Man 8x8 1:10 projekt
Re: Man 8x8 1:10 projekt
Toho jsem se právě bál , že se neudržíte :wink: Prostě nabíjení je věda
Teď zrovna bastlím elktriku - světla a už sem v tom pěkně zamotanej 
To já taky protože mě při nabíjení už buchla a to byla 5 jetá (lítaná). Chtěl bych se zeptat jak dlouho mu vydrželi protože mě po 3 měsícech provozu vždycky buchnou nebo se nechtějí nabíjet a to se o ně starám výborně hned po vybití ji dám nabít, když ji delší dobu nepoužívám tak ji co měsíc kontroluji, nepřebijím je a už vůbec je nepodbijím (nabíjím je Ultramatem 16).M.S píše:Ale stojím si za tím, že Li-Pol jsou špičkový a když je neumíš nabíjet, formátovat, používat správně balancer, atd a vůbec komplexně řečeno se o ně starat, divím se že ti jednak fugnovaly tak dlouho a jednak, že jsi dávno nevyhořel...![]()
David
-
Aleš Papoušek
- Klub RC Truck Trial Praha
Re: Man 8x8 1:8 projekt
Už mi to nedá, abych se neozval. Před nějakou dobou jsi psal, že ti vše výjde na 100% a že se chybami učíš. Ale podle toho co píšeš ohledně baterek, tak to asi není zcela pravda.David píše:1, všechno si zatím stavím jak chci a pokaždý mi to na 100% fungovalo
2, s tím že pokus omyl naučí tak toto já osobně zastávám i když sem se už několikrát setkal s lidma kterým to nic nedalo a myslím že to vždycky vyjde
Pak ještě jedna jednoduchá, ale zásadní otázka: s jakým rozpočtem počítáš pro osmikolku?
legenda S2, podle data výroby
Tatra 815 4x4, Tatra 137 4x4,Tatra 813 8x8, Praga UV80 4x4,
ZIL 131 6x6, LIAZ 150.261, Unimog 1350L, ZIL 3910, URO F2, GAZ
Ještě než David odpoví jedna technická poznámka - tohle téma nikam nevede, nemá co dělat v sekci Můj model, protože žádný model neexistuje a osobně mám i pochybnosti, že bude. Pokud se to neposune dál pak přesunu do Vše ostatní s kandidátkou na zavření spíš.
/Flare
Klub RC Truck Trial Praha (http://www.rctrucktrial.cz)
Klub RC Truck Trial Praha (http://www.rctrucktrial.cz)
Ale pánové, zase se mu musí nechat, že to tady pěkně rozjel... :wink:
Hláška typu : "vždycky buchnou nebo se nechtějí nabíjet a to se o ně starám výborně" to je joke dneška... :D
:D
Hláška typu : "vždycky buchnou nebo se nechtějí nabíjet a to se o ně starám výborně" to je joke dneška... :D
Stavění vzdušných zámků z mladické nerozvážnosti a neznalosti je tak krásné... (jen by "stavitel" neměl obtěžovat okolí)
Mirek Valášek
rcauta.net
rcauta.net
Tak pro Aleše Papouška rospočet na osmi kolu je cca 25000KČ a pro všechny ostatní už zháním materiál budeto z jednoho alu profilu 60x25xcca 1000 stěna 1,5mm dále diferenciály z TL-01 spolu s ramenama a se vším bez šáska. To je můj záměr.
David
-
Aleš Papoušek
Nech ti brát iluze, ale pokud použiješ díly z TL-01 na desetinovou osmikolu, tak si pořiď rovnou hodně velkou krabici náhradních dílů. Koukni se třeba na Mana od Roberta, ale ten první pokus s Tamiya díly.
Aleš má pravdu,hodně lidí zkoušelo přestavovat nebo upravovat stavebnicové podvozky. Je to určitá výzva, ale stojí to čas a peníze a stejně nedosáhneš takového efektu jako při díle vyrobeném přímo na míru. Bohužel si to každý musí prožít sám... zkušenost je nesdělitelná. Na každém stavebnicovém autě najdeš nějaké to "kur..tko" které ti bude výsledný exekt neustále kazit a budeš buďto pro ty díly běhat nebo to nebude zase tak úplně ono. Např. zatáčení... Chceš max. rejd, pak to nevydrží stavebnickové kardany atd. atd.
Možná by bylo lepší se poohlednout po už hotových nápravách a stavět si to sice déle, pomalu, ale na pořád...
Možná by bylo lepší se poohlednout po už hotových nápravách a stavět si to sice déle, pomalu, ale na pořád...
P2 - xxxxxx
Já si beru v tady tomto příklad z RIKa tomu se to celkem slušně povedlo postavit z TL-01 tu 6kolku.
David
-
Aleš Papoušek
rik jezdí v S1, takže je to měřítko 1:14, ale ty plánuješ desetinu. Nebo z desetiny se dále posouváš na čtrnáctinu? Člověk to nějak nestíhá sledovat.
Já plánuju desetinu a podle toho co mi vyšlo za rozměry by to mělo jít taky do S1 když to trochu víc zvednu zatím mi podle plánků TATRY z kterých vycházím vyšla šířka 245mm a prej 240mm jsou S1.
David
Pozor, difery co sem měl já a Robert byly z Tamiya trucků ty jsou jakási myslím slitina hliníku nebo dural.. A mě osobně nevydržely ani 1,5Nm na ose. TL-01 má, pokud se nepletu všechny kola z plastu. Širokýho, kvalitního Tamiyáckýho, ale prostě plastu. Konec diskuze, Pokud vydržely z hliníkový slitiny ani ne 1,5Nm, kolik asi vydrží plastový???????
A ono to ani není o krabici s náhr. dílama, ale o tom, že bude stačit u desetiny s hmotností třeba 7kg hrbol, kde trošu zabere a kužel. kola jsou nenávratně pryč. Bedna náhra dílů by měla smysl, kdyby to vydrželo třeba víkend. Ale tohle nevydrží ani 1 kopec....
Protože auto sice bude mít x os, stejně zabere v blbý situaci jen jednou osou a ta odejde. A pak se spustí lavinovej efekt, kdy odejdou všechny zbylý...
Cesta jak udělat takový auto s diferama TL-01 aby drželo je prostá. Kroutící moment na ose je dán, třeba 1Nm (když hodně přeženu). Víc prostě kuž. kola nevydrží. Tak spočítej z rychlosti modelu, kterou bys chtěl na jedničku a z toho přes obvod kola zjisti, jaký musíš mít u danýho motoru otáčky (větš. to bude cca 10000-15000*min-1 zatíženo) a přev poměr!!!! A tímto přev. poměrem vyděl kroutící moment na ose, kterej ti to vydrží a jsi u motoru, zkrátka jakej max. kroutící moment může mít motor. Dopředu předesílám, že pokud to má vydržet na TLkový rozvodovky, tak to bude 0,00...X Nm.
A řeknu ti, buď to pojede na 600ku 10-15km/h, nebo tam budeš muset dát pro normální trialáckou rychlost ztěží 400ku, aby to nevytrhalo oz. kola...
A sme u problému, kterej jsem tu řešil před cca rokem, a opět praxe většiny profíků, potřebuješ rychlost na přejezdy, sílu na krpály. 400ka ti dá sílu, ale ne rychlost. 600ka ti dá rychlost i sílu, ale vytrhá ti kola v rozvodovkách na jedničku...
Furt dokola...
Jinak pokud bys myslel ne kuželový, ale přímý oz. kola od Tamiyi, tak to je něco jinýho, ty jsou celkem poctivý. Ale chceš na 4nápravovýho MANa 4 motory???
PS: desetina 245mm, hezký, ale co zrcátka, a všechny kravinky? A co když s osmikolkou zatočíš, všechny branky jim vyořeš... :wink:
A když už, nebylo by úplně naškodu se pořádně podívat, třeba k Alešovi na stránky...:
5.1 Vozidla sériová a sériovým blízká
S1 celková šířka do 200 mm (ířka brankového pole 220 mm)
S2 celková šířka do 265 mm (ířka brankového pole 290 mm)
S3 celková šířka do 320 mm (ířka brankového pole 350 mm)
A ono to ani není o krabici s náhr. dílama, ale o tom, že bude stačit u desetiny s hmotností třeba 7kg hrbol, kde trošu zabere a kužel. kola jsou nenávratně pryč. Bedna náhra dílů by měla smysl, kdyby to vydrželo třeba víkend. Ale tohle nevydrží ani 1 kopec....
Protože auto sice bude mít x os, stejně zabere v blbý situaci jen jednou osou a ta odejde. A pak se spustí lavinovej efekt, kdy odejdou všechny zbylý...
Cesta jak udělat takový auto s diferama TL-01 aby drželo je prostá. Kroutící moment na ose je dán, třeba 1Nm (když hodně přeženu). Víc prostě kuž. kola nevydrží. Tak spočítej z rychlosti modelu, kterou bys chtěl na jedničku a z toho přes obvod kola zjisti, jaký musíš mít u danýho motoru otáčky (větš. to bude cca 10000-15000*min-1 zatíženo) a přev poměr!!!! A tímto přev. poměrem vyděl kroutící moment na ose, kterej ti to vydrží a jsi u motoru, zkrátka jakej max. kroutící moment může mít motor. Dopředu předesílám, že pokud to má vydržet na TLkový rozvodovky, tak to bude 0,00...X Nm.
A řeknu ti, buď to pojede na 600ku 10-15km/h, nebo tam budeš muset dát pro normální trialáckou rychlost ztěží 400ku, aby to nevytrhalo oz. kola...
A sme u problému, kterej jsem tu řešil před cca rokem, a opět praxe většiny profíků, potřebuješ rychlost na přejezdy, sílu na krpály. 400ka ti dá sílu, ale ne rychlost. 600ka ti dá rychlost i sílu, ale vytrhá ti kola v rozvodovkách na jedničku...
Furt dokola...
Jinak pokud bys myslel ne kuželový, ale přímý oz. kola od Tamiyi, tak to je něco jinýho, ty jsou celkem poctivý. Ale chceš na 4nápravovýho MANa 4 motory???
PS: desetina 245mm, hezký, ale co zrcátka, a všechny kravinky? A co když s osmikolkou zatočíš, všechny branky jim vyořeš... :wink:
A když už, nebylo by úplně naškodu se pořádně podívat, třeba k Alešovi na stránky...:
5.1 Vozidla sériová a sériovým blízká
S1 celková šířka do 200 mm (ířka brankového pole 220 mm)
S2 celková šířka do 265 mm (ířka brankového pole 290 mm)
S3 celková šířka do 320 mm (ířka brankového pole 350 mm)
U Aleša na stránkách sem byl a nic moc sem se nedozvěděl (tím ňák nechcu nikoho urazit zejmena ne Aleše) nevím jestli znáš Rika ale ten má 6kolu právě postavenou z TLka a diferenciály má jenom zalitý tavným lepidlem a o víkendu 14.-15.3.2009 s tím odjel závod RCTT něde v praze a jediný co zníčil byl ochranej rám a byl myslím 5.
David
Pochop, že on má ale mnohem menší auto,.. Ty chceš 1:10.David píše:U Aleša na stránkách sem byl a nic moc sem se nedozvěděl (tím ňák nechcu nikoho urazit zejmena ne Aleše) nevím jestli znáš Rika ale ten má 6kolu právě postavenou z TLka a diferenciály má jenom zalitý tavným lepidlem a o víkendu 14.-15.3.2009 s tím odjel závod RCTT něde v praze a jediný co zníčil byl ochranej rám a byl myslím 5.
M.S píše:Pozor, difery co sem měl já a Robert byly z Tamiya trucků ty jsou jakási myslím slitina hliníku nebo dural..
...
Co sem se dověděl od výrobce a distributorů,..
Kola jsou vyráběná z kovů - nikoli však slitiny. Pro výrobu je použit technologický postup extrémně vysokotlakého lisování kovového prášku. Prášek by měl sestávat z hliníku a něčeho tvrdšího - jenže nevím čeho, to mi nikdo neřekl. Právě kvůli metodě výroby nejsou výrobky tak pevné, jako když se vyrábí obráběním ze slitiny. Nadruhou stranu lisování je mnohonásobně levnější,..
mno když jsem měl tatru tak sem jel v S2 ale to tlko to moc dobře nesnášelo do kopce nejelo a vubec se chovalo tak nějak divně a na 2 kopci se tam nějaká oska vlivem tlaku ohla a už to prostě blblo než jsem ty převody uplně nezničil 1:10 je podle mě na original uchyceni motoru moc těžka NeedFear to vyřešil nejlip tak by to šlo dat tu rozvodovku na central kardan ja už to taky chystam ale dokud je to 6x6 tak to ještě utahne ta 400 ale moje auto ma 3kg tatra měla 5kg a ta desetina by měla v lepšim dvojnasobek. A diferaky mam 2 epoxidem a 1 tavnym lep. Nevim ale tavny lep. by se počase povolilo
no a ta šiřka podle novejch pravidel v praze byses taktak vlezl do S1 ale 8x8 to by ses tou brankou ztěži protah http://www.rctrucktrial.cz/phprs/showpa ... e=pravidla
v plzni je to furt 200mm
no a ta šiřka podle novejch pravidel v praze byses taktak vlezl do S1 ale 8x8 to by ses tou brankou ztěži protah http://www.rctrucktrial.cz/phprs/showpa ... e=pravidla
v plzni je to furt 200mm
Jj dík za info, leč, nic to nemění na faktu, že železný to není a přes 1,5Nm to nevydrží :wink: Mě ani tak nešlo o to přemejšlet nad materiálem, než nad tím vypíchnout fakt, že to rozhodně vydrží víc než plast. kužel převod TL-01. Stejně je to málo...SQD píše: Co sem se dověděl od výrobce a distributorů,..
Kola jsou vyráběná z kovů - nikoli však slitiny. Pro výrobu je použit technologický postup extrémně vysokotlakého lisování kovového prášku. Prášek by měl sestávat z hliníku a něčeho tvrdšího - jenže nevím čeho, to mi nikdo neřekl. Právě kvůli metodě výroby nejsou výrobky tak pevné, jako když se vyrábí obráběním ze slitiny. Nadruhou stranu lisování je mnohonásobně levnější,..
A jinak co se týká NeedFeara, ten MAN / Tatra, je luxus. V podstatě to nejvíc, co jde lidodemo co nejlevněji s minimem vybavení vytvořit. On je fakt dobrej. Z něho je dle mýho si dobrý v začátkách brát vzor...
-
Aleš Papoušek
Podle pravidel pražského klubu je šířka S1 240 mm, ale je to taky šířka branky. Takže auto se stejnou šířkou jako branka bude silně v nevýhodě a u osmikolky obzlášť. Pro S1 je maximální průměr pneumatiky 110 mm,takže pneu pro desetinu to určitě nesplňují. Pak se mluví o doporučeném měřítku pro jednotlivé kategorie a desetina je určena pro S2.
Hm to je možný já jsem v oboru auto modelařiny začátečník a žiju z toho co mi kdo řekne a tu šířku mi řek RIK taže nevím.
David
Je to přesně jak řiká Aleš ......měl bys to strašně těsný :?