Konštrukčné výpočty

Návody a rady pro stavbu, postupy, materiály, zkušenosti.
rcrogi
Junior člen fóra

Konštrukčné výpočty

Příspěvek od rcrogi »

Kolegovia priznajte sa. Pri návrhu nového miláčika sa riadite citom, alebo používate výpočty? Ide mi hlavne o diferáky, nápravové prevodovky prípadne hlavnú prevodovku.
Igor
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
Slick7
Senior člen fóra

Re: Konštrukčné výpočty

Příspěvek od Slick7 »

rcrogi píše:Kolegovia priznajte sa. Pri návrhu nového miláčika sa riadite citom, alebo používate výpočty? Ide mi hlavne o diferáky, nápravové prevodovky prípadne hlavnú prevodovku.
Ja se Rogi priznavam bez muceni, ze se ridim citem, pouze si v CADu vyzkousim, jestli tam ten ci onen dil dostanu a jakou bude mit pripadny dil drahu pohybu, napr ramena naprav atd. , ale i tak se obcas stane, ze ne vsechno sedna tak, jak si to clovek predstavuje, viz Liazka. :lol:
HonzaP
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od HonzaP »

Já osobně jsem na Liazku předem nic nekreslil. Snad kromě disků, které jsem si nechal vysoustružit a tak jsem je nakreslit musel. Dneska můžu říct, že předem si to nakreslit není vůbec špatný nápad. Asi bych se vyhnul tomu, že jsem některé díly předělával i 5 krát. Momentálně začínám se stavbou trialového speciálu, který jsem si předem nakreslil v ProEngineeru. Bylo opravdu super, že jsem si mohl všechno vyzkoušet jestli to sedí, jestli správně funguje řízení atd.

Co se týče převodů, tak tam si všechno samozřejmě počítám.
rcrogi
Junior člen fóra

Příspěvek od rcrogi »

Ked budeš mať trocha času nemohol by si napísať článoček o postupoch výpočtov? Myslím takú ucelenejšiu stať. :wink:
Igor
Mini-T, M18, FG Marder 1:6,
HonzaP
Občasný přispěvatel fóra

Příspěvek od HonzaP »

Musim se přiznat ž tolik zkušeností, aby to vydalo na celý článek nemám.
Pokud by se tu někdo našel, kdo by něco chtěl sepsat klidně dejte vědět.

Můžu jen říct, jak jsem postupoval při volbě převodu pro svoji Liazku:
1) Jako první jsem si stanovil maximální požadovanou rychlost.
Model byl určen pouze na trial a tak jsem nepotřeboval nic rychlého. Stanovil jsem něco kolem 40-50 cm/s.

2) Dále jsem se rozhodoval jestli bude potřeba vícestupňová převodovka. Při takhle nízké požadované rychlosti má motor díky velkému převodu dostatečnou sílu a tak padlo rozhodnutí na jednostupňovou. Což mi vyhovovalo i díky jednoduchosti.

3) Jako další jsem si spočítal potřebné otáčky kol. Pro rychlost 40cm/s vychází pro průměr pneu 12,5cm (z Wild Daggera) přibližně 1 otáčka za s.

4) Volba motoru byla celkem jasná. Zkušenými modeláři mi bylo doporučeno použít Speed 600 ECO, který má 11000 otáček za minutu, což je asi 183 otáček za sekundu.

5) Celkový potřebný převodový poměr tedy vychází 1:183.

6) Rozhodl jsem se použít v nápravě šnekový převod a protože jsem sehnal šneka s převodem 1:60, na hlavní převodovku (v mém případě pouze rozvodovku) tedy zbylo 1:3.

A bylo hotovo :D .
S výsledkem jsem byl opravdu spokojen a tak jsem ani nemusel převody přepracovávat. Pokud model postavím na koberec, tak se téměř nedá udržet. Gumové špičky se zakousnou do ok v koberci a model jede a jede :lol:
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Já se taky přiznávám, že žádné pevnostní výpočty neprovádím. Jenom si propočítám převodové poměry a podle toho navrhnu rozložení kol v hlavní převodovce a následné převody v nápravách.
Po zkušenostech s T813 (viz můj přízpěvek ve stavbě podvozku z 1.12., ale uvažuji o kontrolních výpočtech nejnamahanějších částí, zbytek citem.
S kreslením jsem byl na to špatně, většinou jsem stoupnul k ponku a dělal, jenom věci na strojní obrábění jsem si nakreslil na papír.
Teď připravuji auto na novou sezónu a to už si kreslím v počítači, protože uvažuji o malosériové výrobě alespoň nějakých komponentů (nápravy, převodovky...)
Aleš
Hanys
Expert fóra

Re: Konštrukčné výpočty

Příspěvek od Hanys »

Ja jsem rychlost modelu a tedy i převody řešil podobně jako Honza, z výsledné požadované rychlosti, přes průměr pneumatik až po otáčky motoru. V tatře mám dvourychlostní převodovku s terénní redukcí jelikož jsem chtěl aby to jezdilo i jako "silniční" tahač návěsů.
Jinak podvozek mám konstrukčně odvozený podle tatry a rozkreslený ručně pro výrobu na soustruhu - 22 listů A4. A to jsem ležel v práci pod tatrou a přemýšlel jak to tam všechno nacpat tak, aby to bylo dle originálu a jen zmenšené na 1:10.
Hanys
Hanys
rctruckercom@seznam.cz
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ahoj,existuje nějaký vzoreček na výpočet převodového poměru do kterého se dosazuje průměr kol,otáčky motoru,požadovaná rychlost,... dík za opovědi
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

Anonymous píše:Ahoj,existuje nějaký vzoreček na výpočet převodového poměru do kterého se dosazuje průměr kol,otáčky motoru,požadovaná rychlost,... dík za opovědi
Myslim, ze nevis co chces :? Chces vypocitat prevodovy pomer, nebo rychlost modelu? :D Musis si sam urcit jakou chces pravdepodobnou rychlost modelu, pak musis vedet jake hodlas pouzit pneu, motor. Vystupni otacky si odvodis tak, ze pozadovanou rychlost modelu vydelis obvodem kola (pneu), ktere hodlas pouzit, pri tom musis davat pozor, aby jsi spravne dosadil jednotky. Takze budes znat vstupni otacky a vystupni otacky. Vstupni otacky (motoru) vydelis vystupnima otackama (kol). To ti da tvuj pozadovany prevodovy pomer a pak podle toho budes hledat nebo vyrabet vhodnou prevodovku.
Nebo zacnes naopak, uz mas prevodovku, kola a potrebujes vedet, jaky ma mit pocet otacek motor.
Nebo se to da ruzne kombinovat, ale musis zacit tim, ze si urcis co chces 8)
Návštěvník

Přesně jsem chtěl převodový poměr omlouvám se :(
Návštěvník

Budu tedy potřebovat ještě něco vědět když mám:otáčky motoru,obvod pneumatik,požadovanou rychlost.Můžu již počítat nebo ještě něco potřebuju?
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

Anonymous píše:Budu tedy potřebovat ještě něco vědět když mám:otáčky motoru,obvod pneumatik,požadovanou rychlost.Můžu již počítat nebo ještě něco potřebuju?
To Ti už pro výpočet stačí.
Chceš aby model jel např. 1,2km/h což je 0,33m/s. Motor točí 15000 ot/min což je 250ot /s. Kolo o průměru 106mm má obvod 333mm = 0,33m to je jedna otáčka kola za sekundu. Takže abys dosáhl rychlosti 1,2km/h musíš za motor umístit převodovky s celkovým převodovým poměrem 250:1.
Takže za motor dáš hned 5:1 (pastorek na motoru 10zubů - kolo 50zubů), v převodovce dáš 4:1, v rozvodovce 3:1, a na diferenciálu Ti zbyde 4,16:1. Jednotlivé převodové poměry se násobí 5*4*3*4,16=250.
Hanys
rctruckercom@seznam.cz

David D.
Nováček na fóru

Příspěvek od David D. »

Ty dotazy jsem psal ja...moc děkuju a omlovám se za nepozorné otázky kterém jsem psal :(
David D.
Nováček na fóru

Příspěvek od David D. »

A ještě bych měl takovej dotázek.Jak jste uvedl ten příklad tak kdybych místo kola s obvodem 333mm chtěl použít kolo větší,tak co bych měl udělat?
Slick7
Senior člen fóra

Příspěvek od Slick7 »

David D. píše:A ještě bych měl takovej dotázek.Jak jste uvedl ten příklad tak kdybych místo kola s obvodem 333mm chtěl použít kolo větší,tak co bych měl udělat?
Tak kdyby jsi chtel pouzit vetsi kolo tak si ho musis prvne koupit a pak prepocitat vsechny vypocty, protoze se ti zmeni hodnota obvodu kola. Tak az si ho koupis a nebudes vedet, jak na to, tak dej vedet a Hanys ti to prepocita. :D :D
David D.
Nováček na fóru

Příspěvek od David D. »

To kolo má obvod 39,4cm.
Ondřej
Nováček na fóru

Příspěvek od Ondřej »

Na to by asi šla vyrobit nějaká tabulka v excelu, kde by se to přepočítávalo samo né. Nám začátečníkům by to hodně pomohlo. :oops:
David D.
Nováček na fóru

Příspěvek od David D. »

Ještě jen tak ze zvědavosti kdybych si chtěl postavit naviják měl určenou zátěž kterou by měl utáhnout cca20kg jak bych to spočítal? :)
Aleš Papoušek
Klub RC Truck Trial Praha

Příspěvek od Aleš Papoušek »

Je rozdíl utáhnout 20 kg po rovině nebo 20 kg zvednout svisle do výšky. Potřebná síla se pro tyto případy hodně rozdílná.
Při výpočtu se musí zohlednit kroutící moment motoru, protože se musí vycházet z potřebné síly na lano, např. lano bude navíjené na buben o průměru 2 cm a síla v lanu bude 20 kg, takže kroutící moment na hřídeli bude 20kg/cm nebo 2N/m. Pak zjistit jaký má uvažovaný motor kroutící moment a k tomu napočítat příslušné převody a nezapomenout na koeficient účinnosti, který zohlední ztráty v převodech. Pak se musí zkontrolovat otáčky bubnu, aby se buben neotáčel jednou za hodinu. K tomu je potřeba znát otáčky motoru a k tomu spočítat příslušné převody. Asi vyjdou jiné než podle kroutícího momentu a pak se musí laborovat nebo si to hodit do execelu a počítat to současně.
Jenom pro zajímavost - vyrobil jsem si servo (po odstranění potenciometru se dá použít jako naviják), které má sílu 100kg/cm, blokovací síla je 168 kg/cm a výkyv 60st. udělá za 0,4s. Toto servo je poháněno speedem 500 a převod je 267:1
Aleš
Hanys
Expert fóra

Příspěvek od Hanys »

Ondřej píše:Na to by asi šla vyrobit nějaká tabulka v excelu, kde by se to přepočítávalo samo né. Nám začátečníkům by to hodně pomohlo. :oops:
Něco jsem splodil tady:
http://www.rc-trucker.com/konstrukcni_vypocet.xls
Stačí dosadit otáčky motoru, průměr kola a požadovanou rychlost modelu. Vyhodí to potřebný převodový poměr.
Hanys
rctruckercom@seznam.cz

Odpovědět