracováno
Odpovědět